İçeriğe atla

CDMA

CDMA (Code division multiple access) kısaltmasından oluşur.

Code Division Multiple Access (CDMA)(Kod Bölmeli Çoklu Erişim—KBÇE) spread-spectrum (yayılı izge) teknolojisini kullanan bir iletim teknolojisidir.

Telekomünikasyonda, farklı kanallardan iletişim için üç farklı domain vardır. Bunlar frekans, zaman ve uzaydır. Zaman çoklamalı Time Division Multiple Access (TDMA), frekans çoklamalı Frequency-Division Multiple Access (FDMA) vardır.

TDMA de zaman uzayı, FDMA de frekans uzayı bölünerek iletişim kanalı oluşturulur. CDMA de kullanıcıların adeta farklı diller konuşması sağlanır. Yani aynı dili konuşanlar anlaşabilir mantığından hareketle farklı kullanıcılara farklı kullanıcı kodları verilerek farklı kanallar oluşturulması sağlanır.

CDMA nedir?

CDMA teknolojisi kablolu, yani ev ve iş yerindeki sabit telefonların sim kartsız ve kablosuz kullanılabilmesini sağlamaktadır. CDMA normal sabit telefon abonelerinin bu telefonları sim kartsız klasik cep telefonları gibi yanlarında gezdirebilmelerini ve Ülkenin her yerinden kullanabilmelerini sağlayan bir sistemdir.

Hangi alanlarda kullanılmaktadır

CDMA teknoloji sayesinde yüksek hızda veri kablosuz olarak taşınabilmektedir. CDMA teknolojini kullanarak ulaşılabilen en yüksek veri transferi 167 Gbit / saniye ile yapılmıştır.

CDMA özellikle çok yüksek hızlarda İnternet bağlantılarının taşınmasında kullanmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ADSL</span> internet bağlantı tekniği

ADSL, Asimetrik Sayısal Abone Hattı, günümüzde yerini fiber internet bağlantısına bırakmıştır. Bir dağıtıcı, tek bir telefon bağlantısı ile hem ADSL hattına hem de gelen çağrılara izin verir. ADSL genellikle merkez ofisten 4 kilometreden uzakta olmayan mesafelere dağıtılabilir. Fakat kablo bağlantısının izin verdiği ölçüde 8 kilometreye kadar ulaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">DSL</span> Teknolojik araç

Digital Subscriber Line, sıradan bakır kablolar üzerinden evlere ve ofislere yüksek bant genişliği sağlayan bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Kablosuz ağ</span>

Kablosuz yerel ağ, kablolu iletişime alternatif olarak uygulanan, RF teknolojisini kullanarak havadan bilgi alışverişi yapan esnek bir iletişim sistemidir.

2G ikinci nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Aynı 1G gibi, hücresel bir ağ sistemi kullanır. 2G hücresel ağlar, 1991'de Radiolinja tarafından Finlandiya'da GSM standardında piyasaya sürüldü. Bu hizmet Türkiye'de Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom tarafından sağlanır. Daha sonra 2.5G (GPRS) ve 2.75G türleri geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Cep telefonu</span> Portatif haberleşme ve depolama aygıtı

Cep telefonu, kolayca taşınabilen, geniş kapsama alanlı, kablosuz telefon sistemini kullanan bir iletişim ve multimedya aygıtı.

<span class="mw-page-title-main">IEEE 802.11</span>

IEEE 802.11, bilgisayar haberleşmesinde bir dizi Telsiz Yerel Ağ standardına verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Wi-Fi</span> Kablosuz Bağlantı Alanı

Wi-Fi, kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak birbirlerine bağlanmasını sağlayan teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Kablosuz uygulama protokolü</span>

Kablosuz uygulama protokolü kablosuz iletişim kullanan uygulamalar için kurulmuş uluslararası bir standarttır. En genel kullanımı bir cep telefonu ya da avuç içi bilgisayardan internet erişimi sağlanmasıdır.

WCDMA 3G uygulamaları için kullanılan bir GSM ağıdır. Yüksek hızlı iletişim protokolü olan W-CDMA, Japon FOMA sistemi ve UMTS sistemler için 3G uygulamalarda kullanılmaktadır.

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">4G</span>

Telekomünikasyon'da 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 3G ve 2G standartlarının devamıdır. Diğer telekomünikasyon standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir. Daha sonra 4G/4.5G ve 4.5G/4.9G türleri geliştirildi.

Kamusal mobil karasal ağ abonelerinin, yani araçların veya yayaların kullanımına yönelik herhangi bir kablosuz haberleşme sistemidir. Bunun gibi bir sistem, yalnız ayakta durabilir, fakat PLMN sık sık sabit bir sistem olan PSTN ile bağlanılır. Bir PLMN son kullanıcısının en bilinen örneği cep telefonlu bir kişidir. Bununla beraber mobil ve taşınabilir İnternet kullanışı yaygın olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kablosuz iletişim</span>

Kablosuz iletişim herhangi bir kablolu iletken olmadan iki veya daha fazla nokta arasındaki bilgi aktarımıdır.

