İçeriğe atla

Camala

Camala
Genel bilgiler
DoğumSusana Cemaleddinova
27 Ağustos 1983 (41 yaşında)
, Kırgızistan SSC, Sovyetler Birliği
Tarzlar
MesleklerŞarkıcı-şarkı yazarı
Etkin yıllar2005-günümüz
Müzik şirketi
  • MOON
  • Major Music Box
Resmî sitejamalamusic.com

Susana Cemaleddinova (UkraynacaСусана Джамаладінова; Kırım TatarcasıSusana Camaladinova; d. 27 Ağustos 1983), sahne adıyla Camala (UkraynacaДжамала, Kırım TatarcasıCamala), Ukraynalı şarkıcı.[1]

Jūrmala'da düzenlenen "New Wave - 2009" Uluslararası Genç Pop Şarkıcıları Yarışması'nda gösterdiği performansla büyük ödülle ödüllendirilmiştir. Ukrayna'yı "1944" adlı Kırım Tatar Sürgününü anlatan şarkısıyla 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil etmiş ve yarışmayı 534 puanla kazanmıştır.[2] Eurovision'ı kazanmasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko tarafından Camala'ya Ukrayna halk sanatçısı unvanı verildi.[3]

Kişisel yaşamı

Josef Stalin tarafından atalarının sürgün edildiği Kırgızistan'da doğan Cemaleddinova'nın ailesi Ukrayna'nın bağımsızlığını kazanması üzerine Kırım'a döndü. Babası Müslüman bir Kırım Tatarı, Ermeni kökenli olan annesi ise Hristiyandır.[4][5][6]

Albümler

  • For Every Heart (2011)
  • Live At Arena Concert Plaza (konser DVD'si, 2012)
  • All or Nothing (2013)
  • Thank You (2014)

Filmografi

Müzik klibi
Yıl Şarkı Yönetmen
2009 History RepeatingAlan Badoev
2010 You're Made of Love + (Rusça)Katya Tsarik
2010 It's Me, Jamala + (Ukraynaca)
2011 SmileMax Ksjonda
2011 Find meJohn X Carey
2012 Я люблю тебя (Rusça)Sergei Sarakhanov
2013 Кактус (Rusça)Denis Zakharov
2013 All These Simple Things
2013 Depends On You + (Rusça)Viktor Vilks
2014 Чому квіти мають очі? (Ukraynaca)Oles Sanin
2015 Я заплуталась (Ukraynaca)Tolik Sachivko
Film
Yıl Film Rol
2014 PovodyrOlga
2014 Alice's Adventures in WonderlandTırtıl

Kaynakça

  1. ^ Veselova, Viktoria; Melnykova, Oleksandra (11 Şubat 2016). "Crimean singer in line to represent Ukraine at Eurovision". theguardian.com. The Guardian. 21 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2016. 
  3. ^ Jamala'ya ‘Halk Sanatçısı' unvanı verildi 21 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Sözcü, Erişim tarihi: 22 Mayıs 2016
  4. ^ Ruban, Mariya. "Джамала: "Хочу пишне кримсько-татарське весілля" 21 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Cегодня.UA. 10 Şubat 2015. Erişim tarihi: 20 Nisan 2015. (Ukraynaca)
  5. ^ "Джамала: Моя мама христианка-армянка, папа крымский татарин-мусульманин 24 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". UA-Report. 25 Şubat 2011. Erişim tarihi: 20 Nisan 2015. (Rusça)
  6. ^ "http://thenordar.com/jamala-interview-public-talk/ 24 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Интервью с Джамалой на Public Talk". Арт-журнал Thenordar. 27 Ağustos 2014. Erişim tarihi: 20 Nisan 2015. (Rusça)

Dış bağlantılar

Ödüller ve başarılar
Önce gelen:
"Tick Tock"
Mariya Yaremçuk
Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ukrayna
2016
Sonra gelen:
-
Önce gelen:
İsveç Måns Zelmerlöw
Eurovision Şarkı Yarışması kazananı
2016
Sonra gelen:
-

