İçeriğe atla

Cahiers du cinéma

Cahiers du cinéma
Derginin Eylül 1952 tarihli sayısının kapağında John Wayne ve Maureen O'Hara'nın oynadıkları "The Quiet Man" (Kadın Satılmaz) filminden alınmış bir fotoğraf görülüyor
EditörAndré Bazin (1951-1958)
Eric Rohmer (1958-1963)
Jacques Rivette (1963-1965)
Jean-Michel Frodon (2003-2009)
Stéphane Delorme (2009'dan beri)
KategorilerSüreli yayın
SıklıkAylık
YayımcıEditions de l'Etoile
Le Monde (2003)
Phaidon Press (2009)
İlk sayıNisan 1951
Son sayıNisan 2010'da 655. sayı
ÜlkeFransa Fransa
DilFransızca
Websitehttp://www.cahiersducinema.com/
ISSN0008-011X

Cahiers du cinémasöylenişi 17 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Türkçe anlamı: Sinema defterleri), 1951 yılından beri yayımlanmakta olan aylık Fransız sinema dergisidir. Bugüne kadar 650'den fazla sayısı çıkmıştır. Yeni Dalga (Nouvelle Vague) sinema akımını başlatacak olan kadroların bu derginin yazarları arasından çıkmış olması nedeniyle derginin ortaya çıkışı sinema tarihi açısından bir dönüm noktası sayılmaktadır.

Dergi Fransız film eleştirmeni ve film kuramcısı André Bazin, aktör, senarist ve yönetmen Jacques Doniol-Valcroze ve İtalyan asıllı film eleştirmeni Joseph-Marie Lo Duca tarafından Paris'te kurulmuştur[1] . Aslında Cahiers du cinéma daha önce yayımlanmakta olan Revue du Cinéma dergisinin bir devamıydı. Revue du Cinéma ise Robert Bresson, Jean Cocteau ve Alexandre Astruc gibi sinemacıların üyesi olduğu Objectif 49 ve Ciné-Club du Quartier Latin adlı Paris sinema kulüplerinin bir yayın organı gibiydi.

Yeni Dalga'nın "manevi babası" olarak anılan André Bazin ve aralarında Jean-Luc Godard, François Truffaut, Claude Chabrol, Eric Rohmer, Jacques Rivette gibi daha sonradan yönetmenliğe geçip Yeni Dalga sinema akımını yaratacak olan yazar ekibi birlikte dergide yazmaya başladılar. Şiirsel Gerçekçilik sinema akımının Jean Renoir ve Rene Clair gibi Fransız yönetmenlerinin filmleriyle İtalyan Yeni Gerçekçiliği sinema akımını yakından takip etmiş olan bu genç ekip Bazin'in öncülüğünde Cahiers du cinéma'da sinema sanatının sorunları ve çözüm yolları üzerine teorik tartışmalara giriştiler ve yeni bir sinema dili oluşturmanın gerekliliğine vurgu yaparak sinemada yaratıcı yönetmen (auteur) kavramını ortaya koydular.

André Bazin'in 1958'de ölümü üzerine derginin şef editörlüğünü Eric Rohmer üstlendi. 1988'de dergiyi Le Monde basın grubu satın aldı. Şubat 2009'da ise dergi Phaidon Press'e satıldı.

Derginin resmi web sitesinde19 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Fransızca dışındaki yedi dil seçeneği arasında Türkçe de bulunmaktadır.

Derginin editörleri

  • 1951-1958: André Bazin
  • 1958-1963: Éric Rohmer
  • 1963-1965: Jacques Rivette
  • 1965-1973: Jean Narboni ve 1966-1971 : Jean-Louis Comolli
  • 1973-1981: Serge Daney ve Serge Toubiana
  • 1981-1991: Serge Toubiana
  • 1991-1996: Thierry Jousse
  • 1996-1998: Antoine de Baecque
  • 1998-2001: Charles Tesson
  • 2001-2003: Charles Tesson ve Jean-Marc Lalanne
  • 2003-2009: Emmanuel Burdeau (Jean-Michel Frodon)
  • 2009-: Stéphane Delorme ve Jean-Philippe Tessé
  • 2000-2001: Thierry Lounas ve Emmanuel Burdeau (derginin İnternet versiyonunun editörleri)
  • 2005-2009: Laurent Laborie (derginin İnternet versiyonunun editörü)

