İçeriğe atla

cPanel

cPanel'in resmi logosu

cPanel, Unix tabanlı sistemlerde çalışan geniş bir kullanım oranına sahip kontrol panelidir. İsmi "Control Panel" kelimesinden gelmektedir.

cPanel ile birlikte WHM (Web Hosting Manager) isimli ana yönetim yazılımı da yüklenmektedir. WHM üzerinden oluşturulan hesaplar istemci hesap olarak adlandırılır. İstemci hesaplar cPanel üzerinden yönetilebilir. WHM üzerinden bayi hesapları açılabilir, kullanıcı hesabı açılabilir, hesaplar düzenlenebilir, kota bilgileri girilebilir, hesaplar kapatılabilir, hesaba bağlı sitelerin ayarları düzenlenebilir ve cPanel ayarları yapılabilir.

cPanel üzerinden alan adının e-posta işlevleri düzenlenebilir, yeni e-posta hesapları açılabilir, var olan e-posta hesaplarının şifre değiştirme vb. işlemleri yapılabilir, e-posta paneline giriş yapılabilir, MX değerleri değiştirilebilir, yeni MySQL veritabanları oluşturulabilir, MySQL veritabanları için kullanıcılar oluşturulabilir, kullanıcılar veritabanına atanabilir, phpMyAdmin ile MySQL veritabanına tablolar eklenebilir & düzenlenebilir, cgi-bin gibi onlarca işlem yapılabilir. Ayrıca ek olarak satılan cPanel modülleri de vardır. Bunlara örnek vermek gerekirse Fantastico bu konuda iyi bir örnek olabilir. Fantastico modülü cPanel üzerinden GNU Özgür Belgeleme Lisanslı CMS Sistemlerini kolayca kurmak için hazırlanmıştır. İçeriğindeki CMS sistemlerinden birisini seçip, dizin ve yönetici bilgileri girmek yeterlidir.

Yazılım, Windows platformlarda da çalışabilmek için başlattığı Enkompass projesini hayata geçirdikten kısa bir süre sonra sonlandırmış ve yalnızca Unix sistemlerde çalışmasına devam etme kararı almıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

PHP-Nuke, David Norman tarafından yazılıp Francisco Burzi tarafından geliştirilen, web tabanlı bir içerik yönetim sistemidir. Çalışması için sunucuda PHP ve MySQL desteği bulunması gerekir. Sistem tamamen web tabanlı bir kullanıcı arabirimi üzerinden kontrol edilir.

SQL, verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan bir dildir. SQL, kendi bir programlama dili olmamasına rağmen birçok kişi tarafından programlama dili olarak bilinir. SQL herhangi bir veri tabanı ortamında kullanılan bir alt dildir. SQL ile yalnızca veri tabanı üzerinde işlem yapılabilir; veritabanlarında bulunan sistemlere bilgi ekleme, bilgi değiştirme, bilgi çıkarma ve bilgi sorgulama için kullanılmaktadır. Özellikle de ilişkisel veritabanı sistemleri üzerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. SQL'e özgü cümleler kullanarak veri tabanına kayıt eklenebilir, olan kayıtlar değiştirilebilir, silinebilir ve bu kayıtlardan listeler oluşturulabilir.

<span class="mw-page-title-main">WordPress</span>

WordPress, PHP dilinde yazılmış ve HTTPS ile desteklenen bir MySQL veya MariaDB veritabanıyla eşleştirilen bir ücretsiz ve açık kaynaklı içerik yönetim sistemi (CMS)‘dir. Özellikler, WordPress içinde "Temalar" olarak adlandırılan bir eklenti mimarisi ve bir şablon sistemi içerir. WordPress başlangıçta bir blog yayınlama sistemi olarak oluşturuldu ancak daha geleneksel posta listeleri ve İnternet forumları, medya galerileri, üyelik siteleri, öğrenim yönetim sistemleri (LMS) ve çevrimiçi mağazalar dahil olmak üzere diğer web içeriği türlerini desteklemek için gelişti.

Veritabanları, yapılandırılmış bilgi veya verilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur. Veritabanları; büyük miktardaki bilgileri depolamada geleneksel yöntem olan "dosya-işlem sistemine" alternatif olarak geliştirilmiştir. Telefonlardaki kişi rehberi günlük hayatta çok basit bir şekilde kullanılan veri tabanı örneği olarak kabul edilebilir. Bunların dışında internet sitelerindeki üyelik sistemleri, akademik dergilerin ve üniversitelerin tez yönetim sistemleri de veritabanı kullanımına örnektir. Veritabanları sayesinde bilgilere ulaşılabilir ve onları düzenlenebilir. Veritabanları genellikle bireysel olarak satın alınamayacak kadar yüksek meblağlara sahip olmasına karşın; ücretsiz kullanıma açılan akademik veritabanları da bulunmaktadır. Akademik veritabanları aracılığıyla bazen bibliyografik bilgi bazen de tam metinlere erişmek mümkündür. Veritabanları, veritabanı yönetim sistemleri aracılığıyla oluşturulur ve yönetilir. Bu sistemlere; Microsoft Access, MySQL, IBM DB2, Informix, Interbase, Microsoft SQL Server, PostgreSQL, Oracle ve Sysbase örnek olarak verilebilir.