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tatarca</span> Tatarlar tarafından konuşulan Türk dili

Tatarca veya İdil Tatarcası, Türk dillerinin Kıpçak grubuna bağlı bir dildir. Aynı aileden bir lehçe olan Kırım Tatarcasından ayırmak için “Kazan Tatarcası” olarak da adlandırılır. Çoğunluğu, Rusya Federasyonu içindeki Tataristan'da yaşayan Tatarlar tarafından konuşulur. Tataristan Cumhuriyeti'nin Rusça ile birlikte iki resmî dilinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarcası</span> Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dil

Kırım Tatarcası ya da Kırımca, Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dildir. Ancak bazı Oğuz grubuna ait özelliklere de sahiptir. Romanya'nın Dobruca yöresinde konuşulan şekline Dobruca Tatarcası adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Sivastopol</span> Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kenti

Sivastopol, Osmanlı döneminde Akyar, Ukrayna'da Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kentidir. Nüfusu 328.600'dür (2004).

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Kırım Yarımadasında Rusya SFSCsine bağlı kurulmuş özerk cumhuriyet

Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya Kırım ÖSSC, Kırım Yarımadası'nda Rusya SFSC'ne bağlı olarak kurulan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'dir. Cumhuriyetin başkenti Akmescit (Simferopol). Resmi dilleri Kırım Tatarcası ve Rusçadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar Sürgünü</span> Kırım Tatar soykırımı

Kırım Tatar Sürgünü veya Kırım Tatar Soykırımı, Sovyet hükûmeti tarafından yürütülen ve Josef Stalin adına hareket eden NKVD Başkanı Lavrenti Beriya tarafından organize edilen 18-20 Mayıs 1944'te en az 191.044 Kırım Tatarının etnik temizliği ve kültürel soykırımıdır. NKVD üç gün içinde çoğunlukla kadınları, çocukları, yaşlıları, hatta komünistleri ve Kızıl Ordu üyelerini, bin kilometre uzaklıktaki Özbek SSC'ye sınır dışı etmek için sığır trenlerini kullandı. Kırım Tatarları, Stalin'in Sovyetler Birliği'ndeki nüfus transferi politikası tarafından kapsanan birkaç etnik gruptan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Cumhuriyeti</span> Ukrayna yasalarına göre Kırım Anayasası tarafından yönetilen özerk bir cumhuriyet

Kırım Özerk Cumhuriyeti,, Ukrayna'nın özerk cumhuriyeti. Sovyetler Birliği döneminde varlık gösteren Kırım Oblastı ile aynı sınırlara sahiptir. Kırım Oblastı 1954'te Rusya SFSC'den Ukrayna SSC'ye geçti. 20 Ocak 1991'deki referandumdan sonra Ukrayna SSC içerisinde bir özerk cumhuriyet hâlini aldı. Sovyetler Birliği dağıldığında ve Ukrayna bağımsızlığını elde ettiğinde, Kırım yeni kurulan Ukrayna'nın parçası olarak kaldı.

Ukrayna, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Ukrayna'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Національна Телекомпанія України (NTU) tarafından düzenlenen Ulusal final yöntemi doğrultusunda Stockholm'de Ukrayna'yı temsil eden kişi belirlenmiştir. Ukrayna'yı 1944 adlı şarkısıyla Jamala temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mariya Yefrosinina</span>

Mariya Yefrosinina, Ukraynalı sunucu. Yefrosinina, Pavlo Şılko ile birlikte 2005 Eurovision Şarkı Yarışması'nın sunuculuğunu yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1944 (şarkı)</span>

1944, 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ukrayna'yı temsil eden, Camala tarafından seslendirilmiş şarkı. Sözleri ve bestesi de Camala'ya ait olan eser, Wild Dances'ın ardından ülkeye ikinci Eurovision birinciliğini kazandırmıştır. Şarkı, 1944 yılında yaşanan Kırım Tatar Sürgünü'nden bahsetmektedir. Nakaratı Kırım Tatarca olan şarkı, ağırlıklı olarak İngilizce sözlere sahiptir.

