İçeriğe atla

CORS Ağları

CORS Ağları, Gerçek Zamanlı Ulusal Sabit GNSS Ağları[1] veya Sürekli Çalışan Referans İstasyonları (İngilizceContinuously Operating Reference Stations (CORS)), genellikle internet üzerinden gerçek zamanlı düzeltme verileri sağlayan küresel konumlandırma ağıdır.[2] Bu ağlar yapı ve çalışma sistemleri gereği sürekli aktiftir.

Çalışma prensibi elektronik ölçüm cihazlarının GNSS uydularından aldıkları ham veri üzerinde anlık hesaplamalar yaparak gerçek zamanlı düzeltme verilerini geri yollamasına dayalıdır. Bu düzeltme verileri sayesinde GNSS yapıları ile belirlenen santimetre hassasiyet düzeyindeki konum belirleme işlemi milimetre düzeyine kadar daha hassas bir konum belirleme işlemine dönmektedir.

Gelişimi

1992 yılında Ulusal Jeodezi Araştırma Kurumu tarafından deniz taşıtlarının konumlandırılması maksadıyla CORS ağı kurulmaya başlandı. 1996 yılında Amerika Birleşik Devleti'nde yaklaşık 50 istasyon hizmet veriyordu ve konumsal hassasiyetleri 3 cm yatay ve 5 cm dikey olarak belirlenmişti. 2020 itibarıyla Amerika Birleşik Devleti'nde çevrimiçi olarak yaklaşık 2000'den fazla Sürekli İşletim Referans İstasyonu bulunmaktadır.[3] Türkiye'de genel olarak istasyon hizmetini sağlayan TUSAGA-AKTİF projesi, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Harita Genel Müdürlüğü ortak çalışma yürütmektedir. Şu an Türkiye'de ve KKTC genelinde 158 adet CORS GNSS sabit istasyonu bulunmaktadır.[4] TUSAGA-Aktif (Türkiye Ulusal Gnnss Ağı Aktif) adıyla hizmet veren CORS sisteminde doğrulama bilgilerine ulaşabilmek için herhangi bir operatörün internete bağlı bir sim kartına ihtiyaç duyulmaktadır.[5] Sistem abonelik ücreti karşılığında hizmet vermektedir.

Kullanımı

CORS teknolojisi daha çok harita ölçüm cihazlarında kullanılmaktadır. GNSS / GPS yapılı cihazlarda yaygın olarak kullanılan bu teknoloji; GNSS teknolojisini kullanan cihazların almış oldukları koordinat bilgilerini GSM altyapısını kullanarak internet üzerinden CORS sabit istasyonlarına bağlanır. Bu bağlanma sonrası cihaz tarafından yollanılan ham veriyi kendi referans bilgisine göre düzeltmesi ile sağlanır ve tekrar GNSS teknolojisini kullanan elektronik cihaza veriler düzeltilmiş halde geri yollanır. Bu süreçten sonra ölçüm cihazı düzeltilmiş koordinatları kullanarak kullanıcısına daha hassas konum belirleme işlemi sağlamaktadır.

CORS AĞLARI'NIN ÇALIŞMA HASSASİYETLERİ
Uygulama AlanlarıDüzeltme Verilerinde Beklenen Hassasiyet
  • Jeodezik Datum Belirleme (Jeoid belirleme vb.)
  • Referans Sistemi Oluşturulması
  • Jeofizik-Jeodinamik Çalışmalar
  • Meteorolojik Çalışmalar
  • Deniz Seviyesi Belirleme Çalışmaları
(+/-) 1 milimetre
  • Mühendislik Ölçümleri
  • Kadastro Ölçümleri
  • Maden Alanında Ölçümler
  • Hassas Tarım Çalışmaları
  • Makine Kontrol Sistemleri
(+/-) 1-2 santimetre
  • Araç Takip
  • Navigasyon
  • Turizm ve hobi amaçlı (yat, dağcılık vb.)
  • Arama Kurtarma
(+/-) 10-15 santimetre


Kaynakça

  1. ^ https://www.ilbank.gov.tr/dosyalar/uzmanliktezleri/14649.pdf[]
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 15 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Mart 2020. 
  3. ^ "Continuously Operating Reference Stations (CORS)". www.e-education.psu.edu. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2020. 
  5. ^ "TUSAGA-Aktif". www.tusaga-aktif.gov.tr. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sensör</span>

Sensör,, fiziksel bir olayı tespit etmek amacıyla bir çıkış sinyali üreten cihazdır.

Eşzamansız Aktarım Modu, verileri, 53 byte sabit büyüklüğünde hücreler halinde ileten bir ağ tekniğidir. Veri iletimi için paket anahtarlamanın bir türü sayılabilecek bir yöntem olan hücre aktarımı tekniğini kullanır. Bu teknik sanal devreler oluşturarak devre anahtarlamanın avantajlarından da faydalanır.

