İçeriğe atla

Bıçak Düşmez Belinden

"Bıçak Düşmez Belinden"
Şevki Bey şarkısı
TarzTürk halk müziği,
DilTürkçe
YazarŞevki Bey
BesteciŞevki Bey

Bıçak Düşmez Belinden (Konya Zeybeği)(Yunanca:Ζεϊμπέκικο Ικονίου)(Yunanca:χοροσ των μαχαιριων καππαδοκια), 9/8'lik ritime sahip. muhayyer makamında türküdür. Karşılama veya zeybek olarak geçmektedir. Sözleri Şevki Bey'e aittir.[1][2] Karamanlılar tarafından bıçak ile oynanmaktadır.

Tokat Mevlevîhâne Müzesinde 60-0052 envanter kayıtlı, kim tarafından yazıldığı belli olmayan, kaleme alınış yılı hicri 25 Nisan 1331 miladi 8 Mayıs 1915 olan 20. Yüzyıla Ait Bir Güfte Mecmuasının içinde yer almaktadır.40 numara ile kayıtlı olan bu eser bestecisi Şevki Bey makamı uşşak formu şarkı usûlu çifte sofyan sayfa numarası 148 olarak geçmektedir. TRT arşivi no 1604 dür. Eser TRT Nota Arşivinde muhayyer makâmında kayıtlıdır. Eser TRT Nota Arşivinde evfer olarak kayıtlıdır.[3]

Çeşitlemeleri

Anadoludaki çeşitlemeleri

Από τα γλυκά σου μάτια Çeşme Reisdere çeşitlemesi vardır. Mustafa Çağlar'ın söyledği Uzun Olur Efelerin Bıçağı çeşitlemesi vardır.

Kaynakça

  1. ^ "Bıçak düşmez belinden_Şevki Bey_Muhayyer". www.uskudarmusikicemiyeti.com. 9 Aralık 2018. 2 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Bıçak düşmez belinden nota" (PDF). Üsküdar musiki cemiyeti. 17 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Mayıs 2022. 
  3. ^ Gamze Köprülü. "20. Yüzyıla Ait Bir Güfte Mecmuasının İncelenmesi" (PDF). Turkish Studies - Social, X(X). 
Harici video
Turhan ÖĞE-Bıçak Düşmez Belinden Efem (MUHAYYER)
Ζεϊμπέκικο Ικονίου - Καππαδοκία
Ali Fuat Aydın - Konya Zeybeği - Ζεϊμπέκικο Ικονίου
Χορός των μαχαιριών
Xoros twn maxairiwn
Tarihi Türk Musikisi Korosu - Bıçak Düşmez Belinden Efem ( Efe Türküsü ) - Yöneten: Mesut Cemil Bey
Από τα γλυκά σου μάτια - From your sweet eyes
Mustafa Çağlar - Uzun Olur Efelerin Bıçağı (Taş Plak Arşivi)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uşak</span> Uşak ilinin merkezi olan şehir

Uşak, Ege Bölgesi üzerinde yer alan Uşak ilinin merkezi olan şehirdir.

Şevki Bey, 19. yüzyıl Klasik Türk müziği bestekârlarından musiki türünde eser veren bir sanatçıdır.

Balkıca, Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı bir mahalle.

Çiroz Mehmed Ağa, bir Klasik Türk Musikisi bestekârıdır. Hayatı hakkında yeterli bilgi bulunmayan Çiroz Mehmed Ağa'nın 18. yüzyılın son çeyreği ile 19. yüzyılın ilk yarısında yaşadığı sanılmaktadır. Günümüze kadar ulaşmış olan tek eseri Hisar makamındaki murabba' bestesidir. Eserin parlak nağmelerle örülmüş olması ve Zencîr gibi Klasik Türk Musikisi'nin en büyük usulü ile ölçülmüş olması, sanatçının önemli bir bestekâr olduğunu göstermektedir. Başka eserler de bestelemiş olduğu, fakat nota kullanımının yaygın olmaması sebebiyle bunların günümüze ulaşamadığı düşünülmektedir.

Dügâh Kâr, Hacı Fâik Bey'in Dügâh makamında ve Kâr formunda bestelediği mûsikî eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Külliyesi</span>

Kurşunlu Külliyesi, Eskişehir'de Odunpazarı semtinde bulunan külliye. Çoban, Gazi, Melek lakapları ile bilinen Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami kapısındaki kitabesine göre 1525 yılında yaptırılmıştır. Cami, 20 odalık zaviye, öğretim yeri, misafir yeri, misafir odaları olan imaret, halk arasında ve çeşitli yayınlarda zaviye ve medrese olarak bilinmektedir. Zaviyenin ilk açıldığı zaman hangi tarikat için olduğunu bilinmemektedir. Ancak daha sonra mevlevi dergahına çevrilmiş, tekke ve zaviyelerin kapatılmasına kadar devam etmiştir. Külliyeye ait olan kervansaray da Vakfiyede geçmemektedir. Tuhfetül Mimarin'de Mimar Sinan'ın Eskişehir'de bir kervansaray yaptığı kayıtlıdır. Cami Mimar Sinan'a mal edilmekle birlikte Mimar Sinan'ın eserlerine ait listelerde bu külliyeden sadece kervansarayın ismi geçmektedir.

