İçeriğe atla

C4 Engine

C4 Engine
Geliştirici(ler)Terathon Software
Güncel sürüm4.5 / 28 Mart 2015
Geliştirme durumuPasif
Programlama diliC++
İşletim sistemiWindows, Mac OS X, Linux, PlayStation
TürOyun Motoru
LisansStandart Lisans, Professional Lisans
Resmî sitesic4engine.com

C4 Engine. Terathon Software tarafından Microsoft Windows XP/Vista/7, Apple Mac OS X (10.5, 10.6, 10.7), Linux ve Sony PlayStation 3 platformları için üç boyutlu oyun, simülasyon ve interaktif uygulamalar üretmek üzere geliştirilmiş, tescilli bir oyun motorudur.

Geliştirme tarihçesi

C4 Engine, bilgisayar grafikleri hakkında kitaplar yazmış, Sierra Entertainment dahil birçok yazılım şirketinde grafik programcısı olarak çalışmış Eric Lengyel liderliğindeki Terathon Software tarafından geliştirilen bir oyun motorudur. İlk kurumsal sürümü 2005 Mayıs'ında piyasaya sürülmüş ve o zamandan bu yana sık aralıklarla güncellenmiştir. 2011 yılı sonu itibarıyla toplam 60 yükseltme sürümü çıkarılmıştır. Bu ortalama sene başına dokuz yükseltme sürümü demektir.

Oyun motorunun baş geliştiricisi Eric Lengyel tarafından 2020 yılı içinde 7.0 sürümüyle aktif olarak geliştirilmeye devam edileceği duyurulmuştur.

Temel yetenekler

C4 Engine, katmanlı yazılım bileşenlerinden oluşur. Motor, en düşük katmanda bilgisayar donanımı ve işletim sistemiyle ilgili işleri yürütürken, en yüksek katmanda platform bağımsız çalışabilmesini sağlayan işlevleri yerine getirir. Oyun motorunun çok önemli bir kısmı üç boyutlu grafik işleri için geliştirilmiş olmakla birlikte, gerçek bir oyun motoru işlevselliği kazanmak amacıyla gelişmiş ses, ağ, fizik, giriş aygıtı ve scripting desteğini de sağlamaktadır.

Motorun API belgelerine ve Wiki sayfasına kendi sitesindeki bağlantılardan çevrimiçi olarak ulaşılabilir.

Grafik

C4 Engine, OpenGL grafik kütüphanesini kullanır ve bu sayede Windows, Mac OS ve Linux üzerinde çalışabilir. Render modeli olarak "one-pass-per-light forward rendering" kullanmaktadır. Farklı türde ışık kaynaklarını ve gölgeleme yöntemlerini desteklemektedir. Birincil yöntem olarak dinamik gölgeleme kullanmakla birlikte, büyük dış mekan sahneleri için gölge haritalama yapabilmektedir.

Farklı shader türlerini kombine olarak destekler ve bunları iki yöntemle kullanmaya izin verir. Her iki yöntem de, kullanıcının temel grafik kütüphanesi kullanmasını gerektirmeyecek şekilde tasarlanmıştır. Birinci yöntem de kod yazılır, diğerinde motorda tümleşik olarak bulunan gelişmiş Shader Düzenleyici kullanılır.

Motor, doku haritalarından - texture map - bilgi almak suretiyle basit shader etkileri üretebilir. Bu yöntemle "normal map", "parallax map", "horizon map" ve tümsekli yansıma ve kırılma etkileri elde edilebilir. Daha karmaşık shader etkileri üretilmek istendiğinde motora entegre edilmiş grafiksel shader düzenleyici yazılım kullanılabilir.

C4 Engine arazi yetenekleri voxel teknolojisini temel almaktadır. Bu sayede "height map" tabanlı arazi üretim yönteminde üretimi mümkün olmayan kemerler, çıkıntılar ve dik uçurumlar gibi arazi yüzey modelleri üretilebilmektedir. Voxel verileri kullanılarak üretilen üçgen kafes - triangle mesh - arazi modelleri, farklı ve çok çözünürlüklü olsalar bile Transvoxel Teknolojisi ile sorunsuz bir şekilde birleştirilebilir.