Kaynakça

  1. ^ "Cahiers Du Cinéma Will Continue to Publish" (İngilizce). nytimes.com. 18 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2010. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">François Truffaut</span> Fransız film yönetmeni (1932 – 1984)

François Roland Truffautsöylenişi 16 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Fransız yönetmen, senarist, oyuncu ve Fransız Yeni Dalga akımının kurucularından.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Luc Godard</span> Fransız film yönetmeni (1930-2022)

Jean-Luc Godard, Fransız ve İsviçreli film yönetmeni, senarist ve sinema eleştirmeniydi. Fransız Yeni Dalgası'nın en etkili isimlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Agnès Varda</span> Fransız film yönetmeni (1928-2019)

Agnès Varda, asıl ismiyle Arlette Varda,, Fransız fotoğrafçı ve sinemacı. "Yeni Dalga akımının büyükannesi" diye de anılır. Özellikle La Pointe Courte, Cléo de 5 à 7, Çatısız Kuralsız ve Les Glaneurs et la glaneuse (Toplayıcılar) filmleriyle tanınır. Agnès Varda Fransa’daki feminist politikaların içinde de etkin olarak yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Yeni Dalgası</span>

Fransız Yeni Dalgası, 1950 sonları ve 1960'larda, kısmen İtalyan Yeni Gerçekçilik akımından etkilenen bir grup Fransız film yapımcısı için eleştirmenler tarafından kullanılan bir terimdir. Yeni Dalga hiçbir zaman örgütlü bir hareket hâline gelmemiştir, buna karşın Yeni Dalga akımını benimseyen film yapımcıları kendilerinden emin bir biçimde klasik film formunu reddetmeleri ve tabuları yıkma cesaretleriyle bilinirler. Bu akım yönetmenlerinin birçoğu dönemin çehresini değiştiren toplumsal ve siyasi değişimlere filmlerinde yer vermiş; kurgu, görsel biçim ve sinematografik anlatımlarındaki farklılıklarla muhafazakâr paradigmadan kesin bir kopuş sergilemişlerdir. Yeni Dalga yönetmenleri film eleştirmenliğinden gelmektedir. Her film yeni bir roman gibi tüm uylaşımlardan bağımsız bir şekilde oluşturulur. Her film ayrı bir sanat manifestosu, ayrı bir sinema kuramı gibi oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Roger Martin du Gard</span> Fransız yazar (1881 – 1958)

Roger Martin du Gard, Fransız yazardır.

<span class="mw-page-title-main">André Bazin</span>

André Bazin Fransız film eleştirmeni ve film kuramcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Éric Rohmer</span> Fransız film yönetmeni (1920–2010)

Éric Rohmer, Fransız yönetmen ve senarist. Savaş sonrası Yeni Dalga akımı sinemasının kilit isimlerinden biri kabul edilir. Aynı zamanda Fransız sinema dergisi Cahiers du cinéma'nın eski editörüdür.

<i>Koleksiyoncu Kadın</i>

Koleksiyoncu Kadın 1967 Fransa yapımı filmdir.Özgün adı La Collectionneuse dür.İngilizce konuşulan ülkelerde The Collector adı ile gösterime sunulmuştu. Eric Rohmer 'in senaryosunu yazıp yönettiği filmin görüntü yönetmenliğini Néstor Almendros üstlenmiştir. Önemli rollerinde Patrick Bauchau,Haydée Politoff, Daniel Pommereulle, Alain Jouffroy, Mijanou Bardot ve Annik Morice rol almışlardır. Filmin üç başrol oyuncusu Patrick Bauchau,Haydée Politoff ve Daniel Pommereulle aynı zamanda senaryoda Rohmer'e yardımcı olmuşlar ve filmin diyaloglarını yazmışlardır. Eric Rohmer 'in "Altı Ahlak Hikayesi" serisini oluşturan 6 filminden üçüncüsü ve ilk uzun metrajlı olanıdır.Filmin özgün ismi Türkçede Koleksiyoncu anlamına gelmektedir.Serinin diğer filmleri ile bir bütünlük oluşturan bu film egemen ahlak anlayışı karşısında bireyin davranışlarını kadın-erkek ilişkileri açısından inceler.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Prévert</span> Fransız yazar (1900-1977)

