İçeriğe atla

Camadan düğümü

Camadan düğümü
KategoriEkleme
Kategori #2[[|]]
AkrabalarıKocakarı düğümü, Çapraz çift düğüm, Hırsız düğümü, Cerrah bağı
ÇözülürlüğüZor çözülür
Kusurusadece bir ucu çekildiğinde çözülebilir.
ABoK#74, #75, #460, #1204, #1402, #2096, #2573, #2574, #2577, #2580
Bağlanışıhttp://www.animatedknots.com/reef/
Camadan bağı, 2 iple bağlanış şekli.

Camadan düğümü, kare düğüm, halatı sağlamlaştırmak ya da bir cismi etrafından bağlamak için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir.

Bu düğümün genellikle iki halatı birbirine bağlamak için kullanıldığı görülse de, düğümün çözülme potansiyeli olması yüzünden tavsiye edilmez.

Camadan düğümü sadece bir ucu çekildiğinde kolaylīkla şekil değiştirip kayarak çözülebilir.

Resimde de görüldüğü gibi Camadan düğümü sadece bir ucu çekildiğinde kolaylıkla şekil değiştirip kayarak çözülebilir. Kolay bağlanışı, simetrik yapısı ve doğru kullanıldığında kuvvetli tutuşuna aldanmak çok kolaydır. İp ipe bağlanırken, Sancak bağı, Alp kelebeği, Zeppelin bağı veya Çifte balıkçı bağı gibi daha uygun bir bağ kullanılmalıdır. Çok düşülen bu yanlışın bütün düğüm yanlışlarından daha fazla ölümlere sebep olduğu iddia edilmişir.[1][2]

Ayrıca, Camadan düğümü, hiçbiri daha güvenilir olmayan diğer Camadan ailesi düğümleriyle çok kolay karıştırılabilir:

Camadan ailesi düğümleri en kuvvetlisinden sırayla en az güvenilire

Bağlama yöntemi

Camadan bağının yapılma şekli; sağdan atılan bir normal düğümün üzerine soldan atılan bir normal düğüm ile olur. Yani "soldakinin üzerine sağdaki", "içten geçirme", "sağdakinin üzerine soldaki", "içten geçirme" sırasıyla şeklindedir.

Genelde insanlar sağdan atılan bir normal düğümün üzerine gene sağdan atılan bir normal düğüm daha atma eğilimindedirler; Bu Kocakarı düğümü ile sonuçlanır. Camadan düğümü ikinciyi ters yönde atmayı gerektirdiğinden biraz daha talim ve el alıştırması gerektirir.

Gene de Camadan düğümü Hırsız düğümü kadar el alıştırması gerektirmez.

Kullanımı

Camadan vurmak, denizcilikte yelken alanını küçültmek anlamında kullanılır. Genellikle bu yöntem ile sert havalarda, yelkenin üzerine binen yükün azaltılması amaçlanır. Yelkenin yırtılmasını ya da teknenin yatmasını engelemek için kullanılır.

Yelkenin üzerinde iki tarafında bulunan ipler bumba hizasına gelecek kadar, yelken indirilir. Bu ipler bumbanın etrafından birbirine camadan bağı ile bağlanır.

Yassı olmasından dolayı yaraları bağlamakta kullanılagelmiştir.

Hızlı ayakkabı bağı

Ayakkabı bağı bir çifte foralı camadan düğümüdür.

Uçları ana ipe piyanlıyarak ya da son kıvrımı diğer ip etrafında bir fazladan döndürerek güvenilirliği arttırılabilir.

Çok daha güvenilir olan Cerrah bağı camadan düğümünde ilk etapta ipleri birbiri etrafında bir yerine iki kez sararak bağlanır.

Bir papyon bağlama yöntemi

Papyon bağı bir çifte foralı camadan düğümü gibi görünse de değildir; aslında yassı malzeme ile, bir ucun, diğer uç dirseğini kavrayan, özenle düzenlenmiş bir foralı adi ilmeğidir. İlmek ucunun forası ile yanı sıra kavranan diğer uç dirseği, papyon bağının iki yanından karşılıklı simetrik çıkarlar. İlmeğin halkası ise boynu dolanır.

Kaynakça

  1. ^ Ashley, Clifford W. (1944), The Ashley Book of Knots, New York: Doubleday, s. 18, ISBN 978-0-385-04025-9 
  2. ^ Ashley, s. 258

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Düğüm</span> bir parça ip, ip veya benzeri bir şey bağlayarak yapılan bir tutturma

Düğüm; ip vb. doğrusal cisimleri, birbirine tutturmak için kullanılan yöntemdir. Düğüm, bir veya birden fazla ipten, dokumalardan, sicim ve kayışlardan, zincirlerden, hatta birbirine bağlanmış hatlardan meydana gelen dokumalardan meydana gelebilir. Düğümler, bağlama yöntemleri, kullanımları, hikâyeleri, kökenleri ve düğüm teorisinin matematiksel gözlemleri nedeniyle ilginç nesneler olarak tanınırlar.

