İçeriğe atla

COMSTECH

COMSTECH İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesinin İngilizce kısa adıdır. Bu kurumun misyonu insan ve madde kaynaklarının karşılıklı iş birliği ve komite tarafından icet edilen ağlar aracılığıyla İİT üyesi ülkelerin bireysel ve ortak bilim ve teknoloji kapasitesini geliştirmektir.

Tarihçe

Prof Shaukat Hameed Khan COMSTECH Genel Koordinatörü

COMSTECH Ocak 1981 yılında Mekke'de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı 3. İslam Zirvesi tarafından kurulmuştur. COMSTECH İİT ülkelerindeki sosyo-ekonomik kalkınma ve hızlı sanayileşme yolunda önemli bir katkı olarak İİT üye devletlerine bilim ve teknoloji kullanımı sağlamakta yardım eder. Bu, bilim ve teknoloji ile ilgili kararlar almak ve başarılı uygulama stratejileri oluşturmak ile sağlanmaktadır. COMSTECH'ın dört kıtaya yayılmış 57 üye ülkesi vardır.

Hedefler

COMSTECH'in ilan ettiği amaçları şunlardan ibarettir:

  • İİT üyesi ülkelerin insan ve madde kaynaklarını değerlendirerek bilimsel ve teknolojik ihtiyaçlar ve gereksinimlerini belirlemek.
  • Ortak ve karşılıklı işbirliği yoluyla üye ülkelerin yerli bilim ve teknolojik kapasitelerini geliştirmek.
  • Bilim ve teknoloji sahalarında üye ülkeler arası koordinasyon ve iş birliği güçlendirmek.

Bağlı ağlar

COMSTECH şu ana kadar belli alanlarda faaliyet gösteren 13 ağ oluşturmuştur.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ COMSTECH. "COMSTECH İslam Dünyası Ağları". COMSTECH.org. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2015. 
  2. ^ "COMSTECH İslam Dünyası Sanal Üniversiteler Ağı". CINVU.net. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2015. 
  3. ^ "COMSTECH İslam Dünyası Uzay Bilimleri ve Teknoloji Ağı". ISNET.org.pk. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2015. 
  4. ^ "COMSTECH İslam Dünyası Su Kaynakları Geliştirme ve Yönetme Ağı". ISNET.org.pk. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2015. 
  5. ^ "COMSTECH İslam Dünyası Okyanusbilim Ağı". INOCTR.org. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2015. 
  6. ^ "COMSTECH İslam Dünyası Tropikal Tıp Ağı". IMR.gov.my. 5 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2015. 
  7. ^ "COMSTECH İslam Dünyası Bilişim Teknolijisi Ağı". INIT.org.pk. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2015. 
  8. ^ "COMSTECH İslam Dünyası Biosaline Tarım Ağı". 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2015. 
  9. ^ "COMSTECH İslam Dünyası Bilim ve Teknoliji Parkları Ağı". INSTP.ir. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2015. 
  10. ^ "COMSTECH İslam Dünyası Nanoteknoloji Ağı". 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı</span> 57 üye devleti bulunan uluslararası kuruluş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.

<span class="mw-page-title-main">Ekmeleddin İhsanoğlu</span> Türk akademisyen, politikacı ve diplomat

Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu, Türk bilim insanı, kimya ve bilim tarihi profesörü, akademisyen, diplomat, devlet adamı, yazar. 2004 ve 2014 yılları arasında Birleşmiş Milletler'den sonra ikinci büyük uluslararası örgüt olan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın genel sekreterliğini sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ekonomik İşbirliği Teşkilatı</span> Uluslararası Ekonomik Organizasyon

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Türkiye, İran, Pakistan tarafından kurulan ve Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla diğer Türk Devletleri'nin de dahil olduğu ekonomik örgüttür. EİT'nin on üyesi ve bir gözlemci üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İslam Kalkınma Bankası</span>

