İçeriğe atla

Cüheyman el-Uteybi

Cuheyman el-Uteybi

Cüheyman el-Uteybi (d. 16 Eylül 1936 - ö. 9 Ocak 1980), Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları kurumunda 18 sene görev yapmış, 1979'daki Kâbe Baskını ile ünlenmiş şiddet yanlısı. İlkokul 4. sınıftan sonra İslam üniversitesine bağlı ortaokula geçmiş, daha ilk senede okulu bırakmıştır. Böylece eğitim hayatı bitmiştir. Menura kentinde Muhammed Abdullah el-Kahtani ile tanışmış, kız kardeşi ile evlenmiştir. Hicri 1400 yılında ünlü Kâbe Baskını için harekete geçmiştir.

1400 Muharreminin başları

Müslümanlar her yüzyılın başında "Şüphesiz ki, Allah her yüzyılın başında bu ümmete dinî işlerini yenileyecek bir müceddid gönderecektir.[1]" hadisi nedeniyle bir müceddid (yenileyici) gönderileceğine inandıkları gibi, bazıları da Muhammed peygamberin ailesinden isminin "Muhammed" ve babasının isminin de peygamberin babasının ismiyle aynı olduğuna ve onun Mescid-i Haram'a sığınacağına sonra da oradan Irak'a ilerleyeceğine inanırlar.

Hicri 1400'ün başında Cuheyman ve sözde mehdi Muhammed bin Abdullah'a göre her şey tamamdı. Bir tek beklenen Mehdi'nin Hicri 1400 yılında Kabe'de ortaya çıkması kalmıştı. Bu planı uygulamak üzere Cuheyman ve adamları 20 Kasım 1979 yılında sabah namazından sonra namazlarının kılınması için  tabutlarla Mescid-i Haram'a girdi. Namazın tamamlanmasından sonra Cuheyman ve kayınçosu "Mehdi"nin ortaya çıkışını ve Allah'ın düşmanlarından Mescid-i Haram'a sığınmasını ilan ettiler.

Sonra Cuheyman ve takipçileri "beklenen MehdiMuhammed Abdullah el-Kahtani'ye biat etmeye başladılar ve orada bulunan herkesten de biat etmelerini istediler. Mescid-i Haram'ın kapısı örtülmüştü. Namaz kılanlar kendilerini bir anda kuşatma altında buldular. Bazı görgü tanıklarına göre usta keskin nişancılar en yüksek minareden Mekke mahallelerinin bacalarını görüyordu ve Suudi askerlerine ateşle karşılık veriyorlardı. Bazılarına göre ise Mescid-i Haram'da kalmaları 3 gün sürmüştü. Bundan sonra Cuheyman isteyenlerin çıkmasına izin verdi. Bundan sonra hareketi mescitten çıkartmak ve askeri kuvvetlerin girişini sağlamak için elektrik ve su kesildi. Akabinde özetle her iki tarafta çok adam kaybetti

Mescid-i Haram'ın kurtuluşu ve Cuheyman'ın yakalanması

Yandaşlarının tutuklanmasından sonra Cuheyman

İlk intikal eden kuvvetler İç işlerindendi . Ama namaz kılanlara zarar gelmemesi istemeleri sebebiyle başarısız oldular. Yardım çağrılarından önce Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları zırhlı araçlarla müdahale etti. Cuheyman yandaşları keskin nişancılarla karşı koymaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Saklanmaya başladılar. Baskın böylece sonuçlandırıldı. Cuheyman ve adamları kaçarak zemzem kuyusuna sığındılar.[]

Operasyondan sonra sür'atle mahkeme  kuruldu. Mahkemede Cuheyman'da dahil  61 militanın  kafalarının kesilmek suretiyle belli başlı şehirlerde idam edilmesine karar verildi.

Akrabalık

Cuheyman ünlü şair Halaf bin Hazal'ın çocuklarının dayısıdır. Aynı zamanda Cuheyman'ın çocuklarının dayısı da Halaf bin Hazal'dır.

