İçeriğe atla

C.a.R.

C.a.R.
Orijinal yazar(lar)René Grothmann
İlk yayınlanma1 Ocak 1996 (1996-01-01)
Güncel sürüm20.0 / 21 Mart 2022 (2 yıl önce) (2022-03-21)
Programlama diliJava
İşletim sistemiLinux, Microsoft Windows, Mac OS X
TürEtkileşimli geometri yazılımı
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesicar.rene-grothmann.de/doc_en/index.html Bunu Vikiveri'de düzenleyin

C.a.R.Compass and Ruler (Türkçe: Pergel ve Cetvel ve Almanca"Zirkel und Lineal" anlamına gelen Z.u.L. olarak da bilinir), Öklidyen ve Öklid dışı geometrik yapılar inşa edebilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir interaktif geometri uygulamasıdır. Yazılım Java tabanlıdır. Geliştiricisi, Eichstätt-Ingolstadt Katolik Üniversitesi'nden René Grothmann'dır. GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) koşulları altında lisanslanmıştır.

C.a.R. bilgisayarda bir pergel ve bir cetvel çift ile geometrik yapıların oluşturulmasını simüle eder. Temel noktaları hareket ettirerek,

  • öğrenciler inşadaki değişiklikleri gözlemleyebilir,
  • yapının doğruluğunu kontrol edebilir,
  • geometrik nesneler arasındaki ilişkileri keşfedebilir.

Ayrıca, yeni varsayımlar oluşturmak ve geometrik iç görüler elde etmek için nokta izleri veya kutupsal çizgi kümeleri oluşturulabilir.

Fonksiyonlar, eğriler ve ifadeler ile C.a.R pergel ve cetvelin çok ötesine geçer. Güçlü makrolar ile çok karmaşık yapılar keşfedilebilir. Eliptik veya hiperbolik diğer geometriler de keşfedilebilir. Grafikler çeşitli formatlarda dışa aktarılabilir. Yapılar açık XML tabanlı bir formatta kaydedilir ve programın kendisi GNU Kamu Lisansı altında açık kaynak kodludur.

Program Java ile yazılmıştır ve Windows, Mac OS veya Linux gibi Java'yı destekleyen tüm işletim sistemlerinde kullanılabilir.

Ödevler

Ödevler, bir inşa alıştırması için Java uygulamaları oluşturmayı mümkün kılar. Bu uygulamalar AppletViewer kullanılarak komut satırından kullanılabilir. (Önceden, bir tarayıcıda çalıştırılabilirlerdi, ancak tarayıcılardaki Java desteği son yıllarda devre dışı bırakıldı).

Özellikler

Dinamik geometri

  • Noktalar, çizgiler, ışınlar, doğru parçaları, çemberler, yaylar, açılar, çokgenler ve konik kesitler gibi birçok geometrik nesne ile okullarda anlatılan düzlemde geometrisinin simülasyonu.
  • Temel bir nokta hareket ettirildiğinde, yapıların anında güncellenmesi ile dinamik geometri. Noktaların ve kutupsal çizgi kümelerinin otomatik veya manuel izleri takip edilebilir.
  • Güçlü makrolar yazılabilir.
  • İntegrallerin, diferansiyellerin ve sıfırların hesaplanması dahil olmak üzere ifadelerde, açı veya çember boyutlarında, fonksiyonlarda ve eğrilerde hesaplamalar yapılabilir.
  • Komut satırı veya harici bir dosya kullanarak inşalar için yapısal bir dil sağlar.
  • Makrolarla gerçekleştirilen Eliptik ve Hiperbolik geometri uygulamalarını destekler.

Yapıların sunumu

  • Şeffaflık ve arka plan nesneleri, nesnelerin kısmen veya tamamen gizlenmesi, yapılandırılabilir ad görüntüleme dahil olmak üzere nesneleri, metin boyutlarını ve konturu biçimlendirmenin esnek yollarını sağlar. Nesnelerin görüntülenmesi, koşullara tabi olabilir.
  • Formüllerin LaTeX gösterimi ve Yunan harfleri ile biçimlendirilmiş metin gösterimlerini destekler. İfadelerin metinlerdeki değerleriyle yer değiştirmesini sağlayabilir.
  • Yapıların animasyonu veya bir yapının adım adım gösterimini destekler.

