İçeriğe atla

Cambridge Üniversitesi

Koordinatlar: 52°12′11″N 0°07′12″E / 52.203°K 0.120°D / 52.203; 0.120
Cambridge Üniversitesi
University of Cambridge
Harita
LatinceUniversitas Cantabrigiensis
SloganBuradan ışık ve kutsallık doğar.
(Hinc lucem et pocula sacra)
Kuruluş1209
TürDevlet Üniversitesi
Eğitim dil(ler)iİngilizce
Öğretim üyeleri5,999
Akademik personel3,142
Öğrenciler18,448
Lisans öğrencileri12,077
Lisansüstü öğrencileri6,371
KonumCambridge, Birleşik Krallık
Web sitesihttp://www.cam.ac.uk

Cambridge Üniversitesi (İngilizceUniversity of Cambridge veya resmî adıyla The Chancellor, Masters, and Scholars of the University of Cambridge), Birleşik Krallık'a bağlı Cambridge kentinde bulunan, devlete bağlı bir araştırma üniversitesi. 1209'da kurulan üniversite İngilizce konuşulan ülkelerde mevcudiyetini sürdüren ikinci, tüm dünyanın dördüncü en eski üniversitesidir.[1] yerel halk ile aralarındaki anlaşmazlık sonucunda Oxford Üniversitesi'nden ayrılan akademisyenler tarafından kurulan üniversitenin[2] Oxford ile arasında büyük benzerlikler bulunur ve her ikisini birden kastetmek için zaman zaman Oxbridge tabiri kullanılır.

Cambridge 31 bağlı kolej ve 100'ü aşkın akademik departmanın altı okulda organize olmasıyla oluşturulmuştur.[3] Üniversitenin binaları kentin birçok yerine dağılmıştır ve bunlardan birçoğu tarihi öneme sahiptir. Bünyesindeki kolejler kendi kendilerini yönetir ve üniversite bünyesinin ayrılmaz birer parçasıdır. 31 Temmuz 2015 rakamlarına göre üniversitenin toplam geliri 1.638 milyar £ olup bunun 397 milyon £'lik kısmı araştırma bağışları ve sözleşmelerdir.[4] Merkezi üniversite ve bünyesindeki kolejlerin toplam geliri 5.89 milyar £'i bulur ve bu rakam Amerika Birleşik Devletleri dışında bulunan üniversiteler içinde en yüksek bağış anlamına gelmektedir.[5] Altın üçgen olarak adlandırılan Britanya'nın en iyi üniversitelerinden olan Cambridge "Silicon Fen" adı verilen yüksek teknoloji alanının gelişmesine oldukça katkı sağlamıştır.

Fitzwilliam Müzesi, Cambridge Üniversitesi'nin sanat ve antika müzesidir

Üniversite Fitzwilliam Müzesi ve botanik bahçesinin de aralarında olduğu sekiz sanat, kültür ve bilim müzesine sahiptir.

Trinity College’in Wren kütüphanesi

Cambridge Üniversitesi kütüphaneleri 8 milyonu bir legal depozit kütüphanesi olan Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi'nde olmak üzere yaklaşık 15 milyon kitaba sahiptir.

Üniversiteye bağlı Cambridge University Press dünyanın en eski yayınevi ve en eski ikinci üniversite basımhanesidir.[6][7] Cambridge dünyanın çoğunlukla en iyi ve en saygın üniversiteleri arasında sayılır.[8][9][10] Akademik hayatın yanında öğrenci hayatının merkezi kolejler ve bunların sanatsal aktiviteleri, öğrenci toplulukları ve kulüpleridir.

Cambridge seçkin matematikçiler, bilim insanları, ekonomistler, yazarlar, felsefeciler, oyuncular ve politikacıların da arasında olduğu birçok önemli mezuna sahiptir ve bünyesinde barındırdığı 92 kişi Nobel Ödülüne layık görülmüştür.[11]

Tanınmışlık

Cambridge Üniversitesi, 2006 yılında uluslararası derecelendirmelerden The Times Higher Education Supplement (THES) ve 'Şanghay Jiao Tong University' listelerinde Dünya sıralamasında en iyi 2. üniversite olarak değerlendirildi.

