İçeriğe atla

Calomyscus bailwardi

Calomyscus bailwardi
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Rodentia
Familya:Calomyscidae
Cins:Calomyscus
Tür: C. bailwardi
İkili adlandırma
Calomyscus bailwardi
Thomas, 1905

Zagros Dağları fare benzeri hamster (Latince:Calomyscus bailwardi) nispeten az bilinen bir kemirgen olup, tarif edilecek ilk fare benzeri hamster türüdür. Tür, güneyde İran, özellikle Zagros Dağları'nda dağılmıştır. İran'ın farklı bölgelerinde bulunan birkaç fare benzeri hamster türü olmasına rağmen, İran fare benzeri hamsteri olarak da bilinir.

Bu, fare benzeri hamster türlerinin en büyüğüdür. Üstleri koyu gri, altları beyazdır. Çorak kayalık yamaçlardan nemli bölgelere kadar değişen habitatlarda bulunurlar. Otlar ve çim tohumları ile beslendikleri bilinmektedir.

Graphodatsky et al. (2000), C. bailwardi alanı boyunca farklı bölgelerden üç farklı karyotip bulmuştur (2n=37, FNa=44; 2n=52, FNa=56; 2n=50, FNa=50). Bu, daha fazla taksonomik revizyonun gerekli olduğunu gösterebilir. Vorontsov et al. (1979), türler hakkında ne kadar az şey bilindiğini ve mevcut tanımın büyük ölçüde dağılıma dayandığını vurguladı.

Birçok kaynak hala "Calomyscus"'un tüm üyelerine "Calomyscus bailwardi" türünün bir parçası olarak atıfta bulunmaktadır.

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Calomyscus bailwardi ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Calomyscus bailwardi ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.

Kaynakça

  1. ^ Shenbrot, G.; Kryštufek, B.; Yigit, N. (2016). "Calomyscus bailwardi (errata version published in 2017)". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2016: e.T3618A115066410. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T3618A22185615.enÖzgürce erişilebilir. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. {{IUCN kaynağı}}: error: |doi= / |page= mismatch (yardım)
  • Baillie (1996). "Calomyscus bailwardi". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 1996. 1 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2006. 
  • Graphodotsky, A. S., et al. 2000. Comparative cytogenetics of hamsters of the genus Calomyscus. Cytogenetics and Cell Genetics, 88:296-304.
  • Lay, D. M. 1967. A study of the mammals of Iran resulting from the Street Expedition of 1962-1963. Fieldiana: Zoology, 54:1-282.
  • Schlitter, D. A. and H. W. Setzer. 1973. New Rodents (Mammalia: Cricetidae, Muridae) from Iran and Pakistan. Proceedings of the Biological Sciety of Washington, 86:163-174.
  • Vorontsov, N. N., I. Kartavtseva, and E. G. Potapova. 1979. [Systematics of the genus Calomyscus. 1. Karyological differentiation of the sibling species from Transcaucasia and Turkmenia and a review of species in the genus Calomyscus] (in Russian). Zoologichaskii Zhurual, 58:1391-1397.

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Şahin</i> yırtıcı kuş cinsi

Buteo ya da yaygın adıyla Şahin, Accipitridae (atmacagiller) familyasına bağlı bir yırtıcı kuş cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Sivri faregiller</span> böcekçiller takımına ait bir memeli familyası

Sivri faregiller veya Sivri fareler (Soricidae), tür bakımından zengin bir memeli familyasıdır. fareler ile benzerliklerine rağmen, Böcekçiller (Eulipotyphla) takımında sınıflandırılırlar. Dünya çapında, yaklaşık 10'u Orta Avrupa'da da yaşayan 350'den fazla tür tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika altın kedisi</span>

Afrika altın kedisi, kedigiller (Felidae) familyasından tropik ormanlarda yaşayan bir kedi türü.

<span class="mw-page-title-main">Afrika yaban köpeği</span>

Afrika yaban köpeği, köpekgiller (Canidae) familyasından Afrika'da yaşayan vahşi bir köpek türü.

<span class="mw-page-title-main">IUCN Kırmızı Listesi</span>

IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi ve bitki ve hayvan türlerinin dünyadaki en kapsamlı Küresel Koruma durumu envanteridir. IUCN Kırmızı Listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından sürdürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu sincabı</span> Anadolu, Kafkasya ve Ortadoğuda yaşayan ağaç sincabı

Anadolu Sincabı, Kafkas Sincabı veya İran Sincabı, Sincapgiller familyasından güneybatı Asya'da Ilıman geniş yapraklı ve karma ormanlar'ın ağaçlarında ve eski yırtıcı yuvalarında yaşayan Sciurus cinsinde ağaç sincabıdır.

