İçeriğe atla

C18 (C standart revizyonu)

C17, ISO/IEC 9899: 2018 için kullanılan gayriresmî addır.[1] 2017'de geliştirilmesi devam ettiği ve resmi olarak Haziran 2018'de basıldığı için C18 olarak da bilinir. C programlama dilinin yayınlanan en son resmi standardıdır. C11'in (ISO/IEC 9899: 2011) yerini almıştır[2] ve yerine C2y'in gelmesi beklenmektedir.[3]

C11'den yapılan değişiklikler

C17 ile yeni bir özellik tanıtılmadı, C11'deki hatalar ele alındı.[2]

__STDC_VERSION__ makrosunun değeri 201710L olarak değiştirildi.

Derleyici desteği

C18'i destekleyen derleyicilerin listesi:

Ayrıca bakınız

  • ANSI C, C90, C99, C11 - C programlama dili için önceki standartlar
  • C++98, C++03, C++11, C++14, C++17, C++20 - C++ programlama dili standardının sürümleri
  • C ve C++ uyumluluğu

Kaynakça

  1. ^ "ISO/IEC 9899:2018 - Information technology -- Programming languages -- C". www.iso.org. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 
  2. ^ a b "The Standard - C". www.iso-9899.info. 25 Şubat 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 
  3. ^ "WG 14 Document log". www.open-std.org. 30 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 
  4. ^ "Using the GNU Compiler Collection (GCC): C Dialect Options". gcc.gnu.org. 6 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 
  6. ^ "IAR Information Center for Arm - Release notes". netstorage.iar.com. 29 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">C (programlama dili)</span> programlama dili

C, yapısal bir programlama dilidir. Bell Laboratuvarları'nda, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından UNIX işletim sistemini geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiştir. Geliştirilme tarihi 1972 olmasına rağmen yaygınlaşması Brian Kernighan ve Dennis M. Ritchie tarafından yayımlanan "C Programlama Dili" kitabından sonra hızlanmıştır. Günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinin yapımında %95'lere varan oranda kullanılmış, hâlen daha sistem, sürücü yazılımı, işletim sistemi modülleri ve hız gereken her yerde kullanılan oldukça yaygın ve sınırları belirsiz oldukça keskin bir dildir. Keskinliği, programcıya sonsuz özgürlüğün yanında çok büyük hatalar yapabilme olanağı sağlamasıdır. Programlamanın gelişim süreciyle beraber programlamanın karmaşıklaşması, gereksinimlerin artması ile uygulama programlarında nesne yönelimliliğin ortaya çıkmasından sonra C programcıları büyük ölçüde nesne yönelimliliği destekleyen C++ diline geçmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Compiler Collection</span>

GNU Compiler Collection, GNU Projesi tarafından üretilen ve çeşitli programlama dillerini destekleyen bir derleyici sistemidir. GCC, GNU araç zincirinin önemli bir parçasıdır. Henüz tamamlanmamış GNU işletim sisteminin resmî derleyicisi olmanın yanı sıra, diğer birçok modern Unix benzeri işletim sistemleri tarafından standart derleyici olarak benimsenmiştir. GCC, çok çeşitli işlemci mimarilerine taşınmış; ticari, perakende ve kapalı kaynak yazılım geliştirme ortamlarında yaygın bir araç olarak konuşlanmıştır. Windows'ta GCC kodlarını derlemek ve çalıştırmak için Cygwin, MinGW ve Tiny C Derleyici (TCC) gibi derleyiciler kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">C♯</span> programlama dili

C#; Microsoft tarafından .NET Teknolojisi için geliştirilen modern bir programlama dilidir. Sözdizimi C-like bir deneyim sunar.

<span class="mw-page-title-main">C++</span> bir programlama dili

C++, Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılında Bell Laboratuvarları'nda geliştirilmeye başlanmış, C'yi kapsayan ve çok paradigmalı, yaygın olarak kullanılan, genel amaçlı bir programlama dilidir.