XOOPS, hem nesnel hem de genişleyen birimleri bir arada taşıyabilen bir yazılım sistemdir. Zuups diye telaffuz edilir.

<span class="mw-page-title-main">Barındırma hizmeti</span> Web Sitelerin dosya barındırma sistemi

Barındırma (hosting), bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya belgelerin internet kullanıcılarının erişimine sunulabilmesi amacıyla bir sunucuda saklanmasıdır. Barındırma hizmeti, web sitesinin içeriğinin yüklenip saklandığı sunucunun veri depolama işlevini üstlenir.

<span class="mw-page-title-main">Drupal</span> web içerik yönetim sistemi

Drupal; ücretsiz, açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemi ya da içerik yönetim'e odaklı bir altyapı yazılımıdır. Modüler yapısı sayesinde, web uygulama çatısı, topluluk portalı, forum ya da blog motoru olarak da kullanılabilmektedir. 2000'li yılların ortalarında Drupal esneklik, genişleyebilirlik, yönetim kolaylığı ve etkin bir topluluğun desteği ile popülerlik kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Posta (Windows)</span> e-posta ve haber grubu istemcisi

Windows Mail, Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 işletim sistemlerine dahil olan bir e-posta ve haber grubu istemcisidir. Windows XP'deki Outlook Express yazılımının yerini almıştır. Windows Mail, Microsoft tarafından, 10 Ekim 2005 tarihinde Outlook Express'e halef olarak, topluluk web sitesi aracılığıyla Channel 9 (Microsoft) tarafından ilan edildi. Fakat Windows Mail, Hotmail gibi HTTP üzerinden çalışan e-posta istemcilerini desteklememektedir. Bu yüzden Windows Mail, diğer e-posta istemcileri için kullanılabilir. Mail'in ana özelliği e-posta gönderip almasıdır. Ayrıca Windows Mail, Microsoft tarafından her ayın ikinci Salı günü, önemsiz e-posta filtresi güncelleştirmesi ile güncellenmektedir. Bu güncelleştirme, gelen ve giden önemsiz e-postaları denetler. Programın özelliklerinden biri de topluluk ve gruplarla iletişim kurabilmektir. Yani bu topluluklar ve gruplar, eğer HTTP tabanlı değilse Windows Mail kullanılarak iletişim sağlanabilir. Windows Mail, Windows Buluşma Alanı ve Windows Contacts programlarıyla da uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Postfix</span>

Postfix, Linux ve Unix bilgisayar işletim sistemlerinde bir açık kaynaklı e-posta aktarma (ileti) ajanıdır. Postfix 1998 yılında Wietse Zweitze Venema tarafından geliştirildi ve ilk defa VMailer adı altında yayınlandı. Postfix hem emin hem de çabuk ve basitçe yönetmeklidir. Postfix'in kaynak kodu IBM Public License adı altında olup ve böylece bağımsız yazılım onlanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dolibarr</span>

Dolibarr ERP/CRM, küçük ve orta ölçekli şirketler ve kurumlar için açık kaynak koduna sahip bir ERP/CRM yazılımdır. Yazılım, Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) ve Müşteri İlişkileri Yönetimi ile ilgili farklı özellikler içerir.

<span class="mw-page-title-main">OTRS</span>

OTRS bir çeşit internet tarayıcısı tabanlı e-posta istemcisidir. Kullanıcılar herhangi bir program yüklemeden ana sunucuda yüklü olan web tabanlı uygulamaya herhangi bir internet tarayıcısı ile ulaşabilirler. Kullanıcılar kendilerine sunulan haklar çercevesinde belirli eposta hesaplarına gönderilen e-postaları okuyabilir, gelen e-postalara cevap verebilir, yeni e-posta oluşturabilirler.

Elxis CMS Elxis Public License ile yayınlanan açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir (CMS). PHP tabanlı dosya sistemine ve MySQL veritabanı dayanan sistem Yunanistan kaynaklıdır. İlk sürümü 2005 yılında oluşturulan Elxis'in en son ve önceki sürümlerden bağımsız 4.x sürümü 2012 yılının Eylül ayında kullanıma sunuldu.

