İçeriğe atla

CC Fraksiyonu

Kuomintang

Zhōngguó Guómíndǎng
BaşkanMa Ying-jeou
Kuruluş tarihi24 Kasım 1894 (Çin Halk Canlanışı olarak)
10 Ekim 1919 (modern)
MerkezNo.232~234, Sec. 2, BaDe Rd., Zhongshan Bölgesi, Taipei, Tayvan, Çin Cumhuriyeti[1]
Parti bayrağı
Chen Guoufu (sol tarafta) ve Chen Lifu

CC Fraksiyonu, (İngilizce "Central Club Clique" cümlesinin kısaltılmış hali) Çin Cumhuriyeti'nde bulunan Kuomintang (Çin Milliyetçi Parisi) içindeki fraksiyonlardan birisiydi. Liderliğini Chiang Kai-shek'in yakın arkadaşları Chen Guofu ve Chen Lifu kardeşler yapmaktaydı.

Chen Lifu ve ağabeyi Chen Guofu, savaş lordu Yuan Shih-kai tarafından 1916 yılında yaptırılan bir suikast sonucu öldürülen Chen Qimei'in yeğenleriydi. Chen Qimei ise milliyetçi lider Chiang Kai-shek'in akıl hocalığını yapmaktaydı. Şahsi ilişkileri sayesinde iki kardeş kısa zamanda, tümüyle Chiang Kai-shek'in kontrolü altında bulunan partide, örgütsel operasyonların başına getirildiler. Böylelikle parti içinde "CC Fraksiyonu" adı verilen kendi organizasyonlarını kolayca oluşturabildiler.

"CC Kliği", Kuomintang'ın içindeki diğer aşırı sağcı fraksiyon Mavi Gömlekliler Cemiyeti ile işbirliği içindeydi. Toplumdaki muhafazakârları, gelenekçileri, anti-komünistleri, Japonya karşıtlarını ve milli çıkarları temsil ettiklerini söylüyorlardı. Başkomutan Chiang Kai-shek'e yakın durarak tüm atamalara ve terfilere müdahale ediyorlardı. Partinin karar ve yönetim organlarında büyük bir oy grubunu kontrol ediyorlardı. Chen Li-fu, adeta partinin lideri olarak görülüyordu. Üyeleri arasında Chiang Kai-shek'in eşi Soong Mei-ling ve H.H. Kung gibi toplumun üst tabakalarından pek çok kişi bulunuyordu. Eğitimden ticarete, bankacılıktan orduya, toplumun tüm kurum ve katmanlarına nüfuz etmişler, hemen her alanda söz sahibi konuma gelmişlerdi.

Klik, sadık üyelerini partinin ve hükûmet çarkının önemli noktalarına yerleştirerek, bürokrasiden, eğitim kurumlarına, gençlik organizasyonlarından sendikalara kadar her alanı etkisi ve idaresi altına alıyordu. Chiang Kai-shek'in iki ana polis kurumundan bir olan Merkezi Araştırma ve İstatistik Ofisi de (en: Central Bureau of Investigation and Statistics) iki kardeşin etkisi altına girmişti. Chen Lifu daha sonra The Storm Clouds (fırtına bulutları) adıyla yayınlanan hatıratında, bu iki polis örgütünün çok büyük tartışmalara yol açan faaliyetlere imza attığını itiraf edecekti (sayfa 68).

Önemli üyeleri

1946-1947 yılları arasında Sinkiang Koalisyonu'nda, Kuomintang'ın toplumsal ilişkilerden sorumlu delegesi olarak bulunan Çinli müslüman Wang Tseng-shan, CC Fraksiyonu tarafından desteklenmekteydi. Uygur Türklerinden Mesut Sabri, Çin Tatarlarından Burhan Şehidi ve Han Çinlilerinden Kuomintang üyesi General Wu Zhongxin da bu fraksiyona dahil diğer önemli şahsiyetlerdi.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Kuomintang Official Website". Kmt.org.tw. 3 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2011. 
  2. ^ Andrew D. W. Forbes (1986). Warlords and Muslims in Chinese Central Asia: a political history of Republican Sinkiang 1911-1949. Cambridge, England: CUP Archive. s. 376. ISBN 0-521-25514-7. 11 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mao Zedong</span> Çin komünist lideri (1893–1976)

Mao Zedong (Çince : 毛泽东; Çince : 毛澤東; pinyin: Máo Zédōng; Wade–Giles: Mao Tse-tung,

Çin Komünist Devrimi, Çin'in kurulması yolunda, 1934'te imparatorluk içinde başlayan ve Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nı da içine alarak sonuca ulaşan Maocu bir halk devrimidir.