C4 Engine, çok çeşitli özel efektleri (parçacık sistemi, ateş, elektrik, hacimli sis, hava olayları) gerçekleştirebilir. Bununla birlikte tüm sahne hareket bulanıklığı - motion blur - desteği de bulunmaktadır. Motor özelleştirilmiş post-processing efektlerinin tasarlanması için destek vermez.

Ses

Motor WAV biçiminde kaydedilmiş, 16-bit mono ya da stereo sesleri çalabilir. Ses verilerini bellekten ya da diskten çalabilir. Sesleri çalarken özelleştirilmiş karıştırıcı ile "doppler", "reverberation", "atmospheric absorption" gibi frekans kayması efektleri üretilebilir.

C4 Engine, çok oyunculu oyun geliştirme desteği sağlamaktadır. Bunun için UDP protokolü üzerine tasarlanmış çift katmanlı mesajlaşma sistemini kullanmaktadır.

Araçlar

C4 Engine, oyun geliştirmek için gerekli birçok araçla birlikte gelir. Her araç motordan bağımsız ve ayrı bir eklenti modülü şeklinde paketlenmiştir. Çoğu araç kapsamlı olmasının yanı sıra motorun kendi arabirimi ile kullanıcıya sunulur. Bu sayede tüm araçlar platform bağımsız olarak her yerde çalışabilir.

Dünya düzenleyici (World Editor)

Bu araç, C4 Engine için üç boyutlu içeriğin yaratılması amacıyla kullanılmaktadır. Motor tarafından görüntülenecek tüm sahne bu araç sayesinde oluşturulabilir. Çalışma zamanında ışık, ses, tetikleyici ve özel efektler oluşturabilmenize olanak sağlar. Araç, üç boyutlu tasarım yazılımlardan COLLADA biçiminde ihraç edilmiş modelleri ve sahneleri ithal edip kullanmayı da kolay hale getirir.

Grafiksel betik düzenleyici (Script Editor)

Betik düzenleyici, dünya düzenleyici içerisinden erişilebilen bir araçtır. Sanatçı ya da programcıların, eylem/olay tasarlamasını kolaylaştıran ve grafiksel olarak düzenlenebilen, anlaşılır yöntemler sağlar. Tekrarlı eylemleri, koşullu eylemler destekler ve bunların graf yapısında sembolize edilerek oluşturulmasını sağlar. Motorla birlikte birden çok hazır basit betik gelmektedir. Örneğin: Işık aç/kapa ya da daha matematiksel ifadelerin işletilmesi gibi karmaşık betikler.

Panel düzenleyici

Panel düzenleyici, üç boyutlu sahne içerisinde iki boyutlu panel oluşturulmak üzere, dünya düzenleyici içerisinden erişilebilen bir alt araçtır. İçerisinde düğme, metin kutusu, resim gibi birçok GUI bileşeni bulunur ve sahnenin diğer parçaları gibi render edilir. Oyun karakteri oluşturulan iki boyutlu panellerle etkileşime girebilir, scroll kaydırabilir, döndürme, renk değiştirme gibi işlemler yapabilir. Etkileşime girilecek panellerdeki eylemler için özel betikler yazılarak oldukça karmaşık sonuçlara ulaşılabilir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">DirectX</span>

DirectX, Microsoft'un video oyunları başta olmak üzere çoklu ortam yazılımlarını rahat, hızlı ve uyumlu şekilde hazırlayabilmek için yarattığı bir uygulama programlama arayüzüdür (API). Şu andaki en güncel resmî sürüm DirectX 12'dir. İçerdiği bileşenlerden bazıları şu şekilde özetlenebilir:

<span class="mw-page-title-main">Blender (yazılım)</span> ücretsiz ve açık kaynaklı kreasyon programı

Blender, özgür ve açık kaynak kodlu bir üç boyutlu modelleme ve canlandırma uygulamasıdır. Blender ile animasyon, görsel efekt, üç boyutlu model, Sanal gerçeklik modelleri üretiminde kullanılır. Blender programı ile 3D modelleme, UV haritalandırma, dokulandırma(texturing), dijital çizim, fotoğraf düzenleme, kemiklendirme(Rigging), sıvı ve gaz simüle etme, Parçacık simüle etme, Yumuşak madde simüle etme, 3D çizim, animasyon yapma ve düzenleme, dijital kopya işleme(render), video düzenleme yapılabilmektedir.

