İçeriğe atla

CODAD

CODAD (Combined Diesel and Diesel), savaş gemilerinde kullanılan tahrik sistemidir. Geminin sadece intikalini değil, üzerindeki çeşitli sistemlerin çalışması için gerekli elektrik enerjisini de sağlar.

CODAD, iki dizel motorun birleşiminden oluşur. Bu tahrik sisteminde ise sürat ihtiyacına bağlı olarak sadece dizel motorların müşterek kullanımı söz konusudur. Türk Donanması'nın ilk kez dört adet Yavuz Sınıfı Meko-200T'de CODAD tipi tahrik sistemi kullanılmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dizel motor</span> motor çeşiti

Dizel motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha özel bir tanımla, dizel motor oksijen içeren bir gazın sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşması ve silindir içine püskürtülen yakıtın bu sayede alev alması ve patlaması prensibi ile çalışan bir motordur. Bu yüzden benzinli motorlardan farklı olarak ateşleme için bujiye ve yakıt oksijen karışımını oluşturmak için karbüratöre ihtiyaç yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Diesel</span>

Rudolf Christian Karl Diesel, dizel motorun mucidi Alman makine mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Biyodizel</span>

Biyodizel, organik yağların baz ve alkolle karıştırılarak dizel yakıta çevrilmesi sonucu elde edilen ürün.

<span class="mw-page-title-main">Common rail</span>

Common Rail, “tutuculu püskürtme” veya “ortak boru” anlamına gelen, dizel motorlarda kullanılan bir yakıt enjeksiyon sistemidir. Bugüne kadar kullanılan aynı türdeki sistemlere göre yakıt sarfiyatı, egzoz gazı emisyonu, çalışma sistemi ve gürültü oluşumunda daha üstün bir sistemdir. Direkt tahrik edilen blok veya tek pompalı sistemlerden farklı olarak Common-Rail'de basınç oluşumu ve püskürtme ayrılmaktadır. Geleneksel dizel direkt püskürtücüleri yaklaşık 900 bar'lık basınç ile çalışırken, Common-Rail Sistemi, yakıtı 1500 bar'a kadar yükselen bir basınç ile ortak bir boru üzerinden enjektörlere dağıtır. Elektronik motor kumandası, bu yüksek basıncı, motorun devir sayısına ve yüküne bağlı olarak ayarlar.

<span class="mw-page-title-main">Marş motoru</span> içten yanmalı bir motoru çalıştırmak için kullanılan motor

Marş motoru otomobillerde ilk hareketi sağlayan parçadır. Araçta marşa basıldığı anda marş motorunun dişlisi ile krank miline bağlı volan dişlisi birbiriyle kavraşarak marş motorunun oluşturduğu dönme momenti, volan dişlisi aracılığı ile krank miline aktarılır. Böylece motora ilk hareket verilmiş olur.

<span class="mw-page-title-main">Lokomotif</span> Demiryollarında vagon dizisini çekmede kullanılan buharla ya da motorla çalışan makine

Lokomotif, raylar üstünde bir vagon dizisini çekmede kullanılan buharla ya da bir motorla çalışan makinedir. Fransızcadaki locomotive sözünden alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">CODAG</span>

CODAG, savaş gemilerinde kullanılan bir tahrik sistemidir. Geminin sadece intikalini değil, üzerindeki çeşitli sistemlerin çalışması için gerekli elektrik enerjisini de sağlar.

<span class="mw-page-title-main">CODLAG</span>

CODLAG(Combined Diesel Electric and Gas) savaş gemilerinde kullanılan tahrik sistemidir. Geminin sadece intikalini değil, üzerindeki çeşitli sistemlerin çalışması için gerekli elektrik enerjisini de sağlar.

<span class="mw-page-title-main">COGAG</span>

COGAG(Combined G asand Gas) Savaş gemilerde kullanılan tahrik sistemidir. Geminin sadece intikalini değıl, üzerindeki çeşitli sistemlerin çalışması için gerekli elektrik enerjisini de sağlar.

<span class="mw-page-title-main">CODOG</span>

CODOG(Combined Dieselor Gas)Savaş gemilerde kullanılan tahrik sistemidir.Geminin sadece intikalini değıl, üzerindeki çeşitli sistemlerin çalışması için gerekli elektrik enerjisini de sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Porsche Junior</span>

Porsche Junior, 1937-1960 arasında Porsche-Diesel tarafından üretilmiş traktör. 14 hp gücünde hava soğutmalı, 822 cm³ hacminde tek silindirli dizel motora sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Porsche Super</span> Traktör modeli

Porsche-Diesel Super, Porsche-Diesel tarafından üretilen traktör. Hava soğutmalı, dört zamanlı 2625 cm³ hacminde üç silindirli bir dizel motora sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mazot</span>

Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">TDI</span> Dizel Motor

TDI , Volkswagen Grubu'nun turbo kompresöre ek olarak bir ara soğutucuya sahip common rail doğrudan enjeksiyonlu turbo dizel motor serisi için kullandığı terimdir.

<span class="mw-page-title-main">UD Trucks</span>

UD Trucks Corporation, Japonya merkezli bir kamyon ve otobüs üreticisidir. Şirket, 1 Kasım 1935 tarihinde kurulmuş olup dizel kamyon, otobüs, otobüs şasisi ve özel amaçlı araç üretimi ve satışı gerçekleştirmektedir. Şirketin merkezi Ageo'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dizel lokomotif</span>

Dizel lokomotif, dizel motorla çalışan bir demiryolu lokomotifidir. Temel olarak mekanik gücün tekerleklere iletilme şekli bakımından farklı olan birkaç tip dizel lokomotif geliştirilmiştir.

TCDD DH 3600, TÜLOMSAŞ tarafından Maschinenbau Kiel lisansıyla Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen dizel lokomotiflerdir. Çoğunlukla, manevra görevleri için kullanılmakta olup 1980-81 yılları arasında modernize edilerek Cummins Diesel KT1150L motorlarıyla donatıldılar.

<span class="mw-page-title-main">TCDD DH33100</span>

TCDD DH 33100, Maschinenbau Kiel tarafından TCDD için üretilen bir dizel lokomotiflerdir. Çoğunlukla, manevra görevleri için kullanılmakta olup 1980-81 yılları arasında modernize edilerek Cummins Diesel KT1150L motorlarıyla donatıldılar.

Detroit Diesel Corporation, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir dizel motor üreticisidir. Şirket, 1938 yılında General Motors tarafından kurulmuş olup 2000 yılında Daimler AG tarafından Penske Corporation'dan satın alındı. Detroit Diesel, ticari kamyonlar için ağır dizel motorlar, akslar ve şanzımanlar üretmektedir. Şirketin merkezi Detroit kentinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Turbo dizel</span>

Turbo dizel, basitçe turboşarj ile donatılmış bir sıkıştırma ateşlemeli motor anlamına gelir. Diğer motor türlerinde olduğu gibi, bir dizel motora turboşarj uygulamak, motorun güç ve tork çıkışını büyük ölçüde artırabilir.