İçeriğe atla

C konnektör

C konnektör


Türü RF konnektör
Üretim Tarihçesi
Tasarımcı Carl Concelman
Görüntü Sinyali RGB video signal plus option H and V sync
Veri Sinyali R,G,B veri + saat ve görüntü veri kanalı
Maksimum Veri Aygıtı Sinyal gücüne bağlı olarak değişken
Kablo Koaksiyel kablo
Pin Görünümü

C konnektör, bir RF konnektör türüdür ve Koaksiyel kablolar ile kullanılırlar.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anakart</span>

Anakart, modern bir bilgisayar gibi karmaşık bir elektronik sistemin birincil ve en merkezî baskılı devre kartıdır. Apple bilgisayarlardaki muadiline logic board denir ve bazen mobo olarak kısaltılır. Fiziksel yapı olarak anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde RAM yuvaları genişleme kartı slotları devreler ve yongalar bulunan kare şeklinde bir plakadır. Bu plaka çalışma sistemini organize eder. Bu organizasyon anakart üzerindeki yonga setleri sayesinde olur.

Telekomünikasyonda RS-232, DTE ile DCE arasındaki seri ikili tek sonlu veri iletimi ve sinyalleme için kullanılan seri iletişim standardının genel adıdır. Daha çok bilgisayardaki seri portlarda kullanılır. Bu standart, elektriksel karakteristikleri, sinyal zamanlamalarını, sinyal anlamlarını, konnektörlerin fiziksel büyüklükleri ve bacak çıkışlarını kapsamaktadır. Şu anki standart 1997'den beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paralel bağlantı noktası</span>

Paralel port veya paralel kapı, bilgisayarın kasasının arkasında bulunan 25 pinlik D şeklindeki konnektördür. Genellikle yazıcı bağlanmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">HDMI</span> yüksek kalitede ses ve görüntü verisi aktaran ara birim

Yüksek çözünürlüklü çokluortam arayüzü veya kısaca HDMI, 2003 yılında ses (audio) ve görüntü (video) verilerini sıkıştırılmadan dijital olarak aktarmak için geliştirilmiş bir arabirimdir. HDMI; blu-ray disk çalar, HD-DVD disk çalar, bilgisayar, oyun konsolu, dijital uydu alıcısı gibi cihazları uyumlu ses ve görüntü cihazlarına bağlar. 2006 yılında HDTV, kameralar ve dijital fotoğraf makinelerinde de görülmeye başlamıştır.

Birleşik yapı diyagramı yazılım ve diğer sistemlerin modellenmesinde kullanılan Unified Modeling Language, kısaca UML'in 14 diyagramından biridir. Birleşik yapı diyagramları özellikle bir Sınıflandırıcı ve onun çevresi ile olan alışverişlerini gösterir. Bu amaçla parça ve konnektör gösterimleri kullanılır. Mesela bir araba sınıflandırıcı olarak düşünülürse ona ait dört tekerlek "parça" ve o tekerlekler arasındaki bağlantılarda "konnektör" olarak gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kompozit video</span>

"Kompozit video" analog video sinyalini ifade eder ve CVBS olarak da adlandırılır. Ses sinyalini içermez. Genellikle PAL, NTSC veya SECAM formatındadır. Y, U ve V harfleriyle ifade edilen sinyallerin senkronizasyon sinyali ile bir araya gelmesinden meydana gelir. Y sinyali resimdeki parlaklığı gösterir. Aynı zamanda senkronizasyon bilgisini de içerir. U ve V sinyalleri renk bilgilerini içerir. Önce renk taşıyıcı sinyalinin üzerine birbirine ortogonal olan faz farklarıyla modüle edilerek, krominans olarak da adlandırılan sinyal elde edilir. Bu şekilde bir taşıyıcı ile birleştirilerek oluşturulan UV sinyali, Y sinyali ile bir araya getirilir.

<span class="mw-page-title-main">SCART</span>

SCART Fransız kaynaklı bir standarttır. Ses ve görüntü bağlantısı yapmayı sağlayan 21-pinli bir konnektör kullanılır. Televizyonlarda çok yaygın kullanılır ve DVD oynatıcı, uydu alıcısı gibi cihazlarda yine SCART çıkışı vardır. SCART konnektörü çok kalın olduğu için bilgisayarlarda bulunmaz. SCART, hem kompozit video sinyalini, hem S-Video sinyalini, hem de RGB sinyalini aktarabilir. Maksimum 720 x 576 çözünürlüklü video aktarımına izin verdiği ve analog olmasından dolayı dijital ses ve görüntü sinyalini aktaramadığı için yerini komponent video ve daha sonra HDMI almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Video Grafik Dizisi</span>

Video Graphics Array veya VGA, bilgisayarlardaki analog görüntü standardı ile 15-pin D-sub konnektörü veya 640x480 çözünürlüğün kendisini ifade eder. İlk defa 1988 yılında IBM tarafından piyasaya sürüldü.

