İçeriğe atla

C dinamik bellek yönetimi ve tahsisi

C dinamik bellek yönetimi ve tahsisi, C standart kütüphanesinde mevcut bulunan birtakım hazır metotları kullanarak, kullanılacak olan program için bellekte sanal bir alan oluşturulmasını sağlar. C programlama dilinde dinamik bellek tahsisi için malloc, realloc, calloc ve free metotları kullanılmaktadır.[1][2][3] malloc metodu kullanılarak bellekte bulunan kullanılmaya uygun bir alan, kullanıcı için tahsis edilir. Benzer şekilde calloc da bellekte kullanılmaya uygun bir hafıza alanını kullanıcının kullanımına açar fakat calloc hazırlanan bellek alanının içindeki verileri de sıfırlar (kullanılmak için hazırlanan bellek bölgesini NULL olarak doldurur). realloc metodu ise önceden calloc veya malloc kullanılarak oluşturulan bellek alanının büyüklüğünü dinamik zamanda (run-time'da) değiştirmek için kullanılır. free ise diğer dinamik bellek tahsisi metotları ile oluşturulan ve kullanılan bellek alanlarını temizlemek için kullanılır.

Her ne kadar C++ programlama dilinde de bu metotlar kullanılabilir olsa da, genelde bu metotlar C++ dilinde tercih edilmez. Çünkü C++ dilinde bu metotlar kullanılarak sadece bellek alanı oluşturulabilir fakat objeler, bellek alanında somutlaştırılamaz (instantiate olmazlar). Bundan dolayı new ve delete operatörlerinin kullanılması tavsiye edilir.[4]

Kaynakça

  1. ^ ISO/IEC 9899:1999 specification (PDF). 11 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Ekim 2020. 
  2. ^ Advanced C Programming. p. 6-28: Technical Publications. 2008. s. 400. ISBN 978-81-8431-496-0. 
  3. ^ "Chapter 11: Memory Allocation". C Programming Notes. 19 Şubat 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2020. 
  4. ^ Programming: Principles and Practice Using C++. 1009, §27.4 Free store: Addison Wesley. 2008. s. 1236. ISBN 978-0-321-54372-1. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">C (programlama dili)</span> programlama dili

C, yapısal bir programlama dilidir. Bell Laboratuvarları'nda, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından UNIX işletim sistemini geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiştir. Geliştirilme tarihi 1972 olmasına rağmen yaygınlaşması Brian Kernighan ve Dennis M. Ritchie tarafından yayımlanan "C Programlama Dili" kitabından sonra hızlanmıştır. Günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinin yapımında %95'lere varan oranda kullanılmış, hâlen daha sistem, sürücü yazılımı, işletim sistemi modülleri ve hız gereken her yerde kullanılan oldukça yaygın ve sınırları belirsiz oldukça keskin bir dildir. Keskinliği, programcıya sonsuz özgürlüğün yanında çok büyük hatalar yapabilme olanağı sağlamasıdır. Programlamanın gelişim süreciyle beraber programlamanın karmaşıklaşması, gereksinimlerin artması ile uygulama programlarında nesne yönelimliliğin ortaya çıkmasından sonra C programcıları büyük ölçüde nesne yönelimliliği destekleyen C++ diline geçmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Pascal (programlama dili)</span> yüksek seviyeli programlama dili

Pascal bilgisayar programlama dili pek çok öğrenciye bilgisayar programlamayı öğreten ve çeşitli versiyonları bugün hâlâ yaygın olarak kullanılmaya devam eden en önemli programlama dillerinden biridir. İlk Macintosh işletim sisteminin çoğu ve TeX Pascal ile yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

Programlama dillerinde işaretçi, bellek adresi tutmak için tasarlanmış bir türdür.

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Bellek yönetimi</span>

Ana belleğin işlemler arasında paylaştırılmasına ana bellek yönetimi ya da bellek yönetimi adı verilir. İşletim sisteminin bu amaçla oluşturulan kesimine de bellek yöneticisi adı verilir.