<span class="mw-page-title-main">Harita</span> yeryüzünün belirli oranlarda küçültülüp gösterilmesi

Harita, yeryüzünün tümünün ya da bir parçasının belirli oranlarda küçültülmüş bir şekilde bir düzlem üzerinde gösterimidir. Yeryüzü düzleme açılamayan kapalı bir şekil olduğundan küçültme ile birlikte harita projeksiyonları kullanılarak düzleme izdüşüm işlemi de yapılır.

<span class="mw-page-title-main">GPS</span> Küresel Konum Belirleme Sistemi

Global Positioning System, ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemidir. Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Pusula</span>

Pusula, başlıca olarak ulaşımda ve arazi incelemesinde kullanılan, dünya üzerinde yön tespit etmeye yarayan cihaz. Pusulalar; manyetik veya cayroskopik olarak ya da bir yıldıza göre yön belirleme prensipleriyle çalışırlar. En eski pusula türü, Dünya'nın manyetik alanına göre yönleri gösteren manyetik pusuladır ve sıklıkla pusula sözcüğü, manyetik pusula ile eşanlamlı olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz seviyesi</span> Terim

Deniz seviyesi, atmosfer ile deniz yüzeyinin birleştiği yükseklik. Deniz seviyesi, Dünya'nın bir veya daha fazla su kütlesinin ortalama yüzey seviyesidir. Yeryüzündeki tüm yüksekliklerin ve denizaltındaki tüm derinliklerin tanımlanmasında kullanılan referans seviyedir. Deniz seviyeleri birçok faktörden etkilenebilir ve jeolojik zamanlar içerisinde büyük farklılıklar gösterdiği bilinmektedir. Dünya üzerindeki herhangi bir bölgenin deniz seviyesi; gel-git, atmosfer basıncı ve rüzgâr gibi nedenlerle kısa süreli değişiklikler gösterir. Kısa vadedeki değişimler ise Dünya'nın iklim değişikliklerine bağlıdır. Örneğin; 20. yüzyılda mevcut deniz seviyesindeki yükselmenin küresel ısınmadan kaynaklandığı varsayılmaktadır. Deniz seviyesinin ölçülmesi; devam eden iklim değişikliğine ilişkin ön görüler sunabilir. Bu değişimler nedeniyle deniz seviyesini, deniz yüzeyinin uzun vadedeki tüm hareketlerinin ortalaması alınarak hesaplanmış olan ortalama deniz seviyesi şeklinde tanımlamak daha doğru olur. Ortalama deniz seviyesi, uluslararası şekilde MSL kısaltması ile gösterilir. Türkçe yayınlarda zaman zaman ODS kısaltması kullanılır.

Harita mühendisliği, yeryüzünün tamamının veya bir parçasının çeşitli tekniklerle metrik anlamda ölçülmesi ve elde edilen mekansal verilerin bilgisayar ortamında işlenip değerlendirilmesi sonrası belirli standartlara veya prensiplere göre harita ve planlara dönüştürülmesi, ayrıca konum ve mekanla ilgili her türlü ölçüm, hesaplama, analiz ve görselleştirme çalışmaları ile ilgilenen mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sismograf</span> Sismograf ölçüm cihazı

Sismograf ya da depremyazar,, depremler, volkanik patlamalar ve patlamaların neden olduğu yer seslerini ve sarsıntılarını sürekli olarak kaydederek yer sarsıntılarının büyüklüğünü, süresini, merkezini ve zamanını saptamaya yarayan alete denir. Genellikle sismograf ‘ın zamanlama ve kayıt cihazı vardır. Daha önce kağıda veya filme ama atık dijital olarak kaydedilen ve işlenen bu cihazın çıktısı bir sismogramdır. Bu tür veriler depremlerin yerini belirlemek ve karakterize etmek ve Dünya'nın iç yapısını incelemek için kullanılır.

Otomatik Tanımlama Sistemi-OTS (Automatic Identification System - AIS) Deniz Trafiğinde ve GMDSS içinde A1 Alanında-VHF eriminde- bulunan Gemilerin/İstasyonların kendilerine ait;

Güdüm sistemi, bir füze, uydu, roket, uçak, helikopter, gemi veya benzeri aracın, iki veya üç boyutlu ortamdaki bir konumdan ayrılarak varmaya programlandığı bir başka konuma ulaşabilmesini sağlayan elektromekanik aygıt veya aygıtlara verilen genel isimdir. Özellikle askeri terminolojide bu söylem, herhangi bir insan kontrolü olmaksızın otonom seyir yeteneğine sahip araçlar için kullanılır. Operasyonunda yüksek oranda beşeri katkıya ihtiyaç duyan benzeri sistemlere ise navigasyon veya seyrüsefer sistemleri denir ve bunlar güdüm sistemlerinden farklı bir kategoride değerlendirilirler.

