İçeriğe atla

Caldarium

Bath'ta ki Roma hamamı caldariumu. Zemin caldariumun altındaki hipokaustu görünür kılmak için kaldırılmış.

Calidarium (ayrıca calidarium, cella caldaria veya cella coctilium; Latince: caldus/calidus, sıcak, ılık[1]), klasik Roma hamamlarında kullanılan, sıcak su dolu dalma havuzuna sahip bir oda bölümüdür.

Caldarium, köleler tarafından bakımı yapılan bir ocakta ısıtılan sıcak hava tünelleriyle çalışan yerden ısıtma sistemi olan hypocaust ile ısıtılan yüksek sıcaklığa sahip ve buharlı bir odaydı. Caldarium, hamam odaları arasında en sıcak olan odaydı; buradan sonra banyo yapanlar, tepidarium üzerinden frigidarium'a geçerlerdi.

Hamamın müşterileri, vücutlarını zeytinyağı ile temizledikten sonra, fazla yağı çıkarmak amacıyla bir strigilis (kazıma aleti) kullanırlardı. Bu yağ bazen yerde bırakılırdı; köleler tarafından toplanır ya da kadınların saçlarında kullanmaları için yeniden kaba koyulurdu.[2]

Caldarium'un sıcaklığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak Romalıların ahşap tabanlı sandaletler kullandığı göz önüne alınırsa, sıcaklığın yaklaşık olarak 43 °C[3] veya biraz daha fazla olması muhtemeldir.

Roma'nın en büyük hamamlarında, odalar birkaç bölüme ayrılmıştı.[4]

Yapısı ve işlevi

Caldarium, günümüzdeki modern bir sıcak su havuzuna benzetilebilir. Bu havuz, terleme yoluyla deriden kirlerin atılmasını sağlamak amacıyla, neredeyse kaynar bir sıcaklıkğa yakın tutulurdu.[5] Caldarium'un çıkışında, banyo yapanların odadan çıkmadan önce başlarından aşağı dökmeleri için büyük bir labrum yani bir leğen bulunurdu. Caldarium'da bir süre vakit geçirdikten sonra aşırı ısınmamak için bu işlem banyo yapanlar için önem taşımaktaydı.[6]

Roma hamamları, arkeolojik olarak olağanüstü ölçüde sofistike ısıtma sistemleriyle bilinmektedir. Caldarium'un ilk ve en çok övgüye tabi tutulan ısıtma unsuru, hipokaust sistemiydi.[7] Bir hipokaust sisteminde, odanın zemini ile temel arasında boşluk oluşturmak için zemin, bir dizi destek ya da platform üzerine kaldırılırdı.[8] Bu boşluğa bir ocak yerleştirilir ve duvarlar ile zeminler kiremitlerle kaplanırdı. Ocakta, seramik kiremitleri ısıtmak için kömür ya da odun yakılırdı. Bu kiremitler, ısıyı muhafaza etmek ve ısı kaybını önlemek için çift işlev görürdü.[7][9] Hipokaust sistemine ek olarak, bir diğer önemli ısıtma unsuru ise içi boş duvarlardı. İlk bakışta çelişkili gibi görünse de, içi boş duvarlar caldarium'un ısıtma sistemleri için son derece önem arz etmekteydi. Bu içi boş duvarlar, alttaki hipokaust'ta yer alan mangaldan çıkan dumanın dikkatlice yerleştirilmiş havalandırma deliklerinden dışarı çıkmasını sağlıyordu. Bu durum, dumanın caldarium'da birikmesini önleyerek, taze ve ısıtılmış havanın oda içinde yeniden dolaşmasına olanak tanırdı. Ayrıca, bu içi boş duvarlar, odanın etrafında eşit bir sıcaklık dağılımı sağlamaktaydı ve böylece sıcak havan duvarın bir tarafından diğer tarafına hareket ederek tüm oda ısınıyordu. Son olarak, bu içi boş duvarlar, ısıtılmış havanın kompleksin diğer bölümlerine taşınmasını sağlayarak enerji tasarrufu sağlamakta ve her odanın ayrı ayrı ısıtılmasından daha verimli bir yöntem sunmaktaydı.[9]

