Kesif, kelime olarak "yoğun" ve bazı kaynaklarda "konsantre" yem anlamına da gelir. birim hacimde sindirilebilir besin miktarı fazla selüloz değeri %18 den azdır. Gıda sektöründe besi dönemi uzun hayvanlarda et bağlama süreci bittiğinde yağ depolama artmakta, uzun süre kesif yemle beslenen hayvanlarda daha fazla yağa rastlanmaktadır. Kesim dönemi kışa rastlayan hayvanlar yazın kesilenlere göre daha yağlı olmaktadır. Rasyon bir hayvanın 1 günde yiyeceği yem demektir. Rasyonun %60'ını kaba yemler %40'ını kesif yemler oluşturur.
Gıda katkıları, gıda endüstrisinin gıdanın üretimi, hazırlanması, ambalajlaması ve/veya depolamasında gıdaya dayanıklık, yoğunluk, renk vermek için katılan madde veya madde karışımlarıdır.
Gıda kaynaklı hastalık, içine yabancı etmen karışmış besin tüketimi sonucu meydana gelen herhangi bir hastalıktır. Genelde gıda zehirlenmesi de kullanılsa da bu genelde hatalıdır.
Yiyecek, canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için yemek suretiyle tüketmeleri gereken maddelerdir. Belirli bir öğünde tüketilen yiyeceklere yemek denir. Yiyecekler organik veya inorganik maddelerden üretilmiş olabilirler. Yiyeceklerde bulunan ve canlıların yaşamını devam ettirmesi, büyümesi için gerekli olan protein, vitamin, mineral gibi maddelere ise besin veya gıda denir. Ancak gıda sözcüğü "ilaçlar hariç, yaşamı devam ettirmek için tüketilen tüm yiyecek ve içecekler" anlamında da kullanılır. Ultra işlenmiş gıda, kolay yiyecek, organik gıda, abur cubur, fast food, çerez, genetiği değiştirilmiş gıdalar çok tüketilen türlerdir.
Gıda işleme, tarımsal veya hayvani besin hammaddelerinin gıdaya ya da daha evvel tüketilebilir gıda haline getirilmiş maddelerin başka bir gıda maddesine dönüştürülmesidir. Gıda işleme; tahılın öğütülmesinden un yapımına, evde yemek pişirmekten hazır yemek yapmak için kullanılan karmaşık sanayi yöntemlerine kadar gıda işlemesinin pek çok şeklini kapsar. Gıda işlemesiyle hasat edilmiş ekinler ya da kesilmiş hayvansal ürünlerden pazarlanabilir ve görece uzun raf ömrüne sahip yiyecekler yapılır. Hayvan yemi üretiminde de benzer yöntemler uygulanır. Birincil gıda işleme çoğu gıdaları yenilebilir yapmak için gereklidir. İkincil işleme malzemeleri ekmek gibi bilinen gıdalara dönüştürür. Üçüncül gıda işleme, çok şeker ve tuz içerdiği, çok az lifli olduğu, beslenme ihtiyaçları açısından sağlıksız olduğu, beslenmeyi ve obeziteyi artırdığı için eleştirilir.
Tat Gıda veya eski adıyla Tat Konserve 1967 yılında Koç Holding tarafından Bursa'da kurulan gıda şirketidir.
Kitekat, Mars şirketine ait olan, dünya çapında satılan bir kedi maması markasıdır. Ambalajlar genellikle kedi silüetine ve yeşil renge sahiptir. Marka, kediler için kuru yem şeklinde konserve üretimi, çeşitli tatlarda teneke kutu ve poşette konserve gıda üretimi yapmaktadır.
Chappi, Mars şirketine ait olan, dünya çapında satılan bir köpek maması markasıdır. Marka, köpekler için kuru yem şeklinde konserve üretimi, çeşitli tatlarda teneke kutu ve poşette konserve gıda üretimi yapmaktadır.
Garnitür, hazırlanmış bir öğle veya içeceğe eşlik eden bir dekorasyon veya süsleme olarak kullanılan bir madde veya ilavedir. Birçok durumda, ilave veya zıt bir lezzet verebilir. Bazı garnitürler esas olarak yemeğin görsel etkisini arttırırken diğerleri özel olarak verebilecekleri lezzet için seçilmiştir. Bu, çeşninin aksine, esas olarak tadı için başka bir gıda maddesine eklenen hazır bir sosdur. Garnitürle servis edilen bir gıda maddesi, garni olarak tanımlanabilir.