Organizasyon ve yönetim

Trinity College, Gonville ve Caius College, Trinity Hall ve Clare College'ın soldaki St John's College Chapel'den görülen King's College Chapel'e doğru görünümü. King's College Chapel'in önünde Senato Binası bulunmaktadır.

Kolejler

Gonville ve Caius koleji
Hughes Hall'daki Margaret Wileman Binası
Queens' College'daki Başkanlık Locası
St John's College'da Cam Nehri Üzerindeki Sighs Köprüsü

Cambridge Üniversitesi'nin şu an 31 tane koleji bulunmaktadır. Bunlardan 3 tanesi (New Hall, Newnham, Lucy Cavendish) sadece kız öğrenci kabul etmektedir. Kalan 28 tanesinde karma eğitim verilmektedir. En son Magdalene, 1988 yılında sadece erkek öğrenci eğitiminden, karma eğitime geçmiştir. Bu kolejlerden ikisi ise (Clare Hall ve Darwin) yalnızca lisansüstü öğrenci kabul eder. Şu an eğitim vermeyen kolejleri de bulunmaktadır. Üniversitenin kolejleri şunlardır:

  1. King's College heraldic shield King's
  2. Trinity Hall heraldic shield Trinity Hall
  3. Sidney Sussex College heraldic shield Sidney Sussex
  4. Darwin
  5. Trinity College coat of arms Trinity
  6. Corpus Christi heraldic shield Corpus Christi
  7. Downing College heraldic shield Downing
  8. Wolfson College Crest Wolfson
  9. St John's College heraldic shield St John's
  10. Queens' College heraldic shield Queens'
  11. Girton
  12. Clare Hall heraldic shield Clare Hall
  13. St Catharine's College heraldic shield St Catharine's
  14. Newnham College heraldic shield Newnham
  15. Robinson College heraldic shield Robinson
  16. Peterhouse heraldic shield Peterhouse
  17. Jesus College heraldic shield Jesus
  18. Selwyn College heraldic shield Selwyn
  19. Lucy Cavendish College heraldic shield Lucy Cavendish
  20. Clare College heraldic shield Clare
  21. Christ's College heraldic shield Christ's
  22. Arms of Fitzwilliam College Fitzwilliam
  23. St Edmund's
  24. Pembroke College heraldic shield Pembroke
  25. Magdalene College heraldic shield Magdalene
  26. Churchill College heraldic shield Churchill
  27. Hughes Hall heraldic shield Hughes Hall
  28. Gonville and Caius College heraldic shield Gonville & Caius
  29. Emmanuel College heraldic shield Emmanuel
  30. Murray Edwards
  31. Homerton

Galeri

Önemli mezunlar

Ayrıca bakınız

Notlar

Kaynakça

  1. ^ Sager, Peter (2005). Oxford and Cambridge: An Uncommon History. 
  2. ^ "A Brief History: Early records". Cambridge Üniversitesi. 16 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2008. 
  3. ^ "Cambridge – Colleges and departments". Cambridge Üniversitesi. 18 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2013. 
  4. ^ "Reports and financial statements for the year ended 31 July 2015". Cambridge University Reporter. Cambridge Üniversitesi. 11 Aralık 2015. 24 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2016. 
  5. ^ "Cambridge and the University". Cambridge university accounts. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2015. 
  6. ^ "Oldest printing and publishing house". Guinnessworldrecords.com. 22 Ocak 2002. 14 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2012. 
  7. ^ Black, Michael (1984). Cambridge University Press, 1583–1984. ss. 328-9. ISBN 978-0-521-66497-4. 
  8. ^ "Academic Ranking of World Universities 2015 - UK". Shanghai Ranking Consultancy. 20 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2015. 
  9. ^ "World University Rankings 2015-16". Times Higher Education. 24 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2015. 
  10. ^ "QS World University Rankings 2015/16 - United Kingdom". Quacquarelli Symonds Ltd. 6 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2015. 
  11. ^ "Nobel prize winners". University of Cambridge. 30 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2015. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Oxford Üniversitesi</span> İngilterede Oxfordda kurulu devlet üniversitesi