Abdi Efendi Klasik Türk musikisinin önemli bestekârlarından biridir. On sekizinci yüzyılın ilk yarısında İstanbul'da yaşadığı ve 1750 yılı civarında öldüğü tahmin edilmektedir. Enderun'da yetişmiş olan Abdi Efendi saz eserleri ve din dışı sözlü eserler bestelemiştir. Dini eser ve din dışı küçük formda eser bestelediği bilinmiyor. Günümüze kadar gelen ve Tulum Abdi Efendi'ye ait olduğu kabul edilebilecek bestelerin sayısı sekizdir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Ufkî Bey</span> Osmanlı besteci

Ali Ufkî Bey, Klasik Türk musikisi bestekârı, santûrî, müzikolog ve "Mecmua-i Sâz ü Söz" adlı nota ve güfte mecmuasının müellifi, Kitâb-ı Mukaddes'i Türkçeye ilk çeviren mütercimdir.

<i>Mecmua-i Sâz ü Söz</i>

Mecmua-i Sâz ü Söz, 17. yüzyıl ortalarında Ali Ufkî Bey tarafından telif edilmiş olan Türk musikisine ait nota ve güfte mecmuasıdır. Müellif eserinde, içinde kendi bestelerinin de yer aldığı, döneminin musiki çevrelerinde icra edilen yüzlerce eserin notasını kaydetmiştir. Bu mecmua sayesinde, pek çok musiki eseri unutulmuş iken yeniden gün yüzüne çıkmıştır.

Güfte, müzik eserlerinin yazılı metni, sözü veya bir müzik yaptının bestelenmiş sözleri'ne verilen isimdir. Şiir veya besteli ve güfteli esere de neşîde denir.

<span class="mw-page-title-main">Picoğlu Osman</span>

Picoğlu Osman, Çepni-Türk kemençe sanatçısı ve bestekârı. Kısa bir süre TRT Ankara Radyosunda çalışmıştır.

Evlerinin Önü Yonca Kerkük'den derlenmiş türküdür. Kaynak kişisi Abdülvahit Küzecioğlu derleyen ve notaya alan Emin Aldemirdir. TRT Türk Halk Müziği arşivine 2287 repertuar numarası ile kayıtlıdır. Hüseyni makamında ve 4/4 lük ritme sahiptir. Bu türkü birçok dilde söylenmiştir. Nermine Memmedova Evlerinin Önü Yonca olarak söylemiştir. Giota Lydia Yunanca olarak Γύρνα πάλι γύρνα söylemiştir. Jan Karat Jirane Hala Hala olarak Arapça söylenmiştir. Sargon Gabriel Asmar olarak Süryanice söylemiştir. Kemani Minas Efendi Evlerinin Önü Asma olarak söylemiştir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir’in Kavakları</span>

İzmir’in Kavakları(Ödemiş'in Kavakları) veya Segah makamında,9/8 lik ritime sahip zeybektir.Muzaffer Sarısözen tarafından kaynak kişi Ekrem Güyer'den derlenip notaya alınan türkü, 337 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.Haim Effendi 1908 yılında seslendirdi.Αχιλλέας Πούλος 1926 yılında Türkçe seslendirmiştir.1913'te derlenip 1915'te Berlin'de bastırılan, Ord. Prof. Enno Littmann'ın "Tschakydschy - Çakıcı" kitabında, Bozdağlı İbrahim Çavuş'tan dinlediği, "Birgi'nin Kavakları" türküsünden söz edilir. Bu bilgi, Behiç Galip Yavuz'un, 2014'te 2. baskısı yapılan "Çakıcı" kitabında da yinelenir.

Kızılcıklar Oldu mu?, Uşşak makamında, 9/8'lik ritim bir sahip karşılamadır. Nimet Çubukoğlu Oğuz tarafından derlenip notaya alınan türkü, TRT arşivine 1711 repertuvar numarasıyla kaydedilmiştir.

Ağlama Yar Ağlama; uşşak makamında, 4/4 lük ritime sahip türküdür. Celal Güzelses tarafından derlenip Mehmet Özbek notaya alınan türkü, 2171 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Köse pilavı</span>

Köse pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Evliya Çelebi Nahçıvan (şehir) yöresini ziyaretinde bu pilavdan bahseder.

Sarı Zeybek, bir Türk halk müziği şarkısıdır. Yaşar Bey, Deniz Kızı Eftalya, Hâfız Ahmet Bey, Nuri Cemil Bey, İbrahim Efendi tarafından söylenmiştir. Selim Sırrı Tarcan 1916 yılında çok beğendiği bu türküden esinlenerek yeni bir oyun meydana getirmiştir. Adını da Tarcan Zeybeği koymuştur. Tarcan Zeybeğinin sözleri aynı olsa da müziği farklıdır. Yaşar Bey'in plak kaydında yöre olarak İzmir görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nubar Tekyay</span> Türk-Ermeni kemancı ve besteci

Nubar Tekyay veya doğum adı ile Nubar Çömlekçiyan, Türkiye Ermenisi keman virtüözü ve besteci.

Reftar Kalfa, 17. yüzyılda yaşamış Müslüman kadın bestekâr.

Ertuğrul Marşı, sözleri Sabri olan ve Ahmet Cemalettin Çinkılıç (Giritli) tarafından bestelenen marştır. Rast makamındadır. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir eserdir. Bazı kaynaklar sözlerinin İbrahim Alaettin Gövsa'ya ait olduğunu söylemektedir. Bestesi İzzettin Bey'e ait Sancak Marşı çeşitlemesi bulunmaktadır.