İçeriğe atla

Calanus helgolandicus

Calanus helgolandicus
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Arthropoda
Sınıf: Hexanauplia
Takım: Calanoida
Familya: Calanidae
Cins: Calanus
Tür: helgolandicus
Calanus helgolandicus
Claus, 1863

Calanus helgolandicus bir kopepod türüdür.

Açıklama

Dişisinin ortalama boyutu yaklaşık 2,9 milimetre (0,11 in) olup erkeği 2,7 milimetre (0,11 in) ortalama boyuta sahiptir.[1]

Dağılımı

Calanus helgolandicus, Atlantik'in Kuzey Denizi'nin güneyden Afrika'nın batı kıyılarına kadar uzanan bölgesinde yaşar. Akdeniz ve Karadeniz'de de bulunabilir.[1] İklim değişikliği beraberinde getirdiği sıcaklık artışı nedeniyle dağılış alanı kuzeye doğru genişlemektedir. 9 ve 20 °C (48 ve 68 °F) arasındaki sularda bulunduğunda sıcaklıkta, maksimum bolluk 13 ve 17 °C (55 ve 63 °F) sıcaklığında görülür.[2]

Ekoloji

Yaşam döngüsü ve üreme

Calanus helgolandicus, bir evre V kopepodit olarak kışı geçirir.[3] Ancak, yalnızca yeterli enerji depolarına sahip olanlar kışlayabilir; geri kalanı yüzeyde kalır. Hatta kışlayan kopepodların yüzeyde kalanlardan daha ağır olduğu görülmüştür. Bu kışlama süreci sırasında, kopepoditler yetişkin dişilere dönüşür. Tüy dökme işleminden sonra dişiler bir sonraki baharda çiftleşir. Bu süre zarfında yiyecek yokluğunda birikmiş enerji depolarından ilk birkaç yumurtasını bırakabilirler.[4] Bu doğru olmasına rağmen, esas olarak bir gelir kaynağıdır ve son zamanlarda kazanılan enerjiyi kullanarak çoğalmaktadır.[5] Yılda en fazla yaklaşık üç kuşaktır.[6] Orta Kuzey Denizi'nde, ilkbahar ve sonbaharda en bol miktarda bulunur. Daha yüksek sıcaklıkların yılın daha büyük bir bölümünde yumurta üretimini kolaylaştırması muhtemeldir.[2]

Beslenme

Calanus helgolandicus, planktonik bir otoburdur[7] ancak türün diğer üyelerinin hem ölü diyatomları hem de dışkıları yediği gösterilmiştir. Kopepodun bu parçacıkları yapılarına göre seçtiği anlaşılmaktadır; (yapılandırılmamış) deniz karı reddedilirken, ölü diyatomlar ve polistiren gibi nesneler (çapları 30 mikrometre boncuklar halinde verildiğinde) gıda olarak kabul edilir.[8] Dışkı peletleri genellikle bütün olarak kabul edilmez (muhtemelen çok büyük partikülleri tutmanın zorluğundan dolayı). Dışkı peletleri reddedildiğinde genellikle zarar görürler. Peletler parçalandığında (korporheksi), genellikle alternatif yiyeceklerle yutulurlar ve bir peletin "gevşemesi" (koprokali), peritrofik zarın çıkarılmasından (ve muhtemelen yutulmasından) önce gelebilir; besin değeri.[9] Otlama (deniz suyundan gıdanın uzaklaştırılmasının etkinliği) ve yutma oranları (yenen gerçek yiyecek miktarı) artan vücut ağırlığı ile artar, ancak vücut ağırlığı arttıkça, vücut ağırlığı birimi başına otlatma ve yutma oranları azalır.