Programlama dillerinde işaretçi, bellek adresi tutmak için tasarlanmış bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">NFC</span> Yakın Alan İletişim Sistemi

NFC yani Near Field Communication ve Türkçe ismiyle Yakın Alan İletişimi, iki elektronik cihaz arasında 4 cm (1,57 inç) veya daha kısa bir mesafe üzerinden iletişim kurulmasını sağlayan bir dizi İletişim protokolü'dür. NFC, daha yetenekli kablosuz bağlantıları önyüklemek için kullanılabilecek basit bir kurulum aracılığıyla düşük hızlı bağlantı sunar. Diğer "yakınlık kartı" teknolojileri gibi NFC de, 106 ila 848 kbit/s aralığındaki veri hızlarında ISO/IEC 18000-3 hava arayüz standardını kullanan, küresel olarak mevcut lisanssız radyo frekansı ISM bandı'nda 13,56 MHz'lik frekansını kullanarak bir veya her iki yönde iletişim kuran NFC özellikli cihazlardaki iki anten arası endüktif bağlantıya dayanır.

ISO 3166-2, ISO 3166 standardının 2. kısmıdır. Ülke bölümlerinin ve bağlı alanlarının isimlerinin kodlanmasına ilişkin standartları içerir. Bu standardın amacı, yerler için isimleri yerine kullanılmak üzere dünya çapında geçerli bir kodlama yapılmasıdır. Yaklaşık 3700 farklı kod bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">KDevelop</span>

KDevelop Linux ve diğer Unix benzeri işletim sistemleri için özgür bir tümleşik geliştirme ortamıdır (T.G.O). KDevelop bir derleyici içermez. Çalıştırılabilir kod üretebilmek için GCC veya istenirse başka bir derleyici kullanır. Şu anki 3.5 sürümü Ada, Bash, C, C++, Fortran, Java, Pascal, Perl, PHP, Python, Ruby ve SQL başta olmak üzere birçok programlama dilini destekler.

C standard kütüphanesi veya libc, C programlama dilinin ISO C standardında belirlenmiş standard kütüphanesidir. ANSI C'nin başlangıcından itibaren, onun da bir üst kümesi olan POSIX C kütüphanesiyle aynı anda geliştirilmiştir.

Bilgi güvenliği, bilgilerin izinsiz kullanımından, izinsiz ifşa edilmesinden, izinsiz yok edilmesinden, izinsiz değiştirilmesinden, bilgilere hasar verilmesinden koruma veya bilgilere yapılacak olan izinsiz erişimleri engelleme işlemi. Bilgi güvenliği, bilgisayar güvenliği ve bilgi sigortası terimleri, sık olarak birbirinin yerine kullanılmaktadır. Bu alanlar alakalıdırlar ve mahremiyetin, bütünlüğün ve bilginin ulaşılabilirliğinin korunması hususunda ortak hedefleri paylaşırlar.

<span class="mw-page-title-main">OpenCL</span>

OpenCL,, Apple tarafından 2008 yılında kâr amacı gütmeyen teknoloji şirketleri birliği Khronos Group'a önerilen, kabul gördükten sonra spesifikasyonu pek çok şirketin katkılarıyla hazırlanan heterojen hesaplama platformudur. OpenCL; destekli grafik işlemcileri, genel amaçlı işlemciler ve FPGA ler gibi farklı platformlarda hesaplama yapılmasına olanak sağlar. OpenCL AMD, Intel, NVIDIA ve ARM tarafından desteklenmektedir. Ayrıca OpenCL kullanılarak Sony Playstation cihazlarında kullanılan Cell işlemcilerde de hesaplama yapılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Guix</span>

GNU Guix, GNU için bir paket yöneticisidir. Nix paket yöneticisini ve Guile Şeması uygulama programlama arayüzlerini taban almıştır. Tümüyle özgür yazılımdır.

ECMAScript veya ES, Ecma International tarafından ECMA-262 ve ISO/IEC 16262 notasyonuyla standartlaştırılmış ve markalaşmış bir betik dili spesifikasyonudur. Şu anda kendisini izleyen Javascript tabanlı olarak geliştirilmiştir. Yaygın olarak Dünya Çapında Ağ (www) için istemci taraflı betik dili olarak kullanılır. ECMAScript'in diğer uygulamaları JSCript ve ActionScript'tir.