Roma kamu hamamlarındaki en önemli ısıtma unsuru ise, odanın etrafını saran geniş pencere ağıydı. Yazar Seneca, bu yeni sistemi eleştiriyor olmasına rağmen, hamam pencerlerinin Romalılara etkisini dürüst bir şekilde aktarmıştır:[8]

"Günümüzde... insanlar, en geniş pencerelerden gün boyu güneş almayan, güneşlenerek aynı anda bronzlaşamayan ve banyo küvetlerinden kara ve deniz manzaralarını izleyemeyen banyoları güveye layık olarak görüyorlar."[10]

Kaynakça

  1. ^ Adams, J. N. (2013), Social Variation and the Latin Language 1 Eylül 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Cambridge: Cambridge University Press, p. 94.
  2. ^ "Roman Baths". History Learning Site (İngilizce). 17 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2019. 
  3. ^ Dvorjetski, Estee (2007). Leisure, Pleasure and Healing: Spa Culture and Medicine in Ancient Eastern Mediterranean (İngilizce). BRILL. ISBN 978-90-474-2051-4. The Roman caldarium appears to have maintaines a temperature of something in the region of 43C or 110F 
  4. ^ «Caldarium 23 Nisan 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.», sur mediterranees.net (consulté le 23 avril 2024)
  5. ^ James W. Ring, “Windows, Baths, and Solar Energy in the Roman Empire” American Journal of Archaeology (1996).
  6. ^ Harry Thurston Peck, Harpers Dictionary of Classical Antiquities (1898). "C.2.caldarium-harpers 30 Eylül 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."
  7. ^ a b Claridge, Amanda (1998). "Baths". Rome : an Oxford archaeological guide. Internet Archive. Oxford ; New York : Oxford University Press. s. 54. ISBN 978-0-19-288003-1. MÖ 2. yüzyılda oluşturulan temel formül, bir soyunma odası (apodyterium), soğuk havuzlu ısıtılmamış bir oda (frigidarium), ılık havuzlu veya havuzsuz bir ılık oda (tepidarium), ki bu oda, güçlü bir şekilde ısıtılmış bir odadan (caldarium) dolaylı olarak ısısını alabilirdi ve sıcak bir havuz ile ayakta duran ayrı bir su leğeni (labrum) barındırmaktaydı. Hypocaust, zemin altında bulunan boşluklara bağlanan bir ocakta odun yakma görevi görürdü (zemin küçük sütunlar üzerinde yükseltilmişti) ve daha fazla ısı gerektiğinde, duvarlara gömülü toprak borulara bağlanırdı. O andan itibaren, bağlamlarına ve himaye seviyesine bağlı olarak, neredeyse inşa edilen her hamamda olduğu gibi birçok bireysel çözüm geliştirildi. Cam pencerenin MS 1. yüzyılda icat edilmesi, daha fazla termal güç kaynağı sağladı ve birçok ara ısı derecesi ve atmosferin geliştirilmesini teşvik etti. Su kemerlerinden gelen artan su arzıyla birlikte soğuk ve sıcak yüzme havuzları da bu repertuara eklendi. 
  8. ^ a b Mowdy, Haley (2016). The History and Importance of the Roman Bath 1 Eylül 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (9), 1-7.
  9. ^ a b Ring, James W. (1996). "Windows, Baths, and Solar Energy in the Roman Empire". American Journal of Archaeology. 100 (4): 717-724. doi:10.2307/506675. ISSN 0002-9114. 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2024. 
  10. ^ Seneca, Epistulae morales ad Lucilium.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afrodisias</span> Aydındaki antik kent

Afrodisias veya Afrodisyas, Tanrıça Afrodit'e adanmış birçok eski çağ kentinin ortak adı. Afrodisyas adlı kentlerin en ünlüsü, Anadolu'nun güneybatısında, eski Karia bölgesinde, günümüzde Aydın ilinin Karacasu ilçesine bağlı Geyre mahallesinin bulunduğu yerde bulunan Antik Yunan kentidir. Arkeolojik kazılar başladıktan sonra Geyre taşınmıştır.