<span class="mw-page-title-main">LTE</span>

LTE, 4G LTE adı ile de pazarlanan GSM/EDGE ve UMTS/HSPA ağ teknolojilerine dayalı yüksek hızlı kablosuz veri aktarım standardıdır. Daha sonra LTE Advanced ve LTE Advanced Pro türleri geliştirildi.

Telekomünikasyonda, farklı özelliklere sahip iki veya daha fazla iletişim kanalı kullanarak bir mesaj sinyalinin güvenilirliğini artırmak için çeşitlilik şeması kullanılır. Radyo iletişiminde sık kullanılan çeşitlilik, sönümlenme ve ortak kanal girişimi gibi sinyal kalitesini ya da gücünü azaltacak etmenleri en aza indirgemeyi amaçlamaktadır. Çeşitlilik, tek kanalın farklı düzeylerde sönümleme ve girişim yaşadığı varsayımına dayanmaktadır. Gönderilecek olan sinyalin farklı versiyonları iletilebilir, alınabilir ve alıcı anten tarafında bileştirilebilir böylece sinyalin daha az hata ile iletilmesi sağlanır. Bunun yanı sıra, gönderilen mesaja fazladan ileri düzey hata düzeltme kodu eklenerek, farklı kısımlarını farklı kanallar ile iletilebilmesi de sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Call</span>

Windows Live Call Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Kullanıcılara PC'den PC'ye ve PC'den Telefona sesli ve görüntülü görüşmeler yapmalarını sağlamak için Windows Live Messenger'e entegre edilmiştir. 2 Mayıs 2006 yılı Windows Live Messenger'in Beta 3 güncellemesinde bulundu. Microsoft, kullanıcılara dünyanın herhangi bir yerindeki neredeyse her telefonun çağrılması için bir mikrofon ve hoparlör ve yüksek hızlı bir İnternet bağlantısı bulunan bir bilgisayar kullanmasına izin vermek için dünyanın dört bir yanındaki telekomünikasyon şirketleriyle ortaklık kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Kafa kulaklığı</span>

Bir kafa kulaklığı, bir mikrofonu bir kulaklıkla birleştiren bir aksesuardır. Kulaklıklar, tek kulaklık (mono) veya çift kulaklık ile yapılır. Kulaklık, bir telefon ahizesinin eşdeğer işlevselliğini sağlar, ancak ahizesiz kullanım özelliğine sahiptir. Çağrı merkezleri ve diğer telefon yoğun işler dahil olmak üzere ve telefon görüşmesi sırasında her iki elinin de ücretsiz olmasını isteyen herkes için birçok kullanımı var.

<span class="mw-page-title-main">Kanal erişim yöntemi</span>

Kanal erişim yöntemi veya çoklu erişim yöntemi telekomünikasyon ve bilgisayar ağlarında, verinin aynı iletim ortamına bağlı ikiden fazla terminalin üzerinde iletilmesini ve terminallerin kapasitesini paylaşmasını sağlar. Paylaşılan fiziksel ortam örnekleri, kablosuz ağlar, veri yolu ağları, halka ağlar ve yarı çift yönlü kipte çalışan noktadan noktaya bağlantılardır.

Evolved High Speed Packet Access, HSPA+, HSPA (Plus) veya HSPAP kablosuz geniş bant telekomünikasyon için teknik bir standarttır. 3GPP sürüm 7'de sunulan ve sonraki 3GPP sürümlerinde daha da iyileştirilen HSPA'nın ikinci aşamasıdır. HSPA +, 42,2 Mbit / s'ye kadar veri hızlarına ulaşabilir. Hüzmeleme ve çok girişli çok çıkışlı iletişim (MIMO) gibi anten dizisi teknolojilerini tanıtır. Işın oluşturma, bir antenin iletilen gücünü bir kirişte kullanıcının yönüne doğru odaklar. MIMO, gönderen ve alan tarafta birden çok anten kullanır. Standardın diğer sürümleri, ikili taşıyıcı işlemi, yani iki 5 MHz taşıyıcının eşzamanlı kullanımını getirmiştir. Bu teknoloji aynı zamanda önemli pil ömrü iyileştirmeleri ve boşta kalma süresinden önemli ölçüde daha hızlı uyanma, gerçek bir her zaman açık bağlantı sağlar. HSPA +, mevcut 3G ağını yükseltir ve telekom operatörlerinin 4G hızlarına geçmesi için bir yöntem sağlar. Yeni bir radyo arabirimi kullanmadan daha yeni LTE ağlarının başlangıçta mevcut hızlarıyla daha benzerdir. HSPA +, ortogonal frekans bölmeli modülasyona ve çoklu erişime dayalı bir hava arayüzü kullanan LTE ile karıştırılmamalıdır.