İçeriğe atla

CODOG

CODOG(Combined Dieselor Gas)Savaş gemilerde kullanılan tahrik sistemidir.Geminin sadece intikalini değıl, üzerindeki çeşitli sistemlerin çalışması için gerekli elektrik enerjisini de sağlar.

CODOG CODAG'dan farklı olarak dizel motor ve gaz türbini müşterek olarak değıl ayrı ayrı kullanılır. Türk Donanması'nın aldığı ikinci dört adet Barbaros sınıfı fırkateyn Meko-200T'de ve Yunan Meko-200HN'lerinde CODOG tipi tahrik sistemi kullanılmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Makine</span> herhangi bir enerji türünü başka bir enerjiye dönüştürmek, belli bir güçten yararlanarak bir işi yapmak veya etki oluşturmak için dişliler, yataklar ve miller gibi çeşitli makine elemanlarından oluşan düzenekler bütünü

Makine, bir iş yapmak için kuvvet uygulamak ve hareketi kontrol etmek için güç kullanan fiziksel bir sistemdir. Terim genellikle motor kullanan yapay cihazlara veya moleküler makineler gibi doğal biyolojik makromoleküllere de uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Dört tekerlekten çekiş</span>

4 tekerlekten çekiş veya 4x4, klasik sistemlerde otomobiller ya ön aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek veya arka aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek beraber tahrik olurken bu sistemde yolun koşullarına ve ihtiyaca bağlı olarak ön ve arka aks üzerinde bulunan 4 tekerlekte birlikte aynı anda ve çoğu kez aynı güç oranlarında harekete geçirilirler. Başka bir ifadeyle aracın motor gücü 4 tekere birden iletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Common rail</span>

Common Rail, “tutuculu püskürtme” veya “ortak boru” anlamına gelen, dizel motorlarda kullanılan bir yakıt enjeksiyon sistemidir. Bugüne kadar kullanılan aynı türdeki sistemlere göre yakıt sarfiyatı, egzoz gazı emisyonu, çalışma sistemi ve gürültü oluşumunda daha üstün bir sistemdir. Direkt tahrik edilen blok veya tek pompalı sistemlerden farklı olarak Common-Rail'de basınç oluşumu ve püskürtme ayrılmaktadır. Geleneksel dizel direkt püskürtücüleri yaklaşık 900 bar'lık basınç ile çalışırken, Common-Rail Sistemi, yakıtı 1500 bar'a kadar yükselen bir basınç ile ortak bir boru üzerinden enjektörlere dağıtır. Elektronik motor kumandası, bu yüksek basıncı, motorun devir sayısına ve yüküne bağlı olarak ayarlar.

<span class="mw-page-title-main">Havadan havaya füze</span>

Havadan Havaya Füze, uçak ve helikopterlerin diğer hava araçlarını bertaraf etmekte kullandığı silahlardır. Bu silahlar, ısıya veya hedefe gönderilip yansıyan radar ve lazer sinyallerine veya hedeften çıkan radar sinyallerine güdümlüdürler.

<span class="mw-page-title-main">Dretnot</span>

Dretnot, 20. yüzyılın başlarında hizmete girmiş en baskın savaş gemisi türü.

<span class="mw-page-title-main">COGAG</span>

COGAG(Combined G asand Gas) Savaş gemilerde kullanılan tahrik sistemidir. Geminin sadece intikalini değıl, üzerindeki çeşitli sistemlerin çalışması için gerekli elektrik enerjisini de sağlar.

<span class="mw-page-title-main">COGOG</span>

COGOG Savaş gemilerinde kullanılan tahrik sistemidir. Geminin sadece intikalini değıl, üzerindeki çeşitli sistemlerin çalışması için gerekli elektrik enerjisini de sağlar.

<span class="mw-page-title-main">CODAD</span>

CODAD, savaş gemilerinde kullanılan tahrik sistemidir. Geminin sadece intikalini değil, üzerindeki çeşitli sistemlerin çalışması için gerekli elektrik enerjisini de sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Yarı paletli araç</span>

Yarı paletli araç, ön kısmında yönlendirme için tekerlek veya kızak çifti, arka kısmında ise tahrik ve yükünün büyük kısmını taşımak için palet bulunduran, sivil veya askeri amaçlı olarak kullanılan taşıttır. Yarı paletli taşıtlarda tank ve benzeri paletli araçlardaki yol dışı seyir ve yük taşıma faydaları ile tekerlekli bir taşıttaki sürüş karakteristikleri bir arada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mekatronik</span> Mekatronik , insanların ruhundaki bileşenleri birbirlerine karışmadan yok olana kadar çarpışmasını sağlayan bir alet ismidir

Mekatronik, mekanik ve elektronik kelimelerinin uygun bir şekilde birleştirilmesinden oluşmuştur ve ilk kez 1969 yılında Japon Yasukawa Elektrik Şirketi'nden bir mühendis makine ve elektronik mühendisliği alanlarının birleşmesi anlamında "mekatronik" kelimesini kullanmıştır.Mekatronik kelimesi aynı zamanda Avrupa Kıtası'nda da yıllardır kullanılmaktadır. Her ne kadar Amerika ve İngiltere'de ayrı bir çalışma ve uygulama alanı olarak kabulü yavaş gerçekleşse de, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde açılmakta olan ders sayısındaki artış, mekatroniğin bütün dünyada ayrı bir disiplin olarak kabul edildiğinin bir göstergesidir. Mekatronik, makine, elektronik, yazılım ve kontrol mühendisliğine dayanan, çok kontrollü bir mühendislik dalıdır. Gelişen teknolojiye bağlı olarak birçok alan ve sektörle bağlantılı olan mekatronik hemen her evin içinde kullanılan elektronik cihazların üretiminde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros sınıfı fırkateyn</span> Türk Donanmasında hizmette olan MEKO 200 tipi fırkateyn sınıfı

