İçeriğe atla

Calamares (yazılım)

Calamares
Orijinal yazar(lar)Teo Mrnjavac[1]
Geliştirici(ler)Blue Systems, çeşitli dağıtım geliştiricileri
İlk yayınlanma31 Ocak 2015 (9 yıl önce) (2015-01-31)[2]
Güncel sürüm3.2.60[3] / 19 Haziran 2022
Programlama diliC++ ve Python
İşletim sistemiLinux
Erişilebilirlik61 dil[4]
TürSistem yükleyici
LisansGNU GPL
Resmî sitesicalamares.io
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Calamares, Linux dağıtımları için ücretsiz ve açık kaynaklı bağımsız ve dağıtımdan bağımsız bir sistem yükleyicisidir .

Calamares, Garuda Linux, Manjaro, Netrunner, KaOS, KDE neon, Lubuntu, Sabayon Linux, Chakra, EndeavourOS, Peppermint OS, Artix Linux, Debian'ın Canlı ortamı,[5][6] ve daha az bilinen Linux dağıtımları tarafından kullanılır.[7] Ayrıca komut satırı dağıtımlarının kurulumunu otomatikleştirmek ve özel dağıtımlar yapmak için kullanılmıştır.

Geliştirme, 2014 yılında Manjaro topluluğu üyesi Teo Mrnjavac tarafından Blue Systems'ın desteğiyle[8][9] başlatıldı ve ardından KaOS tarafından yapıldı.[10]

Yapılandırma

Calamares, kod modüllerinin ve yerleşik araçların bir karışımı kullanılarak ayrıntılı bir şekilde yapılandırılabilir. Birçok dağıtım üreticisi, yükleyiciye marka ekler. Bununla birlikte, bazı dağıtım üreticileri, yükleyiciyi varsayılan görünüm hissi ve seçenekleriyle sade olarak bırakmayı tercih eder.

Ayrıca bakınız

  • Anaconda
  • YaST
  • Debian-Installer
  • Ubiquity

Kaynakça

  1. ^ "Installer-Framework Calamares im Überblick" (Almanca). 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2022. 
  2. ^ "Calamares 1.0 Distribution-Independent Installer Framework Released". Phoronix. 21 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ ""Calamares 3.2.60 released"". 28 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "The calamares translation project". Transifex. 17 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Debian's NEW installer". Average Linux User. 29 Ağustos 2019. 27 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2022. 
  6. ^ Jonathan Carter. "Calamares Plans for Debian 11". 25 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2022. 
  7. ^ "Calamares 3.2 Linux Installer Will Integrate a Module for the KDE Plasma Desktop". softpedia.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  8. ^ "Manjaro Works To Make Calamares A Distribution-Independent Installer". Phoronix. 21 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Calamares 1.0". Calamares – The universal installer framework. 27 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2022. 
  10. ^ "Hands-on with Ubiquity and Calamares: Two Linux installers side-by-side". ZDNet. 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Debian</span> Linux çekirdeği kullanan işletim sistemi

Debian, 1993 yılında başlatılmış, Dünya'nın çeşitli bölgelerindeki gönüllüler tarafından hazırlanan; GNU/Hurd, GNU/Linux gibi farklı çekirdek seçeneklerine dayalı tamamen özgür bir Linux dağıtımıdır. En yaygın GNU/Linux dağıtımlarından biri konumundaki Debian, aynı zamanda Elive, Knoppix, Linux Mint, Mepis, Pardus, Parsix, Ubuntu, Peppermint OS ve Xandros gibi birçok GNU/Linux dağıtımına da kaynak teşkil etmekte ve Google başta olmak üzere iyi tanınan birçok Web sitesinde de tercih edilmektedir. Debian, farklı işletim sistemi çekirdekleriyle birlikte AMD64, ARM, DEC Alpha, i386, IA-64, PowerPC, SPARC, MIPS, HPPA, S390 gibi çok sayıda donanım platformunda da çalışabilmektedir. Desteklediği donanım ve çekirdek zenginliğinin yanı sıra Debian'ı diğer dağıtımlara nispetle özgün kılan en önemli husus, dağıtım kapsamındaki yazılımların bütünüyle özgür lisans şartlarına sahip olması, yazılım özgürlüğünü denetlemek ve sürekli kılmaya yönelik bir Debian Sosyal Sözleşmesi'nin bulunmasıdır.

Linux dağıtımı ; Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Linux Mint</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay, hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">LXDE</span> Masaüstü ortamı

LXDE, Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen özgür ve açık kaynak kodlu bir masaüstü ortamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Manjaro Linux</span> Arch tabanlı GNU/Linux dağıtımı

Manjaro, Arch Linux'un sağlam altyapısını temel alarak geliştirilen, kullanıcı dostu bir GNU/Linux dağıtımıdır. Arch Linux genellikle daha deneyimli kullanıcılara hitap ederken, Manjaro bu zorluğu ortadan kaldırarak kullanım kolaylığı odaklı bir deneyim sunar. Bu sayede, Linux dünyasına yeni adım atanlar veya daha az teknik bilgiye sahip yeni Linux kullanıcılarının yanı sıra deneyimli kullanıcılar için de uygundur.

<span class="mw-page-title-main">KDE Plasma 5</span> Vikimedya kategorisi

KDE Plasma 5, Unix benzeri işletim sistemlerinde çalışmak üzere KDE Plasma 4 masaüstü ortamının halefi olarak 15 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanan masaüstü ortamıdır.

