İçeriğe atla

Cüneyt Ölçer

Cüneyt Ölçer
DoğumCüneyt Şefik Ölçer
1 Mart 1925(1925-03-01)
Ankara, Türkiye
Ölüm31 Ocak 1990 (64 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
MilliyetTürk
Eğitimİstanbul Teknik Üniversitesi
MeslekNümismat, yazar ve inşaat yüksek mühendisi
EvlilikNazan Ölçer
Çocuk(lar)2

Cüneyt Şefik Ölçer (1 Mart 1925 – 31 Ocak 1990), Türk nümismat,[1] yazar ve inşaat yüksek mühendisidir.

Hayatı ve kariyeri

1925 senesinde Ankara'da dünyaya geldi. İlkokulu Ankara'da tamamladı. 1942'de Yüksek Mühendis Mektebi'ne girdi. 1948 senesinde ise İstanbul Teknik Üniversitesini bitirdi. Ardından Karayolları Genel Müdürlüğünde dokuz yıl görev yaptı. Mesleğinde staj yapıp uzmanlaşmak için Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderildikten sonra Türkiye'ye döndüğünde müteahhitlik yaptı.[2]

Müteahhitliğin ardından Bursa Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, İller Bankası Planlama Daire Başkanlığı, Türkiye İş Bankası İnşaat Emlak İstanbul Müdür Yardımcılığı pozisyonlarında bulunmuştur. 1976 senesinde emekli olan Ölçer 1980 senesinde Kültür Bakanlığında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürü olarak görev almıştır.[2][3]

Nümismatiğe olan ilgisi kağıt para ve sikke koleksiyonu yaparak başladı. 1962 yılından itibaren birçok ülkede Osmanlı paraları üzerinde çalışmalar yapmıştır.[4][5] Türk Nümismatik Derneği Başkanlığı yapmıştır.[6]

Evli ve 2 çocuğu bulunan Ölçer, 1990 yılında öldü.[2]

Cüneyt Ölçer'in Zincirlikuyu Mezarlığı'nda bulunan kabri.

Eserleri

  • Son Altı Padişah Zamanında İstanbul'da Basılmış Gümüş Paralar
  • Yıldırım Bayezid'in Oğullarına Ait Akçe ve Mangırlar
  • Sultan II. Mahmud Devri Osmanlı Madeni Paraları[7]
  • Sovyet Rusya Müzelerinde Nadir Osmanlı Paraları
  • Nakışlı Osmanlı Mangırları
  • Sultan Abdülmecid Devri Osmanlı Madeni Paraları
  • Sultan Abdülaziz Devri Osmanlı Madeni Paraları
  • Karamanoğulları Beyliği Madeni Paraları
  • 50 Yılın Türk Kâğıt Paraları

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Takastan bugünlere: PARA!". Cumhuriyet. 26 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 
  2. ^ a b c "Bir Koleksiyoncu" (PDF). Portakal Dergisi / İSAMVERİ.ORG. 10 Ocak 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 
  3. ^ "İnşaat Mühendisleri Günü Kutlandı" (PDF). İMO. 10 Ocak 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 
  4. ^ "Cumhuriyet Kitap" (PDF). Marmara Üniversitesi. Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki. 29 Haziran 1990. 13 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Ocak 2022. 
  5. ^ Nicol, Norman D. (1985). "Review of Avrupa Müzerlerinde Nadir Osmanlı Madeni Paraları (Rare Ottoman coins at European museums)". Middle East Studies Association Bulletin. 19 (1): 108-109. ISSN 0026-3184. 14 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2022. 
  6. ^ "Cüneyt Ölçer". Cumhuriyet. 3 Ocak 1988. 14 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2022. 
  7. ^ Parry, V. J. (1972). "Review of Sultan Mahmud II zamaninda darp edilen Osmanli madeni paralari, H. 1223-1255/M. 1808-1839". Bulletin of the School of Oriental and African Studies, University of London. 35 (2): 433-434. ISSN 0041-977X. 15 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Para</span> devletçe bastırılan, üzerinde değeri yazılı kâğıt veya metalden ödeme aracı, nakit

Para, mal ve hizmetlerin değiş-tokuşu için kullanılan araçlardan en yaygın olanı. Para sözcüğü ile genellikle madenî para ve banknotlar kastedilmekle birlikte; ekonomide, vadesiz mevduatlar ve kredi kartları da parayı meydana getiren unsurlardan sayılır. Vadeli mevduat, devlet tahvili gibi değişim araçları ise para benzeri olarak değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Amasya</span> Amasya ilinin merkezi olan şehir

Amasya, Amasya ilinin merkezi olan şehirdir. 2020 itibarıyla Amasya şehir merkezi 147.266 nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">I. Selim</span> 9. Osmanlı padişahı (1512–1520)