3ds Max, Autodesk tarafından geliştirilen bir 3B modelleme, görselleştirme ve animasyon programıdır. MSDOS ortamında çalışan 3D Studio DOS yazılımının devamı olan 3ds Max'in son sürümü, 3ds Max 2024'dür.

<span class="mw-page-title-main">Game Maker</span> Oyun motoru

Game Maker, YoYo Games tarafından Delphi programlama dili ile geliştirilmiş bir oyun yapımı programıdır.

<span class="mw-page-title-main">V-Ray</span>

V-Ray 3Boyutlu grafik uygulamaları için Chaos Group Ltd. tarafından geliştirilmiş bir render motorudur. V-Ray'in en yaygın kullanıldığı alan mimari görselleştirmelerdir. En son sürümü 22 Mayıs 2018 tarihinde piyasaya sürülen V-Ray Next 4.02.04'dir. Son sürüm Build 4.02.04

<span class="mw-page-title-main">3D GameStudio</span>

3D GameStudio, yaygın adı Gamestudio ya da kısaca 3DGS olarak bilinen, Level Editör, Model Editor, Script Editör ve Acknex motorunu içeren,3D uygulama, oyun ve gerçekçi sanal uygulamalar geliştirmeye yönelik yazılım paketidir. Paketteki editörler Windows işletim sistemi üzerinde çalışmaktadır. Paketin farklı fiyatlarda farklı sürümleri vardır, daha düşük sürümlerde bazı özellikler kısıtlıdır.

<span class="mw-page-title-main">CryEngine</span> Crytek şirketinin geliştirmiş olduğu oyun motoru

CryEngine, Crytek şirketinin geliştirmiş olduğu oyun motorudur. Oyun motoru öncelikle birinci şahıs nişancı bilgisayar oyunu olan Far Cry serisinde kullanılmıştır. Crytek ve Ubisoft tarafından bu motor geliştirilerek CryEngine 2 ve Dunia Engine adlı oyun motorları oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">CryEngine 3</span> oyun motoru

CryEngine 3, Crytek'in 14 Ekim 2009 tarihinde satışa sunduğu bir oyun motorudur.

Ultimate 3D, oyun geliştirme yazılımı olan Game Maker üzerinden çalıştırılabilen ücretsiz bir 3 boyut motorudur. Fazla efor ve bilgi gerekmeden üst düzey 3B grafikler elde etme fikrine dayanan motor, Christoph Peters tarafından C++ ile yazılmıştır. Directx 8.1 kullanmaktadır. Ancak geliştiricisi tarafından Temmuz 2008'den beri çalışmalarına son verilmiştir. Universal 3D (U3D) üç boyutlu grafik dosya formatı ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Unity (oyun motoru)</span>

Unity, öncelikli olarak bilgisayarlar, konsollar ve mobil cihazlar için video oyunları ve simülasyonları geliştirmek için kullanılan ve Unity Technologies tarafından geliştirilen çapraz platform bir oyun motorudur. İlk kez yalnızca Apple'ın 2005'teki Worldwide Developers Conference'da OS X için ilan edildi, bu tarihten itibaren 27 platformu hedeflemek üzere genişletildi. Unity oyun motoru; film sektörü, otomotiv sektörü, mimari, mühendislik ve inşaat gibi video oyunları dışındaki farklı endüstriler tarafından da benimsenmiş ve kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Unreal Engine</span> video oyunu motoru

Unreal Engine, Epic Games tarafından geliştirilen ve ilk olarak 1998 yılında yayınlanan Unreal isimli birinci şahıs nişancı oyununda kullanılan oyun motoru. Esas olarak birinci şahıs nişancı oyunları için geliştirilmesine karşın, sonraları çeşitli türlerdeki oyunlarda kullanıldı. C++ ile yazılmış kodu sayesinde yüksek derecede taşınabilirliğe sahiptir ve günümüzde birçok oyun geliştirici tarafından kullanılan bir araç haline gelmiştir.

Video oyunu tasarımı bir video oyununun, bütün detayları ile tasarlanması ve satışa sunulmadan önceki bütün aşamalarını konu almaktadır.

