İçeriğe atla

Cahit Selimoğlu

Cahit Selimoğlu, (d. 1938, ö. 10 Ocak 2023) Ağrı doğumlu, iş adamıdır. Casel İlaç Onursal Başkanıdır.

Hayatı

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden mezun olan Ecz. Cahit Selimoğlu, 1965 yılında Ağrı'nın ikinci eczanesi olan Şifa Eczanesi'ni açmıştır. 1967'de eşi Ecz. Ülkü Selimoğlu ile birlikte Derman Eczanesi'ni faaliyete geçirmiştir. İlerleyen yıllarda İstanbul'a gelerek Huzur Ecza Deposu'nu kurarak ilaç dağıtımına başlayan Ecz. Cahit Selimoğlu, 1983 yılında, Güray İlaç Laboratuvarı'na ait ruhsatları devralarak Casel İlaç Sanayi firmasını kurmuştur. 10 Ocak 2023 tarihinde ölmüştür.[1]

İlgili Bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anestezi</span>

Anestezi, genellikle cerrahi müdahalelerden önce uygulanan, bedenin tümünün ya da belli bir bölümünün ağrıya duyarsız hâle gelmesini sağlayan işleme verilen addır. Vücudun sadece belirli bir bölgesini uyuşturan anestezi türü ise lokal anestezidir. Anestezi yaratan maddelere anestezikler, ilgilenen uzmanlık dalına ise anestezibilim (anesteziyoloji) denir. Anestezi enjeksiyon, ilaç kabulu ve diğer yöntemlerle verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Berkay</span> Türk müzisyen

Cahit Berkay, Moğollar adlı müzik grubunun kurucularından Türk müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Ağrı</span> Ağrı ilinin merkezi olan şehir

Ağrı veya eskiden Karakilise, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Ağrı ilinin merkezi olan şehir. Ayrıca tarihte birden fazla isim değişikliği yaşamıştır. Karakilise, Ararat, Karaköse ve son olarak Ağrı Dağı'ndan esinlenilerek Ağrı ismi verilmiştir. Bu şehrin rakımı 1.632 m'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ağrı kesici</span> insanın herhangi bir uzvunda ağrıya yol açan herhangi bir yere karşı oluşturulan yüksek baskı

Analjezik ya da ağrı kesici ağrıyı dindirmek ve analjeziye yol açmak için kullanılan her türlü ilaca verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Zeyyat Selimoğlu</span> Türk yazar ve çevirmen

Zeyyat Selimoğlu,, Türk yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Eczacı</span> ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir

Eczacı, ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelidir. Eczacı, ilaçların etki mekanizması hakkındaki bilgilerini kullanarak ilaçlardan maksimum fayda, minimum yan etki elde etmek ve ilaç etkileşimlerinden kaçınmak için nasıl kullanılmaları gerektiğine hakimdir. Eczacılar, ilaçların biyokimyasal mekanizmalarını ve etkilerini, ilaç kullanımlarını, tedavi edici rollerini, yan etkilerini, olası ilaç etkileşimlerini ve izleme parametrelerini öğrenmek için üniversite veya yüksek lisans düzeyinde eğitim alırlar. Eczacılar bu uzmanlık bilgisini yorumlar ve hastalara, doktorlara ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarına iletir.

<span class="mw-page-title-main">İlaç</span> bir sayrılığı iyi etmek ya da önlemek için türlü yollarla kullanılan madde

İlaç ya da em, canlı hücre üzerinde oluşturduğu etki ile bir hastalığın tanısını, iyileştirilmesi veya semptomlarının azaltılması amacıyla tedavisini veya bu hastalıktan korunmayı mümkün kılan, canlılara değişik uygulama yöntemleri ile verilen doğal, yarı sentetik veya sentetik kimyasal preparatlardır. İlaçların tüketimi inhalasyon, enjeksiyon, sigara içme, yutma, derideki bir yama yoluyla emilim, fitil veya dil altında çözünme yoluyla olabilir. Ticari ilaçlar ilaç firmaları tarafından üretilir ve genellikle patentlidir. Etken maddesinin patent süresi dolmuş ve birden çok firmanın üretebildiği ilaçlara ise jenerik ilaçlar denir. İlaçlar uygulama yoluna, kimyasal özelliklerine ve etkilediği biyolojik sistemlere göre sınırlandırılabilir. Daha güvenilir ve geniş kullanım alanına sahip sınıflandırma sistemi ise Anatomical Therapeutic Chemical Classification Systemdir.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Karakaş</span> 13. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Cahit Karakaş, Türk inşaat mühendisi ve siyasetçi. 12 Eylül Darbesi sırasında TBMM başkanlığı görevinde bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Cahit Toydemir</span> Türk asker ve siyasetçi

Cemil Cahit Toydemir, Ubıh asıllı Türk asker ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Nimesulid</span> Kimyasal bileşik

Nimesulid (4-nitro-2-fenoksi-metanosulfonanilid), 1996'da Pfizer ilac firmasi tarafından Türkiye'de piyasaya Mesulid adı altında çıkarılan bir non-steroid antiinflamatuar ilaçtır (NSAİİ).

<i>Bulamadım</i> (albüm) 2007 yılında çıkan İbrahim Tatlıses albümü

Bulamadım, 6 Şubat 2007 tarihinde İbrahim Tatlıses'in İdobay Müzik firmasından çıkardığı stüdyo albümdür. Albümde toplam 14 şarkı bulunmaktadır. Albümde yer alan Bulamadım, Urfa Sana Küsmüş, Ağrı Dağı, Eşarbını Yan Bağlama öne çıkan şarkılardır. Albümün yönetmenliğini Sendur Güzelel yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Morfin</span> narkotik analjezik

Morfin, çok etkili bir opiat ağrı kesici ilaç etken maddesidir, opioidlerin tipik aktif maddesidir ve bu grubun prototipidir. Ham afyonda %10-12 oranında mevcuttur. Molekül DSÖ'nün Temel İlaçlar Listesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Irgat</span> Türk oyuncu

Cahit Irgat, Türk, tiyatro ve sinema sanatçısı, şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Cahit Kıraç</span> Türk politikacı

Mustafa Cahit Kıraç, Türk bürokrat. Sırasıyla Şırnak, Aksaray, Sakarya, Adana, İzmir ve Diyarbakır valiliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Zarifoğlu</span> Türk şair

Abdurrahman Cahit Zarifoğlu Türk şair ve yazar.

Nimet Sümer,, Türk siyasetçi.

Çivizade Damadı Hamid Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Fatma Belkıs Derman, Türk eczacı.

Melih Ziya Sezer, Türk eczacı.

Çiğdem Kaçar Selimoğlu, K’ai&Vrosi firmasını kurmasıyla bilinen Türk girişimci ve moda tasarımcısı.