İçeriğe atla

Cıva'nın Mirası. Almadén ve Idrija

Cıva'nın Mirası. Almadén ve Idrija
UNESCO Dünya Mirası
Konum İspanya,  Slovenya
KriterKültürel: ii, iv
Referans1313
Tescil2012 (36. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Cıva'nın Mirası. Almadén ve Idrija, İspanya'nın Kastilya-La Mancha eyaletindeki Almadén ve Slovenya, Idrija'da bulunan UNESCO'nun ortak bir Dünya Mirası alanıdır. Miras Alanı, iki cıva madenciliği alanını kapsamaktadır. Almadén madeni Antik Çağdan beri faaliyette iken, Idrija madeni ise ilk olarak 1490'da kuruldu.[1] Siteler, yüzyıllar boyunca Avrupa ve Amerika arasında önemli etkileşimler meydana getiren kıtalararası cıva ticaretine tanıklık etmektedir. İki bölge dünyadaki en büyük iki cıva madenini temsil etmektedir ve son zamanlara kadar faaliyetini sürdürmüştür. Cıva, Amerikan madenlerinden çıkarılan altın ve gümüş madenlerinin çıkartılmasında önemli bir rol oynadı.

Almadén bölgesinde, halkın yer altına gidebileceği bir Madencilik Parkı bulunmaktadır.[2] Retamar Kalesi,[3] San Rafael Madencilik Hastanesi (şimdi bir arşiv) ve on sekizinci yüzyıl konutları da dahil olmak üzere kasaba madenciliği tarihiyle ilgili binalar da yer almaktadır.[4]

Idrija'daki alan cıva depolarını ve altyapısını, madencilerin yaşadığı bölgeleri ve maden tiyatrosunu içermektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Heritage of Mercury. Almadén and Idrija - UNESCO World Heritage Centre". 25 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2017. 
  2. ^ "Mining Park". Tourist Office of Rios EVA Mancomunidad. 6 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2016. 
  3. ^ "Retamar Castle". Tourist Office of Rios EVA Mancomunidad. 6 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2016. 
  4. ^ "Bullring". Tourist office of Rios EVA Mancomunidad. 6 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Falun Madeni</span>

Falun Madeni, 10. yüzyıldan 1992'ye kadar bin yıldır faaliyette olan İsveç'in Falun şehrinde bir madendi. Avrupa'nın bakır ihtiyacının üçte ikisini üretti ve 17. yüzyıldaki İsveç savaşlarının çoğunun finansmanında yardımcı oldu. Madende meydana gelen teknolojik gelişmeler, iki yüzyıl boyunca küresel olarak madencilik üzerinde derin bir etkiye sahiptir. Maden şimdi bir müzedir ve 2001'de UNESCO dünya miras listesi olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">El-Mağtas</span>

Arapça "vaftiz" veya "batırma" anlamına gelen El-Mağtas, Ürdün'de, Ürdün Nehri'nin doğu kıyısında, resmi olarak "Ürdün Ötesinde Bethany" Vaftiz Siti adı ile bilinen bir arkeolojik Dünya Mirası alanıdır. İsa'nın Vaftizi'nin ve Vaftizci Yahya'nın vekaletinin orijinal makamı olarak kabul edilir ve en azından Bizans döneminden beri kutsal kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Spiennes'deki Neolitik Çakmaktaşı Madenleri</span>

Spiennes'deki Neolitik Çakmaktaşı Madenleri, Belçika'nın Mons şehrinin güneydoğusundaki Valon Bölgesi'ndeki Spiennes yakınlarında yer alır ve kuzey-batı Avrupa'da yer alan en büyük ve en eski Neolitik çakmak taşı madenlerinden birisidir. Madenler, MÖ 4.300 ve MÖ 200 yılları arasında Orta ve Geç Neolitik dönemde aktifti. 2000 yılı UNESCO tarafından sit alanı ve çevresi, "maden çıkarmak için kullanılan teknolojik çeşitliliği açısından dikkat çekici" olduğu için Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Valon Bölgesi'ndeki Ana Maden Sahaları</span>

Valon Bölgesi'ndeki Ana Maden Sahaları, Belçika'nın güneyindeki Valon Bölgesi'nde 19. ve 20. yüzyıllardaki Belçika kömür madenciliği endüstrisiyle bağlantılı dört maden içeren UNESCO Dünya Mirası alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cornwall ve Batı Devon Madencilik Peyzajı</span> İngilterede bir Dünya Mirası alanı

Cornwall ve Batı Devon Madencilik Peyzajı, İngiltere'nın güneybatısındaki Cornwall ve West Devon'da yer alan maden sahalarını içeren bir Dünya Mirası alanıdır. Alan, Temmuz 2006'da Vilnius'taki UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin 30. Oturumunda Dünya Mirası listesine eklendi. 2011'de South Crofty'de madenciliği yeniden başlatmak ve Hayle Harbor'da bir süpermarket inşa etmek için planlar yapıldı ve Dünya Miras Komitesi, 2014 yılında, Dünya Mirası alanını Tehlike altındaki Dünya Mirasları listesi'ne dahil etme kararı aldı ancak bu karar reddedildi.

<span class="mw-page-title-main">Dobšinská Buz Mağarası</span> Slovakyada Bir Buz Mağarası.