Kullanıcı ara yüzü

  • Nesneleri taşımak veya nesne özellikleri için iletişim kutusunu açmak için farenin sağ tuşunu kullanan sezgisel kullanıcı ara yüzü sağlar.
  • Bağlama duyarlı yardım ve ek HTML belgeleri içerir.

Lisans, dışa aktarma ve teknik detaylar

  • Java'nın yüklü olduğu tüm modern sistemlerde, yerel bir uygulama olarak, Java Web Start ile veya tarayıcıda bir applet olarak çalışır.
  • Dokümantasyon ve demolar dahil olmak üzere ücretsiz ve açık kaynaklı programdır. Taşınabilir ve açık XML dosya formatını destekler.
  • Şablon sayfaları ile kolay bir dışa aktarma yardımcı programı kullanarak Web için yapıların dışa aktarılmasını sağlar. Çeşitli uygulama seçenekleri ve araç setleri sunar. Komut dosyası oluşturmayı destekler.
  • Yapıları çeşitli grafik formatlarında (PNG, EPS, SVG, PDF, FIG) çizgi genişlikleri, nokta boyutları ve metin boyutlarının ön-izlemesi ve ölçeklendirme ile kaydetmeyi destekler.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">C (programlama dili)</span> programlama dili

C, yapısal bir programlama dilidir. Bell Laboratuvarları'nda, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından UNIX işletim sistemini geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiştir. Geliştirilme tarihi 1972 olmasına rağmen yaygınlaşması Brian Kernighan ve Dennis M. Ritchie tarafından yayımlanan "C Programlama Dili" kitabından sonra hızlanmıştır. Günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinin yapımında %95'lere varan oranda kullanılmış, hâlen daha sistem, sürücü yazılımı, işletim sistemi modülleri ve hız gereken her yerde kullanılan oldukça yaygın ve sınırları belirsiz oldukça keskin bir dildir. Keskinliği, programcıya sonsuz özgürlüğün yanında çok büyük hatalar yapabilme olanağı sağlamasıdır. Programlamanın gelişim süreciyle beraber programlamanın karmaşıklaşması, gereksinimlerin artması ile uygulama programlarında nesne yönelimliliğin ortaya çıkmasından sonra C programcıları büyük ölçüde nesne yönelimliliği destekleyen C++ diline geçmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Topoloji</span>

Topoloji, matematiğin ana dallarından biridir. Yunancada yer, yüzey veya uzay anlamına gelen topos ve bilim anlamına gelen logos sözcüklerinden türetilmiştir. Topoloji biliminin kuruluş aşamalarında yani 19. yüzyılın ortalarında, bu sözcük yerine aynı dalı ifade eden Latince analysis situs ür.

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Geometri</span> matematiğin uzamsal ilişkiler ile ilgilenen alt dalı

Geometri, matematiğin uzamsal ilişkiler ile ilgilenen alt dalıdır. Yunanca Γεωμετρία "Geo" (yer) ve "metro" (ölçüm) birleşiminden türetilmiş bir isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Öklid geometrisi</span> Öklide atfedilen matematiksel-geometrik sistem

