İçeriğe atla

Calendula arvensis

Calendula arvensis
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Klad:Eudicots
Takım:Asterales
Familya:Asteraceae
Oymak:Calenduleae
Cins:Calendula
Tür: C. arvensis
İkili adlandırma
Calendula arvensis
(Vaill.) L.[1]
Sinonimler
Caltha arvensis
Calendula arvensis - MHNT

Calendula arvensis, yaygın olarak tarla kadife çiçeği olarak bilinen papatyagillerden bir çiçekli bitki türüdür. Orta ve Güney Avrupa'ya özgü olup dünya çapında tanıtılan bir tür olarak bilinir.[2][3]

Calendula arvensis, 10–50 cm boyunda bir veya iki yıllık bir otsu bitkidir. Yapraklar ince ve mızrak şeklindedir; tüylü gövdeden yaprak sapları üzerinde taşınır.[4]

İran ve Pakistan'da "gül-e-şarfi" ya da "gül-e-aşarfi" olarak bilinir.

İsrail'de Calendula arvensis

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Linnaeus, Carl (1763). Species plantarum (2 bas.). s. 1303. 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Flora of North America, Calendula arvensis Linnaeus, Sp. Pl. Ed. 2,. 2: 1303. 1763". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  3. ^ "Altervista Flora Italiana, Fiorrancio dei campi Calendula arvensis (Vaill". 9 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  4. ^ "Calendula arvensis". Actaplantarum. 2010. 25 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ihlamur</span> bitki cinsi

Ihlamur (Tilia), Malvaceae (ebegümecigiller) familyasına bağlı, Kuzey Yarımküre'nin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Çamgiller</span>

Pinaceae (Çamgiller), Pinales takımından bazen çalı formunda kozalaklı ağaç türlerini içeren bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bitki</span> ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemi

Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar. Tanımlamalardan birine göre: Çiçekli bitkiler, kozalaklı bitkiler ve diğer açık tohumlular, eğrelti otları ve benzerleri, boynuz otları, ciğer otları, kara yosunları ve yeşil algler hep birlikte Viridiplantae adı verilen kladı oluştururlar. Buna kırmızı ve esmer algler dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Liliaceae</span>

Zambakgiller (Liliaceae), Liliales takımına ait bir bitki familyası.

<span class="mw-page-title-main">Turuncu güngüzeli</span>

Turuncu güngüzeli, Hemerocallis cinsinden bir çiçekli bitki türüdür. Ana vatanı Asya olan tür, Kafkaslar'dan Himalayalar, Çin, Japonya, Kore ve güneydoğu Rusya'ya kadar büyük bir coğrafyada yerli, doğal olarak bulunur. ABD ve Kanada'da bahçelerden kaçarak doğal ortamlarda yetişmeye başlamış olan tür, istilacı bir tür olarak tanımlanmaktadır. Bitkinin Latince isminde geçen fulva sözcüğü Latince turuncu-sarı demektir.

The Plant List, Kraliyet Botanik Bahçeleri, Kew ve Missouri Botanik Bahçesi tarafından oluşturulan ve 2010 yılında başlatılan bitki türlerinin botanik isimlerinin bir listesiydi. Zaman içinde bitki türlerinin bilinen tüm isimlerinin kapsamlı bir kaydı olması amaçlanmıştır ve 2002-2010 Bitki Koruma Stratejisinin Hedef 1'ine yanıt olarak "Bilinen herkesin çevrimiçi bir florasını" üretmek üzere üretilmiştir. Bitkiler, 2013'ten beri güncellenmemiştir ve yerini World Flora Online almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Antonio Scopoli</span> Avusturyalı hekim ve doğa bilimci

Giovanni Antonio Scopoli Avusturyalı hekim ve doğa bilimci. Biyografi yazarı Otto Guglia O'nu "ilk uluslararası Avrupalı" ve "Avusturya İmparatorluğu'nun Linnaeus'u " olarak tanımlamıştır. Bitki bilim mahlası Scop.'tur.

<i>Platanthera chlorantha</i>

Platanthera chlorantha, Salepgiller ailesine bağlı, çarpık salep olarak bilinen, bir orkide türüdür. Genel itibarla Avrupa endemiğidir ancak Türkiye ve Kuzey Afrika'da da dağınık olarak bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Convolvulaceae</span> Çiçekli bitkilerin Solanales takımına bağlı bir familyası

Convolvulaceae, Tarlasarmaşığıgiller, Çitsarmaşığıgiller, Kahkahaçiçeğigiller veya Gündüzsefasıgiller; Solanales takımına ait, yaklaşık 58 cins ve 1.880 tür ile temsil edilen, tropikler ve ılıman kuşak başta olmak üzere dünya çapında yayılış gösteren; tatlı patates, cinsaçı ve tarla sarmaşığı gibi bitkileri içeren, bir çiçekli bitki familyasıdır.

