İçeriğe atla

CINVU

CINVU Merkezi Defteri
Prof.Dr. Atta ur Rahman, COMSTECH Eski genel koordinatörü

CINVU veya COMSTECH İslam Dünyası Sanal Üniversiteler Ağı, COMSTECH ağlarının biridir.[1] İslam İşbirliği Teşkilatına üye olan 57 ülke CINVU'nun üyesidir.

Tarihçe ve kuruluşu

Prof Shaukat Hameed Khan, COMSTECH Genel Koordinatörü

İslam Dünyası Sanal Üniversiteler Ağı'nın yapılabilirlik planı Payame Noor Üniversitesi (PNU) tarafından hazırlanmıştır. Teknolojik altyapı ve bilgi mühendisliği ve yönetime dayalı açık, üzaktan ve sanal üniversiteler mevzularını kapsayan plan 11-13 Ocak 2011, İslamabad'da düzenlenen Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi (COMSTECH)'nin 14. Genel Kurul Toplantısı'nda onaylanmıştır. Plana göre, şebeke COMSTECH desteği altında çalışan, otonom, siyasi olmayan, kâr amacı gütmeyen ve uluslararası yaklaşımı olan bir organizasyondur ve tüzüğündekı hedeflerinin gerçekleştirilmesi, izlenilmesi ve değerlendirilmesi amacıyla kurulmuştur. İslam Dünyası Sanal Üniversiteler Ağı (CINVU), resmi olarak 8 Ocak 2012 tarihinde, Payame Noor Üniversitesi 5 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'nde, COMSTECH Genel Koordinatörü tarafından açıldı.[2]

Hedefler

CINVU'nun amacı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler arasında bilgi mühendisliği ve yeni bilişim ve iletişim teknolojilerine dayalı eğitim ve araştırma şebekelerinin geliştirmesini amaçlayan programları desteklemek, işbirliği ve koordinasyon kültürünü yaymak, İslam ülkeleri bilim insanlarının arasında konsültasyon ve iş birliği kolaylaştırma yoluyla bilimsel, eğitsel, akademik araştırma ve teknolojik işbirliklerini geliştirmek ve ilişkilerini güçlendirmektir. Bu hedeflerinin yanı sıra şunları amaçlamaktadır:[3]

  • İslam ülkelerinde, yüksek öğrenim alanında kalite kavramlarını ve stratejik yönetim modellerini pekiştirmek.
  • İslam ülkelerinin ulusal ve bölgesel kalkınma projelerinde, uzaktan eğitim ve sanal üniversitelerin rolünü yükseltmek.
  • ortak çalışma tabanı sağlyarak, İslam ülkelerinin, üniversiteler, bilim, eğitim ve araştırma merkezlerinin arasında sinerji oluşturmak.
  • Eğitsel programlar ve şebeke içinde ortak araştırma projeler yürütmek.
  • İslam ülkelerinin bilimsel, eğitim ve araştırma başarı seviyesini artırmak.
  • Bilgi ağları ve bilgi bazlı araştırmaları geliştirmek ve beyin göçü sorununu çözmek.
  • Gelişmemiş ve az gelişmiş topluluklarda, eğitim hizmetleri sağlamak.

Yönetim Kurulu

Mevcut yönetim kurulu üyeleri şunlardır:[4]

Yasal Durum

COMSTECH İslam Dünyası Sanal Üniversiteler Ağı (CINVU) merkezi Tahran'da bulunan ve İran İslam Cumhuriyeti hükûmeti tarafından barındırılan bir devletlerarası kuruluşudur. CINVU, İİT Bakanlar Komitesi çatısı altında olan COMSTECH'in bir ağı olarak çalışmaktadır.[5]

Kilit Yetkililer

  • İyad Ameen Madani 22 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri[6]
  • Prof. Shaukat Hameed Khan, COMSTECH Genel Koordinatörü[7]
  • Dr. Mohammad Farhadi İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı[8]
  • Dr. Mehdi Javanmard COMSTECH İslam Dünyası Sanal Üniversiteler Ağı'nın Başkanı[9]

