İçeriğe atla

C. M. Kösemen

Cevdet Mehmet Kösemen
Doğum18 Mayıs 1984 (40 yaşında)
Ankara, Türkiye
MilliyetTürk
EğitimCornell Üniversitesi
Sabancı Üniversitesi
Goldsmiths College
Önemli eserlerAll Yesterdays
All Tomorrows
Snaiad
Resmî site

Cevdet Mehmet Kösemen (d. 18 Mayıs 1984, Ankara),[1][2] ayrıca Nemo Ramjet mahlasıyla tanınan Türk araştırmacı, yazar ve ressam. Kösemen; yaşayan, nesli tükenmiş hayvanları sürrealist bir biçimde resmetmesinin yanında paleo sanatı, spekülatif evrim, Türk tarih ve sanatıyla ilgili yazılarıyla da tanınır.

Kösemen; Avustralyalı paleo sanatçısı John Conway ve paleontolog Darren Naish ile birlikte ortak yazarlığını yaptığı, 2012'de yayımlanmış paleo sanatındaki spekülatif fikirleri inceleyen All Yesterdays adlı kitabı ve Cryptozoologicon adlı eseri uluslararası medyada geniş yer buldu. Kösemen'in en bilinen kişisel spekülatif evrim projeleri arasında All Tomorrows (2006) kitabı ve devam eden Snaiad projesi bulunmaktadır.

Arkaplan

Cevdet Mehmet Kösemen 1984 yılında Ankara'da doğdu. 2002 yılında Uluslararası Bakalorya ile Koç Lisesi'ni bitirdikten sonra 2002-2003 yılları arasında Cornell Üniversitesi'nde, 2003-2007 yılları arasında Sabancı Üniversitesi'nde okudu. Sabancı Üniversitesi'nde Görsel Sanatlar ve İletişim Tasarımı alanında Bachelor of Arts lisans derecesi aldı. Kösemen daha sonra 2007'de Goldsmiths College'a gitti ve buradan 2008 yılında Belgesel Film ve Medya Çalışmaları bölümünden Master of Arts derecesi aldı. Benetton'un Colors magazininde editörlük yaptı ve bazı reklam ajanslarında çalıştı.[3][4]

Küçük yaşlardan itibaren Kösemen, paleontoloji, nesli tükenmiş canlılar ve evrim tarihine ilgi duydu. paleontoloji, soyu tükenmiş hayvanlar ve evrim tarihi ile ilgileniyordu. Kösemen ayrıca görsel kültür ve Akdeniz tarihi ile de ilgileniyor.[4]  İlgi alanları, uluslararası gezilerde ona hayvanlarla ilgili birkaç kitap satın alan ailesi tarafından teşvik edildi. Kösemen'in büyürken en sevdiği edebi eserler arasında Olaf Stapledon'un bilimkurgu kitapları, Pete Tombs'un karanlık sinema üzerine kitapları ve eski Star Wars Genişletilmiş Evreni'nin bir parçası olan kitaplar vardı. Kösemen, İngilizcesini biyoloji ve zooloji ders kitaplarının yanı sıra Yıldız Savaşları kitapları sayesinde geliştirdi. Kösemen'in ayrıca kendisi için Larry Niven'in Ringworld serisi, Arthur C. Clarke'ın bilimkurgu eserleri ve Jack L. Chalker'ın Well World serisi gibi eserlerinde edebi anlamda etkili olduğunu belirtmiştir.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Cevdet Mehmet Kösemen - Libra Kitap". 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2019. 
  2. ^ "Cevdet Mehmet KÖSEMEN - AdaMerOs Herptil Turkey". www.turkherptil.org. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2019. 
  3. ^ "C. M. Kosemen". cmkosemen.com. 17 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2019. 
  4. ^ a b Bölek, Çağla (17 Ekim 2019). "In Conversation with Multidisciplinary Artist and Researcher C.M. Kosemen". Yabangee. 6 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2022. 
  5. ^ "All Tomorrows creator C. M. Kösemen". Alt Shift X. 23 Haziran 2021. 29 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ursula K. Le Guin</span> Amerikalı yazar (1929-2018)

Ursula Kroeber Le Guin, aralarında kendi yarattığı Hain ve Yerdeniz kurgusal evrenlerinde geçen bilimkurgu ve fantezi eserlerinin de bulunduğu spekülatif kurgu çalışmaları ile tanınmış Amerikalı yazardır. İlk eseri 1959 yılında yayımlanan Le Guin'in edebiyat kariyeri neredeyse altmış yıl sürmüş ve bu süre zarfında yirmi roman ve yüzden fazla kısa öykünün yanı sıra çeviri, eleştiri, şiir, tiyatro, çocuk ve genç edebiyatı ürünleri de ortaya koymuştur. Genellikle bir bilimkurgu ve fantezi yazarı olarak tanımlanan Le Guin aynı zamanda "Amerikan Edebiyatının önemli bir sesi" olarak anılmıştır. Kendisi ise daha çok bir "Amerikan romancısı" olarak bilinmeyi tercih ettiğini söylemiştir.

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Henri Bergson</span> Fransız filozof (1859 – 1941)

Henri-Louis Bergson, Fransız filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Güleryüz</span> Türk sanatçı (1938–2024)

Mehmet Güleryüz, Türk ressam, yazar ve tiyatro sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Buğra</span> Türk yazar ve gazeteci (1918–1994)

Süleyman Tarık Buğra, Türk gazeteci ve roman, hikâye, oyun ve fıkra yazarı.