İslam Kalkınma Bankası 7 Aralık 1973'te, tamamı İslam Konferansı Örgütü'ne üye 7 ülke tarafından, geri kalmış İslam ülkelerini kalkındırmak amacıyla kurulmuş olan kurum. Merkezi Cidde'dedir. Başkanlığını Dr. Ahmad Mohamed Ali Al MADANI yürütmektedir. İslam Konferansı Teşkilatı üyesi ülkeler arsında ticaretin arttırılması bankanın stratejik amaçları arasında olup bunun için finansman imkânları sağlamaktadır. Ticaret kredilerini için 2005 yılından beri banka şemsiyesi altında faaliyet gösteren Uluslararası İslam Ticaret Finans Kuruluşu ticaretin gelişmesine önemli katkı sağlamaktadır. Türkiye, İcra Kurulunda Dr. Selim C. Karataş tarafından temsil edilmektedir. Banka’nın amacı, İslam felsefe ve prensipleri (Şeriat) doğrultusunda, üye ülkelerin ve Müslüman toplumların münferit veya birlikte ekonomik kalkınmalarına ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmaktır. Banka’nın kuruluş amacı doğrultusundaki fonksiyonları aşağıdaki şekilde özetlenebilir: • Üye ülkelerdeki kuruluşlara veya verimli projelere sermaye iştirakinde bulunmak, • Üye ülkelerdeki kamu ve özel sektör projelerine kredi sağlamak, • Üye ülkeler arasındaki ticaretin geliştirilmesine yardımcı olmak ve bu amaçla gerekli çalışmaları yapmak, • Üye ülkeler arası teknik işbirliğine yardımcı olmak ve teknik yardım sağlamak, • Üye ülkelerde kalkınma faaliyetlerine katkıda bulunan personele eğitim imkânları sağlamak, • Müslüman ülkelerdeki ekonomik, mali ve bankacılık faaliyetlerinin İslami kurallara uygun şekilde yürütülmesi yönünde araştırmalar yapmak. Kuruluş Tarihi : 1974 Üye sayısı : 56 Merkezi : Cidde - Suudi Arabistan Üyeler:

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Teşkilatı</span> uluslararası Türk birliği

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) veya eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye'nin üye; Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan'ın gözlemci statüsünde yer aldığı Türk devletlerinden oluşan bir uluslararası kuruluştur. Genel amacı, Türk dilleri konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek olan bir hükûmetlerarası kuruluştur.

Somali-Kuzey Kıbrıs ilişkileri, Somali ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin süregelen uluslararası politikalarını içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC'yi Somali resmen tanımamaktadır fakat aralarında gayri resmi ilişkiler bulunmaktadır. Somali'nin tam üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'na KKTC'de Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci statüsünde üyedir. Karşılıklı ilişkiler İİT'nin 2004 yılında Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonların kaldırılmasına yönelik aldığı karar sonucu gelişme göstermiştir. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında gerçekleştirdiği Somali ziyareti tarihlerinde Türkiye'de başlatılan Somali'ye yardım kampanyası ile eş zamanlı Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı ile KKTC Din İşleri Başkanlığı iş birliğinde bir yardım kampanyası başlatmış ve bu kampanyaya KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu BRTK'ya yaptığı açıklamada destek çağrısı yapmıştır.

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) (İngilizce: Parliamentary Union of the Organization of Islamic Cooperation Member States, Fransızca: 'Union Parlementaire des Etats Membres de l'OCI, Arapça:اتحد مخالس الدول الأضاء في منظمه التعاون الإسلامي),İslam ülkeleri arasında dayanışmanın arttırılması amacıyla kurulan İslam İş Birliği Teşkilatı (İİT)’nın parlamento ayağını oluşturur. İİT’ye üye ülkelerin parlamentolarından heyetlerin bir araya geldiği bir platformdur. Ancak, İİT’ye üye olup da İSİPAB’a henüz üye olmamış beş ülke vardır.

İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (ICESCO), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) himayesi altında faaliyet gösteren uzman bir kuruluştur. Üye Devletler arasındaki ilişkileri desteklemek ve güçlendirmek için Müslüman ülkelerdeki eğitim, bilim, kültür ve iletişim alanlarıyla ilgilenmektedir. Örgütün merkezi Rabat'ta bulunmaktadır ve Genel Müdürü Dr. Salim M. AlMalik'tir.

İslami Dayanışma Oyunları, İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerin katılması ile dört yılda bir yapılan geniş kapsamlı bir spor organizasyonu. İslami Dayanışma Oyunları Federasyonu (ISSF) İslam Dayanışma Oyunları yönünü ve kontrolünden sorumlu olan kuruluştur.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti-Libya ilişkileri, iki ülkenin süregelen uluslararası politikalarını içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni Libya resmen tanımamaktadır fakat aralarında gayriresmî ilişkiler bulunmaktadır. Libya'nın tam üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'na KKTC'de Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci statüsünde üyedir. Karşılıklı ilişkiler İİT'nin 2004 yılında Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonların kaldırılmasına yönelik aldığı karar sonucu gelişme göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">CINVU</span>

CINVU veya COMSTECH İslam Dünyası Sanal Üniversiteler Ağı, COMSTECH ağlarının biridir. İslam İşbirliği Teşkilatına üye olan 57 ülke CINVU'nun üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi</span>

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi, İslam İşbirliği Teşkilatı İİT'ye bağlı bir araştırma ve eğitim merkezidir. Kuruluş, 1977 yılında Trablus'ta gerçekleşen İslam İşbirliği Teşkilatı 8'inci Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde verilen kararla kuruldu ve 1 Haziran 1978 tarihinde Ankara’da faaliyetlerine başladı.

