İçeriğe atla

Caferağa Medresesi

Koordinatlar: 41°00′35″K 28°58′44″D / 41.00972°K 28.97889°D / 41.00972; 28.97889
Caferağa Medresesi
Avlu bölümü
Harita
Temel bilgiler
KonumTürkiye, İstanbul, Fatih
Koordinatlar41°00′35″K 28°58′44″D / 41.00972°K 28.97889°D / 41.00972; 28.97889
İnançİslam
Açılış1559
DurumTurizm
Mimari
Mimar(lar)Mimar Sinan
Mimari türMedrese

Caferağa Medresesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Osmanlı dönemi medrese binasıdır. 1559'da I. Süleyman döneminde (1520-1566) Babüs-Saade ağalarından Cafer Ağa tarafından Mimar Sinan'a yaptırıldı.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Kültür Envanteri - Cafer Ağa Medresesi". kulturenvanteri.com. 17 Kasım 2019. 30 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Caferağa Camii, İstanbul Kadıköy'de Moda Caddesi’nin başındaki duvarları kâgir, çatısı ahşap, minaresi çimento sıvalı bir camidir. Darüssaade Ağa’sı Cafer Ağa tarafından yaptırılmıştır. 1900 yılında Vakıflar tarafından yenilenmiştir. Cafer Ağa’nın mezarı caminin haziresindedir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu beylikleri</span> 13. yüzyıldan itibaren Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde kurulmuş olan Türk ülkelerine verilen genel ad

Anadolu Beylikleri, Anadolu Türkmenlerinin 1071'deki Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu’da kurdukları devletlerdir. Savaşın hemen ardından, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kurulan devletlere Birinci Dönem Anadolu Beylikleri denir. Anadolu'nun batı ucunda İznik'i başkent edinen, sonradan da Haçlı Seferleri nedeniyle başkentini Konya'ya taşıyarak Orta Anadolu merkezli olarak devam eden Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflaması ve yıkılmasından sonra kurulan devletler ise İkinci Dönem Anadolu Beylikleri olarak ifade edilir.

Yılmaz Eneş, Türk ebru sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belkıs Dilligil</span> Türk oyuncu

Belkıs Dilligil, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Ağa Muhammed Şah</span> Türk Kaçar Hanedanının kurucusudur.

Ağa Muhammed Şah, Kaçar Aşireti'nin reisi; 1794-1925 yılları arasında İran'a hakim olan Kaçar Hanedanı'nın kurucusudur. Aslen Kaçar kabilesinden Koyunlu kolunun aşiret reisiydi. Ağa Muhammed Han 1789'da İran Şahı olarak tahta çıktı, ancak Mart 1796'ya kadar resmen taç giymedi, 1794'te Zend hanedanlığından Lotf Ali Han'ı öldürmesiyle tahta çıktı. 17 Haziran 1797'de suikasta kurban gitti ve yeğeni Feth Ali Şah Tahta çıktı. Ağa Muhammed Han'ın Saltanatında başkenti Tahran yaparak İran'ın tekrar merkezi otoriteye kavuşmasını sağladı. Gürcistan'ın bağımsızlık ilan etmesiyle Tiflis'e şiddetli bir saldırı düzenleyerek 15,000 Gürcü esir İle İran'a geri döndü.

Cafer Ağa,, Osmanlı denizcisi. I. Selim döneminde ve Kanuni Sultan Süleyman saltanat başlangıcında 1516 ve 1520 yılları arasında dört yıl Kaptan-ı Derya'lık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Caferağa</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Caferağa, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bulunan Kadıköy ilçesine bağlı bir mahalledir. Kadıköy ilçesinin denize kıyıdaş mahallelerinden biri olan Caferağa'nın güneyi, kuzeyi ve batısı Marmara Denizi ile çevirilidir. Moda Burnu da denen bir yarımada üzerine yayılan mahalle, kendi adından ziyade Moda semti olarak anılmaktadır. Mahallenin doğusunda ise Osmanağa mahallesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanağa</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Osmanağa, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Kadıköy ilçesine bağlı bir mahalledir. Osmanağa mahallesinin güneyinde Caferağa; kuzeyinde Rasimpaşa; kuzeydoğusunda Hasanpaşa; doğusunda Zühtüpaşa; batısında ise Marmara Denizi bulunmaktadır. Altıyol Meydanı'nda ilçenin sembollerinden olan Boğa Heykeli yer almaktadır. Bu mahalle kendi adından ziyade Caferağa Mahallesiyle beraber Moda Semti olarak anılır.

Ahmediye Camii ya da Kefçe Dede Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Ahmediye Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Tersane emini İbn'ül Emin Ahmed Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1721 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1722 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ebu İshak İsmail Efendi</span>

Ebû İshâk İsmail Efendi 18. asırda şeyhülislamlık vazifesi yapan Osmanlı din adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gazanfer Ağa Medresesi</span>

Gazanfer Ağa Medresesi, III. Mehmed'in Macar asıllı kapıağalarından Gazanfer Ağa'nın (ö.1602/03) yaptırdığı, İstanbul Fatih'te bulunan medresedir. Atatürk Bulvarı ve Kovacılar Caddesi'nin Eminönü'ne inen yolunun sol kenarında kalmaktadır. Bozdoğan Kemeri'nin de dibinde kalmakla beraber etrafında Unkapanı ve İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ) bulunmaktadır. Medresenin inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Vakfiyesi ise 1595/96'da düzenlenmiştir. Bazı kaynaklarda mimarının Davud Ağa olduğu yönünde görüşler vardır. Medrese, dönemin bir külliye içinde yer almayan bağımsız kurumlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Arkeoloji Müzesi</span> Diyarbakırdaki arkeoloji müzesi

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Diyarbakır'da 1934 yılında hizmete girmiş arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mesudiye Medresesi</span> Diyarbakırda yer alan bir medrese

Mesudiye Medresesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir medresedir.

İskele Camii Tramvay İstasyonu, İstanbul nostaljik tramvayı'nın T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı'nda yer alan ve 1 Kasım 2003'te hizmete giren hemzemin platformsuz tramvay istasyonudur. Kadıköy'ün Caferağa Mahallesi'nde Albay Faik Sözdener Caddesi üzerinde yer almaktadır.

1958 yılında Türkiye'deki olaylar.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'daki medreseler listesi</span>

Bu maddede, İstanbul'daki kayda değer medreseler listelenmektedir.

Zinciriye Medresesi, Türkiye'nin Aksaray şehrinde bulunan bir medresedir.

Kadıköy İDO Tramvay İstasyonu, İstanbul nostaljik tramvayı'nın T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı'nda yer alan ve 1 Kasım 2003'te hizmete giren hemzemin platformsuz tramvay istasyonudur. Kadıköy'ün Caferağa Mahallesi'nde Rıhtım Sokak üzerinde yer almaktadır.

Frenk Cafer Paşa, 1605 ve 1606-1608 dönemlerinde kaptan-ı deryalık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Kapı Ağa medresesi ya da Büyük Ağa medresesi, Amasya Merkez'de bulunmaktadır.