Küresel Konum Belirleme Sistemi, uydu konum belirleme sistemleri için kullanılan bir terimdir. Küresel konum belirleme sistemleri aracılığıyla uzaydan yollanan dalgalarla yeryüzünde sabit bir biçimde duran elektronik alıcılar bulundukları noktanın ve yakın çevresinin enlem, boylam ve yüksekliğini ve bulunduğu noktada yerel saatin kaç olduğunu tam olarak hesaplayabilir. Bilimsel çalışma ve deneylerde bu veriler büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Radyo seyrüseferi</span>

Radyo seyrüseferi veya radyo navigasyonu, Dünya üzerindeki bir noktadan başka bir noktaya giderken, seyrüsefer yardımcısı olarak radyo frekansları ile çalışan araçların kullanımı. Radyo seyrüsefer yardımcıları genellikle; vericinin gönderdigi radyo elektromanyetik dalgalarının alıcı tarafından alınması ve ses, görüntü veya yazıya dönüştürülmesi prensibiyle çalışırlar.

TUSAGA-AKTİF Sistemi, TÜBİTAK’ın proje desteği ile 8 Mayıs 2006 tarihinde başlamış ve Mayıs 2009 tarihinde tamamlanmış bir gerçek zamanlı konumlama bilgisi için sabit GNSS istasyonlarından ve kontrol merkezlerinden oluşan yer merkezli bir konumlama sistemidir.

iOS 8 2014 mobil işletim sistemi

iOS 8 Apple Inc. tarafından iOS 7'nin ardılı olarak tasarlanan mobil işletim sisteminin 8. büyük sürümüdür. Apple'ın 2 Haziran 2014 tarihinde WWDC konferansında ilk kez resmi olarak duyurmuş ve 17 Eylül 2014 tarihinde yayınlamıştır. Apple’ın App Store’un çıkışından sonra en büyük sürüm olarak ifade ettiği iOS 8, önceki sürümden farklı olarak sağlık uygulaması, aile paylaşımı, iCloud Drive, mesajlar, fotoğraflar, yeni klavyenin de aralarında bulunduğu 83 yeni özelliğe sahip oldu. Son kararlı 8.4.1 sürümü 13 Ağustos 2015 tarihinde ileri sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Gerçek Zamanlı Kinematik</span>

Gerçek Zamanlı Kinematik uydu navigasyonunda, GPS, GLONASS ve / veya Galileo ile birlikte kullanılabilen, uydu tabanlı konumlandırma sistemleri ile elde edilen konum verilerinin hassasiyetini artırmak için kullanılan bir teknik. Bu sinyalin taşıyıcı dalgasının faz yerine sinyalin bilgi içeriği ölçümlerini kullanır ve santimetre düzeyinde doğruluk sağlayan, gerçek zamanlı düzeltmeler sağlamak için tek bir referans istasyonuna dayanmaktadır. Özellikle, GPS referans ile sistem, genel olarak Taşıyıcı Fazlı Geliştirme veya CPGPS olarak adlandırılır. Arazi anketinde ve hidrografi araştırmasında uygulaması vardır.

<span class="mw-page-title-main">A-GPS</span>

A-GPS (ve daha az yaygın şekilde aGPS olarak genellikle kısaltılır), genellikle belirgin başlangıç performansı ya da süresinin ilk düzeltmne zamanını GPS uydu tabanlı konumlama sistemini iyileştirmek için güçlü bir sistemdir. Gelişimi acil çağrı memurları cep telefonu konum verilerini kullanılabilir hale getirmek için ABD FCC 911 şartı ile hızlandırılmış olduğu gibi A-GPS yoğun, GPS özellikli cep telefonları ile kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ayrımsal GPS</span>

Ayrımsal Küresel Konumlama Sistemi en iyi uygulamaların durumunda yaklaşık 10 cm 15 metrelik Nominal GPS doğruluğu, gelişmiş konum doğruluğu sağlayan Küresel Konumlama Sistemi'nin bir donanımdır.

Geotagging coğrafi etiket tanımlı meta verileri, coğrafi etiketlenmiş fotoğraf veya video, web siteleri, SMS mesajları, QR Kodları veya RSS yayınları gibi çeşitli medyalara ekleme işlemidir ve bir coğrafi meta veriler biçimidir. Bu veriler genellikle enlem ve boylam koordinatlarından oluşur, ancak bunlar ayrıca yükseklik, kerteriz, İrtifâ, mesafe, doğruluk verileri, yer adları ve belki bir Zaman Damgasını da içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Mareograf</span> su seviyesindeki değişimleri ölçen cihazdır

Mareograf, dikey bir veriye göre deniz seviyesindeki değişimi ölçmek için kullanılan bir cihazdır. Mareograf, marigraf, deniz seviyesi kaydedici ve limnimetre olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet radyosu cihazı</span> donanım aygıtı

İnternet müzik oynatıcısı olarak da adlandırılan bir İnternet radyosu cihazı, İnternet radyo istasyonlarından veya bir ev ağından medya akışını alabilen ve oynatabilen bir donanım cihazıdır.