<i>Naja naja</i>

Naja naja, Naja cinsine bağlı Hindistan bölgesine özgü zehirli bir yılan türüdür. Hindistan'daki çoğu yılan ısırığının bu tür tarafından gerçekleşmektedir.

Muhtarophis barani veya Amanos yılanı, Colubridae familyasında bulunan Muhtarophis cinsine bağlı bir yılan türüdür. Türkiye'ye de bulunan Amanos Dağlarına özgüdür ve 2007 yılında tanımlanmıştır.

<i>Notechis scutatus</i> Elapidae familyasında yer alan iki zehirli yılan türünün ortak adı

Notechis scutatus, Hydrophiinae altfamilyasında yer alan iki zehirli yılan türünün ortak adı. Avustralya'nın güney bölgelerinde, kıyı adalarında ve Tazmanya'da bulunur. Bu yılan son derece değişken renklere sahiptir, çoğunlukla kaplanınkilere benzer çizgileri vardır.

<i>Bufotes variabilis</i>

Bufotes variabilis, Bufotes cinsine bağlı bir hayvan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bolivya nehir yunusu</span>

Bolivya nehir yunusu, Amazon nehir yunusu'nun alt türü olan, Bolivya'da ve Brezilya'nın güneybatı bölgesinde yaşayan nehir yunusu. 2008 yılında moleküler düzeydeki çalışmaların ardından ayrı bir tür olarak teyit edilmiştir.

<i>Choeronycteris mexicana</i>

Choeronycteris mexicana, Choeronycteris cinsine bağlı bir hayvan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Asya çitası</span>

Asya çitası ya da bilinen diğer adıyla İran çitası, günümüzde yalnızca İran'da yaşayan kritik tehlikedeki bir çita alt türüdür. Bir zamanlar Arap Yarımadası ve Yakın Doğu'dan Hazar bölgesi, Kızılkum Çölü ve Hindistan'a kadar uzanıyordu; ancak 20. yüzyılda bu bölgelerde soyu tükendi.

<span class="mw-page-title-main">Toros akçaağacı</span> sapindaceae familyasından bir akçaağaç türü

Toros akçaağacı, Sapindaceae familyasından bir akçaağaç türüdür.

<i>Amazona leucocephala</i>

Küba papağanı veya gül boğazlı papağan olarak da bilinen Küba amazonu, Karayipler'deki Küba, Bahamalar ve Cayman Adaları'nın ormanlık alanlarında ve kuru ormanlarında bulunan orta büyüklükte, çoğunlukla yeşil renkli bir papağandır. Porto Riko'da vahşi doğada gözlemlenmiş olsalar da, bu muhtemelen kaçak evcilleştirilmiş hayvanların sonucudur ve çoğalma kaydedilmemiştir.

<i>Gallus gallus</i>

Gallus gallus, Gallus cinsine bağlı bir hayvan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Lacertoidea</span> sürüngen üst familyası

Lacertoidea, Lacertidae, Teiidae, Gymnophthalmidae ve Amphisbaenia'yı içeren bir pullu sürüngen grubudur. Moleküler filogenetik çalışmalardan elde edilen bulgu, kertenkeleler ile bir klad içinde yuvalanmış olan oyulmuş Amphisbaenia'nın, Vidal ve Hedges'in (2005) grup için ortak morfolojik karakterlere dayalı yeni bir isim önermesine yol açtı, Laterata, "kiremitin varlığına atıfta bulunarak Amphisbaenia'da halkaları oluşturan ve ayrıca Lacertiformata ve Teiformata'da ventral olarak bulunan pullar gibi".

<span class="mw-page-title-main">Saban balığı</span>

Sapan balığının kuyruk boyu ile vücut boyu karakteristik olarak hemen hemen aynı uzunluktadır. Burun oldukça kısa olup, gözler küçük ve başın dorsaline kadar ulaşmaz. Üst çenede 40-52, alt çenede ise 42-55 civarı diş mevcuttur. Birinci dorsal yüzgeç, pektoral yüzgeçlere nazaran pelvik yüzgece daha yakın konumdadır. Pektoral yüzgeçleri belirgin derecede gelişmiştir. Sapan balığı vücut rengi, dorsalde koyu-maviden kahverengi ve siyaha kadar değişik tonlarda olabilir. Ventralde ise beyaz renktedir. Erkek bireyler 420 cm, dişi bireyler ise 560 cm boya erişirler; maksimum boy nadiren 760 cm’ye ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Diadem yılanı</span> Yılan türü

Diadem yılanı, Colubridae familyasının Spalerosophis cinsine dahil, Kuzey Afrika, Batı ve Orta Asya'ya özgü bir yılan türüdür.

Kazakistan kör köstebek faresi veya Ural kör köstebek faresi, Spalacidae familyasından bir kemirgen türüdür. Kazakistan'a endemiktir.