Öklid geometrisi, İskenderiyeli Yunan matematikçi Öklid’e atfedilen matematiksel bir sistemdir ve onun Elemanlar adlı geometri üzerine ders kitabında tarif edilmektedir. Öklid'in yöntemi, sezgisel olarak çekici küçük bir aksiyom seti varsaymaktan ve bu aksiyomlara dayanarak birçok başka önermeyi (teoremleri) çıkarmaktan ibarettir. Öklid'in sonuçlarının çoğu daha önceki matematikçiler tarafından ifade edilmiş olsa da, Öklid, bu önermelerin kapsamlı bir tümdengelimli ve mantıksal sisteme nasıl uyabileceğini gösteren ilk kişi oldu. Elemanlar, ilk aksiyomatik sistem ve resmi ispatın ilk örnekleri olarak ortaokulda (lise) hala öğretilen düzlem geometrisi ile başlar. Üç boyutlu katı geometrisi ile devam ediyor. Elemanlar’ın çoğu, geometrik dilde açıklanan, şimdi cebir ve sayı teorisi olarak adlandırılan şeyin sonuçlarını belirtir.

<span class="mw-page-title-main">MS-DOS</span> 1980li yıllarda kişisel bilgisayar işletim sistemi

MS-DOS, Microsoft firmasının geliştirdiği bir DOS sistemidir. 1980'li yıllarda PC uyumlu platformlar üzerinde kullanılan en yaygın işletim sistemiydi. 1990'lı yılların ortalarından 2000 yılına kadarki en popüler işletim sistemleri olan Windows 9x ailesinin temeli olarak kullanıldı. Masaüstü bilgisayarlardaki popülerliğini, zamanla Windows NT mimarisi kullanan yeni nesil Windows işletim sistemlerine bıraktı.

Koordinat sistemi, geometride herhangi bir düzlemdeki (çokkatlıdaki) bir nokta veya başka bir geometrik elemanın konumunu tam olarak belirlemek için bir veya daha çok sayı ya da koordinat kullanılan bir sistemdir. Koordinatlar basit matematikteki reel sayılardan oluşur. Fakat soyut cebir gibi bazı alanlarda karmaşık sayılar veya elemanlardan oluşabilir. Koordinat sisteminin kullanılması, geometrik problemlerin sayısal problemlere ve tersine dönüştürülmesini sağlar. Bu analitik geometrinin temelidir.

<span class="mw-page-title-main">FLAC</span> ses kodlama formatı

FLAC dijital sesin kayıpsız olarak sıkıştırılması için kullanılan bir ses kodlama formatıdır ve aynı zamanda referans kod çözümü uygulamasının adıdır. FLAC algoritması ile sıkıştırılmış sayısal ses orijinal boyutunun% 50-60'ına kadar indirgenebilir ve orijinal ses verilerinin özdeş bir kopyasına dek sıkıştırma yapabilir. Örneğin sıkıştırılmamış 1 dakikalık WAV dosyası boyutu yaklaşık 10 MB iken, FLAC dosyası 4,2-6,3 MB arasındadır.

Karesel gölgelendirme anlamına gelen Pixel Shader DirectX 9 ve üzeri oyun grafik kütüphanesinde bulunan grafik işleme komut fonksiyonudur. Yeni nesil olarak tanımlanan birçok oyunda bu özellik şartı aranıldığı için bir önceki nesil ekran görüntü kartları bu özelliği desteklemediği için birçok oyun yazılımı çalışmama durumu yaşanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çizgilik</span>

Çizgilik düz bir çizgi elde etmek için veya çizgilerin doğruluğunu kontrol etmek için kullanılan, düz kenarlı bir araçtır. Eğer kenarında eşit aralıklı işaretler bulunursa cetvel olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Pergel ve çizgilik çizimleri</span>

Pergel ve çizgilik çizimi, belli uzunlukta doğrular, belli büyüklükte açılar ve diğer geometrik şekilleri çizmek için sadece ideal bir çizgilik ve pergel kullanılmasıdır.