Bilgisayar grafikleri, bilgisayarların ve özel bir grafik donanımı ve yazılımının yardımıyla bir bilgisayar tarafından görüntü verisinin temsilini kullanarak oluşturulmuş grafiklerdir. Bilgisayarların etkileşimi ve anlaşılması ve verinin yorumlanması bilgisayar grafikleri sayesinde oldukça kolaylaşmıştır. Bilgisayar grafik gelişimi birçok çoklu ortam (media) tiplerinde önemli bir etkiye sahiptir ve animasyon, sinema ve video oyun endüstrisinin gelişmesini sağlamıştır.

Source Filmmaker, Valve tarafından animasyon filmleri oluşturmak için yayınlanan ve Source oyun motorunu kullanan bir 3 boyutlu bilgisayar grafik yazılımı aracıdır. Source Filmmaker, Team Fortress 2, Left 4 Dead serisi ve Half-Life 2 gibi çeşitli Source oyunları için topluluk tabanlı birçok animasyonlu kısa film oluşturmak için kullanılmıştır.

4A Engine THQ Metro 2033 serilerinde kullanılmak üzere geliştirilen orta ölçekli bir grafik motorudur. Direct3D API 9,10,11,12 OpenGL 3.2 desteğinin yanı sıra NVidia PhysX ve NVidia's 3D Vision desteğide bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Citroën C4</span> Motorlu araç

Citroën C4, Fransız otomobil üreticisi Citroën tarafından 2004 sonbahar'dan beri üretilen otomobilidir. 2.Nesli ile üretimine devam edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dashboard</span> madde açıklaması duzenle

Dashboard Apple'nin Mac OS X işletim sistemleri için bir uygulama, widget olarak bilinen mini uygulamaları barındırmak için ikinci bir masaüstü olarak kullanılır. Bunların, başlatılması zaman almayan basit uygulamalar olması amaçlanmıştır. Mac OS X ile birlikte verilen kontrol paneli uygulamaları, hisse senedini, hava durumu raporunu, hesap makinesini ve not defterini içerir; Kullanıcılar bunları kendileri oluşturabilir veya indirebilir. Microsoft Windows 10 sisteminde Görev Görünümü masaüstü sistemini tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">Fizeksel tabanlı işleme</span>

Fiziksel tabanlı işleme (PBR), gerçek dünyadaki ışık akışını daha doğru modellemek amacıyla oluşturulmuş bilgisayar grafiklerinde bir yaklaşımdır. Çift yönlü yansıma dağılımı fonksiyonu ve işleme denklemi bu alanda matematiksel bir öneme sahiptir. Malzemelerin doğru optik özelliklerini keşfetmeye ve kodlamaya yardımcı olmak için fotogrametri kullanılabilir. PBR ilkelerini uygulamak için gölgelendiriciler kullanılabilir.

3D grafikler, özellikle video oyunlarında o kadar popüler hale geldi ki, bilgisayar grafiği üretiminin tüm aşamalarında süreçleri kolaylaştırmak için özel API'ler oluşturuldu. Bu API'ler, programcıların donanıma soyut bir şekilde erişmeleri için bir yol sağlarken, herhangi bir belirli grafik kartının özel donanımından yararlanmaya devam ettikleri için bilgisayar grafik donanımı üreticileri için de hayati önemde olduklarını kanıtladılar. İlk 3D grafik çerçevesi, muhtemelen 1977'de ACM tarafından yayınlanan Core idi.

<span class="mw-page-title-main">VSDC Free Video Editor</span>

VSDC Ücretsiz Video Düzenleyici, Flash-Integro LLC tarafından geliştirilen doğrusal olmayan bir düzenleme programıdır. VSDC 4K çözünürlük UHD, 3B ve VR 360 derece videolar dahil olmak üzere herhangi bir biçim ve çözünürlükteki video dosyalarını işleyebilir. Düzenleyici, profesyonel renk düzeltme araçlarının yanı sıra Hareket yakalama modülünü kullanarak videodaki nesnelerin hareketini izleme yeteneğine sahiptir. Ayrıca VirtualDub eklentilerini destekleyerek ekrandan video yakalama, ses kaydetme ve multimedya dosyalarını Facebook, Vimeo, YouTube, Instagram ve Twitter'da yayınlamak üzere çeşitli biçimlerde kaydetme olanağı sunar.