Etkin yayın gücü Radyo ve televizyon yayıncılığında anten kazancı da dikkate alınarak hesaplanan yayın gücüdür. Genellikle watt veya üst katlarıyla belirtilir. Desibel notasyonuyla dBw veya dBk gibi birimler de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">RCA bağlayıcısı</span>

RCA konnektörü veya RCA fişi ses ve video sinyali taşımasında kullanılan konnektör türlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Muz fiş</span>

Muz fiş veya Muz konnektör tek bir iletken telden oluşan konnektör türüdür. Ses iletim sistemlerinde kullanılırlar. 1924 yılında fiş Richard Hirschmann tarafından icat edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TRS bağlayıcısı</span> ses iletim konnektörü

TRS konnektor TS ve TRRS çeşitleride bulunan bir ses iletim konnektörüdür. TRS, tip, ring ve sleeve kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Üç kontaklı silindirik bir yapısı bulunan konnektöre aynı zamanda ses jakı veya Kulaklık jakı'da denir. Belirli modellerde stereo fiş, mini-jack, mini stereo kulaklık jakı ve Bantam fişi olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Ses ve video konnektörleri</span> Ses ve video sinyallerinin taşınmasında kullanılan sonlandırma elemanları

Ses ve video konnektörleri analog veya dijital ses ve video sinyallerinin taşınmasında kullanılan sonlandırma elemanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">BNC konnektör</span>

BNC konnektör, koaksiyel kablo ile kullanılan RF konnektörü türlerinden biridir. Genelde radyo ve televizyon sinyallerinin iletiminde kullanılır. BNC konnektörlerin karakteristik empedansı 50 ohm veya 75 ohm arasındadır. İşletmelerde çoğunlukla CCTV sistemlerinde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Apple ekran konnektörü</span> Apple Bilgisayar tarafından tasarlanan bir ses ve video iletim konnektörü

Apple ekran konnektörü (ADC), Apple Bilgisayar tarafından tasarlanan bir ses ve video iletim konnektörüdür. Analog ve dijital video sinyalleri birleştiren konektör aynı zamanda USB ve güç kablosu desteğide sağlamaktadır. Günümüzde yerini DVI konnektörüne bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">F konnektör</span>

F konnektör bir koaksiyel RF konnektör türüdür. Çoğunlukla television sinyallerinin iletiminde kullanılır. Özellikle Kablo TV, kablo modem ve uydu sistemlerinde kullanılan temel elemanlardan biridir. F konnektörler RG-6/U kablolar ile kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">RF konnektör</span>

RF konnektör zayıf akım elektrik sinyalleri ve radyo frekanslarının iletimi için dizayn edilmiştir. RF konnektörler koaksiyel kablolar ile birlikte kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Lightning (konnektör)</span>

Lightning konnektörü Apple tarafından üretilen özel bir bilgisayar veri yolu ve güç konektörüdür. 12 Eylül 2012'de, 30-pin Dock konnektörünün yerine geçmesi için tanıtıldı. Lightning konektörü, iPhone, iPad ve iPod gibi Apple mobil cihazlarına bilgisayarları, harici monitörleri, kameraları, USB şarj cihazları gibi çevre birimlerini bağlamak için kullanılır. 30 yerine 8 pin kullanan Lightning, 30-pin Dock konnektörüne kıyasla çok daha kompakt bir yapıdadır ve her iki yönde de takılabilir. Bununla birlikte, eski 30-pin Dock konnektörü kullanan cihazları, Lightning konnektörü kullanan cihazlara bağlayabilmek için dönüştürücü gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Dock konektörü</span>

Dock konektörü bir mobil elektronik cihazın birden fazla harici kaynağa aynı anda bağlanması için kullanılan bir konektördür. Dock konektörü, mobil cihazın yerleştirilmesi işlemini basitleştirmek için, tek bir konnektör aracılığıyla tipik olarak çeşitli sinyaller ve güç taşır. Dock bağlantısı, mobil cihazı desteklemek veya hizalamak için kullanılan mekanik bir fikstür içine gömülebilir veya bir kablo ucunda olabilir.

<span class="mw-page-title-main">PS/2 bağlantı noktası</span>

PS/2 portu, klavyeleri ve fareleri PC uyumlu bir bilgisayar sistemine bağlamak için kullanılan 6 pimli bir Mini-DIN konnektördür. PS/2 adı, IBM'in 1987 yılında tanıttığı üçüncü nesil kişisel bilgisayar serisi olan Personal System/2 bilgisayarlarından gelmektedir.