  • Cuheyman 3 kez evlendi çocukları:
  • Huzel bin Cuheyman
  • Abdullah bin Cuheyman
  • Muhammed bin Cuheyman
  • Ve iki kızı

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hicrî takvim</span> Müslümanlar tarafından dinî günleri belirlemek için kullanılan Ay takvimi

Hicrî takvim, İslami, Müslüman ya da Arap takvimi, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, İslam peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir. Resmi olarak Afganistan ve İran tarafından kullanılmaktadır. Hicretin, Muharrem ayı yani takvimin başlangıç günü ya da ayıyla bir ilgisi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Mekke</span> Suudi Arabistanda bir şehir

Mekke ya da Mekke-i Mükerreme, bugünkü Suudi Arabistan'nın tarihi Hicaz'ında Mekke Bölgesi'nin yönetim merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Miraç</span> İslam inancında Muhammed tarafından gerçekleştirilmiş olan öte âlem yolculuğu

Miraç ; İslam dini anlatımlarında, Muhammed'in göğe yükselip, Allah ve öte âlemleri görüp geriye döndüğü rivayetlerine verilen isimdir. Rivayetler; Muhammed'in kalbinin temizlenmesi, Burak ve Cebrail eşliğinde Mescid-i Aksa'ya gidiş (isra), Burak'ı bağlayıp peygamberlere namaz kıldırma, muallak taşından göğe yükselme, Allah ile konuşmalar, gök katlarında diğer peygamberler ile diyaloglar, cennet ve cehennemi görme ve geri dönme gibi bölümlerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kâbe</span> İslamın kıblesi

Kâbe, bazen Kâbe-i Şerif, olarak anılan, İslam'ın en önemli camisi, Suudi Arabistan'ın Mekke kentindeki Mescid-i Haram'ın merkezinde yer alan bir yapıdır. İslam'ın en kutsal yeridir. Müslümanlar tarafından Beytullah olarak isimlendirilir ve namaz ibadetinin yerine getirilmesinde Müslümanlar için kıbledir.

<span class="mw-page-title-main">Kıble</span> namaz ibadeti için yönelinen yer (Kâbe)

Kıble, bazı dinlerde tapınma sırasında yönelinen doğrultuyu anlatır. Bazı dini gruplar haricinde Müslümanların ibadet (namaz) sırasında yöneldikleri yer Mekke'de bulunan Mescid-i Haram'daki Kâbe'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mescid-i Nebevî</span>

Mescid-i Nebevî veya Peygamber Mescidi, Hicret'ten sonra Medine'de İslam peygamberi Muhammed ile arkadaşları tarafından inşa edilen, Muhammed'in kabrinin de içerisinde bulunduğu mescit. "Nebevi" Arapçada "peygambere ait" anlamına gelir, "Mescid-i Nebevî" tamlamasının anlamı ise "Peygamber Mescidi"dir. Mekke'de bulunan Mescid-i Haram'dan sonra Müslümanlara göre ikinci en kutsal mescittir.

<span class="mw-page-title-main">Zilhicce</span> Hicri takvimde 12. ay

Zilhicce, Hicri takvime göre yılın 12. ve sonuncu ayıdır. Haram aylardan olan Zilhicce ayı, İslam'ın beş şartından biri olan hac ibadetinin yapıldığı, iki bayramdan biri olan Kurban Bayramı'nın kutlandığı ay olmasıyla kutsal olarak kabul edilir. Zilhicce ayından önceki ay Zilkade, sonraki ay ise yeni yılın ilk ayı Muharrem ayıdır.

Mescid-i Kıbleteyn, Medine'nin Kuzeybatısında Vebere Harresi denilen mevkide bulunan mescit. Tamlama, İki Kıbleli Mescid anlamına gelmektedir. Mescid-i Nebevî'ye 5 km uzaklıktadır. İlk adı, içinde bulunduğu bölgede yerleşik olan kabile dolayısıyla Benî Selime Mescidi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mekke'nin Fethi</span> Müslümanların 630da Mekkeyi ele geçirmesi

Mekke'nin Fethi, 10 Ocak 630 tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslüman ordusunun, Mekkeli Kureyşlilerin elindeki Mekke'yi fethetmesidir. Bu fetih, İslam tarihindeki en önemli olaylardan biridir. Bu fetih, Müslümanlar ile Kureyş kabilesi arasındaki yaklaşık sekiz yıl boyunca süren savaşların sonunu getirmiş ve Arap Yarımadası'nda İslam'ın yayılışını daha da hızlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Fitne</span> Emevi Dönemi Müslüman iç savaşı (680-692)

İkinci Fitne veya Erken İslam Tarihinde İkinci İç Savaş, Emevi hakimiyetinin başlarında I. Muaviye’in ölümüyle birlikte baş gösteren siyasi / askeri çatışmalardan oluşan karışıklık dönemi. Dönemin tarihi üzerinde tarihçiler arasında ittifak sağlanmamışsa da, en çok kabul gören görüş, İkinci Fitne’nin 680-692 yılları arasında olduğudur.