Oxford Üniversitesi, Birleşik Krallık'ta, İngiltere'nin Oxford kentinde bulunan bir üniversitedir. Kurulduğu tarih bilinmemesine rağmen, 1096 tarihinde bu kentte eğitim olduğuna dair belgeler üniversiteyi İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi, kuruluşundan itibaren var olmaya devam eden en eski ikinci üniversite yapmaktadır. Üniversite 1167 yılında II. Henry'nin, İngiliz öğrencilerin Paris Üniversitesinde okumasını yasaklamasıyla hızla büyümüştür. 1209 yılında Oxford halkıyla yaşanan anlaşmazlıklar sonucu bazı akademisyenler kuzeydoğudaki Cambridge kasabasına gitmiş ve burada Cambridge Üniversitesi’ni kurmuşlardır. Bugün bu iki eski üniversite Oxbridge adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Stanford Üniversitesi</span> ABD, Kaliforniyada kurulu vakıf üniversitesi

Leland Stanford Junior Üniversitesi ya da bilinen adıyla Stanford Üniversitesi, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde San Francisco'nun 40 km güneydoğusunda bulunan özel bir üniversitedir. Üniversite, şu anda dünyadaki en büyük bütçeye sahip 3. üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Erciyes Üniversitesi</span> Kayseri"de kurulu devlet üniversitesi

Erciyes Üniversitesi, Kayseri'de 1978'de kurulan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge</span>

Cambridge, Birleşik Krallık'a bağlı İngiltere ülkesinde bir şehirdir. Özellikle dünyanın en iyi beş üniversitesinden biri olan Cambridge Üniversitesi ile bilinir. Cambridge şehri, Birleşik Krallık'ta Cambridgeshire vilayetinin idari merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Sheffield Üniversitesi</span>

Sheffield Üniversitesi, İngiltere'nin Yorkshire ve Humber bölgesindeki Sheffield şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Londra Üniversitesi</span> İngiltere, Londrada kurulu devlet üniversitesi

Londra Üniversitesi, Birleşik Krallık'ın en eski ve önemli üniversitelerinden biridir. Oxford ve Cambridge'in ardından üniversite eğitimini diğer şehirlere de yaymak için 1836'da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">St Andrews Üniversitesi</span>

Saint Andrews Üniversitesi, İskoçya'nın en eski üniversitesidir ve İngilizce konuşulan ülkelerdeki en eski üniversiteler arasında Oxford ve Cambridge'den sonraki üçüncü üniversitedir. Üniversite 1410-1413 yılları arasında kurulmuştur. 2021 yılında UK Times'a göre Birleşik Krallığın en iyi üniversitesi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Edinburgh Üniversitesi</span> İskoçyada hizmet veren devlet üniversitesi

Edinburgh Üniversitesi, İskoçya'nın başkenti, Edinburgh'da bulunan bir üniversitedir. 14 Nisan 1582 tarihinde Kral VI. James tarafından yasalaştırılan Edinburgh Üniversitesi 1583 yılında kurulmuştur. Edinburgh Üniversitesi dünyanın en saygın üniversiteleri arasında yer almaktadır. 2010 yılında uluslararası üniversiteler arasında dünyanın en iyi 9. üniversitesi seçilmiştir. 20 Nobel Ödülü, 1 Fields madalyası, 1 Abel Ödülü ve Olimpiyatlarda birçok altın madalya çıkaran Edinburgh Üniversitesi, Harvard, Oxford ve Cambridge gibi dünyaca ünlü ve prestijli üniversiteler arasında yer almaktadır. 2013-2014 eğitim yılında araştırma ve diğer faaliyetlerden elde ettiği £780.6 milyonluk gelir ve £1.717 milyarlık aktifleri ile Birleşik Krallık'ın ve dünyanın en varlıklı üniversiteleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Gonville and Caius College</span>

Gonville and Caius College, Cambridge Üniversitesi'ne bağlı 31 kolejden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley)</span> Amerikada yer alan bir araştırma üniversitesi

Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan bir araştırma üniversitesidir. Pek çok uluslararası listeye göre dünyanın en iyi üniversitelerinden biridir. 14 kolej ve okulu 350'den fazla eğitim programı sunmakta ve 31 binden fazla lisans ve 12 binden fazla yüksek lisans öğrencisine hizmet etmektedir. İçerisinde Berkeley gibi pek çok kurumu da barındıran University of California System'ın bir parçası ve ilk kampüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nevill Mott</span> İngiliz fizikçi