Bir uzamsal (mekansal) veri tabanı verileri depolamak ve bir geometrik uzayda/uzamda/mekanda tanımlanmış nesneleri temsil için sorgu verileri ile en uygun hale getirilmiş bir veri tabanıdır. En gelişmiş uzamsal veri tabanları, noktalar, çizgiler ve çokgenler gibi basit geometrik nesnelerin temsiline izin verir. Bazı uzamsal veri tabanları, 3D nesneler, topolojik kapatıcılık, doğrusal ağlar ve Üçgenlenmiş Düzensiz Ağ gibi daha karmaşık yapıları işlemektedir. Özgün veri tabanları çeşitli sayısal veriler ve karakter tiplerini yönetmek için tasarlanmış olsa da veri tabanlarına etkin uzamsal veri türlerini işlemek için ek işlevsellik eklenmesi gerekiyor. Bunlara genellikle geometri veya özellik denir. Open Geospatial Consortium basit özelliklerin belirtimini oluşturdu ve veri tabanı sistemlerinde uzamsal işlevsellik eklemek için ölçütleri belirliyor.

Dart, ilk kez Google tarafından geliştirilen ve daha sonraları ECMA tarafından standart (ECMA-408) haline getirilen açık kaynaklı ve genel-amaçlı bir programlama dilidir. Dart dili kullanılarak web, sunucu, mobil uygulamalar ve IoT cihazları geliştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">WebP</span>

WebP, Google tarafından geliştirilmiş olup, JPEG, PNG veya GIF resim biçimlerine kıyasla daha küçük veya daha iyi görünen resimler oluşturmak için tasarlanmıştır.

Tarihte birleşik bir matematik teorisine ulaşmak için çeşitli girişimlerde bulunulmuştur. En büyük matematikçilerden bazıları, tüm konunun tek bir teoriye sığdırılması gerektiği görüşünü dile getirdiler.

SpiderBasic, Fantaisie Software tarafından geliştirilen, yerleşik BASIC kurallarına dayanan yeni bir web istemci tarafı programlama dilidir. iOS ve Android için mobil uygulama da dahil olmak üzere çok karmaşık, pencereli tabanlı web uygulamalarının geliştirilmesine olanak tanır. Karmaşık ve reaktif GUI, 2D oyunlar ve daha birçok şeyi tutarlı bir şekilde ele almak için geniş bir komut seti sağlar. Her kütüphane ve komut aynı şekilde davranır ve daha kolay ve daha hızlı öğrenme için benzer sözdizimine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Etkileşimli geometri yazılımları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Etkileşimli geometri yazılımı (İngilizce: Interactive geometry software ) veya dinamik geometri ortamları (İngilizce: dynamic geometry environments ), düzlem geometrisi başta olmak üzere geometrik yapıları oluşturmaya ve daha sonra bunları değiştirmeye olanak tanıyan bilgisayar programıdır. Çoğu etkileşimli geometri yazılımında, kişi birkaç nokta koyarak ve bunları çizgeler, daireler veya diğer noktalar gibi yeni nesneler tanımlamak için kullanarak inşaya başlar. Yapı, bir miktar oluştuktan sonra, kişi başladığı noktaları hareket ettirebilir ve yapının nasıl değiştiğini görebilir.

PSTricks, PostScript çizimlerinin doğrudan TeX veya LaTeX kaynak koduna dahil edilmesini sağlayan bir dizi makrodur. İlk olarak Timothy Van Zandt tarafından yazılmıştır ve son yıllarda Denis Girou, Sebastian Rahtz ve Herbert Voss tarafından sürdürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Çizilebilir sayı</span> Cetvel ve pergel kullanılarak, geometrik olarak oluşturulabilen gerçek sayı

Çizilebilir sayı terimi, geometri ve cebirde kullanılır ve bir reel sayı 'nin, belirli koşullar altında bir çizgi olarak çizilebilip çizilemeyeceğini ifade eder. Eğer birim uzunlukta herhangi çizgiyi kullanarak, sadece pergel ve cetvel yardımıyla ve belirli sayıda adımda, r uzunluğunda bir başka çizgi çizebilirse, bu durumda r sayısı çizilebilir bir sayıdır. Başka bir deyişle, r sayısını, sadece tam sayıları ve temel matematik işlemleri ile karekök alma işlemini kullanarak açık bir şekilde ifade edebiliyorsa, r sayısı çizilebilir kabul edilir.