Isıtma sistemleri, kullanım mekanlarının istenen sıcaklıkta tutulabilmesi için iç ortamdan dış ortama olan ısı kaybının karşılanması prensibi ile çalışan sistemlerdir. Merkezi ve lokal (bölgesel) olarak iki ana başlıkta toplanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Roma Hamamı</span> Ankarada bulunan Roma hamamı

Ankara Roma Hamamı veya Caracalla Hamamı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir Roma hamamıdır. Günümüzde Hacı Bayram Mahallesi sınırları içerisinde yer alan yapı, ilk katmanı Frigler dönemine kadar uzanan bir höyük üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hamam</span>

Hamam, özel bir düzenle ısıtılan sıcak ve soğuk suyu bulunan, yıkanma amacıyla kullanılan yapı.

<span class="mw-page-title-main">Banyo</span>

Banyo, insanların başta beden temizliği olmak üzere ağız ve diş bakımı, tıraş ile boşaltım gibi işlemlerini gerçekleştirdiği oda. Banyo terimi, bir evin, bireyin vücut temizliğini yapması için hazırlanmış en azından basit bir düzenek içeren bölümüdür. Küvet, duş veya her ikisini içerir. Tercihe göre banyolarda tuvalet odası ve lavabo bulunabilir. Tuvalete tipik olarak kişisel hijyen faaliyetleri için ayrı bir oda verilir. Ayrıca ayna, duş kabini, otomatik musluk, otomatik sabunluk, el kurutma makinesi, oral irrigatör, diş fırçası dezenfektanı bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Haseki Hamamı</span> Ayasofya ile Sultan Ahmet Camii arasında yer alan XVI. yüzyıl Türk hamamı

Haseki Hamamı, İstanbul'da Ayasofya ile Sultanahmet Camii arasında yer alan tarihi Türk hamamı. Hamam, I. Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, 1556-1557 yılları arasında, Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Hamamın inşa edildiği yerde daha öncesinde Zeuksippos Banyoları'nın harabeleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Hipokaust</span>

Hipokaust Romalıların kurdukları merkezî ısıtma sistemidir. Bu sistem bir yapının zeminine inşa edilen bir fırınla işlemekteydi. Fırının ürettiği sıcak hava sütunlardan oluşmuş "hipokaust" adlı kanallardan geçiyor ve buradan da bir bacayla evin duvarlarına veriliyordu. Genel olarak halka açık hamamların ısıtılmasında kullanılsa da soğuk aylarda evlerin ısıtılmasında da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Banya</span> Rus hamamı

Banya, Rus dilinde "buhar banyosu" anlamındaki sözcük. Ancak bu kavram, Rus saunasını anlatmak için kullanılır. Banya, yüksek sıcaklıkta buhar banyosu barındıran bir çeşit hamamdır. Türkçede Rus hamamı dendiği de olur. Tasarım ve kullanım açısından saunaya çok benzemektedir. Sözcük olarak banya Bulgarcada banyo ya da yıkanma, Sırpçada da içme (içmece) tesisleri anlamına gelir.

Türk hamamı, Selçuklu Türkleri'nin 12. yüzyılda Anadolu'yu fethinden sonra ortaya çıkan hamam mimarisi ve hamamlar etrafında şekillenen gelenekleri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Bizans Hamamı (Selanik)</span>

Bizans Hamamı, Yunanistan’ın Selanik şehrinde 12. yüzyılın sonu ve 13. yüzyılın başında yapıldığı tahmin edilen ve 1940 yılına kadar hizmet vermeye devam etmiş olan halk hamamıdır.

Radyant ısıtma ve soğutma sistemi, ısıtmak veya soğutmak için tasarlandıkları ortamlarla hem konveksiyon hem de ısıl ışınım yoluyla ısı alışverişi yapan bir HVAC teknolojileri kategorisidir.

<span class="mw-page-title-main">Buharlı duş</span>

Buharlı duş, bir banyo türüdür. Nemlendirici bir buhar jeneratörü su buharı üretir.

