İçeriğe atla

CFA frangı

CFA frangının kullanıldığı ülkeler:

CFA frangı (Fransızca: franc CFA, cé éfa olarak okunur), on dört tane ülkede (eski Fransız sömürgesi olan on iki tane Afrika ülkesi, eski Portekiz sömürgesi olan Gine-Bissau ve eski İspanyol sömürgesi olan Ekvator Ginesi) kullanılan bir para birimidir. Orta Afrika CFA frangı'na ait ISO 4217 kodu XAF, Batı Afrika CFA frangı'na ait olan ise XOF. Euro ile sabitlenmektedir.

1945'ten 1958'a kadar "CFA", Colonies françaises d'Afrique ("Fransız Afrika sömürgeleri"); 1958'den 1960'ların başlangıcında bu ülkelerin bağımsızlığına kadar Communauté française d'Afrique ("Afrika Fransız Topluluğu"); ve bağımsızlıktan beri CFA Communauté Financière Africaine ("Afrika Finansal Topluluğu") anlamına gelir.[1]

Orta Afrika CFA frangı ve Batı Afrika CFA frangı diğer para birimlerine göre aynı değere sahip olmalarına rağmen Batı Afrika CFA frangı, Orta Afrika CFA frangını kullanan ülkelerde geçmez ve aksine daha çok kullanılır.

Kaynakça

  1. ^ "Communauté Financière Africaine" (İngilizce). Encyclopedia Britannica Online. 22 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nijer</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Nijer, resmî adıyla Nijer Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülke adını büyük bir Afrika nehri olan Nijer Nehri'nden almıştır. Kuzeybatıda Cezayir, kuzeydoğuda Libya, doğuda Çad, güneyde Nijerya güneybatıda Benin ve Burkina Faso, batıda ise Mali ile komşudur. Nijer yaklaşık 1,27 milyon km²'lik alanıyla Batı Afrika'nın en büyük ülkesidir. Bu alanın %80'i Sahra'dadır. Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu yaklaşık 22 milyon nüfus ülkenin güney ve batısındaki kırsal bölgelere yoğunlaşmıştır. Başkent ve en büyük şehir Niamey de ülkenin güneybatı köşesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Orta Afrika Cumhuriyeti ya da yaygın kullanımı ile Orta Afrika, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan, denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını Çad, Sudan, Güney Sudan, Kongo DC, Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun oluşturmaktadır. Ubangi-Chari ismi ile geçmişte Fransa sömürgesi olan ülke, 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülkenin başkenti Bangui'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mayotte</span> Fransada il (département)

Mayotte adası, Afrika kıtasına bağlı bir ada konumunda olup, kıtanın doğu kesiminde, Mozambik Kanalı'nın kuzey bitim noktasında, Mozambik'in açıklarında, Hint Okyanusu'nun batı, Madagaskar'ın ise kuzeybatısında yer alan Fransa Denizaşırı ili. 1976 yılından bu yana Fransa Cumhuriyeti'ne tamamen bağlı bir bölge olan Mayotte üzerinde Komorlar hak iddia etmektedir. Coğrafî açıdan ada, Komor Takımadaları'nın bir parçasıdır. 31 Mart 2011 tarihinde Fransa'nın denizaşırı ili haline gelmiştir. Avrupa Birliği üyesi bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Frank (para)</span>

Frank Fransa'dan gelip diğer frankofon ülkelere yayılmış bir para biriminin adıdır.

Belçika frangı Belçika'da 2002 yılına kadar kullanılan para birimiydi. Belçika frangı Euro ile değiştirilmiştir. 1 Belçika frangı, 100 centiem (Hollandaca), 100 centimes (Fransızca), 100 Centime (Almanca) oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika CFA frangı</span>

Orta Afrika CFA frangı Çad, Ekvator Ginesi, Gabon, Kamerun, Kongo Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde kullanılan bir para birimidir. Kamerun'un başkenti Yaoundé'de Orta Afrika Devletleri Bankası tarafından dağıtılır. Bir frank yüz tane centime'e bölünür, fakat centime'ler dağıtılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Afrika CFA frangı</span>