Bilgisayar biliminde boş işaretçi, sıfır referansı veya boş gösterici, geçerli bir nesne adresini göstermeyen işaretçi ya da dolaylamaya verilen genel isimdir. Bir başka deyişle, değeri sıfır olan işaretçidir; yani bilgisayarın belleğinde geçerli olan bir adresi işaret etmemektedir. Bilgisayar programlarında, uzunluğu bilinmeyen bir listenin sonu veya bazı eylemlerin gerçekleştirilememesi gibi koşulları göstermek için rutin olarak boş işaretçiler kullanır; boş işaretçilerinin bu kullanımı, sıfırlanabilir tip veya opsiyonel bir veri tipi gibi düşünülebilir.

C dinamik bellek yönetimi ve tahsisi, C standart kütüphanesinde mevcut bulunan birtakım hazır metotları kullanarak, kullanılacak olan program için bellekte sanal bir alan oluşturulmasını sağlar. C programlama dilinde dinamik bellek tahsisi için malloc, realloc, calloc ve free metotları kullanılmaktadır. malloc metodu kullanılarak bellekte bulunan kullanılmaya uygun bir alan, kullanıcı için tahsis edilir. Benzer şekilde calloc da bellekte kullanılmaya uygun bir hafıza alanını kullanıcının kullanımına açar fakat calloc hazırlanan bellek alanının içindeki verileri de sıfırlar. realloc metodu ise önceden calloc veya malloc kullanılarak oluşturulan bellek alanının büyüklüğünü dinamik zamanda (run-time'da) değiştirmek için kullanılır. free ise diğer dinamik bellek tahsisi metotları ile oluşturulan ve kullanılan bellek alanlarını temizlemek için kullanılır.

ISO 639-3:2007 dil adlarının kapsamlı gösterimi için Alfa-3 kodudur. ISO 639 serisindeki dil kodları için uluslararası bir standarttır. Dilleri tanımlamak için üç harfli kodlar tanımlar. Standart, 1 Şubat 2007'de Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) tarafından yayınlanmıştır. ISO 639-3, bilinen tüm doğal dilleri kapsamak amacıyla 639-2 alfa-3 kodlarını genişletir.

ISO 639-5:2008 "Dil adlarının temsili için kodlar - Bölüm 5: Dil aileleri ve grupları için Alfa-3 kodu", Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) tarafından yayınlanan oldukça eksik bir uluslararası standarttır. ISO Teknik Komitesi 37, Alt Komite 2 tarafından geliştirilmiştir ve ilk olarak 15 Mayıs 2008'de yayınlanmıştır. ISO 639 standart serisinin bir parçasıdır.

Tanımsız durum, programlamada bir standartın bir durumu tanımlayamacağı durumlara denmektedir.

Common Language Infrastructure veya kısaca CLI, programlama dili ve platformdan bağımsız bir şekilde uygulama geliştirme ve yürütmeyi mümkün kılan sistemleri belirleyen uluslararası bir teknik normdur. Standart, Uluslararası Standardizasyon Örgütü tarafından ISO/IEC 23271 numarası altında ve Ecma International tarafından ECMA-335 adı altında sürdürülmektedir. Mevcut versiyon, Haziran 2012'den itibaren 6 numaralı versiyondur.

C23, C programlama dilinin açık standard taslağıdır ve ISO/IEC 9899:2024 olarak yayınlanması ve C17'nin yerini alması beklenmektedir. 2016'da gayriresmi olarak C2x ve adıyla üzerinde çalışılmaya başlanmıştır ve Ekim 2024'te yayınlanması beklenmektedir. C23'ün en son taslağı 1 Nisan 2023'te yayınlanmıştır ve genel erişime açıktır. WG14 C2x taslağı için ilk olarak Ekim 2019 toplanmış, 2020'te COVID-19 pandemisi nedeniyle toplantılar sanal olarak uzaktan yapılmış, sonrasında telekonferans toplantıları 2024 boyunca devam etmiştir. Haziran 2024'teki açık standardta 'C23'ün bitiminden sonra, "C2y" olarak adlandırıldığı' belirtilmiştir.