Open Computer and Software Inventory Next Generation kullanıcılarına bilişim varlıklarının envanterini tutmayı sağlayan bir özgür yazılımdır. OCS-NG, OCS istemci programını çalıştıran ağ üzerinde toplanmış cihazlardaki donanım ve yazılımlar hakkında bilgi toplar. OCS bir web arayüzüyle envanteri görselleştirebilir. Bunun yanında arama kriterlerine dayanarak bilgisayarlar üzerinde uygulama dağıtımı yapabilme yeteneğine de sahiptir. Aracı tarafındaki IpDiscover tüm ağ üzerindeki bilgisayarları ve cihazları keşfetmeyi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Apple ID</span>

Apple ID veya Apple Kimliği, böyle iWork, iCloud, iTunes Store ve Apple Store gibi ürünlerin çoğu için sunduğu herhangi bir e-posta sağlayıcısından bir müşterinin mevcut e-posta adresini kullanarak, çeşitli online sistemlere giriş yapmak için kullanılan bir all-in-one kullanıcı hesapıdır. Apple Inc. tarafından yaratılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MacOS Server</span>

macOS Server, Apple tarafından üretilen ve ayrı piyasaya çıkarılan add-on bir işletim ve sunucu sistemidir, macOS işletim sistemi için ek sunucu programları, idaresi ve yönetimi araçları sağlar. Mac OS X Server İngilizce, Japonca, Fransızca, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Hollandaca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Geleneksel Çince mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Kişiler (Windows)</span>

Windows Kişiler Windows 8 ve 10'da, ayrıca Windows Phone sisteminde bulunan bir kişi yöneticisidir. Bir kullanıcının farklı e-posta hesaplarındaki kişileri organize etmesine ve bunları bağlamasına olanak tanır. Windows Contacts-ın yerini aldı. Kişiler, Outlook.com için zaten kullanılmış olan Metro tasarım dili ve tümleşik çevrimiçi Kişiler hizmetine dayanan Windows Kişiler'in Dosya Gezgini tabanlı arayüzünden farklı olarak eşsiz bir grafik arayüze sahiptir. Bir adres defteri olmanın yanı sıra, seçili bir kişiyle son posta konuşmalarının bir listesini sağlar. Kullanıcılar, sosyal paylaşım hesaplarını entegre edebilecekleri bir sosyal medya merkezi olarak da kullanılırdı, ancak Windows ve sosyal medya hizmetlerinde yapılan API değişiklikleri, bu işlevselliğin bozulmasına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Yönetim Merkezi</span>

Windows Live Yönetim Merkezi, Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Kullanıcılara kendi alan adlarında, Outlook.com'a ve tüm özelliklerine sahip olmasına izin verir. Kasım 2007'den önce "Windows Live Custom Domains" isminde idi. 11 Nisan 2014 tarihinde Microsoft, hizmeti Office 365 yazılımı artı hizmet programı lehine kullanmadı.

<span class="mw-page-title-main">HeidiSQL</span>

HeidiSQL; MySQL'in yanı sıra Microsoft SQL Server ve PostgreSQL için ücretsiz ve açık kaynaklı bir istemcidir. Kullanıcılar HeidiSQL ile veritabanlarını yönetmek için, bir oturum oluşturarak kabul edilebilir kimlik bilgileri olan bir yerel veya uzak MySQL sunucusuna giriş yapmalıdır. Bu oturumda kullanıcılar MySQL veritabanlarını bağlı MySQL sunucusu içinde yönetebilir ve bittiğinde sunucudan bağlantısını kesebilir. Özellik kümesi, en yaygın ve gelişmiş veritabanı, tablo ve veri kaydı işlemleri için yeterlidir, ancak bir SQL veritabanı önündeki tam işlevselliğe doğru aktif olarak gelişmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Metin tabanlı kullanıcı arayüzü</span> bir metin ekranına çıktı vermeye veya onu kontrol etmeye dayalı arabirim türü

Metin tabanlı kullanıcı arayüzü, metinsel kullanıcı arayüzü veya terminal kullanıcı arabirimi olarak da adlandırılır, grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) icadından bir süre sonra ortaya çıkan ve onu grafik kullanıcı arayüzünden ayırt etmek için türetilen yeni bir terimdir. TUI'de bilgisayar grafikleri metin kipinde görüntülenir. Gelişmiş bir TUI, GUI'ler gibi tüm ekran alanını kullanabilir ve fare ve diğer girişleri kabul edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ispmanager</span>

Ispmanager ticari bir web sunucusu ve web sitesi kontrol panelidir. Komut satırı veya manuel ayarlar kullanmadan hizmetlerle çalışmaya izin verir. Ürün çok çeşitli işlevleri destekler ve WCAG ile tasarlanmış görsel bir arayüze sahiptir. Ispmanager, Linux dağıtımlarına dayalı sunucuları destekler ve hem fiziksel sunuculara hem de sanal makinelere (VPS/VDS) kurulabilir.