İçeriğe atla

Cafer Şerif İmami

Cafer Şerif İmami
66. ve 72. İran Başbakanı
Görev süresi
31 Ağustos 1960 - 5 Mayıs 1961
Yerine geldiğiManuçehr İkbal
Yerine gelenAli Amini
Görev süresi
27 Ağustos 1978 - 6 Kasım 1978
Yerine geldiğiCemşid Amuzegar
Yerine gelenGulam Rıza Azhari
Dışişleri Bakanı
Görev süresi
30 Temmuz 1960 - 1 Aralık 1960
Başbakan Manuehr İkbal
Yerine geldiğiAbbas Aram
Yerine gelenGods-Nakai
Senato Başkanı
Görev süresi
11 Eylül 1964 - 24 Mart 1978
Hükümdar Muhammed Rıza Pehlevi
Yerine geldiğiMuhsin Sadr
Yerine gelenMuhammed Sacidi
Kişisel bilgiler
Doğum 8 Eylül 1910
Tahran,  İran
Ölüm 6 Haziran 1998 (87 yaşında)
New York,  ABD
Partisi Milliyetçi Parti (1950-1975)
Rastakhiz (1975-1977)
Evlilik(ler) Zehra Şerif İmami
Bitirdiği okul Tahran Üniversitesi
Dini Şia İslam

Cafer Şerif İmami (d. 8 Eylül 1910, Tahran – ö. 6 Haziran 1998, New York), İran eski başbakanlarındandır.

İmami, Şah dönemine denk gelen ve ilki 31 Ağustos 1960 - 5 Mayıs 1961, ikincisi 27 Ağustos 1978 - 6 Kasım 1978 tarihleri arasında başbakanlık yapmıştır.

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen:
Cemşid Amuzegar
İran Başbakanı
1978
Sonra gelen:
Golam Rıza Azhari
Önce gelen:
Manuçehr İkbal
İran Başbakanı
1960–1961
Sonra gelen:
Ali Amini

İlgili Araştırma Makaleleri

1930 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Müslüman</span> İslam dinine mensup kimse

Müslüman, İslam dinine mensup kişi demektir. Sünni, Şii ve Mutezili mezhep inancına göre, Allah'a ve Allah'ın birliğine, Muhammed'in Allah'ın peygamberi olduğuna inanan kişilere denir. İslam dininin farklı mezheplerinde Müslüman kavramı üzerine çeşitli farklılıklar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şâfiîlik</span> İslamın bir fıkıh mezhebi

Şafiî mezhebi veya Şafiîlik, İslam dininin dört büyük Sünnî (fıkıh) mezheplerinden birisi. Şâfiîlerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Eş'ariliktir. İsmini asıl adı Ebû Abdillâh Muhammed b. İdrîs b. Abbâs eş-Şâfiî olan kurucusu Şafii'den (767-820) alır. Şafiî mezhebi, Malezya, Endonezya, Yemen ve Doğu Afrika'da yaygın olmakla birlikte, Suriye başta olmak üzere bazı Arap ülkelerinde yer yer mevcuttur. Türkiye'de daha çok Kürtler arasında, Kafkaslar'da Çeçenler ve Avarlar arasında yaygındır. Hanefîlik'ten sonraki en yaygın Sünni mezheptir.

Şiilik veya Şia, Muhammed'den sonra devlet yönetiminin Ali'ye ve onun soyundan gelenlere ait olduğu fikrini savunan; Ali ile birlikte onun soyundan gelen imamların günahsızlığına, yanılmazlığına ve bizzat Allah tarafından imam olarak seçildiklerine dair inanışların ortak adıdır. İslam dünyası içerisinde Müslüman nüfusun yüzde 10-15'lik kısmını oluşturur. Siyasi saiklerle ortaya çıkan bu ayrılık, zaman içinde fıkhi ve itikadi bir alt yapı kazanarak mezhepleşmiştir.

Özkan Sümer Türk eski futbolcu ve teknik direktördür. İlk olarak Trabzonspor'da defans olarak oynamış, sonra aynı takımın, Galatasaray, Denizlispor, Samsunspor ve Türkiye millî futbol takımının teknik direktörlüğünü yapmıştır. Ayrıca Trabzonspor'da başkanlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsmaililik</span> İslâmın Şiilik koluna bağlı bir mezhep

İsmâilîlik, adını İsmâil b. Ca'fer es-Sâdık'tan alan Şii mezhebi.