Veri yapısı, bilgisayar ortamında verilerin etkin olarak saklanması ve işlenmesi için kullanılan yapı.

Matematikte matematiksel programlama, eniyileme ya da optimizasyon terimi; bir gerçel fonksiyonu minimize ya da maksimize etmek amacı ile gerçek ya da tam sayı değerlerini tanımlı bir aralıkta seçip fonksiyona yerleştirerek sistematik olarak bir problemi incelemek ya da çözmek işlemlerini ifade eder. Örneğin bu problem şöyle olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Dinamik dizi</span>

Dinamik dizi, tutabileceği eleman sayısının derleme zamanında bilinmesine gerek olmayan dizidir. Dinamik dizi tanımlandığında, kapasitesini belirten bir bellek tahsis edilir ve kullanımda kapasiteye erişildiğinde yeniden bir dinamik bellek tahsisi yapılır. Dinamik diziye elemanlar eklenebilir, diziden elemanlar silinebilir; dizinin boyutu azaltılabilir ve arttırılabilir. Bazı programlama dillerinde vektör adıyla anılan bu yapıyı birçok modern programlama dili kendi kütüphaneleriyle sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sınıf (programlama)</span> nesne yönelimli programlamada, bir nesnenin nasıl çalıştığını belirten bir tanım

Sınıf, nesne yönelimli programlama dillerinde nesnelerin özelliklerini, davranışlarını ve başlangıç durumlarını tanımlamak için kullanılan şablonlara verilen addır. Bir sınıftan türetilmiş bir nesne ise o sınıfın örneği olarak tanımlanır. Sınıflar genelde şahıs, yer ya da bir nesnenin ismini temsil ederler. Sınıflar metotları ile nesnelerin davranışlarını, değişkenleri ile ise nesnelerin durumlarını kapsül ederler. Sınıflar hem veri yapısına hem de bir ara yüze sahiptirler. Sınıflar ile nasıl etkileşime girileceği bu ara yüzler sayesinde sağlanır. Örneğin bir sınıf şablonu ile renk özelliğine, tekerleklere ve sür metoduna sahip olan bir araba temsil edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Java sanal makinesi</span>

Java Sanal Makinesi (JSM), Java platformunun nesne modülü formatı olan class uzantılı sınıf dosyalarının belleğe yüklenip çalıştırılması için gereken hizmetleri sunan bir sistem programıdır ve temel görevinin sınıf dosyalarını yorumlamak olduğu söylenebilir. Ancak, JSM'ni salt bir yorumlayıcı olarak görmek büyük haksızlık olur. Zira, yorumlama ile birlikte JSM'nin şu görevleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">MATLAB</span>

MATLAB, çok paradigmalı sayısal hesaplama yazılımı ve dördüncü nesil programlama dilidir. Özel mülk bir programlama dili olan MATLAB, MathWorks tarafından geliştirilmektedir. MATLAB kullanıcıya, matris işleme, fonksiyon ve veri çizme, algoritma uygulama, kullanıcı arayüzü oluşturma, C, C++, Java ve Fortran gibi diğer dillerde yazılmış programlarla arabağlama imkânı tanır.

<span class="mw-page-title-main">OpenMP</span>

OpenMP; Solaris, IBM AIX, HP-UX, GNU/Linux, MAC OS X ve Windows işletim sistemleri üzerinde çoğu işlemci mimarisi üzerinde Fortran, C++, C programlama dillerinde çoklu platform paylaşımlı bellek çoklu işlemeyi destekleyen bir uygulama geliştirme arayüzüdür, yani bir API'dir. OpenMP derleyici yönergelerinin kütüphane rutinlerini ve ortam değişkenlerinin çalışma zamanı davranışını etkileyen bir kümesini içerir.

