İçeriğe atla

Câmiü'l-Fenâ

Koordinatlar: 31°37′33″K 7°59′22″D / 31.62583°K 7.98944°D / 31.62583; 7.98944
Câmiü'l-Fenâ
ساحة جامع الفناء
Câmiü'l-Fenâ
Harita
Haritadaki yeri
TürüMeydan
KonumMarakeş, Fas
Koordinatları31°37′33″K 7°59′22″D / 31.62583°K 7.98944°D / 31.62583; 7.98944

Câmiü'l-Fenâ (Arapçaساحة جامع الفناء, romanizeSeha Câmiü'l-Fenâ), Fas'ın Marakeş kentinde bulunan bir meydan ve çarşıdır. Meydan, Marakeş'in ana meydanı olup hem yerel sakinler hem de turistler tarafından kullanılmaktadır.

Meydanın tarihi ve isminin kökeni bilinmemektedir. 19. yüzyıla kadar burada gerçekleşen köle ticareti ve infazlar için kullanıldığı için "ölüm içtiması" veya "Dünyanın Sonundaki Cami" anlamına geldiğine inanılmaktadır.[1]

Meydanda her akşam sokak restoranlarının bulunduğu dev bir çarşı kurulmaktadır. Çevrelerinde hokkabazlar, Berberi efsaneleri ve masalları anlatan hikâye anlatıcıları, davulcular, gnava müzisyenleri, yılan oynatıcıları, şifacı veya diş hekimleri toplanır. Çeşitli sokak sanatçılarının performansları burada genellikle gece yarısına kadar sürer ve turistler arasında oldukça popülerdir.

2001 yılında meydan, Marakeş'in tüm tarihi merkezi ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi. 2001 yılında meydanın "kültürel alanı", 2008 yılında İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Mirasının Başyapıtı ilan edilmiş ve UNESCO Somut olmayan kültürel miras listesi'ne dahil edilmiştir.[2]

28 Nisan 2011 tarihinde meydanda düzenlenen bir terör saldırısı sonucu 17 kişi öldü ve 25 kişi yaralandı.[3]

Câmiü'l-Fenâ panoraması

Kaynakça

  1. ^ The Mosque at the End of the World 21 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Tahir Shah, BBC Radio 3, 10 April 2010
  2. ^ "Medina of Marrakesh - UNESCO World Heritage Centre". UNESCO. 11 Kasım 2008. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2023. 
  3. ^ "Morocco: Marrakesh bomb strikes Djemaa el-Fna square". BBC News. 28 Nisan 2011. 16 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2023. 

Ek okuma

  • The Rough Guide To Morocco, 2001. Rough Guide Publishing 1-85828-601-8

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Siena</span> Siena iline bağlı komün (Toskana, İtalya)

Siena, orta İtalya'da Toskana bölgesinde bir şehirdir. Siena İlinin de idari merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Alcalá de Henares</span> İspanyanın Madrid ilinde belediye

Alcalá de Henares, İspanya'nın Comunidad de Madrid Özerk Bölgesinde şehir. Madrid'in 30 km kuzeydoğusundadır. Yaklaşık 200,000 kişilik nüfusu ile bölgenin ikinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Marakeş</span>

Marakeş, Fas'ın orta kısmında bulunan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Tunus (şehir)</span> Tunusun başkenti

Tunus, Tunus'un başkenti ve Tunus ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Tunus şehri sınırları dışında bulunan ve Tunus'un etrafında şehirleşmiş metropoliten varoşları ile birlikte Tunus şehri "Büyük Tunus " olarak anılmaktadır. 2004 yılı verilerine göre nüfusu belediye sınırları içinde nüfusu 728,453 kişidir. "Büyük Tunus" metropoliten bölgesinin nüfusunun ise yaklaşık 2.7 milyon olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kemeraltı</span> İzmir, Türkiyede tarihî bir çarşı

Kemeraltı, Türkiye'nin İzmir şehrinde, Konak ilçesindeki Mezarlıkbaşı semtinden başlayarak Konak Meydanı'na kadar ulaşan ve ticari faaliyetlerin yoğun şekilde yaşandığı semt ve çarşıdır. Fevzipaşa Caddesi ve Eşrefpaşa Caddesi çarşının kara sınırlarını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Han el-Halili</span> Kahirenin merkezinde yer alan kentteki en büyük tarihi çarşı

Han el-Halili, Mısır'ın başkenti Kahire'nin merkezinde yer alan kentin en büyük tarihi çarşısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Azerbaycan, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi 16 Aralık 1993'te onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

Somut olmayan kültürel miras veya yaşayan kültürel miras, bir topluluğun veya bireyin kendi kültürel mirasının bir parçası olarak gördüğü her türlü bilgi, beceri, uygulama, ifade ve bunlarla ilişkili araç, gereç ve mekanı ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler</span>

Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler, M.Ö. 5000 - M.Ö. 500 yılları arasında Alplerde ve çevresindeki göllerin, nehirlerin veya sulak alanların kenarlarında inşa edilmiş bir dizi tarih öncesi kazık konut yerleşimleridir. 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine Avusturya'da, Fransa'da (11), Almanya'da (18), İtalya'da (19), Slovenya'da (2) ve İsviçre'de (56) bulunan 111 site eklendi. Ayrıca, bu Dünya Mirası alanı, Slovenya'da listelenen ilk kültürel dünya mirası oldu.