Kaynakça

  1. ^ a b "Diversity and Geographic Distribution of Marine Planktonic Copepods". Sorbonne Université, CNRS. 2018. 9 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2018. 
  2. ^ a b Bonnet (2005). "An overview of Calanus helgolandicus ecology in European waters". Progress in Oceanography. 65 (1): 1-53. doi:10.1016/j.pocean.2005.02.002. ISSN 0079-6611. 
  3. ^ Hirche (1983). "Overwintering of Calanus finmarchicus and Calanus helgolandicus". Marine Ecology Progress Series. 11: 281-290. doi:10.3354/meps011281. ISSN 0171-8630. 
  4. ^ Rey-Rassat (2002). "Energetic cost of gonad development in Calanus finmarchicus and C. helgolandicus". Marine Ecology Progress Series. 238: 301-306. doi:10.3354/meps238301. ISSN 0171-8630. 
  5. ^ Sainmont (2014). "Capital versus income breeding in a seasonal environment". The American Naturalist. 184 (4): 466-476. doi:10.1086/677926. ISSN 0003-0147. PMID 25226182. 
  6. ^ Conover (1988). "Comparative life histories in the genera Calanus and Neocalanus in high latitudes of the Northern Hemisphere". Hydrobiologia. 167 (1): 127-142. doi:10.1007/BF00026299. ISSN 0018-8158. 
  7. ^ Paffenhöfer (1971). "Grazing and ingestion rates of nauplii, copepodids and adults of the marine planktonic copepod Calanus helgolandicus". Marine Biology. 11 (3): 286-298. doi:10.1007/BF00401275. ISSN 0025-3162. 
  8. ^ Paffenhöfer (1970). "A note on the feeding of Calanus helgolandicus on detritus". Marine Biology. 5 (2): 97-99. doi:10.1007/BF00352591. ISSN 0025-3162. 
  9. ^ Iversen (2007). "Coprorhexy, coprophagy, and coprochaly in the copepods Calanus helgolandicus, Pseudocalanus elongatus, and Oithona similis". Marine Ecology Progress Series. 350: 79-89. doi:10.3354/meps07095. ISSN 0171-8630. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekoloji</span> Organizmaların ve çevrelerinin incelenmesi

Ekoloji ya da doğa bilimi, canlıların hem kendi aralarında hem de fiziksel çevreleri ile olan ilişkileri inceleyen bilim dalıdır. Ekoloji canlıları birey, popülasyon, komünite, ekosistem ve biyosfer düzeylerinde inceler. Ekoloji çok yakından ilişkili olduğu biyocoğrafya, evrimsel biyoloji, genetik, etoloji ve doğa tarihi dallarıyla örtüşür. Ekoloji, biyoloji biliminin bir dalıdır.

<i>Ateş böceği</i> böcek türü

Lampyris noctiluca veya Ateş böceği, Lampyris cinsine bağlı bir böcek türüdür. Dişiler biyolüminesans ile çiftleşmek için çekicilik sağlar. Işık parlaklığı erillere doğurganlıklarını göstermek için işaret görevi görür. Parlaklık yüksekliği daha çok ve büyük yumurta olduğundan, eriller genel olarak en parlak olana yönelim gösterirler. Bu sebepten ötürü, dişiler çiftleşmek için birbiri ile rekabet halinde olur.

<i>Lepus europaeus</i>

Lepus europaeus, Lepus cinsine bağlı Avrupa'ya özgü bir hayvan türüdür. Avrupa ve Asya'nın bir bölümünde görülür. Bayağı tavşan, yabani tavşan veya tavşan olarak da adlandırılabilir. Takımındaki iri türlerden biridir ve ılıman açık araziye uyum sağlamıştır. Genellikle gececil ve otçuldur. Otların yanı sıra özellikle kışları olmak üzere ağaç kabukları, taze dallar ve tomurcuklarla beslenir. Doğada yırtıcı kuşlar, Canidae ve Felidae türleri tarafından avlanır. Uzun ve kuvvetli bacakları ve büyük burun delikleri sayesinde avlanmaktan kaçmak için yüksek hızlı uzun süreli koşulara dayanıklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Denizyıldızı</span> Omurgasız ve derisi dikenli deniz canlısı

Denizyıldızı, hayvanlar âleminin derisi dikenliler şubesine bağlı Asteroidea sınıfından olan deniz omurgasızlarına verilen ortak addır. Dünya üzerinde, tropikal bölgelerden soğuk kutup denizi sularına kadar deniz tabanında 1.500 kadar denizyıldızı türü bulunur. Deniz kıyısından 6.000 m derinliğe kadar olan bölgede yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Papaveraceae</span> çiçek açan bitkiler ailesi

