İçeriğe atla

CPR numarası

CPR numarası, (Danca: CPR-nummer ya da personnummer), Danimarka vatandaşlarının ve bu ülkede 3 aydan fazla süre ikâmet edenlerin sahip olduğu kişisel kimlik numarasıdır. Sistem 1968 yılında yürürlüğe girmiştir. CPR numarası 10 haneli bir numaradır ve bu 10 hanenin 6 hanesi kimlik numarası sahibinin doğum tarihinin GGAAYY(gün-ay-yıl) biçiminde yazılmasıyla, geri kalan 4 hanesi ise ardışık 4 adet sayıdan oluşur. Ayrıca Danimarka'da 3 ay boyunca ikâmet eden yabancılar da CPR numarası alırlar ve Danimarka'da devlet ve bankacılık işlemlerinde bu numarayı kullanırlar.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">MERNİS</span>

Merkezî Nüfus İdare Sistemi ya da kısaca MERNİS, İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce yürütülen ve 2002 yılında uygulanmaya başlanan merkezî nüfus bilgileri düzenlemesidir.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün uzun yıllardır yürüttüğü MERNİS uygulamasının hayata geçmesiyle her vatandaşın nüfus cüzdanında bulunan bir numaradır.

Çinliler ; çoğunlukla soy, etnisite, uyrukluk, vatandaşlık veya diğer bağlılık vasıtasıyla Çin ile ilişkili çeşitli kişiler veya gruplardır.

Avârız, Osmanlı Devleti zamanında olağanüstü hallerde halka yüklenen malî, aynî ve bedenî vergilerdi. Bu vergi hem Müslümanlardan hem de gayrimüslimlerden alınırdı. Fakat zamanla sürekli vergi hâline gelmiştir. Günümüz Türkiye'sindeki deprem vergileri aynen buna benzer.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan pasaportu</span>

İtalyan pasaportu İtalya vatandaşlarına yurt dışına seyahat etmeleri için verilen resmi belgedir. İtalya vatandaşları Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde seyahat ederken pasaporta ihtiyaçları yoktur, yalnızca kimlikleriyle seyahat edebilirler. Biyometrik pasaportlar Ekim 2006 yılından bu yana kullanılmaktadır. Pasaportlar 10 yıllık 44,66 € veya 45,62 € 'dır. Pasaportun içerisindeki bilgi sayfaları İtalyanca, İngilizce ve Fransızca yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan pasaportu</span>

Azerbaycan pasaportu, Azerbaycan vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. 2008'den bu yana normal bir Azerbaycan pasaportunun geçerlilik süresi 10 yıldır. Azerbaycan pasaportlarında vizeler ve özel notlar için 34 sayfa bulunmaktadır. Azerbaycan Türkçesi ve İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">İsveç pasaportu</span>

İsveç pasaportu, İsveç vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Schengen Anlaşmasını uygulayan ülkelerde, İsveç vatandaşlarının pasaport taşımaları zorunlu değildir. Bu ülkelere İsveç kimlikleriyle seyahat edebilirler. Pasaportlar İsveç Polisi tarafından verilmektedir. Pasaport üzerindeki bilgiler polis merkezlerindeki pasaport ofisleri tarafından doldurulmaktadır. Ekim 2005'ten bu yana biyometrik pasaportlar basılmış olup, beş yıllık geçerlilik süresi içerisinde kullanılmaktadır. Daha önceden kullanılan pasaportların geçerlilik süresi yetişkinler için 10 yıl, çocuklar için beş yıldı. 1998'e kadar basılan pasaportlar İsveç de pasaportu kimlik yerine kullanabilirsiniz. Ulusal kimlik kartı ile birlikte pasaport, Avrupa'daki tüm ülkelerde ikamet hakkını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin pasaportu</span> pasaport

Arjantin pasaportu, Arjantin vatandaşlarına Ulusal Halk Sicili tarafından verilir. 2011 yılına kadar yalnızca Arjantin Federal Polisi tarafından verilirdi. Birincil kullanımları uluslararası seyahati kolaylaştırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat pasaportu</span>