Barbaros sınıfı fırkateynler, Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki en modern fırkateynler arasındadır. Yavuz Sınıfı fırkateynlerden sonra, İstif sınıfı fırkateyn TCG İstanbul'dan önce üretilmişlerdir. Alman Blohm + Voss gemi inşa şirketi tarafından MEKO modüler savaş gemileri grubunun bir parçası olarak tasarlanmışlardır. Almanya'da iki gemi ve Alman yardımı ile Türkiye'de iki gemi inşa edilmiştir. Önceki Yavuz sınıfı fırkateynlerden daha büyük olup saf dizellerden ziyade CODOG makineleri kullanmaları nedeniyle daha hızlıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz sınıfı fırkateyn</span> Türk Donanmasında hizmette olan fırkateyn sınıfı

Yavuz sınıfı fırkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri için yapılmış dört fırkateyn grubudur. Almanya'da tasarlandılar ve MEKO modüler savaş gemileri ailesinin bir parçası; bu durumda MEKO 200 tasarımıdır. Almanya'da iki gemi ve Alman yardımı ile Türkiye'de iki gemi inşa edildi. Tasarımda, Yavuz sınıfı fırkateynin geliştirilmiş versiyonları olan Türk Deniz Kuvvetleri'nin daha büyük Barbaros sınıfı fırkateynlerine benzerler.

MEKO, Blohm + Voss firmasının tasarladığı savaş gemisi ailesi.

<span class="mw-page-title-main">Supap</span>

Supap, yay yardımıyla gergin tutulup yatağın düzlemine dik olarak gidip gelme hareketi yaparak bir akışkanın geçişini ayarlamaya yarayan kapağa denir. Supap, boru sistemlerinde gaz veya sıvı, motorlarda ise gaz geçişini kontrol etmeye yarar.

TCG <i>Oruçreis</i> (F-245) Türk Deniz Kuvvetlerine ait Barbaros sınıfı fırkateynlerden biri

TCG Oruçreis (F-245), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Barbaros sınıfı fırkateynlerinden biridir. 1994 yılında denize indirilen ve 1997 yılında hizmete giren TCG Oruçreis (F-245), 118 metre uzunluktadır. Fırkateynde 24 subay, 100 astsubay, 8 uzman erbaş, 61 erbaş/er görev yapmaktadır.

TCG <i>Salihreis</i> (F-246) Türk Deniz Kuvvetlerine ait Barbaros sınıfı fırkateynlerden biri

TCG Salihreis (F-246), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Barbaros sınıfı fırkateynlerinden biridir. 1997 yılında denize indirilen ve 1998 yılında hizmete giren TCG Salihreis (F-246), 118 metre uzunluktadır. Fırkateynde 24 subay, 100 astsubay, 8 uzman erbaş, 61 erbaş/er, 1 sivil tabip görev yapmaktadır.

TCG <i>Kemalreis</i> (F-247) Türk Deniz Kuvvetlerinin Barbaros sınıfı fırkateynlerinden biri

TCG Kemalreis (F-247), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Barbaros sınıfı fırkateynlerinden biridir. 1998 yılında denize indirilen ve 2000 yılında hizmete giren TCG Kemalreis (F-247), 118 metre uzunluktadır. Fırkateynde 24 subay, 100 astsubay, 8 uzman erbaş, 61 erbaş/er görev yapmaktadır.

Otomobil gibi motorlu bir aracın düzeni, genellikle motorun ve tahrik edilen tekerleklerin konumu ile tanımlanır. Düzenler kabaca, önden çekişli, arkadan çekişli ve dört tekerlekten çekişli olarak üç kategoriye ayrılabilir. Pratikte birçok farklı motor konumu ve tahrik edilen tekerlek kombinasyonu bulunur ve her birinin konumu, aracın kullanılacağı uygulamaya bağlıdır.

Aktüatör ya da eyleyici, bir mekanizmayı veya sistemi kontrol eden veya hareket ettiren bir tür motordur. Bir enerji kaynağı tarafından çalıştırılır. Bu kaynak genellikle elektrik akımı, hidrolik akışkan basıncı veya pnömatik basınçtır ve bazı tür hareketlerle enerjiye dönüşür. Aktüatör, ortama bağlı olarak kontrol sistemini hareket ettiren bir mekanizmadır. Bu kontrol sistemi, basit, yazılım tabanlı bir sistem veya insan ya da diğer etkiler olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 2</span> Motorlu taşıt

Peugeot Type 2, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından, 1890-1891 yılları arasında Valentigney tesislerinde üretilen ilk benzin motorlu otomobildir. Otomobil, Armand Peugeot'nun ayrı bir Peugeot otomobil işi ile otomobillere konsantre olmak için, Peugeot aile şirketinden ayrılmasından sadece iki yıl sonra piyasaya çıktı.