Türkiye'nin 2020 rakamlarıyla ihracatı 169,5 milyar dolar, ithalatı 219 milyar dolar ve ihracatın ithalatı karşılama oranı %77,3 ve dış ticaret açığı 50 milyar dolardır. Türkiye, 2017 rakamlarına göre ihracatı en yüksek 32. ithalatı en yüksek 24. ülke konumundadır. Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Gıda Paketi, Uzun Menzilli Devriye veya "LRP rasyon", ABD Ordusu tarafından dondurularak kurutulmuş susuz kumanyadır. 1964'te Vietnam Savaşı sırasında (1959-75) Özel Harekât birlikleri tarafından kullanılmak üzere geliştirildi.
Kolay yiyecek tüketim kolaylığını optimize etmek için ticari olarak hazırlanan yiyeceklerdir. Bu tür yiyecekler, çok fazla hazırlık yapılmadan yemeye hazırdır. Genellikle, insanların yoğun bulunduğu yerlerde ayaküstü çabuk ulaşabildiği yiyeceklerdir.
Dardanel, Niyazi Önen tarafından 1984 yılında kurulan ve deniz ürünleri, dondurulmuş gıda, konserve gıda ile hazır yemek üretimi yapan Çanakkale merkezli gıda şirketi. Şirket, Türkiye'nin ilk konserve ton balığı üreticisidir.
B-rasyon Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinde konserve veya konserve edilmiş malzemeler kullanılarak hazırlanan, birliklere verilen bir yemek için kullanılan bir terimdir. 'B' oranlı yemekler saha mutfağı'nda hazırlanabilir, sahada servis edilebilir veya yeterli soğutma veya dondurucu tesisi olmayan garnizonlarda servis edilebilir.
Askerî çikolata veya D-rasyon, standart ABD askerî birlikleri için üretilen çikolata. Askerî çikolata, askerî birliklerin yiyeceklerinin bir parçası olarak birliklere verilmektedir. Askerî personele verilen çikolatanın çoğu "The Hershey Company" tarafından üretiliyor.
Askerî gıda, askerî personelin beslenmesine yönelik yiyeceklerdir. Askerî rasyon türleri arasında kumanya ve garnizon rasyonu bulunur. Beslenme kanununa göre bir askerin sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün, gerektiğinde de iki ara öğün beslenmesi gerekiyor.
Garnizon rasyonu, askerî personelin beslenmesine yönelik askerî gıda türüdür. Bu terim çoğunlukla tarihi ordularla ilgili olarak kullanılır. Beslenme ve askerî lojistik hakkındaki modern düşünce günümüzde genellikle çok farklıdır. Geleneksel olarak, bir ordunun garnizon payı oldukça basittir ve genellikle temel beslenme için yetersizdi. Garnizon rasyonuna bir askerin sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün dahildir.
Trinidad ve Tobago-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Trinidad ve Tobago arasındaki ilişkiler yakın geçmişe kadar oldukça sınırlı düzeyde kalmıştır. Küçük bir ada ülkesi olan Trinidad ve Tobago’nun coğrafi ve kültürel açıdan Türkiye’ye uzak oluşu bu durumda etkili olmuştur. Türkiye ile Trinidad ve Tobago arasında bugüne kadar başkanlık düzeyinde bir ziyaret gerçekleşmemiştir. İki ülkenin büyükelçilik düzeyinde diplomatik misyonu da bulunmamaktadır. Buna mukabil Türkiye ile Trinidad ve Tobago arasındaki resmî süreçler İstanbul’daki fahri konsolosluk aracılığıyla yürütülmektedir.
Gıda endüstrisi, dünya nüfusu tarafından tüketilen gıdanın çoğunu sağlayan karmaşık, çeşitli işletmelerden oluşan küresel bir ağdır. Gıda endüstrileri terimi, gıda maddelerinin üretimi, dağıtımı, işlenmesi, dönüştürülmesi, hazırlanması, muhafazası, nakliyesi, belgelendirilmesi ve paketlenmesine yönelik bir dizi endüstriyel faaliyeti kapsamaktadır. Günümüzde gıda endüstrisi, büyük ölçüde emek-yoğun olan küçük, geleneksel, aile tarafından yürütülen faaliyetlerden büyük, sermaye-yoğun ve son derece mekanize endüstriyel süreçlere kadar uzanan imalat ile son derece çeşitlenmiştir. Birçok gıda endüstrisi neredeyse tamamen yerel tarıma, ürüne veya balıkçılığa bağlıdır.
2005 yılında ISO tarafından yayınlanan Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standartlarıdır. İnsanlığın temel ihtiyacı olan gıdanın güvenli tüketilmesine yardımcı olur. Yalnızca üretimde değil gıdaların temininden tüketiciye ulaşana kadar kapsamlı uluslararası bir standarttır. Besin zincirinde oluşabilecek tüm tehlikeler göz önüne alınarak değerlendirilir. Günümüzde ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı geçerlidir.