Gırcala, en küçük yelkenli olan Optimist teknesinde; Yelkenin direk ve Bumbayla bağlı görünmesini sağlar. Direk ya da Bumbanın, Matafyon ile birleştiren küçük kesilmiş iplere verilen isimdir. Ana direk ile Bumba yelkene Gırcala sayesinde Camadan düğümüyle bağlanır. Optimist yapan çocuğun düğüm öğrenmesini ve el becerisin geliştirmek amacıyla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzbarço bağı</span>

İzbarço bağı, İp ucu dirseğinin bir ip bedeni döngüsüne sancak bağı şeklinde tutturulmasıyla ip ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir, yani bir Sancak bağı halkasıdır, Bulin bağı veya Borina düğümü de denir. İzbarço bağı farklı alanlarda farklı şekilde isimlendirilmiştir; Yay, bulin, elde emniyet ve izbaroço bağı aynı bağı ifade eden farklı isimlendirmelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Çapraz çift düğüm</span>

Çapraz çift düğüm Camadan düğümünün karşı köşelerden başlayıp, çıktığı yerde girenin ters tarafından çıkan benzeri bir düğümdür. Kesinlikle güvenilmez, eğlence ya da kandırma amaçlı kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Margarita bağı</span>

İpin boyunu kısaltmak ya da ipin zayıf bir bölümünün geçici olarak ağır yükten sakınılması için kullanılan bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Anele bağı</span>

Anele bağı, ipi sabit bir nesneye bağlamak için kullanılan bir düğümdür. Genellikle gemiden sarkıtılan demir, şamandıra gibi şeylerin halkasına ip bağlanırken kullanılır. Meza volta bağı da denir; Yelkenli filikaların yelken serenlerini yukarıya ve aşağıya kaldırıp indiren kandilisa halatına yelken bu bağ ile bağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Yoma bağı</span>

Yoma bağı, farklı kalınlıklardaki iki halatı birbirine bağlayan, sepet örgüsü görünüşlü bir düğümdür. Taşıma bağı da denir.

<span class="mw-page-title-main">Zeppelin bağı</span>

İki ipin uçlarını sabit ve güvenilir bir şekilde birleştiren bir düğüm çeşididir. Gerilip gevşemelerle şekil değiştirerek kendiliğinden çözülme eğilimi göstermez. Benzer güvenli düğümlere göre belirgin bir üstünlüğü yük bindiğinde sıkışıp kalmamak, çözülemez hale gelmemek gibi özellikleri ve ip bedenine dikey köprümsü karşılıklı iki kıvrımından tutulup çekildiğinde çok kolay çözülebilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sıkıştırma bağı</span>

Sıkıştırma bağı çok güvenilir ama çözülmesi zor bir bağdır. Çifte sıkıştırma bağı daha da bir güvenilir ve de çözülemezdir.

<span class="mw-page-title-main">Sancak bağı</span>

Sancak bağı iki ipi birbirine eklemek için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir. İskota bağı da denir.

<span class="mw-page-title-main">Reefer bağı</span>

Reefer bağı iki ipi sağlamca birbirine bağlayan bir bağdır. Kolan bağının bir hamle fazlasıyla bağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Çifte sancak bağı</span>

Çifte sancak bağı iki ipi birbirine eklemek için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Kamyoncu düğümü</span>

Kamyoncu düğümü, insan elinin kuvvetini katlayarak ipi gerdirebilme işine yarayan düğümler düzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Çifte sıkıştırma bağı</span>

Çifte sıkıştırma bağı çok güvenilir ama çözülmesi zor bir bağdır. Sıkıştırma bağı

<span class="mw-page-title-main">Torba bağı</span>

Torba bağı torba, çuval gibi şeylerin ağzını bağlamak için kullanılan birçok bağa verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Sürtünme düğümleri</span> Vikimedya liste maddesi

Sürtünme düğümleri, kendinden daha kalın bir ip üzerine üçten fazla sarmal ile bağlanıp sıkıştırıldığında ince ipin uçlarından tutulup çekilince kalın ipi kuvvetli bir el gibi kaymadan tutan düğümler bu kategoriyi oluştururlar. Bu kategorideki düğümler sarmallarından tutularak ya da kalın ip boyu iteleyerek kolayca hareket ettirilebilirler ama uçlarından çekildiğinde harekete direnirler.

<span class="mw-page-title-main">Salıncak bağı</span>

Salıncak bağı salıncağı bir ağaç dalına asmak için kullanılan bir düğümdür. Bu 1693 numaralı düğüm olarak gösterildiği The Ashley book of knots da "sıkı, kuvvetli, güvenilir ve yük olmadığında kolayca çözülebilen bir düğümdür" diye methedilir. Yelkenci bağı ile aynı bağdır, ucun foralanması farkı olabilir, ip bedeni tarafı birden fazla kez dolanabilir; bu fazladan foralar bağlanacak yer kaygansa, sopanın ucuysa, ip bedeninin çekildiği yöne doğru inceliyorsa yani konik ise işe yararlar.

<span class="mw-page-title-main">Zeppelin bağı halkası</span>

Zeppelin bağı halkası ipin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir. Çözülmesi köprülerden çekerek çok kolaydır.

<span class="mw-page-title-main">Atmaca bağı</span>

Atmaca bağı, Sol el bir hayvanı tutarken sağ elle bağlanabilen ve gerektiğinde kolay çözülen, hayvanın çözememesi için kilitlenebilen bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Ayakkabı bağı</span>

Ayakkabı bağı bağcıklı ayakkabıların ön tarafında gide gele ayakkabıyı sıkıca ayağa uyduran bağcık ipinin gevşemesini önlemek için uçlarını birbirine hem güzel görünümlü hem de güvenilir bir şekilde bağlamak için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir. Fiyonk düğüm de denir.