<span class="mw-page-title-main">MX Linux</span>

MX Linux, kararlı Debian'a dayanan ve MX topluluğu tarafından oluşturulan veya paketlenen ek yazılımlarla birlikte temel olarak antiX bileşenlerini kullanan orta ağırlıkta bir GNU/Linux işletim sistemidir. Bu dağıtımların her birinden en iyi araçları ve yetenekleri kullanmak için antiX ve eski MEPIS toplulukları arasında ortak bir girişim olarak ortaya çıkmıştır. Topluluğun belirttiği hedef, "zarif ve verimli masaüstlerini yüksek kararlılık ve sağlam performansla birleştirmek için tasarlanmış bir işletim sistemi ailesi" oluşturmaktır. MX Linux, bağımsız bir KDE Plasma sürümü ve benzersiz bir Fluxbox uygulaması eklediği Xfce masaüstü ortamını ön tanımlı varyant olarak kullanır. Diğer masaüstü ortamları da sisteme eklenebilir veya "spin-off" ISO yansıları kurularak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Artix Linux</span>

Artix Linux veya Artix, systemd yerine OpenRC, runit, s6, suite66 veya dinit kullanan Arch Linux tabanlı bir yuvarlanan sürümlü Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">LXQt</span>

LXQt, özgür ve açık kaynaklı hafif bir masaüstü ortamıdır. LXDE ve Razor-qt projelerinin birleşmesinden oluşmuştur.

Bu sayfada, kategorize edilmiş bir liste şeklinde önemli Linux dağıtımları hakkında genel bilgiler mevcuttur. Dağıtımlar, kökü olan ana dağıtım veya paket yönetim sistemine göre sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Devuan</span>

Devuan, systemd yerine sysvinit, runit veya OpenRC kullanan Debian Linux dağıtımının bir çatalıdır. Devuan, systemd gibi projeler tarafından "kilitlenmeyi" önlemeyi amaçlar ve Linux'u diğer Unix sistemlerinden ayırmaktan kaçınmak için diğer init sistemleriyle uyumluluğu korumayı hedefler.

antiX Linux Dağıtımı

antiX ( ) Debian Stable tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Nispeten hafiftir ve eski bilgisayarlar için uygundur, ayrıca apt-get paket sistemi ve Debian uyumlu depolar aracılığıyla en son çekirdek ve uygulamaların yanı sıra güncellemeler ve eklemeler sağlar. antiX, özellikle tartışmalı systemd init sistemiyle birlikte gönderilmez veya bu sistemi desteklemez. Sürüm 19'dan beri iki init (başlatma) sistemi çeşidiyle gelir: sysVinit ve runit.

<span class="mw-page-title-main">Anaconda (kurulum yazılımı)</span>

Anaconda, Linux dağıtımları için tasarlanmış ücretsiz ve açık kaynaklı bir sistem yükleyicisidir.

<span class="mw-page-title-main">Netrunner (işletim sistemi)</span>

Netrunner, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, netbook'lar ve Odroid C1 mikrobilgisayar veya Pinebook gibi arm tabanlı cihaz türleri için tasarlanmış bir Linux işletim sistemidir. İki sürümü mevcuttur: Masaüstü ve Core. İkisi de 'Debian Stable' tabanlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hafif Linux dağıtımı</span>

Hafif bir Linux dağıtımı, "özellik açısından zengin" bir Linux dağıtımına göre daha düşük bellek kullanan ve/veya daha az işlemci hızına ihtiyaç duyan bir dağıtımdır. Donanıma yönelik daha düşük talepler, ideal olarak daha duyarlı bir makine ile sonuçlanır ve/veya daha az sistem kaynağına sahip cihazların verimli bir şekilde kullanılmasına imkan sağlar. Daha düşük bellek ve/veya işlemci hızı gereksinimleri, yazılım şişkinliğinden kaçınarak, yani pratik kullanımı veya avantajı çok az olduğu veya hiç olmadığı veya talebin olmadığı veya düşük olduğu algılanan özellikleri dışarıda bırakarak elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">LXLE Linux</span>

LXLE, LXDE masaüstü ortamını kullanan ve en son Ubuntu/Lubuntu LTS sürümünü temel alan bir Linux dağıtımıdır. LXLE, hem eski hem de yeni donanımda iyi çalışan, görsel estetiğe odaklanan hafif bir dağıtımdır.

<span class="mw-page-title-main">Pop! OS</span>

Pop OS, bilgisayar üreticisi System76 firması tarafından geliştirilen, Ubuntu tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Grafik kullanıcı arayüzü olarak yine System76 tarafından geliştirilen COSMIC masaüstü ortamını kullanmaktadır. Pop! _OS'un hedef kitlesi; bilgisayarı keşfetme ve yaratma aracı olarak kullanan STEM ve yaratıcı profesyoneller olarak belirlenmiştir.

Alpine Linux, küçük, basit ve güvenli olacak şekilde tasarlanmış bir Linux dağıtımıdır. Diğer Linux dağıtımlarının çoğundan farklı olarak, Alpine daha yaygın olarak kullanılan glibc, GNU Core Utilities ve systemd yerine musl, BusyBox ve OpenRC kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Universal USB Installer</span>

Universal USB Installer (UUI), açık kaynaklı bir canlı Linux USB flash sürücü oluşturma yazılımıdır. Kullanıcıların, desteklenen bir Linux dağıtımından, virüsten koruma yardımcı programından, sistem aracından veya Microsoft Windows yükleyicisinden bir ISO görüntüsü kullanarak önyüklenebilir bir canlı USB flash sürücü oluşturmasına olanak tanır. USB önyükleme yazılımı, Windows 8, 10 veya 11'in tamamen USB'den çalıştırılması için de kullanılabilir.