Bozdoğan Su Kemeri ile Burmalı Minare Mescidi arasında yer alan, su kemerinin bitişiğinde ve günümüzde Kalenderhane Camii'nin olduğu alanda bulunan Bizans Dönemi hamam kalıntılarıdır. MS.4.yüzyıl sonu ile 5.yüzyıl başlarında inşa edilmişlerdir.Belki de çifte hamam olarak nitelendirilebilecek tesisin 6.yüzyıln ortalarına doğru kısmen kullanımdan çıkmış olabileceği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Buhar banyosu</span>

Buhar banyosu veya buhar hamamı, rahatlama ve temizlik amacıyla buharla doldurulmuş bir odadır. Yunan ve Roma zamanlarına kadar uzanan uzun bir geçmişi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Balahanı Kum Hamamı</span>

Balahanı Kum hamamı, Balahanı yerleşimi topraklarında bulunan 14. yüzyıla ait tarihi-mimari bir anıttır.

Titus Hamamları veya Thermae Titi, Roma İmparatoru Titus tarafından MS 81 yılında Roma'da inşa edilen halka açık hamamlardı (Thermae). Hamamlar, Nero'nun Domus Aurea adını verdikleri için park ve lüks mülklerden oluşan bir alan olan Esquiline Tepesi'nin dibinde bulunuyordu. Titus'un hamamları, yüksek ihtimalle sevilmeyen Domus Aurea'ya ait hali hazırda mevcut veya kısmen inşa edilmiş bir hamam kompleksinin dönüştürülmesiyle aceleyle inşa edilmiştir. Bu hamamlar geniş değildi ve çok daha büyük olan Traianus Hamamları gelecek yüzyılın başında hemen yanlarına inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Palaestra</span>

Palaestra Antik Yunan güreş okulunun herhangi bir kısmıydı. Burada boks, güreş gibi çok az yer gerektiren sporlar yapılıyordu. Palaestra bağımsız ve halka açık spor salonlarının bir parçası olarak işlev görmekteydi. Gymnasium olmadan palaestra olabilirdi ama palaestra olmadan gymnasium olamazdı.

<span class="mw-page-title-main">Tepidarium</span>

Tepidarium, Roma hamamlarının hipokaust veya yerden ısıtma sistemiyle ısıtılan sıcak banyosuydu. Bir tepidariumun temel özelliği, insan vücuduna duvarlardan ve zeminden doğrudan etkileyen, sürekli yayılan ısının yaşattığı hoş hissi hamamdaki kişilere hissettirebilmektir.

<span class="mw-page-title-main">Laconicum</span>

Laconicum Roma hamamının kuru terleme odasıydı ve bazen caldarium veya sıcak odaya bitişik pozisyonda bulunurdu. Spartalıların kabul ettiği tek sıcak banyo şekli olduğundan ona bu isim verilmiştir. Laconicum genellikle köşegenlerin eksenlerinde nişler bulunan dairesel şekilde bir odaydı ve Vitruvius'a göre, pirinçten bir kalkanın zincirlerle asıldığı, üstte dairesel bir açıklığa sahip sıcaklığı düzenleyecek kadar alçaltılıp yükseltilebilmesini sağlayan konik bir çatı ile örtülmüştü.

<span class="mw-page-title-main">Roma Hamamları (Bath)</span>

Roma Hamamları, İngiltere'nin Bath kentinde bulunan bir Roma hamamıdır. Roma Britanyası'nın ilk birkaç on yılında, MS 60 ile 70 yılları arasında bölgeye bir tapınak inşa edildi. Varlığı, site çevresinde Aquae Sulis olarak bilinen küçük Roma kentsel yerleşiminin gelişmesine yol açtı. Halka açık banyolar için tasarlanan Roma hamamları, MS 5. yüzyılda Britanya'daki Roma egemenliğinin sonuna kadar kullanıldı. Anglosakson Kroniği'ne göre, orijinal Roma hamamları bir yüzyıl sonra harabeye dönmüştü. Doğal kaynakların etrafındaki alan, Erken ve Geç Orta Çağ'da birçok kez yeniden geliştirildi.