İçeriğe atla

CAUMME

CAUMME - Contemporary Architecture and Urbanism in the Mediterranean and the Middle-East söcüklerinden oluşturulan Akdeniz ve Ortadoğu'da Çağdaş Mimarlık ve Şehircilik başlıklı mimarlık ve şehircilik alanında akademk işbirliğidir. CAUMME ortakları ve bilim kurlu üyeleri ABD, Almanya, Arnavutluk, Birleşik Arap Emirlikleri, BK, Bosna-Hersek, Cezayir, Fas, Hollanda, İspanya, İtalya, Kanada, Katar, Kıbrıs, Lübnan, Türkiye, Umman ve Yunanistan ülkelerinden oluşmaktadırlar.[1] CAUMME aynı başlıkta iki yılda bir mimarlık ve şehircilik alanında uluslararası bir konferans organize etmektedir.

CAUMME I

İlk CAUMME konferansı 2012 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi evsahipliğinde, Prof. Dr. Murat Soygeniş ve Prof. Dr. Ashraf Salama başkanlığında Küresel Etkiler ve Yerel Sorunlar (Global Impacts & Local Challenges) başlığıyla gerçekleşti.[2] Bu konferansta sunulan bilimsel bildirilerden oluşan konferans kitabı Nazire Diker tarafından yayına hazırlanarak ISBN 978-975-461-493-0 numarasıyla Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından yayınlandı.[3]

CAUMME II

İkinci CAUMME konferansı Post-Profesyonalizm Çağında Mimari ve Kentsel Araştırma, Eğitim ve Uygulama (Architectural and Urban Research, Education, and Practice in the Era of ‘Post-Professionalism’) başlığıyla Ekim 2014 tarihinde Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından gerçekleşecektir. İkinci CAUMME'nin eş başkanlığını Doç. Dr. Hossein Sadri, Prof. Dr. Murat Soygeniş ve Prof. Dr. Ashraf Salama yürütmektedirler.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2013. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2013. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 9 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Ağustos 2013. 
  4. ^ http://caumme.gau.edu.tr/tr/2193/caumme-ii-chairs []

İlgili Araştırma Makaleleri

Türk Matematik Derneği, Türkiye'de matematikçi Cahit Arf önclüğünde 1948 yılında kurulmuş, kamu yararına çalışan bir dernektir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi</span> Boluda kurulu devlet üniversitesi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ), 3 Temmuz 1992'de 3837 sayılı Kanun ile kurulmuş ilk vakıf destekli devlet üniversitesidir. Üniversite Bolu'nun hayırsever iş insanı İzzet Baysal tarafından kurulan İzzet Baysal Vakfı tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Manisa Celal Bayar Üniversitesi</span> Manisada kurulu devlet üniversitesi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi, 11 Temmuz 1992 tarihinde Manisa'da kurulan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Üniversitesi</span> Elazığda kurulu devlet üniversitesi

Fırat Üniversitesi (FÜ), Elazığ'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 11 Nisan 1975 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gebze Teknik Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi veya kısaca GTÜ, 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uşak Üniversitesi</span> Türkiyenin batısında Ege Bölgesi İç Ege Bölümünde Uşak ilinde kurulu devlet üniversitesi

Uşak Üniversitesi Türkiye nin Uşak ilinde bulunan bir üniversite. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. 2006 yılında 4 fakülte 5 meslek yüksek okulu ile Afyon Kocatepe üniversitesinden ayrılarak Uşak Üniversitesi adı altında kurulmuştur. Kurucu rektörü Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanan Adnan Şişman dır. 2011 yılında rektörlük seçimlerini kazanan Sait Çelik, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2. rektör olarak atanmıştır. 2015' te ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 130’uncu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13’üncü maddeleri uyarınca, Yükseköğretim Kurulunun önerdiği adaylar arasından Prof. Dr. Sait Çelik ikinci kez Uşak Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. Rektör Çelik, 4 yıl süre ile daha görevini yürütmeye devam edecek. Sait Çelik, Uşak Üniversitesi’nde yapılan aday belirleme seçimlerinde 267 öğretim üyesinden toplam 171 oy almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Batman Üniversitesi</span> Batmanda kurulu devlet üniversitesi