<span class="mw-page-title-main">İmam hatip lisesi</span> Türkiyede bir lise türü

İmam hatip lisesi, Türkiye'de bir resmî kuruluş. Amacı hatip ve imam yetişmesini sağlamak olan ortaöğretim düzeyinde mesleki okullara verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">San'a</span> Yemenin başkenti

San'a, Yemen'in başkenti. 2005 yılında, şehir nüfusu 1.937.451'dir.

Süleyman Ateş, Türk ilahiyatçı, İslam hukukçusu ve 12. Diyanet İşleri Başkanı.

Fenerbahçe futbol takımı 1978-79 sezonu, Fenerbahçe'nin kuruluşundan itibaren 72. ve ulusal ligdeki 21. sezonudur.

1978 Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası, 25 Ağustos-6 Eylül 1978 tarihlerinde Sovyetler Birliği’nde yapıldı. Sekizincisi düzenlenen şampiyonaya yirmi üç ülkenin ulusal voleybol takımları katıldı. Maçlar Minsk, Riga, Volgograd ve Leningrad kentlerinde oynandı.

<span class="mw-page-title-main">VI. Paulus</span> 262. Katolik Kilisesi papası (1897-1978; pd. 1963-1978)

Papa VI. Paulus Papa VI. Paulus, 1963 - 1978 yılları arasında papaydı.

<span class="mw-page-title-main">İmam</span> İslami liderlik mevkii

İmam, İslâm dinine ait bir terimdir. Genel anlamda önder, lider, devlet başkanı anlamlarına gelir. İslami bir terim olarak ise cemaate namaz kıldıran ve diğer dinî görevleri yerine getiren kişileri ifade eder. İmamlık görevini yerine getirmeye ise 'imamet' denmektedir.

İslam inancında imanın şartlarından biri "kitaplara iman"dır. Bu kavram, Allah tarafından bazı peygamberlere kitaplar indirildiğine, bu kitapların içeriklerinin tamamıyle doğru ve gerçek olduğuna inanmak demektir. Kitaplara iman ile ilgili Kur'an'da: "Ey iman edenler, Allah'a, peygamberine, peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman ediniz. Kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve kıyamet gününü inkâr ederse tam mânasıyla sapıtmıştır" ifadeleri yer almaktadır.

Alevilik'te mübârek günler aşağıda listelenmiştir.

Komorlar devlet başkanı, Afrika ada ülkesi Komorlar'ın bağımsızlığını kazandığı 1975 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülke 1975 ile 1978 yılları arasında Komorlar Devleti, 1978 ile 2001 yılları arasında Federal Komorlar İslam Cumhuriyeti ve 2001 yılından itibaren de Komorlar Birliği olarak adlandırılmıştır. Ülkede devlet başkanı olarak görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi</span> İstanbulun Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde bulunan bir imam hatip lisesi

İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi ya da eski adıyla İstanbul İmam Hatip Lisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde bulunan bir imam hatip lisesi.

"Casanova" ("Çapkın") Anita Skorgan tarafından seslendirilen 1977 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Norveç'i temsil eden şarkı. Şarkı Norveççe dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Dag Nordtømme tarafından yazılmıştır.

Balgat Katliamı, 10 Ağustos 1978'de Ankara'nın Balgat semtinde genellikle sol görüşlü kişilerin gittiği dört kahvehaneye Mustafa Pehlivanoğlu ve diğer Ülkücüler tarafından bir otomobilden otomatik silahlarla yaylım ateşi açılması sonucu 5 kişinin öldüğü saldırı. Katliamın faillerinden Mustafa Pehlivanoğlu, 12 Eylül Darbesi'nden sonra idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Urfa'da 1977 Türkiye yerel seçimleri</span> 1977de Urfadaki belediye seçimleri

11 Aralık 1977 Yerel Seçimleri'nde Urfa Belediyesi ile 8 ilçenin ve 3 beldenin belediye başkanı seçilmiştir.