Büyük Ayetullah Seyyid Sadık Hüseyni Şirazi, Iraklı-İranlı taklit merciidir. 1942'de Irak'ın Kerbela şehrinde dünyaya geldi. Kum ve Necef'te dini eğitim aldı. Günümüzde Kum şehrinde dini eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İki kutsal caminin hizmetkârı</span> Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevinin koruyucusu olduğunu simgeleyen kraliyet unvanı

Hâdimü'l-Haremeyn ya da iki kutsal caminin hizmetkârı, Eyyûbî sultanları, Memlûk sultanları, Osmanlı padişahları ve günümüzde Suudi kralları dâhil olmak üzere İslam hükümdarları tarafından kullanılan kraliyet ünvanı. Bu ünvan, İslam dünyasının en kutsal iki mescidi olarak kabul edilen Mekke’deki Mescid-i Haram ve Medine’deki Mescid-i Nebevî'nin hükümdar tarafından korunması, sorumluluğunun garanti altına alınması ve sürdürülmesi anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Mescid-i Haram vinç faciası</span>

Mescid-i Haram vinç faciası, 11 Eylül 2015'te Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinde bulunan Mescid-i Haram içerisinde, genişletme çalışmaları kapsamında bulunan bir vinç kulesinin çökmesi sonrası 107 kişinin ölümü ve 238 kişinin yaralanması ile sonuçlanan kaza.

<span class="mw-page-title-main">1979 Kâbe Baskını</span>

1979 Kâbe Baskını, 20 Kasım 1979 tarihinde başlayan ve 4 Aralık 1979 tarihine kadar devam eden, Kâbe'de yaşanan silahlı çatışma.

Muhammed Abdullah el- Kahtani 28 Eylül 1935 yılında Suudi köylerinden birinde doğdu. AbdulAziz bin Baz 'ın öğrencilerinden biriydi. Cuheyman El Uteybi onu "beklenen mehdi" olduğuna ikna etti. Halid bin Abdülaziz el-Suud zamanında Suudi Arabistan devletine karşı Cuheyman El Uteybi ile birlikte Kabe'ye baskın düzenlediler. Baskının 4. günündeki çatışmalar sırasında öldürüldü. Ölümü sonraki günlerde ortaya çıkışında öldüğü için örgüt içerisinde şüphe ve sorgulama yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Gulâm Ahmed</span> Ahmedîliğin kurucu peygamberi (1835–1908)

Mirza Gulâm Ahmed, Ahmedîlik dinî hareketinin kurucusu. Kendisini müceddid, Hristiyanlara vadedilen mesih ve Müslümanlar için kıyamete yakın geleceğine inanılan mehdi olarak ilan etmiştir. Bir müddet sonra Allah'tan vahiy aldığını ve İsa'nın gücünün taşıyıcısı olduğunu ve Krişna'nın kendisinde tecessüm ettiğini iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suud eş-Şureym</span> Suudi Arabistan. Kabe İmamlarından Suud Eş-şureym

Suud bin İbrahîm Muhammed eş-Şureym(Arapça: سعود بن ابراهيم بن محمد الشريم; d. 19 Ocak 1964, Riyad, Suudi Arabistan), Suudi Sünni şeyh, alim, Kabe imamı.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan'da COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemi maddesi

Devam eden COVID-19 pandemisinin Suudi Arabistan'a sıçradığı 2 Mart 2020'de onaylandı. 8 Nisan'a kadar Suudi kraliyet ailesinin 150 kadar üyesinin testi pozitif çıktı. Kralın yeğeni Faysal bin Bandar Al Saud, yoğun bakım ünitesine koronavirüs komplikasyonları nedeniyle kaldırıldı. 14 Mayıs itibarıyla 46.869 doğrulanmış vaka var.

Şeyh Abdullah Avad el-Cüheni, Mescid-i Haram imamlarından biridir. Medine İslam Üniversitesi Kuran Fakültesi'nden lisans derecesi ve Mekke'deki Ümmü'l-Kura Üniversitesi'nden doktora (Ph.D) derecesi vardır.

Aşağıdaki taslakta İslam dini ile ilgili çeşitli kavramlar, olaylar, kişiler ve kurumlar yer almaktadır