I. Selim veya bilinen adıyla Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. padişahı ve 88. İslam hâlifesidir. "Hâdimü'l-Haremeyni'ş-Şerîfeyn" unvanına ve divan edebiyatındaki "Selîmî" mahlasına sahiptir. Babası sekizinci Osmanlı padişahı II. Bayezid, annesi II. Gülbahar Sultan'dır. 1512-1520 yılları arasında süren yalnızca 8 yıllık saltanatında imparatorluğu muazzam bir hızla genişletti ve özellikle 1516 ile 1517 yılları arasında düzenlediği sefer ile tüm Doğu Akdeniz ile Mısır dahil önemli Orta Doğu bölgelerini ele geçirdi. Padişahlığı döneminde Anadolu'da birlik sağlandı ve Mısır'da hüküm süren Memlûk Devleti'ne son verildi. Devrin en önemli iki ticaret yolu olan İpek ve Baharat Yolu'nu da ele geçiren Osmanlılar, bu sayede doğu ticaret yollarını da tamamen kontrolleri altına aldılar.

<span class="mw-page-title-main">Nümismatik</span> Paraları inceleyen dal

Nümismatik veya meskûkât, sikke veya kâğıt para koleksiyonculuğu ve paraları inceleyen çalışma sahası. Sikkecilik olarak da adlandırılır. Bu alanda uzman kişilere "nümismat" adı verilir. Nümismatik; kaybolmuş uygarlıkların, kentlerin ve yerleşim yerlerinin kesin olarak belirlenmesine katkı sağlar, tarihsel süreç içinde yok olmuş anıt ve yapılara ilişkin kanıtları bizlere anlatır. İmparatorların saltanatlarının başlangıç tarihlerinin, almış oldukları unvanların, imparatorluk dönemleri boyunca yaptıkları işlerin, kazandıkları zaferlerin ya da yenilgilerin kesin biçimde belirlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda nümizmatik Antik Sikke darbında kullanılan madenin türüne göre o toplumun, o dönemdeki ekonomik durumu konusunda ciddi ipuçları sağlamaktadır. Bir arkeoloğun kazı çalışmasında bulabileceği en iyi şeylerden biri Antik Sikkedir. Bulunmuş olan bir Antik Sikke yapılan arkeolojik çalışma katmanı için anında bir tarih sağlayabilir. Ek olarak Antik Sikkeler ticaret, ekonomi, sosyal organizasyon, mitoloji, ideolojiler, şahsiyetler, liderlik, askeri, önemli olayları anlatmaktadır. Antik Sikkelerin hangi devlet döneminde, hangi yıllarda, hangi İmparator adına darb edildiği gibi bulgular tarihsel gerçeklerin ortaya çıkarılmasında önemli rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Madenî para</span> altın, gümüş, bakır, bronz, alüminyum vb. madenlerin alaşımından yapılan para

Madenî para veya eski dilde sikke; altın, gümüş, bakır, bronz, alüminyum vb. madenlerin alaşımından yapılan para. İlkel çağlardan beri ticarette geçerli olan değiş-tokuş yöntemleri yerine, daha kullanışlı bir değişim aracı olarak icad edilmiştir. Sikke kavramı daha çok tarihî madenî paraları tanımlamak için kullanılır. Günümüzde madenî paraları tanımlamak için bozuk para kavramı da kullanılır ancak bozuk para kavramı her zaman 'sadece' madenî paraları kapsamayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kuruş</span> Türk lirasının 100de biri olan para birimi

Kuruş önceden guruş, birçok ülkede farklı zaman dilimlerinde kullanılmış para birimi. Ortaya çıktığı dönemdeki anlamı "büyük gümüş para"dır. 1687-1879 yılları arasında Osmanlı'nın temel para birimidir.

Ekrem Hakkı Ayverdi, Türk mühendis, mimar, tarihçi, yazar. Türk mimarisine çok sayıda eser kazandırmış ve pek çok eseri de restore etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Akçe</span> Osmanlı Devletinin ilk zamanlarından itibaren bastırılan ve kullanılan gümüş para birimi

Akçe, Osmanlı Devleti'nin ilk zamanlarından itibaren bastırılan ve kullanılan gümüş para birimidir. İlk akçe Bursa'da Orhan Gazi tarafından 1327 yılında bastırılmıştır. Akçe Osmanlı Devleti'nin temel para birimiydi. Bu para biriminde ilk dönemlerde üzerine basılı bir tarih bulunmamasıyla birlikte, padişah I. Bayezid ile birlikte akçeler üzerine tarih basılma uygulamasına geçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Banknot</span>

Banknot ya da kâğıt para; taşıyana üzerinde yazan miktarın ödenmesi basan kurum tarafından garanti edilen, faiz taşımayan, yasal bir ödeme aracı. İngilizcedeki bank ve note yani banka ve not kavramlarının birleşiminden gelir. Banknotun, altın, gümüş, döviz gibi menkul kıymetlerden teşekkül eden bir karşılığı bulunmayabilir. Eskiyen para tedavülden çekilerek imha edilir.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros Hayreddin Paşa</span> Osmanlı denizcisi ve kaptan-ı deryâsı (1478–1546)

Hızır Reis veya bilinen adıyla Barbaros Hayreddin Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptan paşası ve 25. kaptan-ı deryâsı olan denizci ve askerdir. 16. yüzyılın ilk yarısında gerçekleştirdiği askerî seferlerle Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin deniz politikasına ve Tersane-i Amire'ye nizam verdi.