Papaveraceae Ranunculales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<i>Trichechus</i>

Trichechus, Trichechidae familyasına bağlı suda yaşayan bir hayvan cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Ateş (tıp)</span> vücut sıcaklığının yükselmesi ile karakterize olan yaygın tıbbi belirti

Ateş veya pireksi insanlarda, organizmanın enfeksiyona karşı savunma mekanizmasının bir belirtisidir ve vücut sıcaklığının hipotalamustaki sıcaklık set noktasının artması nedeniyle normal aralığı aşmasıyla ortaya çıkar. Normal sıcaklık için üzerinde mutabık kalınmış tek bir üst sınır yoktur: Kaynaklar insanlarda 37,2 ve 38,3 °C aralığında değerler kullanmaktadır. Set noktasındaki artış, artan kas kasılmalarını tetikler ve soğuk veya üşüme hissine neden olur. Bu durum, daha fazla ısı üretimine ve ısıyı koruma çabalarına yol açar. Set noktası sıcaklığı normale döndüğünde, kişi sıcak hisseder, kızarır ve terleme başlayabilir. Nadir olarak, ateş ateşli nöbeti tetikleyebilir, bu durum özellikle küçük çocuklarda daha yaygındır. Ateşler genellikle 41 ila 42 °C aralığını geçmez.

<span class="mw-page-title-main">Makaroni pengueni</span> Güney Amerika, Güney Afrika ve Antarktika Yarımadası arasında kalan bölgede yaşayan bir penguen türü

Makaroni pengueni, penguengiller (Spheniscidae) familyasından Güney Amerika, Güney Afrika ve Antarktika Yarımadası arasında kalan bölgede yaşayan bir penguen türüdür. Sorguçlu penguenler (Eudyptes) olarak adlandırılan penguen cinsinin altı türünden birisidir. Kraliyet pengueni ile akrabalığı vardır ve bazı kesimler bu ikisini tek tür olarak ele alırlar. Sarı bir sorgucu olup, yüzü ile üst kısmı siyahtır ve beyaz olan alt kısımdan keskin bir şekilde ayrılır. Yetişkinler ortalama 5,5 kg (12 lb) ağırlığında ve 70 cm uzunluğundadır. Erkek bireyleri, dişi bireylerinden daha büyük boyuttadır ve gagaları daha uzundur. Makaroni penguenleri göçmendir, istisnai durumlarda yuvalama mevsimi dışında karada görülürler. Yaşam süreleri 8 ila 15 yıl arasında değişir.

<span class="mw-page-title-main">Dışkı</span> Besinler sindirildikten sonra geriye kalan atık madde

Dışkı, ince bağırsakta sindirilmeyen ve kalın bağırsakta bakteriler tarafından parçalanan katı veya yarı katı gıda kalıntılarıdır. Dışkı, bakteriyel olarak değiştirilmiş bilirubin gibi nispeten düşük miktarda metabolik atık ürünlerini ve bağırsak çeperinden gelen ölü epitel hücrelerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Bdelloidea</span>

Bdelloidea (/dɨˈlɔɪdiə/), tatlı suda ve nemli toprakta bulunan bir tekerlekli hayvan sınıfıdır. Tür olarak; içeri çekilebilir kafalarının üzerinde ikiye ayrılmış halde, gelişmiş taçlar bulunmaktadır. Yüzerek veya sürünerek hareket ederler.

<span class="mw-page-title-main">Mantis religiosa</span>

Mantis religiosa, Güney Avrupa, Asya, Afrika, Avustralya ve Kuzey Amerika'da bulunabilen bir peygamberdevesi türüdür. 1899 yılında Kuzey Amerika'ya yayılmıştır. Yabancı tür olmasına rağmen Amerika Birleşik Devletleri'nde Connecticut'ın resmi eyalet böceğidir.