Hırvat pasaportu Hırvatistan vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaport, Hırvat vatandaşlığının ve kimliğinin kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport işlemleriyle ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı, ülke dışında Hırvat büyükelçilikleri ve konsoloslukları ilgilenir. Hırvat pasaportları beş veya on yıl süreyle geçerli olup, uzatılamazlar. Süresi biten pasaportun yerine yeni bir pasaport alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Biyometrik pasaport</span>

Biyometrik pasaport, e-Pasaport veya çipli pasaport olarak bilinen, seyahat edenlerin kimliğini belgelemesi için biyometri kullanan makinede okunabilen pasaport (MOP) türüdür. Biyometrik pasaport, bilgisayar çipi ve bir mikroişlemci çipi dahil temassız akıllı kart teknolojisini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin vize politikası</span> Türkiyeye giriş için gerekli izinlere ilişkin genel bakış

Türkiye'nin vize politikası, Türkiye'ye girmek isteyen yabancı bir vatandaşın ülkeye seyahat etmesine, ülkeye girmesine ve ülkede kalmasına izin verilmesi için karşılaması gereken şartları ele almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rus pasaportu</span>

Rus pasaportu, Rusya vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen bir kitapçıktır.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka pasaportu</span>

Danimarka pasaportu uluslararası seyahati kolaylaştırmak için Danimarka Krallığı vatandaşlarına verilen belgedir. Danimarka, Grönland ve Faroe Adaları vatandaşları için farklı versiyonlar mevcuttur, ancak tüm vatandaşlar aynı vatandaşlığa sahiptir. Grönland'da ikamet eden Danimarka vatandaşları, Danimarka pasaportu ile yerel Grönland pasaportu arasında seçim yapabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Maldiv pasaportu</span>

Maldiv pasaportu Uluslararası seyahat için Maldivler vatandaşlarına verilen vatandaşlığın bir kanıtıdır. 32 sayfalık bir standart bulunmamakla birlikte Maldiv pasaportu yaklaşık 64 sayfa olabilir. Maldiv pasaportu tüm ülkeler için geçerlidir. Pasaport verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. Biyometrik pasaport 2007 yılının sonlarında piyasaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Botswana pasaportu</span>

Botsvana pasaportu Uluslararası seyahat için Botsvana vatandaşlarına Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi Pasaport Birimi tarafından verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Menkul değer sembolü</span>

Menkul değer sembolü ya da hisse senedi sembolü, belirli bir hisse senedi piyasasındaki belirli bir şirketin halka açık hisse senetlerini belirtmek için kullanılan benzersiz kısaltmadır. Bir hisse senedi simgesi, harfleri, sayıları ya da her ikisinin bir kombinasyonunu içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı</span> Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen kimlik belgesi

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve nüfus kütüklerinde kaydı bulunduğunu kanıtlayan resmî kimlik belgesidir. Yurt içinde nüfus müdürlükleri, yurt dışındaysa Türkiye Cumhuriyeti'nin dış temsilcilikleri tarafından verilir. Kanunen her Türk vatandaşı, doğumuyla beraber nüfusa kaydettirilmeli ve adına kimlik kartı çıkarttırılmalıdır.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece, Lübnan ziyaretçileri Lübnan'nın dış temciliklerinden vize almak zorundadır.

Makao Özel İdare Bölgesi Hükûmeti belirli ülkelerin / bölgelerin vatandaşları vize almak zorunda kalmadan 180, 90, 30 veya 7 güne kadar turizm veya iş amaçlı Makao'ya seyahatlerini sağlar. Uzun vadede ikamet edilmesi talebi gibi diğer amaçlar için farklı bir politika uygular. Asayiş Polisi Macao göçmenlik yasalarını uygulamaktan sorumludu iken, Serviço de Migração, Macao'nun vize başvuruları için sorumlu devlet kuruluşudur. Tüm ziyaretçilerin en az 1 ay süreli geçerli pasaport sahibi olmaları gerekmektedir.

Uluslararası Menkul Kıymet Kimlik Numarası (ISIN) bir güvenliği benzersiz olarak tanımlamaktadır. Yapısı ISO 6166'da tanımlanmıştır. ISIN kodu, ticaret ve yerleşim sırasında var olan atanmış Ulusal numaranın normalleştirilmesi yoluyla bir güvenliğin tek düze tanımlanmasına hizmet eden 12 karakterli bir alfanümerik koddur.