<i>Convolvulus</i>

Convolvulus, yaklaşık 200 - 250 tür ile temsil edilen, Kahkahaçiçeğigiller familyasına ait bir cinstir. Kozmopolit bir yayılış gösterir. Cinsin üyelerine tarla sarmaşığı da denmektedir.

Convolvulus canariensis, Convolvulaceae familyasının bir türüdür.

<i>Tarla sarmaşığı</i>

Tarla sarmaşığı, Kahkahaçiçeğigiller familyası Convolvulus cinsinin bir türüdür. Avrupa ve Asya'ya özgü, 0,5–2 m yüksekliğe kadar büyüyen, tırmanan veya sürünen çok yıllık otsu bir bitkidir. İki çeşidi vardır :

<span class="mw-page-title-main">Çit sarmaşığı</span>

Çit sarmaşığı, bilimsel adıyla Calystegia sepium Kahkahaçiçeğigiller familyasından bir türdür ve kısmen kozmopolit bir dağılıma sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Su biberi</span> Bitki türleri

Persicaria hydropiper, ayrıca su biberi, bataklık madımağı ya da tade, olarak bilinen Polygonaceae ailesine mensup bir bitki. Avustralya, Yeni Zelanda, ılıman Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunur. Bitki nemli yerlerde ve sığ sularda yetişir. Keskin bir tada sahip olan türleri Doğu Asya'da yenir.

<span class="mw-page-title-main">Cichorieae</span>

Cichorieae ; Papatyagiller bitki familyasının üyesi olan bir oymak olup içerisinde 93 cins, 1.600 eşeyli olarak üreyen tür ve 7.000'den fazla apomiktik tür barındırmaktadır. Chicorieae, başlıca Doğu Yarımküre'nin ılıman bölgelerinde bulunur. Cichorieae'nın bütün türlerinde sütlü lateks ve tek tip çiçekçik içeren kömeçleri bulunmaktadır. Gundelia ve Warionia cinsleri, yalnızca disk çiçeğine sahip cinsler olup geri kalan bütün cinslerdeki çiçekler ışın çiçeğe sahiptir. En çok tür içeren cinsleri; yaklaşık 1.600 apomiktik türü olan Taraxacum, eşeyle üreyen yaklaşık 770 tür ile eşeysiz üreyen yaklaşık 5,200 türü olan Hieracium ve eşeyle üreyen 110 tür ile eşeysiz üreyen 700 türü olan Pilosella (Tırnakotu) cinsleridir. Tanınmış üyeler arasında marul, hindiba, karahindiba ve yemlik gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Gül reçeli</span>

Gül reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Geleneksel Isparta mutfağında mutfağında bulunur. Kokulu güllerden yapılır. Isparta gülü tercih edilen gül çeşididir. Gül Reçeli Sivas'ta kırmızı gül adı verilen ve güzel kokan gül ile yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Asma</span> asmagillerden, dalları çardak üzerine yayılan üzüm vb. bitkiler.

Vitis, çiçekli bitki Vitaceae familyasındaki asma bitkilerinin kabul edilen 79 türünün bir cinsidir.

<i>Ranunculus arvensis</i>

Ranunculus arvensis, Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, düğün çiçeği cinsinden tek yıllık bir bitki türüdür. Avrupa, Türkiye, Güneybatı Asya, Kuzey Afrika ve Türkistan'a endemik olan Ranunculus arvensis, Kuzey Amerika ve Avustralya'da da egzotik tür olarak yetiştirilmektedir. Eskiden İngiltere'de yaygın olan Ranunculus arvensis, günümüzde İngiltere'de nadiren görülmektedir. Deniz seviyesinden 1850 metre yüksekliğe kadar, çayırlardaki nemli yerlerde yetişmektedir. Mart ve Haziran ayları arasında çiçeklenir.

<i>Calendula</i>

Calendula, Asteraceae familyasına bağlı bir cinstir.

<span class="mw-page-title-main">Sinirotu</span>

Plantago major, geniş yapraklı plantin, beyaz adamın ayak izi, yol ekmeği veya büyük plantin, Plantaginaceae ailesinde yer alan çiçekli bitki türüdür. Bitki Avrasya'ya özgüdür.