Batman Üniversitesi (BATÜ), 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 1911'de Kondüktör Mekteb-i Alisi adıyla, Paris'teki "Ecol de Conducteur'ün müfredat programı esas alınarak Bayındırlık Bakanlığı'na bağlı bir okul kurulmuş ve okula öğrenci kaydına 22 Ağustos 1911'de başlanmıştır. 1922'de okulun adı Nafia Fen Mektebi'ne dönüştürülmüştür. 1937 tarihinde Nafia Fen Mektebi lağvedilerek yerine Teknik Okul kurulmuş, Yıldız Sarayı müştemilatından, bugün de kullanılmakta olan binalar tahsis edilmiş ve buraya taşınılmıştır. 1992 tarihinde üniversitenin adı Yıldız Teknik Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1992 yılında kurucu Dekan Prof. Dr. Murat Demircioğlu'nun önderliğinde Çukursaray binasında faaliyetine başlamıştır.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Davutpaşa Kampüsünde bulunmaktadır. Çevre mühendisliği, inşaat mühendisliği ve harita mühendisliği olmak üzere üç bölümden oluşur. Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dur.

Kemal Ahmet Arû, Türkiye’de şehirciliğin temellerini atan mimar ve kent plancısı.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Kalyoncu Üniversitesi</span> Gaziantepte kurulu Vakıf üniversitesi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Gaziantep ilinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 30 Temmuz 2008 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de Gaziantep Eğitim ve Hizmet Vakfı tarafından üniversite kurulması, 5799 ve 5796 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanunla gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bartın Üniversitesi</span> Bartında kurulu devlet üniversitesi

Bartın Üniversitesi, Türkiye'nin Bartın ilinde bulunan bir üniversite.

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 1966 yılında kurulan Zafer Mühendislik ve Mimarlık Özel Koleji ve 1967 de kurulan Yükseliş Koleji Özel Mimarlık Okulunun 1972 yılında birleştirilmesi ve Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi adını alması ve bu Akademinin 1982 yılında Gazi Üniversitesine bağlanması ile Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi olarak kurulmuştur. 3 Ekim 2009 tarihinde Gazi Üniversitesi Senatosu Tarafında alınan kararla Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi iki ayrı fakülte haline getirilmiştir. Fakülte Gazi Üniversitesi Maltepe Kampüsünde 83000 m² büyüklüğünde bir alan üzerinde kurulmuştur. Fakülte bünyesinde 12 amfi, 25 derslik, 44 laboratuvar, 10 seminer salonu bulunmaktadır. Ayrıca söyleşi ve tiyatro etkinliklerinin yapıldığı 400 kişilik 2 konferans salonu ile bir sergi salonundan oluşan bir Kongre Merkezi vardır. Fakültenin Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi haricinde 20000 kitap, 44'ü yabancı olmak üzere 145 süreli yayın ve 996 yüksek lisans ve doktora tezi bulunan Mühendislik Mimarlık Fakültesi Kütüphanesi de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gediz Akdeniz</span>

Kamil Gediz Akdeniz, Türk fizikçi ve felsefeci.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Güldemet Sarı</span>

Fatma Güldemet Sarı, Türk mimar ve siyasetçi. Adalet ve Kalkınma Partisi Çukurova Kurucu İlçe Başkanı, Adana İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı olarak görev yapmıştır. TBMM 25. ve 26. Dönemde AK Parti Adana milletvekili seçildi. 24 Kasım 2015 tarihinde kurulan 64. Türkiye Hükûmeti'nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevine atandı.

Cemal Kafadar, Türk-Amerikan tarih akademisyeni, Osmanlı tarihçisi, araştırmacı ve yazardır. Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü Vehbi Koç Tarih Profesörü olarak görev yapmaktadır.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin çekirdeğini Mühendislik Fakültesi oluşturur. Mühendislik Fakültesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi özdeşleşmiştir. Üniversite'nin Teknik unvanının temelinde Mühendislik Fakültesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Konya Teknik Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Konya Teknik Üniversitesi, yeni adı ile 2018 yılında kurulan Konya ilinin Selçuklu ilçesinde bulunan devlet üniversitesi.