Hızlandırıcı fiziği uygulamalı fiziğin bir alt dalıdır. Genellikle, parçacık hızlandırıcı; inşası, tasarımı ve kullanılmasıyla ilgilenir. Bu konuda genellikle hareket konularını, rölativistik etkilerin parçacıklar ve parçacık huzmelerine etkisi ve parçacıkların birbirleriyle etkileşimlerini göz önünde bulundururlar. Özellikle hızlandırıcı inşasında elektrik alan ve manyetik alan özelliklerinden yararlanılır.

Hesaplamalı Parçacık Fiziği bilgisayar tekniklerini ve bilgisayar araçlarının parçacık fiziği alanında kullanılmasıdır. Parçaçık fiziginde hesaplama teknikleri, hem teori kısmında hem de deney kısmında çok yoğun olarak kullanılmaktadır. Genel olarak yazılan bilgisayar programları simülasyon yapmak, alınan verilerin işlenmesi için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım testi</span>

Yazılım testi, test altında hizmetlerin veya ürünlerin kalitesi hakkında paydaşlara bilgi sağlamak için yürütülen bir araştırmadır. Yazılım testi aynı zamanda, yazılım uygulamalarının risklerini anlamak için yazılımı bağımsız ve nesnel olarak incelemektir. Test teknikleri yazılım böceklerini bulma niyetiyle uygulama veya bir programı çalıştırma süreçlerini kapsar.

Güvenli kodlama, bilgisayarın yazılımsal olarak güvenlik zafiyetlerinden korumayı amaçlayan bir yöntemdir. Yazılım hata ve kusurları ile mantıksal hatalar yazılımı sömürme amaçlı kullanılan güvenlik zafiyetlerin başında gelir. Raporlanan zafiyetlerden elde edilen bilgiler ışığında güvenlik uzmanları çoğu zafiyetin ufak programlama hatalarından kaynaklandığını keşfetmiştir. Güvenli olmayan bu kodlar incelenerek eğitimci yazılım geliştiren kişiler ve kurumlar bu açıklıkları azaltmayı hedeflemektedir.

Cocoa, masaüstü işletim sistemi macOS için Apple'ın yerel nesne yönelimli programlama ve uygulama programlama arayüzüdür (API).

Programlama deyimi veya kod deyimi, bir veya daha fazla programlama dili içinde yinelenen bir yapının özel bir özelliğini ifade eder. Geliştiriciler programlama deyimlerini bir veya daha fazla kod parçasını ilişkilendirerek ve anlam vererek tanır. Deyim, uygulamada bitişik veya dağınık kod parçaları ile temsil edilen, koddaki bir örüntünün altında yatan bir kavram olarak görülebilir. Bu parçalar çeşitli programlama dillerinde, iskelet ve hatta kütüphanelerde mevcuttur. Genel olarak konuşursak, bir programlama deyimi, kullanılan programlama dilinde yerleşik bir özellik olmayan basit bir görevin algoritma veya veri yapısının doğal bir dil ifadesidir. Bir programlama diline yerleştirilmiş alışılmadık veya dikkate değer bir özellik. Ayrıca terim, uygulama algoritmalarının uygulanması ve ihmal edilmesi açısından karmaşık algoritmalara veya tasarım örüntülerine atıfta bulunmak için daha geniş bir şekilde kullanılabilir.

Bilgisayar biliminde boş işaretçi, sıfır referansı veya boş gösterici, geçerli bir nesne adresini göstermeyen işaretçi ya da dolaylamaya verilen genel isimdir. Bir başka deyişle, değeri sıfır olan işaretçidir; yani bilgisayarın belleğinde geçerli olan bir adresi işaret etmemektedir. Bilgisayar programlarında, uzunluğu bilinmeyen bir listenin sonu veya bazı eylemlerin gerçekleştirilememesi gibi koşulları göstermek için rutin olarak boş işaretçiler kullanır; boş işaretçilerinin bu kullanımı, sıfırlanabilir tip veya opsiyonel bir veri tipi gibi düşünülebilir.