<span class="mw-page-title-main">Makapansgat</span>

Makapansgat, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Limpopo eyaletindeki Mokopane'nin kuzeydoğusunda, Makapansgat ve Zwartkrans Vadileri'nde yer alan bir arkeolojik alandır. Günümüzden 3.0 ila 2.6 milyon yıl öncesinetarihlenen Australopithecus fosil kalıntıları ile önemli bir paleontolojik alandır. 1999 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aragon'daki Müdeccen Mimarisi</span>

Aragon'daki Müdeccen Mimarisi, Aragon (İspanya) merkezli bir estetik akımdır ve bu akımın uygulandığı bazı binalar UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uramanat Kültürel Peyzajı</span>

Hawraman Kültürel Peyzajı veya Uramanat Kültürel Peyzajı, İran'ın 26. somut kültürel miras alanıdır. Bu el değmemiş ve dağlık peyzaj alanı, MÖ 3000'den beri bölgede yaşayan tarıma dayalı bir Kürt kabilesi olan Hawrami halkının geleneksel kültürüne tanıklık etmektedir. Miras alanı, İran'ın batı sınırı boyunca Kürdistan ve Kirmanşah eyaletlerinde, Zagros Dağları'nın merkezinde uzanmaktadır.

Somut olmayan kültürel miras festivaller, müzikler, performanslar, kutlamalar, el sanatları ve sözlü gelenekler gibi geleneksel bilgileri kapsayan, Ukrayna'nın soyut ve öğrenilmesi gereken kültürel mirasının unsurlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">2011-2012 Fas protestoları</span>

2011-2012 Fas protestoları, 20 Şubat 2011'den 2012 sonbaharına kadar Fas'ta meydana gelen bir dizi protesto gösterisidir. Orta Doğu'daki Arap Baharı olarak adlandırılan diğer protestolardan ilham aldılar. Protestoları 20 Şubat Hareketi organize etti.

<span class="mw-page-title-main">Ekberiye Bahçesi</span>

Ekberiye Bahçesi, İran'ın Güney Horasan Eyaleti'ndeki, Bircend'de bulunan bir UNESCO Dünya Mirası Alanı'dır. 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir. Aynı zamanda bir müze ve turizm alanı olarak hizmet vermekedir.

<span class="mw-page-title-main">Kutubiyye Camii</span>

Kutubiyye Camii, Fas'ın Marakeş kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1147 yılında Muvahhidler döneminde Abdülmü'min tarafından inşa edilmiştir ve medine mahallesinde Câmiü'l-Fenâ yakınında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marakeş Müzesi</span>

Marakeş Müzesi, Fas'ın Marakeş şehrinin eski merkezinde bulunan tarihi bir saray ve müzedir. Dikkate değer mimarisinin yanı sıra müzenin koleksiyonunda çeşitli tarihi sanat eserleri ve Fas'tan çağdaş sanat eserleri sergilenmektedir.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri, bir halkın gerçekleştirdiği fiziksel olmayan gelenek ve uygulamalardır. Bir ülkenin kültürel mirasının bir parçası olarak kutlamalar, festivaller, gösteriler, sözlü gelenekler, müzik ve el sanatları yapımını içerir. "Somut olmayan kültürel miras", 2003 yılında hazırlanan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nde tanımlanmaktadır. Yeni miras unsurlarının UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydedilmesi, sözleşmeyle kurulan uluslararası Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi tarafından belirlenmektedir. Kazakistan anlaşmayı 27 Mart 2006 tarihinde imzalamıştır.

2011 Marakeş bombalaması, 28 Nisan 2011'de Fas'ın Marakeş kentindeki Camiül Fena'daki Argana Cafe'ye yönelik yurt içi bir terörist bombalamasıydı. Yalnız bir terörist Adil El-Atmani, kafeye bir sırt çantasının içine gizlenmiş iki ev yapımı düdüklü tencere bombası yerleştirdi ve bunları sabah 11:50'de patlatarak 17 kişiyi öldürdü ve 25 kişiyi yaraladı Ölenlerin çoğu turistti, aralarında bir grup Fransız öğrenci de vardı.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'ın Somut Olmayan Kültürel Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (UNESCO) tarafından belirlenen miras öğeleri, bir halk tarafından gerçekleştirilen fiziksel olmayan gelenek ve uygulamalardır. Bir ülkenin kültürel mirasının bir parçası olarak kutlamalar, festivaller, performanslar, sözlü gelenekler, müzik ve el sanatları yapımı gibi öğeleri içerir. "Somut Olmayan Kültürel Miras" terimi, 2003 yılında taslak haline getirilen ve 2006 yılında yürürlüğe giren Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi ile tanımlanmıştır. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine yeni miras öğelerinin eklenmesi, sözleşme tarafından kurulan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükûmetlerarası Komitesi tarafından belirlenir. Ermenistan, sözleşmeyi 18 Mayıs 2006 tarihinde onaylamıştır.