Ukrayna, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Kamenchuk Yevhen'in yazdığı "Time" adlı şarkıyla katılmıştır. Ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ukrayna Ulusal Televizyon Şirketi (NTU), "1944" adlı şarkısıyla Jamala'nın kazanmasından sonra Başkent Kiev'de bulunan Uluslararası Gösteri Merkezi'nde Eurovision Şarkı Yarışması'na ev sahipliği yapmıştır. Ukrayna'nın şarkı ve temsilcisini NTU kanalı ile STB iş birliği ile Ulusal Final düzenlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mikolayiv</span>

Mykolaiv (Ukraynaca: Миколаїв, Ukraynaca telaffuz: [mɪkoˈlɑjiu̯],

Ukrayna, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Mike Ryals, Kostyantyn Bocharov ve Anton Karskyi'nin yazdığı "Under the Ladder" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Mélovin seslendirmiştir. Ukraynalı devlet yayıncı Національна суспільна телерадіокомпанія України ve özel kanal STB tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Ukrayna'yı temsil edecek kişiyi Vidbir 2018 yarışması'nda seçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mélovin</span> Ukraynalı şarkıcı ve şarkı yazarı

Kostyantin Mikolayoviç Boçarov, bilinen sahne ismiyle Mélovin, Ukraynalı şarkıcı ve şarkı yazarı. X-Factor Ukraine yarışması'nın altıncı sezonunu kazanmasından sonra ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Han Camii</span> Kırımın en büyük camilerinden ve Hansarayın ilk binalarından birisi

Büyük Han Camii, Bahçesaray'da yer alan Hansaray saray kompleksinin içerisinde bulunan tarihi cami. Kırım'ın en büyük camilerinden ve Hansaray'ın ilk binalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Numan Çelebicihan Taburu</span>

Numan Çelebicihan Taburu, ismini Numan Çelebicihan'dan alan Kırım Tatarı gönüllülerinden oluşan 2016 yılında kurulan ve aynı yıl dağılan tabur. Merkez üssü Kırım sınırındaki Herson bölgesindeydi.

Ukrayna, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılacaktır. Ukraynalı yayıncı Ukrayna Ulusal Kamu Yayın Şirketi (UA:PBC) ve özel yayıncı STB birlikte tarafından Hollanda'nın kenti Rotterdam'da yapılacak 2020 yarışması'nda Ukrayna'yı temsil edecek katılımcı Vidbir 2020 yarışması'nın kazananı olacaktır.

İslam, Ukrayna'daki dördüncü en büyük din olup, nüfusun %0,6 -%0,9'unu temsil etmektedir. Dinin Ukrayna'da 15. yüzyılda Kırım Hanlığı'nın kuruluşuna kadar uzanan uzun bir tarihi vardır.

Ey, Güzel Kırım, ünlü bir Kırım Tatar halk şarkısıdır. Melodisi, Kırım Tatarları arasında evrensel olarak tanınmakta ve sıklıkla Kırım Tatar konserlerinde çalınmaktadır.

Ukrayna, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Ukraynalı yayıncı Suspilne (UA:PBC) tarafından İtalya'nın Torino şehrinde yapılan 2022 yarışması'nda Ukrayna'yı temsil eden katılımcı Vidbir 2022 yarışması'nın kazananı olmuştur.

Ukrayna, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Ukraynalı yayıncı Suspilne (UA:PBC) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Ukrayna'yı temsil eden katılımcı Vidbir 2023 yarışması'nın kazananı olmuştur. 2022 yarışması'nı kazanmasından dolayı direkt finalde yarışmıştır.