Kaynakça

  1. ^ COMSTECH. "COMSTECH İslam Dünyası Ağları". COMSTECH.org. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2015. 
  2. ^ CINVU (30 Eylül 2012). "CINVU'nun kuruluşu". CINVU.net. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2015. 
  3. ^ CINVU (30 Eylül 2012). "CINVU'nun amaçları". CINVU.net. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2015. 
  4. ^ CINVU (9 Ekim 2012). "CINVU Yönetim Kurulu üyeleri". CINVU.net. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2015. 
  5. ^ CINVU (30 Eylül 2012). "CINVU'nun yasal durumu". CINVU.net. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2015. 
  6. ^ COMSTECH. "İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri". COMSTECH.org. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2015. 
  7. ^ COMSTECH. "COMSTECH Genel Koordinatörü". COMSTECH.org. 13 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2015. 
  8. ^ CINVU (2 Aralık 2014). "Dr. Mohammad Farhadi". CINVU.net. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2015. 
  9. ^ CINVU (7 Ocak 2012). "Dr. Mehdi Javanmard CINVU'nun Başkanı". CINVU.net. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eğitim</span>

Eğitim; okullar, kurslar ve üniversiteler vasıtasıyla bireylere hayatta gerekli olan bilgi ve kabiliyetlerin sistematik bir şekilde verilmesi. Öğretmen, eğitmen, mentor, pedagoglar gerekli bilgileri öğrencilere verirler.

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı</span> 57 üye devleti bulunan uluslararası kuruluş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Harran Üniversitesi</span> Şanlıurfada kurulu devlet üniversitesi

Harran Üniversitesi, Şanlıurfa'da bulunan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Ticaret Üniversitesi İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından 2001 yılında kurulan bir vakıf üniversitesidir. İstanbul’da 2 kampüste eğitim ve öğretim hizmeti veren İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTO’nun yoğun desteğine sahiptir. 6 Fakülte 24 bölüm, 4 Enstitü 65 Lisansüstü programı ile İstanbul’un en merkezi noktalarında konumlanmış bir şehir üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ekmeleddin İhsanoğlu</span> Türk akademisyen, politikacı ve diplomat

Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu, Türk bilim insanı, kimya ve bilim tarihi profesörü, akademisyen, diplomat, devlet adamı, yazar. 2004 ve 2014 yılları arasında Birleşmiş Milletler'den sonra ikinci büyük uluslararası örgüt olan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın genel sekreterliğini sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ekonomik İşbirliği Teşkilatı</span> Uluslararası Ekonomik Organizasyon

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Türkiye, İran, Pakistan tarafından kurulan ve Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla diğer Türk Devletleri'nin de dahil olduğu ekonomik örgüttür. EİT'nin on üyesi ve bir gözlemci üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Giresun Üniversitesi</span> Giresunda kurulu devlet üniversitesi

Giresun Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu KTÜ'den ayrılarak Giresun ilinde açılan üniversite.

<span class="mw-page-title-main">Uşak Üniversitesi</span> Türkiyenin batısında Ege Bölgesi İç Ege Bölümünde Uşak ilinde kurulu devlet üniversitesi

Uşak Üniversitesi Türkiye nin Uşak ilinde bulunan bir üniversite. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. 2006 yılında 4 fakülte 5 meslek yüksek okulu ile Afyon Kocatepe üniversitesinden ayrılarak Uşak Üniversitesi adı altında kurulmuştur. Kurucu rektörü Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanan Adnan Şişman dır. 2011 yılında rektörlük seçimlerini kazanan Sait Çelik, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2. rektör olarak atanmıştır. 2015' te ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 130’uncu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13’üncü maddeleri uyarınca, Yükseköğretim Kurulunun önerdiği adaylar arasından Prof. Dr. Sait Çelik ikinci kez Uşak Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. Rektör Çelik, 4 yıl süre ile daha görevini yürütmeye devam edecek. Sait Çelik, Uşak Üniversitesi’nde yapılan aday belirleme seçimlerinde 267 öğretim üyesinden toplam 171 oy almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Mardin Artuklu Üniversitesi</span> Mardinde kurulu devlet üniversitesi