Güzel sanatlar, güzellik ve zevkle ilgilenen sanatlar için kullanılan bir ifadedir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Veli Kanık</span> Türk şair (1914–1950)

Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair otuz altı yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Butler (yazar)</span>

Samuel Butler, İngiliz roman yazarı ve eleştirmendi. En bilinen eserleri, eleştirel nitelikli ütopik eseri Erewhon ile yarı otobiyografik roman The Way of All Flesh'tir. Her iki roman da ilk yayınlandıkları günden beri basılmaya devam ediyor. Diğer çalışmalarında Hristiyan ortodoksluğunu, evrim düşüncesini ve İtalyan sanatını inceledi, İlyada ve Odisseia'nın hala başvurulan nesir çevirilerini yaptı.

İsmail Ferit Edgü, Türk öykücü, şair, romancı, deneme yazarı, yayıncı, sanat koleksiyoneri.

<span class="mw-page-title-main">Ray Bradbury</span> Amerikalı yazar (1920 – 2012)

Ray Douglas Bradbury Amerikalı bir yazardır. Fantezi, bilimkurgu, korku, gizem ve gerçekçi kurgu dahil olmak üzere çeşitli konularda yazmıştır. En çok bilinen kitapları 1950'de yazdığı kısa hikâyeler kitabı ve bir roman olan Mars Yıllıkları ve 1953'te yazdığı başyapıtı olan Fahrenheit 451'dir. En iyi bilinen eserlerinin çoğu spekülatif kurgudur ancak yaş gelişimi romanı Karahindiba Şarabı (1957) ve kurgusal anı kitabı Yeşil Gölgeler, Beyaz Balina (1992) gibi başka türlerde de çalıştı. Ayrıca Moby Dick ve Uzaydan Geldi gibi filmlere senaryolar ve televizyon uyarlamaları yazdı ve danışmanlık yaptı. Eserlerinin birçoğu çizgi romanların yanı sıra televizyon ve film yapımlarına uyarlandı. Ray Bradbury şiirler de yazmış ve Yıldızları Görmediler (2001) gibi birkaç şiir koleksiyonu yayınlamıştır.

Hasan Barış Pirhasan, Türk yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu ve yazar'dir. Vedat Türkali'nin oğlu, sinema oyuncusu Deniz Türkali’nin kardeşi, sinema yönetmeni Yusuf Pirhasan'ın babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İnsan evrimi zaman çizelgesi</span>

İnsan evrimi zaman çizelgesi, insan türlerinin evrimindeki belli başlı önemli olayları ve insan atalarının evrimsel tarihlerini özetlemektedir. Bunun yanında Homo sapiens türünün atası olabilecek canlıların, tür ve cinslerin kısa bir açıklamasını içerir. Temel olarak Abiyogenez'in konusu olan yaşamın kökeni bu zaman çizelgesinde konu edinmemiş olup insanın oluşumuna götüren ön ataların olası bir soy çizgisi ele alınmıştır. Bu zaman çizelgesi, paleontoloji, gelişim biyolojisi ve morfoloji alanında elde edilen verilerin yanında anatomik ve genetik veri çalışmalarına da dayanır. İnsan evriminin tüm yönleriyle araştırılması antropolojinin önemli bir bileşenidir.

İbrahim Tenekeci, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">İnci Eviner</span>

İnci Eviner resim, heykel, yerleştirme sanatı ve video sanatı dallarında ürün veren Türk ressam ve çağdaş sanatçı.

Serdar Şencan, Türk ressamdır.

Bu madde, 31 Mart 2016 tarihinde Arnavutluk Meclisi tarafından kabul edilen 35/2016 numaralı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hakkındadır.

İngilizce "science fiction" olan türün adını Türkçeye "bilimkurgu" olarak kazandıran kişi yazar Orhan Duru'dur. 1 Ocak 1973 tarihli Türk Dili ve Edebiyatı dergisinde science fiction kelimesinin Türkçe karşılığı olarak "bilim-kurgu" ismini önerir. O tarihe kadar Yalçın İzbul’un ortaya attığı “kurgubilim” sözcüğü kullanılıyordu ancak Orhan Duru bu terimin “edebi bir türü yansıtmaktan çok bilim türünün adı” gibi olduğunu savunmuştu. TDK'nın Orhan Duru’nun önerisini sahiplenmesi ile bugün kullandığımız bilimkurgu kelimesi Türkçeye kazandırılmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Gülay Semercioğlu</span> Sanatçı

Gülay Semercioğlu, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Paleo sanatı</span> bilimsel kanıtlara göre tarih öncesi yaşamı tasvir etmeye çalışan sanat türü

Paleo sanatı, tarih öncesi yaşamı bilimsel kanıtlara göre tasvir etmeye çalışan herhangi bir orijinal sanatsal çalışmadır. Paleo sanatına ait eserler, fosil kalıntılarının temsili veya canlılar ile ekosistemlerinin kurgusal tasvirleri olabilir. Paleo sanatı, genellikle tarih öncesi hayvanların popüler kültürdeki tasvirlerine dayanır ve bu da halkın bu hayvanlara yönelik algısını etkiler ve bu hayvanlara olan ilgiyi artırır. "Paleo sanatı" kelimesi, diğer gayri resmi anlamda, tarih öncesi sanatın adı olarak çoğunlukla mağara resimlerinde de kullanılır. Bu terimin alternatif kavramı, arkeolojik toplumun alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Adem Genç</span> Türk sanatçı

Adem Genç, Türk sanatçı.