Nevill Francis Mott, "manyetik ve düzensiz sistemlerin elektronik yapısına ilişkin temel nitelikte kuramsal araştırmaları için" 1977 Nobel Fizik Ödülü'nü Philip W. Anderson ve J. H. Van Vleck ile paylaşan İngiliz fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Dublin Üniversitesi</span>

Dublin Üniversitesi, Kraliçe I. Elizabeth tarafından 1592 yılında kurulan İrlanda'nın ilk üniversitesidir. Oxford Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi örnek alınarak kurulan Dublin Üniversitesinde sadece bir kolej bulunmaktadır: Trinity Koleji. Bu nedenle Trinity Kolej Dublin diye de bilinir. İlk kurulduğu zamanlarda üniversite sadece Protestan öğrenci kabul etmekteydi. Bu nedenle daha sonra Ulusal Dublin Üniversitesi'nin Dublin Koleji, özellikle Katolik öğrencilere eğitim vermek için kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool Hope Üniversitesi</span>

Liverpool Hope Üniversitesi, Kuzey-Batı İngiltere'de Liverpool'da bulunan bir yükseköğretim üniversite kurumudur. Kamuya ait bir üniversitedir ama Hristiyan öğretmen eğitim okullarından geliştirilmiş olduğu için kurucu Hristiyan mezhepleri ile yakın bağlantıları bulunmaktadır. Bu üniversitenin kökünde bulunan değişik iki Hristiyan mezhebi tarafından kurulmuş iki yüksek öğretmen okulu 1844 ve 1856 eğitime başlamış ve üçüncüsünün eğitime başlaması ise 1960'lı yıllarda olmuştur. Böylece Avrupa'nın tek çok mezhepli ekümenik üniversitesi olduğu iddia edilmektedir. Üniversite iki büyük bir küçük kampüsten oluşmaktadır: Ana kampüsü Liverpool'un Childwall semtinde; "Yaratıcı Sanatlar" Kampüsü adı verilen kampüsü de Liverpool'un Everton semtinde ve Aigburth semtinde de kampüs bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leicester Üniversitesi</span>

Leicester Üniversitesi Leicester, İngiltere'de kurulu bir araştırma üniversitesidir. Ana kampüsü Leicester şehrinin güneyinde bulunan "Victoria Parkı" yanındadır.

<span class="mw-page-title-main">Balliol Koleji</span>

Balliol Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden biridir. 1263 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kellogg Kolej, Oxford</span>

Kellogg Kolej, Oxford Üniversitesi'nin yüksek lisans öğrencilerine açık kolejlerinden bir tanesidir. 1990 yılında Rewley House adıyla eğitim faaliyetine başlayan Kellogg, üniversiteye bağlı 36. kolej olup ve öğrenci sayısına göre en büyüğüdür. Nüfus Yaşlanması Enstitüsü ve Yaratıcı Yazarlık Merkezi gibi araştırma merkezlerine ev sahipliği yapan kolej, Oxford'un hayat boyu öğrenme programıyla yakından bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Southampton Üniversitesi</span>

Southampton Üniversitesi Southampton, İngiltere'de bulunan bir devlet araştırma üniversitesidir. Üniversite özellikle mühendislik ve teknik bilimler açısından Birleşik Krallık ve Dünya’nın sayılı üniversiteleri arasında yer alır. Mottosu "Strenuis Ardua Cedunt" (Latince), Türkçe "Azim/Gayret, Yücelik Getirir", yani yüksek mertebeler çalışkanlıkla elde edilir, anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Trinity College Dublin</span> İrlandadaki Dublin Üniversitesinin kurucu koleji

Trinity College, resmi olarak Dublin yakınlarındaki Kraliçe Elizabeth'in Kutsal ve Bölünmemiş Üçlü Birliği, İrlanda'nın Dublin kentinde bir araştırma üniversitesi olan Dublin Üniversitesi'nin tek kurucu kolejidir. Kraliçe I. Elizabeth, 1592'de kolej için hem Oxford hem de Cambridge'deki üniversite üniversitelerini örnek alan "bir üniversitenin annesi" olarak bir kraliyet tüzüğü yayınladı, ancak bu bağlı kurumların aksine, şimdiye kadar yalnızca bir kolej kuruldu; bu nedenle, "Trinity College" ve "University of Dublin" isimleri genellikle idari amaçlarla eşanlamlıdır.