Mardin Artuklu Üniversitesi 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Siirt Üniversitesi</span> Siirtte kurulu devlet üniversitesi

Siirt Üniversitesi 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Siirt ilinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hitit Üniversitesi</span> Çorumda kurulu devlet üniversitesi

Hitit Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı yasayla, Çorum'da kurulmuş bir devlet üniversitesi. Kurucu rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç olan üniversitenin şu andaki rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Ardahan Üniversitesi</span> Ardahanda kurulu devlet üniversitesi

Ardahan Üniversitesi; 5765 Sayılı, "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 22 Mayıs 2008 tarihinde Abdullah Gül tarafından onaylanan üniversitedir. Ardahan ilinde bulunmaktadır.

Somali-Kuzey Kıbrıs ilişkileri, Somali ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin süregelen uluslararası politikalarını içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC'yi Somali resmen tanımamaktadır fakat aralarında gayri resmi ilişkiler bulunmaktadır. Somali'nin tam üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'na KKTC'de Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci statüsünde üyedir. Karşılıklı ilişkiler İİT'nin 2004 yılında Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonların kaldırılmasına yönelik aldığı karar sonucu gelişme göstermiştir. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında gerçekleştirdiği Somali ziyareti tarihlerinde Türkiye'de başlatılan Somali'ye yardım kampanyası ile eş zamanlı Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı ile KKTC Din İşleri Başkanlığı iş birliğinde bir yardım kampanyası başlatmış ve bu kampanyaya KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu BRTK'ya yaptığı açıklamada destek çağrısı yapmıştır.

İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (ICESCO), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) himayesi altında faaliyet gösteren uzman bir kuruluştur. Üye Devletler arasındaki ilişkileri desteklemek ve güçlendirmek için Müslüman ülkelerdeki eğitim, bilim, kültür ve iletişim alanlarıyla ilgilenmektedir. Örgütün merkezi Rabat'ta bulunmaktadır ve Genel Müdürü Dr. Salim M. AlMalik'tir.

Türk Akademisi veya eski adıyla Uluslararası Türk Akademisi, 25 Mayıs 2010'da Kazakistan'ın başkenti Astana'da kurulan bilimsel araştırma merkezi. Başlangıçta Türk Akademisi A.Ş. adı altında Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan akademi, 23 Ağustos 2012'de Bişkek'te gerçekleştirilen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi II. Zirvesi'nde uluslararası akademi statüsüne kavuşmuştur. Uluslararası Türk Akademisi'nin başkanı Prof. Dr. Darhan Kuandıkoğlu Kıdırali'dir.

COMSTECH İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesinin İngilizce kısa adıdır. Bu kurumun misyonu insan ve madde kaynaklarının karşılıklı iş birliği ve komite tarafından icet edilen ağlar aracılığıyla İİT üyesi ülkelerin bireysel ve ortak bilim ve teknoloji kapasitesini geliştirmektir.

<span class="mw-page-title-main">İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi</span>

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi, İslam İşbirliği Teşkilatı İİT'ye bağlı bir araştırma ve eğitim merkezidir. Kuruluş, 1977 yılında Trablus'ta gerçekleşen İslam İşbirliği Teşkilatı 8'inci Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde verilen kararla kuruldu ve 1 Haziran 1978 tarihinde Ankara’da faaliyetlerine başladı.

Kuzey Kıbrıs ve İslam İşbirliği Teşkilatı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile İslam İşbirliği Teşkilatı arasında uluslararası süregelen ilişkileri içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC daha önceden farklı statü ve isimlerde temsil edildiği örgütte, Haziran 2005'ten bu yana Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci üye olarak yer almaktadır.

İslam İşbirliği Teşkilatı-Türkiye ilişkileri, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kurulduğu dönem başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti, örgütün kurulduğu 21 Ağustos 1969 tarihinden beri üyedir. İstanbul 2016, 2017 ve 2018 senelerinde İslam Zirvesi Konferansına ev sahipliği yapmıştır. Ekmeleddin İhsanoğlu, 2004-2014 yılları arasında teşkilatın genel sekreterliği görevini üstlenmiştir.