<span class="mw-page-title-main">İyad bin Emin Medeni</span>

İyad bin Emin Medeni, Suudi siyasetçi ve diplomat. 2014-2016 yılları arasında İslam İşbirliği Teşkilatı genel sekreteri olarak görev aldı. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Arizona State Üniversitesi'nden 1969 yılında üretim yönetimi konusunda lisans eğitimi aldı. 1970-1999 yılları arasında ise basın sektöründe çalıştı. Şura meclisinde şura üyesi oldu. 1999-2009 yılları arasında Hac, Kültür ve enformasyon Bakanlığını ülkesinde icra etti. Onun döneminde, Suudi Arabistan' da dini kuruluşların güçlü etkilerini sorgulayan yayınlara gösterilen hoşgörü nedeniyle, Suudi din adamlarının eleştirilerini aldı. 10 Mart 2012 tarihinde Medine' de Bilgi Ekonomik Şehri yönetim kurulu başkanı olarak atandı. Kariyeri boyunca; Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Kurulu danışma Kurulu üyesi, Bahreyn Körfez Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi, Kral Abdulaziz Vakfı Başkan Yardımcısı, Banque Saudi Fransi Yönetim Kurulu Üyesi, Su Bölümü Yönetim Kurulu Üyesi, Al Madina Al Münevver' in Sosyal Hizmetler Hayırsever derneği üyesi olarak da çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2017 İslami Dayanışma Oyunları</span>

2017 İslami Dayanışma Oyunları veya IV. İslami Dayanışma Oyunları, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan çok sporlu organiasyon. 12-22 Mayıs tarihlerinde düzenlendi. 21 spor dalında 54 ülkeden yaklaşık 2800 sporcu mücadele etti.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Türkmenistan ilişkileri</span>

Türkiye-Türkmenistan ilişkileri, Türkiye ve Türkmenistan arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye, Sovyetler Birliği'nin dağılması neticesinde kurulan yeni bağımsız ülkede büyükelçilik açan ilk ülke olarak Türkmenistan'ın bağımsızlığını tanıyan dünyanın ilk ülkesi oldu. Türkmenistan'ın, Ankara'da bir büyükelçisi ve İstanbul'da bir başkonsolosu var. Her iki ülke de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir. İki ülke yakın kültürel bağlantıları paylaşıyor. Türkiye, Türkmen pasaportu sahiplerinin vizesiz ziyaret edebileceği 47 ülkeden biridir.

Kuzey Kıbrıs ve İslam İşbirliği Teşkilatı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile İslam İşbirliği Teşkilatı arasında uluslararası süregelen ilişkileri içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC daha önceden farklı statü ve isimlerde temsil edildiği örgütte, Haziran 2005'ten bu yana Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci üye olarak yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bizans İmparatorluğu'nda bilim</span>

Bizans bilimi İslâm dünyası ile Rönesans İtalyası arasında klâsik bilginin aktarımında, ayrıca İslam biliminin Rönesans İtalyası'na aktarımında bir köprü görevi görmüştür. Zengin tarih yazımı geleneği sanatta, mimaride, edebiyatta ve teknoloji gelişiminde eski klasik bilgilerin kullanılmasını mümkün kılmıştır. Bizanslılar pek çok teknolojik gelişmenin öncüsüdür. Bizans bilimi aslında klasik bilimdi. İlk Çağ Yunan felsefesi ve metafizik ile yakından bağlantılıydı.

<span class="mw-page-title-main">Maldivler-Türkiye ilişkileri</span>

Maldivler ve Türkiye ilişkileri 1979 yılında tesis edilmiştir. Yeni Delhi Büyükelçiliği Maldivlere akredite, Maldivlerin Birleşmiş Milletler Cenevre Daimi Temsilciliği Türkiye'ye akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">D-8-Türkiye İlişkileri</span>

D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, 1996 yılında 54. Türkiye Hükûmeti Başbakanı Necmettin Erbakan önderliğinde kurulan ekonomik işbirliği teşkilatıdır. D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyeleri aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleridir. Üye ülkeler: Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan ve Türkiye'dir.

İslam İşbirliği Teşkilatı-Türkiye ilişkileri, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kurulduğu dönem başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti, örgütün kurulduğu 21 Ağustos 1969 tarihinden beri üyedir. İstanbul 2016, 2017 ve 2018 senelerinde İslam Zirvesi Konferansına ev sahipliği yapmıştır. Ekmeleddin İhsanoğlu, 2004-2014 yılları arasında teşkilatın genel sekreterliği görevini üstlenmiştir.