Batı Afrika CFA frangı Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gine-Bissau, Mali, Nijer, Senegal ve Togo'da kullanılan bir para birimidir. Senegal'ın başkenti Dakar'da Batı Afrika Devletleri Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Bir frank 100 tane centime'e bölünür, fakat centimeler dağıtılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">CFP frangı</span>

CFP frangı ya da sadece frank (franc), Fransız denizaşırı kolektiviteleri olan Fransız Polinezyası, Yeni Kaledonya ve Wallis ve Futuna'da kullanılan resmî para birimidir. Özgün olarak CFP, Colonies Françaises du Pacifique 'in kısaltması idi. Bu sonradan Communauté Financière du Pacifique ve bundan sonra da güncel ismi olan Comptoirs Français du Pacifique 'a değiştirildi. Euro ile XPF = 0,00838 avro oranına göre sabitlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Barthélemy Boganda</span> Fransız siyasetçi (1910-1959)

Barthélemy Boganda o dönem Fransa sömürgesi olan ve daha sonra Orta Afrika Cumhuriyeti adı ile bağımsızlığını kazanan Ubangi-Chari bölgesinde görevli öncü siyaset adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ubangi-Chari</span>

Ubangi-Chari, Afrika kıtasında 1903 ile 1958 yılları arasında var olan Fransa'ya ait koloni bölgesi.

<span class="mw-page-title-main">Mali bayrağı</span> Ulusal bayrak

Mali bayrağı, Mali devletinin resmi bayrağı. Günümüzde kullanılan hâli ile 1 Mart 1961 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

CEDEAO Kupası, Batı Afrika ülkeleri arasında 1983'ten 1991 yılına kadar, iki yılda bir düzenlenen futbol turnuvası. 1977'de bir turnuva daha düzenlenmişti, ancak bu turnuva hakkında pek fazla bilg mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Sudanı</span>

Fransız Sudanı, Batı Afrika'da bir Fransız sömürgesiydi. Bölge, iki farklı dönemde oluşturulmuştu; 1890 ile 1902 yılları arası ilk dönemi, 1920 ile 1960 yılları arası da ikinci dönemi teşkil eder. Fransız Sudanı, 22 Eylül 1960 tarihinde Mali Cumhuriyeti adı ile bağımsızlığa kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Liberté</span>

Liberté (Türkçe:Özgürlük), Afrika ülkesi Gine'nin ulusal marşıdır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1958 yılında kabul edilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Uluslar Topluluğu</span> 4 Ağustos 1995 yılına kadar varlığını sürdürmüştür

Fransız Uluslar Topluluğu, Beşinci Fransa Cumhuriyeti'nin anayasası ile 4 Ekim 1958 yılında kurulan ve eski Fransız Birliği devleti ve uluslarını bir araya getirmeyi hedefleyen topluluk sistemi.

<span class="mw-page-title-main">AmbaCoin</span>

AmbaCoin, Kamerunlu ayrılıkçı Ambazonya bölgesinin resmi kripto para birimi. Bir AmbaCoin 25 sent (USD) ve 140 CFA frangı etmektedir. Para biriminin, ayrılıkçı bölgenin "zengin doğal kaynakları" ile desteklendiği söylenmektedir. AmbaCoin 2018'de piyasaya sürüldü piyasaya arzı Aralık 2018'den 2019'a kadar sürdü. Ambazonya hükûmeti, tüm kazancın bağımsızlıklarına ve insani yardıma gideceğini iddia etmektedir. Kamerunlu ayrılıkçılar CFA frangı yerine kripto para birimi kullanmaktadır.

Batı Afrika Devletleri Merkez Bankası Batı Afrika CFA frangını ortak olarak kullanan ve Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'nu oluşturan sekiz Batı Afrika ülkesinin merkez bankasıdır:

Orta Afrika Devletleri Merkez Bankası, Orta Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'na dahil ve Orta Afrika CFA frangını ortak olarak kullanan altı Orta Afrika ülkesinin merkez bankasıdır:

Orta Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu, bir Afrika Ekonomi Topluluğu'nun Orta Afrika bölgesel ekonomik birliğidir.

Mali frangı, 1962 ve 1984 seneleri arasında Mali'nin kullandığı bağımsız para birimiydi.