Tayvan, Doğu Asya'da Çin'in ve Japonya'nın güneyinde, Filipinler'in kuzeyinde bir adadır. Günümüzde Tayvan adı, Tayvan (Formoza) adasıyla birlikte Büyük Okyanus'undaki Lanyu ve Lüdao adaları, Tayvan Boğazı'ndaki Penghu, Matzu ve Kinmen adaları gibi Çin Cumhuriyeti yönetimi altındaki topraklara işaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin İç Savaşı</span> 1927-1950 yılları arasında Çinde süren iç savaş

Çin İç Savaşı, Çin'de Milliyetçi Parti (Kuomintang) ile Komünist Parti arasında yaşanmış bir savaştır. 1927 yılında Kuzey Seferi sonrasında, Çan Kay Şek tarafından yönetilen Çin Milliyetçi Partisi'nin sağ kanadının ÇMP-ÇKP ittifakındaki komünistleri temizlemesi ile başladı. Asıl çatışma 1950 yılında düşmanlığın bitmesi ile sona erdi. Komünistler şu anki Çin'i kontrolleri altına alırlarken, milliyetçilerin elinde ise şu anki Tayvan, Penghu ve birkaç ada kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Çan Kay Şek</span> Tayvanın ilk devlet başkanı

Çan Kay Şek, Çin doğumlu Tayvanlı asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Türkistan Cumhuriyeti</span> Çin istilası altındaki Türk devleti

Doğu Türkistan Cumhuriyeti, bugünkü Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin kuzey kesminde Gulca 'da 12 Kasım 1944'te Sovyetler Birliği siyasi müdahalesi ve Kızıl Ordu'nun askerî desteğiyle kurulan, 20 Ekim 1949'da Çin Komünist Partisi'ne itaat eden ve Aralık 1949'de Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun bölgeye konuşlandırılmasıyla Çin'e ilhak edilen cumhuriyet.

<span class="mw-page-title-main">Deng Şiaoping</span> Çinli politikacı

Deng Şiaoping (Türkçe okunuşu: Dınğ Şiavpinğ; Çince : 邓小平; Çince : 鄧小平; pinyin: Dèng Xiǎopíng; Wade–Giles: Teng Hsiao-p'ing;

<span class="mw-page-title-main">Çu Enlay</span>

Çu Enlay, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) önderlerinden. 1949-1976 arasında başbakanlık, 1949-1958 arasında dışişleri bakanlığı görevlerinde bulunmuştur. Çin Devrimi'nde büyük rol oynamış, daha sonra da Çin'in Afrika ve Asya ülkelerinin önderliğini üstlenmesine yönelik katkılarıyla da tanınmıştır. Müzakereciliği ve ayrıntıları kavramada gösterdiği sınırsız yetenekle 20. yüzyılın en büyük siyaset adamlarınan biri olarak sivrilmiş, parti içi temizliklerden her seferinde önderlik konumunu koruyarak çıkmayı başarmıştır.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı, Asya kıtasına yayılan Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan adasına yayılan Çin Cumhuriyeti arasındaki hükümranlık sorunudur.

<span class="mw-page-title-main">Çan Kay Şek Anıt Mezarı</span>

Çan Kay Şek Anıt Mezarı, Çin Cumhuriyeti'nin başkenti Taipei'nin Chuncheng semtinde bulunan ve eski devlet başkanı Çan Kay Şek anısına inşa edilen anıt mezar kompleksi.

<span class="mw-page-title-main">Mesut Sabri</span> Uygur siyasetçi

Mesut Sabri (d.1886–ö.1952),, , Uygur siyasi lider. İli İsyanı sırasında Sinkiang'da bölge valisi idi. İlk eğitimini Gulca'da tamamladı. Lise ve üniversite eğitimi için, ailesi tarafından 1904 yılında İstanbul'a gönderildi. İstanbul'da 10 yıl kaldı. Bu süre zarfında İttihatçıların da tesiriyle, milliyetçilikle tanıştı. Milli hisleri gelişti. Osmanlıda da bu döneme damgasını vuran Türkçülük akımının etkisini, Dr.Mesud Sabri'nin eserlerinde, siyasi çalışmalarında görmek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Siyasi komiser</span>

Siyasi komiser Orduda, siyasi komiser veya siyasi subay, ordunun siyasi kontrolünü sağlamak amacıyla atandıkları birimin siyasi eğitiminden (ideolojisinden) ve organizasyonundan sorumlu bir denetleyici subaydır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Seferi</span>

Kuzey Seferi, 1926-1928 yılları arasında Çan Kay Şek önderliğindeki Kuomintang'ın kuzeydeki Beiyang Hükûmeti ve savaş ağalarına karşı düzenlediği harekâttır.