Jacques Prévert, Fransız şair ve senaristtir. Paroles adlı şiir derlemesindeki kelime oyunlarıyla büyük yankı buldu. Toplumsal umut ve aşk üzerine baladlarıyla ve yaptığı resim ve kolaj çalışmalarıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Henri Langlois</span> Fransız devlet adamı (1914-1977)

Henri Langlois, filmlerin korunması ve onarımı konusunda çalışmış bir öncüdür. Fransız Sinematek'inin kuran ve geliştiren kişidir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan yeni gerçekçiliği</span> ulusal film akımı

İtalyan Yeni Gerçekçiliği, II. Dünya Savaşı sonrasında İtalya'da ortaya çıkmış bir sinema akımıdır. Bu akım kabaca 1944 ila 1952 yılları arasında etkili oldu. Genelde kabul gören kanıya göre akımı başlatan film Roberto Rossellini'nin 1945'te çektiği Roma, Açık Şehir iken akımın son filmi de Vittorio De Sica'nın 1952 tarihli Umberto D.'sidir. Kimilerine göre Federico Fellini'nin 1954 tarihli filmi Sonsuz Sokaklar da bu akıma dâhil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Şiirsel gerçekçilik</span>

Şiirsel gerçekçilik 1930'larda Fransa'da ortaya çıkmış ve II. Dünya Savaşı'nın sonuna dek etkisini sürdürmüş sinema akımına verilen addır. Türkçede bazen "şairane gerçekçilik" olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Claude Chabrol</span> Fransız film yönetmeni (1930 – 2010)

Claude Chabrol, , Paris doğumlu Fransız yönetmen, oyuncu, yapımcı ve senaristtir.

<span class="mw-page-title-main">Jean Gabin</span> Fransız oyuncu (1904-1976)

Jean Gabin,, Fransız sinema oyuncusu, Légion d'honneur nişanı sahibi savaş kahramanı.

Georges de Beauregard, Fransız film yapımcısı.

Fransız sineması bir yüzyılı aşkın bir süredir Lumiere Kardeşler'den başlayarak Amélie Poulain'e, yeni dalga akımından avant-garde akıma, Georges Méliès'den Cannes film festivali'ne kadar oluşturduğu kendine özgü kültürüyle başta Avrupa sineması olmak üzere dünya sinemalarını birçok yönden etkilemiştir. Fransız film endüstrisi, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılda dünyanın en önemli film endüstrisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Rivette</span>

Jacques Rivette, Fransız yönetmen, senarist ve eleştirmen. Celine and Julie Go Boating ve La Belle Noiseuse adlı filmleriyle tanınmaktadır.

Cinémathèque Française dünyanın en geniş film, sinema belgesi ve sinemayla ilgili obje arşivine sahiptir. Paris'te bulunan Sinematek dünyanın çeşitli yerlerinden günlük film gösterimleri yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Rozier</span> Fransız film yönetmeni (1926 – 2023)

Jacques Rozier, Fransız film yönetmeni ve senaristtir. Jean-Luc Godard öncülüğündeki Yeni Dalga akımının görece az bilinen bir üyesidir. Üç filmi Cannes Film Festivali'nde gösterilmiştir. 1978'de, 28. Berlin Film Festivali'nde jüri olarak yer almıştır. Rozier, 31 Mayıs 2023'te doğum yeri Paris, Fransa'da 96 yaşında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Jean Douchet</span> Fransız sinema eleştirmeni (1929 – 2019)

Jean Douchet, Fransız film yönetmeni, senarist, yazar, tarihçi, film eleştirmeni ve eğitimcidir.