<span class="mw-page-title-main">Kozmopolit dağılım</span>

Kozmopolit dağılım, biyocoğrafyada bir taksonun uygun yaşam alanları içerisinde tüm dünyaya yayıldığı durumlar için kullanılan bir terimdir. Örneğin katil balina dünyanın tüm okyanuslarında bulunduğundan kozmopolit bir dağılıma sahiptir. Terim aynı zamanda bazı hastalıklar içinde kullanılabilir. Diğer örnekler arasında insanlar, liken türü Parmelia sulcata ve yumuşakça cinsi Mytilus verilebilir. Bu dağılım çevreye karşı geniş bir tolerans gösterilebilmesinden ya da evrim için gereken zamana göre hızlı bir yayılmadan kaynaklanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Psödokopulasyon</span> Canlı Davranışı

Psödokopulasyon katılımcıların biri ya da ikisi için bir çoğalma işlevine hizmet eden çiftleşme davranışlarında benzerlik gösteren ancak bireyler arasında gerçekten bir cinsel birleşme içermeyen davranışlar için kullanılan bir terimdir. Genellikle çiçek ile çiftleşme davranışı gösteren polinatörler için kullanılır. Bazı çiçekler potansiyel bir dişiyi görsel olarak taklit ederler ancak anahtar dürtüler kimyasal ve dokunmadır. Bitkilerde görülen bu çeşit mimikriye Pouyanne mimikrisi denir.

<i>Haliphron atlanticus</i> yumuşakça türü

Haliphron atlanticus, bilinen en büyük iki ahtapot türünden biridir; bilimsel rekorlara göre, tahmini maksimum uzunluğunu 350 cm (11,5 ft) ve ağırlığı 75 kg (165 lb)dır. Günümüzde varlığını sürdüren türler arasında, yedi kollu ahtapota benzeyen tek büyük tür dev Pasifik ahtapotudur.

World Register of Marine Species (WoRMS) veya Dünya Deniz Türü Kayıtları, deniz organizmalarının adlarının yetkili ve kapsamlı bir listesini sağlamayı amaçlayan taksonomik bir veri tabanıdır.

İkili cinsiyet, sosyal sistem veya kültürel inanç yoluyla cinsiyetin iki farklı, zıt maskülen ve feminen formda sınıflandırılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Plastik kirliliği</span>

Plastik kirliliği, yaban hayatı, vahşi yaşam ortamı ve insanları olumsuz yönde etkileyen Dünya'nın çevresinde plastik nesnelerin ve parçacıkların birikmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Paraves</span> kuşlarla oviraptorosaurlardan daha yakın akraba olan tüm dinozorlar

Paraves, Geç Jura Devri'nde ortaya çıkan yaygın bir teropod dinozor grubudur. Soyu tükenmiş dromaeosauridler, troodontidler, anchiornithidler ve scansoriopterygidlere ek olarak grup, aralarında on binden fazla canlı kuş türü olan avialanları da içerir. Paraves'in ilkel üyeleri, bazı türlerde yürürken yerden tutulan ayağın ikinci basamağında büyütülmüş bir pençe bulundurmaları ile iyi bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Holozoa</span>

Holozoa, hayvanları ve en yakın tek hücreli akrabalarını içeren ancak mantarları hariç tutan bir canlı grubudur. Holozoa ayrıca tunik cinsi Distaplia için kullanılan eski bir isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Holomycota</span>

Holomycota veya Nucletmycea, Holozoa'nın kardeş grubu olan temel bir Opisthokont klanıdır. Cristidiscoidea ve mantar (fungi) aleminden oluşur. Holomycota'nın en eski soyu olarak nükleeriidlerin, tek hücreli serbest yaşayan fagotrofik amiplerin konumu, hayvanların ve mantarların bağımsız olarak ortak bir tek hücreli atadan karmaşık çok hücreliliği edindiğini ve ozmotrofik yaşam tarzının daha sonra ortaya çıktığını göstermektedir. bu ökaryotik soyun ayrışmasında. Opisthosporidians, aphelidleri, Microsporidia ve Cryptomycota, üç endoparazit grubunu içeren yakın zamanda önerilen bir taksonomik gruptur.