<span class="mw-page-title-main">Walter Stennes</span>

Walter Franz Maria Stennes, Berlin ve çevresindeki Nazi Partisinin Sturmabteilung'un bir lideriydi. Ağustos 1930'da partinin lideri Adolf Hitler'e karşı Stennes İsyanı'na ve Hitler'in Berlin bölgesindeki partinin bölgesel başkanı Joseph Goebbels'e başkanlık etti. Anlaşmazlık, Hitler'in SA'nın kullanımıyla ilgili politikaları ve uygulamaları ve paramiliter örgütün altında yatan amaçtı. Hitler isyanı barışçıl bir şekilde bastırdı ancak Mart-Nisan 1931'de ikinci bir isyandan sonra, SA tasfiye edildi ve Stennes partiden atıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sincan (Çin Cumhuriyeti eyaleti)</span>

Sincan Eyaleti veya Xinjiang Eyaleti, Çin Cumhuriyeti'nin eski bir eyaletidir. İlk başta 1884 yılında Çing Hanedanı'nın bir eyaleti olarak kurulmuş Xinjiang Eyaleti'nin kapsadığı toprakların çoğu artık 1955 yılında Çin Halk Cumhuriyeti devleti tarafından kurulmuş Sincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunur. Kuomintang'ın Çin İç Savaşı'nı kaybetmesi sonrasında Xinjiang Eyaleti'nin özgün eyalet hükûmeti, "Sinkiang Eyalet Hükümeti Ofisi" (新疆省政府辦事處) ismi altında Taipei'ye taşındı, fakat 1992 yılında bu kuruluş feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Sheng Shicai</span>

Sheng Shicai, 1933-1944 yılları arasında Sincan eyaletini yöneten bir Çinli siyasetçi ve savaş ağası.

<span class="mw-page-title-main">28 Şubat katliamı</span>

28 Şubat katliamı veya 228 katliamı Tayvan'da iktidarı zorla ele geçirerek adada Çin Cumhuriyetini ilan etmiş olan Kuomintang rejimine yönelik gösterilerin 28 Şubat 1947 tarihinden itibaren zorla bastırılmasını ve sonrasında düzenlenen katliamı anlatır. Vali Chen Yi ve Cumhurbaşkanı Çan Kay Şek tarafından örgütlenen katliamda binlerce sivil öldürülmüştür. Olay Tayvan'ın modern tarihindeki en önemli olaylar arasında sayılır ve Tayvan bağımsızlık hareketinin temellerinden birisidir.

Baitag Bogd Dağı Savaşı veya Beitashan Olayı Çin, Moğolistan Halk Cumhuriyeti ve Sovyetler Birliği arasında yaşanan bir sınır çatışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de Kuomintang İslami İsyanı (1950-1958)</span>

Kuomintang İslami İsyanı, Çin İç Savaşı'nın Çinli Müslüman Kuomintang Çin Cumhuriyeti Ordusu güçleri tarafından özellikle Kuzeybatı Çin'de, Gansu, Qinghai, Ningxia ve Sincan eyaletlerinde ve Yunnan'daki bir başka isyanla devam ettirilmesidir.

Yeni Hayat Hareketi, 1930'ların Çin Cumhuriyeti'nde kültürel reformu ve Neokonfüçyüsçü toplumsal ahlak anlayışını desteklemek ve statükoya yönelik fikri meydan okumaların ortaya çıkmasının ardından Çin'i merkezi bir ideolojide birleştirmek amacıyla hükûmet tarafından yürütülen bir toplumsal hareketti. Çan Kay Şek hükûmeti ve Çin Milliyetçi Partisi bu girişimi 19 Şubat 1934'te anti-Komünist mücadelenin bir unsuru olarak başlatmış ve kısa süre içinde tüm ulusu hedef alacak şekilde genişletmiştir.