<span class="mw-page-title-main">Suat Hayri Ürgüplü</span> 11. Türkiye başbakanı

Ali Suat Ürgüplü,, Türk bürokrat, büyükelçi ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 11'inci başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Kemal Çağlar</span> Türk şair ve siyasetçi

Behçet Kemalettin Çağlar, Türk şair ve siyasetçi. Faruk Nafiz Çamlıbel ile birlikte Onuncu Yıl Marşı'nı yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dirhem</span>

Dirham, dirhem veya dirhm gümüş bir madeni paraydı ve hala birçok Arap ülkesinde kullanılmakta olan bir para birimidir. Aynı zamanda ilgili kütle birimidir. Adı, eski Yunan para birimi olan drahmiden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mimarisi</span> Osmanlı mimarisine genel bakış

Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun beylik olarak kurulup, imparatorluk olarak yayıldığı ve hüküm sürdüğü dönemlerde inşa ettiği veya fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsar. Osmanlı mimarisi kendinden önce gelen Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Selçuklu mimarisi, Bizans mimarisi, İran mimarisi ve Memlük mimarisi'nden etkilenmiştir. Osmanlı mimarisinin, Akdeniz ile Ortadoğu mimari geleneklerinin sentezi olduğunu düşünen mimarlık eleştirmenleri de vardır. Her ne kadar farklı dönemlerdeki ihtiyaca ve teknolojiye göre farklı yapı türleri inşa edildiyse de, genelde Osmanlı'nın hakim olduğu bölgelerde camiler ve çevresinde yapıların inşa edilmesi sıklıkla rastlanan bir olguydu. Camiler, çevrelerine yapılan sosyal yapılarla birlikte bir külliye teşkil ediyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Ankara (isim)</span> Ankara şehrinin adının etimolojik tarihçesi

Ankara, tarih boyunca pek çok değişik isimle anılmıştır. Şehir, Frigler, Galatlar ve Romalılar tarafından gemi çapası anlamına gelen Ἄγκυρα olarak adlandırıldı; bu ad Latin harfleri ile Batılı kaynaklarda Ankyra ve Ancyra olarak yazılmıştır. Ankara, Arapça kaynaklarda "Beldei-el Selasil", "Mamuriye" ve "Ma'muriye-i Selâse" olarak geçer. Klasik Yunanca "Anküra" şeklinde telaffuz edilen şehrin adı, Araplar tarafından korunmuştu. Türkler'in Anadolu'ya gelmesinden sonra bu ad "Ankara" ve "Engürü" olarak değişime uğradı, batı dillerine de "Angora" olarak geçti. "Engürü" adı, Arapça ekiyle Engüriye olmuştur. Ankara'yı egemenliğinde tutan devletler tarafından basılan sikkelerde kullanılan resmî ad, Selçuklular'da "Ankara", İlhanlılar döneminde "Engürü" ve "Engüriye", Osmanlı Devleti'nde "Engürü" ve "Ankara" olmuştur. Osmanlılar'da 16. yüzyıldan itibaren şehrin adı resmen Ankara (آنقره) olmasına rağmen, halk arasında "Engürü", Batılılar arasında ise "Angora" şeklinde kullanılmaya devam etmiştir. Türkiye'nin kuruluşundan sonra diğer adların kullanımı son bulmuş ve Ankara adı evrenselleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abdüllatif Suphi Paşa</span> Osmanlı devlet adamı, yazar

Abdüllatif Suphi Paşa veya Sami Paşazade Subhi Paşa. Osmanlı devlet adamı ve yazar.

Türk Nümismatik Derneği (TND), 9 Mayıs 1968'de kurulan nümismatik derneğidir.

<span class="mw-page-title-main">İmadettin Elmas</span> Türk siyasetçi

İmadettin Elmas, Türk siyasetçidir.

Osmanlı padişahların katıldığı savaşlar Listesi aşağıda gösterilmiştir.

Ömer Diler, İslami paralar konusunda uzmanlaşmış bir Türk nümismat. Ölümünden sonra çıkan İlhanlılar kitabı, İlhanlıların madeni paraları üzerine kesin çalışmadır.