Dobšinská Buz Mağarası ya da Dobšinská Úadová jaskyňa (Slovakça), Slovakya'da, Slovak Paradise Dağlarında yer alan Dobšiná madencilik kasabasının yakınlarında yer alan bir buz mağarasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bochnia Tuz Madeni</span>

Bochnia Tuz Madenleri, Bochnia, Polonya'da yer alır; Polonya'daki en eski tuz madeni, dünyadaki en eski tuz madenlerinden biridir. Bu maden, Bochnia'da tuz ilk keşfedildikten sonra 12. ve 13. yüzyıllar arasında kuruldu ve Kraliyet madencilik şirketi żupy krakowskie'nin bir parçası haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Tarnowskie Góry Tarihi Gümüş Madeni</span> Tarihi Gümüş Madeni

Tarihi Gümüş Madeni,, Polonya'nın Silezya bölgesinde yer alan Tarnowskie Góry'deki bir maden müzesidir. Maden ve komşusu Black Trout Adit, gümüş madencilik endüstrisinin kalıntılarıdır. Müze, Avrupa Endüstriyel Mirası Rotası üzerinde bir dayanak noktasıdır. 2017 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kežmarok ahşap eklem kilisesi</span>

Kežmarok ahşap eklem kilisesi, Kežmarok, Slovakya'daki ahşap bir kilisedir. Yerel Lüteryanlar, yalnızca ahşap kiliseler inşa etmelerine izin verildiğinden, kiliseyi bir dini zulüm döneminde inşa ettiler. Bu yüzden kiliselerin bağlantı noktaları bile ahşaptan yapılmıştı. İnşaat, İsveç ve Danimarka da dahil olmak üzere çeşitli ülke Protestanları tarafından maddi olarak desteklendi.

<span class="mw-page-title-main">Almadén</span> İspanyanın Ciudad Real ilinde belediye

Almadén, İspanya'nın Kastilya-La Mancha özerk bölgesindeki Ciudad Real iliindeki bir kasaba ve belediyedir. Şehir, deniz seviyesinden 589 metre yüksekliktedir. Almadén, Arapça "المعدن al-ma'din" kelimesinden gelir ve "maden" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Idrija</span>

Idrija, batı Slovenya'da yer alan bir kasabadır. Cıva madeninde yer alan mağazalar ve altyapı ile birlikte madencilerin yaşadığı mahalle ve madencilerin tiyatrosu dikkat çekicidir. Almadén'deki cıva madeniyle birlikte, 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. 2011 yılında Idrija, Alpine Town of the Year ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Piyemonte'deki Üzüm Bağları Peyzajı: Langhe-Roero ve Monferrato</span> UNESCO Dünya Mirası Listesinde "muhteşem manzaraya sahip beş farklı şaraplık alan" ve İtalyanın Piyemonte bölgesindeki Grinzane Cavour Kalesinin resmi adı

Piyemonte'deki Üzüm Bağları Peyzajı: Langhe-Roero ve Monferrato, UNESCO Dünya Mirası listesinde "muhteşem manzaraya sahip beş farklı şaraplık alan" ve İtalya'nın Piyemonte bölgesindeki Grinzane Cavour Kalesi'nin resmi adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Roero</span>

Roero, kuzey İtalya'nın Piyemonte bölgesindeki Cuneo ilinin kuzeydoğu köşesinde yer alan coğrafi bir alandır. Bu engebeli bölge, şarapları ve meyve üretimi ile meşhurdur: özellikle Canale'nin şeftalisi ve Guarene'de on sekizinci yüzyılda ortaya çıkan Madernassa olarak bilinen yerel armut çeşidi. Bölgede çilek de yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ore Dağı Madencilik Bölgesi</span> Almanya ve Çekya arasındaki eski bir endüstriyel miras alanı

Ore Dağı Madencilik Bölgesi, Almanya'nın Saksonya eyaleti ile Çekya'daki Kuzey Bohemya arasındaki sınır bölgesinde bulunan ve 800 yıldan daha eski bir endüstriyel miras alanıdır. Alman-Çek sınırının her iki tarafındaki Ore Dağlarının maden alanları, 6 Temmuz 2019'da Erzgebirge / Krušnohoří Madencilik Bölgesi adı altında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Krzemionki</span>

Krzemionki, aynı zamanda Krzemionki Opatowskie, Polonya'nın Ostrowiec Świętokrzyski şehrinin sekiz kilometre kuzey doğusunda bulunan Üst Jura (Oksfordiyen) çizgili çakmaktaşı çıkarılması için açılmış olan Neolitik ve erken Tunç Çağı çakmak taşı maden kompleksidir. İngiltere'deki Grimes Graves ve Belçika'daki Spiennes ile birlikte Avrupa'da tarih öncesi çakmaktaşı madenlerinin bilinen en büyük komplekslerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Roșia Montană</span> Romanyada komün (comună)

Rosia Montană batı Erdel, Romanya'nın Apuseni Dağları'ndaki Alba ilinin bir komünüdür. Küçük nehir Roșia Montană'nın aktığı Valea Roșiei'de yer almaktadır. Komün on altı köyden oluşmaktadır: Bălmoșești, Blidești, Bunta, Cărpiniș (Abrudkerpenyes), Coasta Henții, Corna (Szarvaspatak), Curături, Dăroaia, Gârda-Bărbulești, Gura Roșiei (Verespataktorka), Iacobești, Ignățești, Roșia Montană, Șoal, Țarina, and Vârtop (Vartop).

<span class="mw-page-title-main">Vernazza</span> La Spezia iline bağlı komün (Liguria, İtalya)

Vernazza, Kuzeybatı İtalya'da, La Spezia, Ligurya'da yer alan bir kasaba ve komündür. Cinque Terre bölgesini oluşturan beş kasabadan biridir. Vernazza kuzey yolu üzerindeki dördüncü kasabadır, taşıt trafiğine kapalıdır ve İtalyan Rivierası'ndaki aktif "balıkçı köylerinden" biri olmaya devam etmektedir. Cinque Terre'nin tek doğal limanıdır ve zarif evleriyle ünlüdür. 1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.