İçeriğe atla

Büşra Ersanlı

Büşra Ersanlı
Doğum1950 (73-74 yaşında)
İstanbul, Türkiye
EğitimBoğaziçi Üniversitesi (1978)
MeslekAkademisyen

Emine Büşra Ersanlı (1950, İstanbul), Türk siyaset bilimci ve akademisyen.

Siyaset kuramları ve ideolojiler, Türkiye'de resmi tarih yazımı, Orta Asya, Kafkaslar, Rusya Federasyonu, Avrasya çalışmaları ve toplumsal cinsiyet alanlarında çalışmaları vardır. Bir siyasi aktivist olarak da tanınır.

Yaşamı

1950 yılında İstanbul'da doğdu. Lise öğrenimini İstanbul Robert Kolej'nde tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Aynı üniversitede Siyaset Bilimi bölümünden yüksek lisans (1981) ve doktora (1989) dereceleri aldı.[1]Şerif Mardin'le yazdığı doktora tezi İktidar ve Tarih: Türkiye'de "Resmi Tarih" Tezinin Oluşumu (1929-1937)" ismiyle yayımlandı.

1992-1996 döneminde Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanı’nın danışmanı olarak görev yaptı.[1] Orta Asya Türk dünyası uzmanı olan, İngilizcenin dışında okuma düzeyinde iyi derecede Fransızca, Özbekçe, Türkmence bilen Ersanlı, İngiltere, Fransa ve Rusya’daki çeşitli akademik kurumlarda araştırma ve eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulundu. 1999’da Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından üstün başarı ödülüne layık görüldü. 2006-2009 döneminde bu bölüme bağlı İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün başkanlığını yürüttü.

Bir siyasal aktivist olarak da tanınan Ersanlı, İnsan Hakları Dernekleri, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) gibi birçok derneğin eğitim çalışmalarına destek vermiştir.[1] Ayrıca Türkiye Ekonomi ve Sosyal Tarih Vakfı, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Helsinki Yurttaşlar Derneği, 10 Aralık Hareketi, Türkiye Sosyal Siyasal Ekonomik Araştırmalar Vakfı, Barış Meclisi ve daha birçok sivil toplum kuruluşuna, kurucu, üye ve eğitmen olarak destek vermiştir.

Ersanlı, Kürt açılımını destekleyerek, Kürt sorununun demokratik yollardan çözüme ulaştırılması gerektiğini savundu, bu çerçevede Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Siyaset Akademisi'nde dersler verdi ve demokratik bir anayasa taslağı hazırlanması çalışmaları çerçevesinde BDP parti meclisine destek verdi. Kasım 2011'de KCK davası kapsamında "örgüt üyeliği ve örgüt yöneticisi" olduğu iddiasıyla tutuklandı ve 13 Temmuz 2012 tarihinde toplanan ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Ersanlı'nın tutukluluğu Türk basınının yanı sıra uluslararası basında yer buldu. Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 11 Temmuz 2012 günü Milliyet gazetesine verdiği demeçte Büşra Ersanlı'nın terörist olduğuna inanmadığını söyledi. Ersanlı, tutuklu kaldığı dönemde okuduğu kitaplar üzerine yazılarını "Kitaplarla Dayanışma" adıyla kitaplaştırdı.[2]

Barış İçin Akademisyenler bildirisini imzaladı. Hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla açılan ve 5 Haziran 2018 tarihinde sonuçlanan davada 1 yıl 3 ay hapis cezasına çaptırıldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Büşra Ersanlı". Busraersanli.com. 9 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2021. 
  2. ^ Kepenek, Evrim. "Büşra Ersanlı: Edebiyatın Gerçeği Her Şeyden Büyük". Bianet.org sitesi, 5 Ocak 2019. 5 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2021. 
  3. ^ "Prof. Dr. Büşra Ersanlı'ya 1 yıl 3 ay hapis cezası". Hürriyet. 5 Haziran 2018. 21 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Osman Mümtaz Soysal, 1961 Anayasası'nın imza sahiplerinden biri olarak isim yapan hukukçu, akademisyen ve siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Çelik</span> Türk politikacı

Hüseyin Çelik, Kürt ve Arap kökenli Türk siyasetçi, akademisyen ve yazar. 58. Hükûmette Kültür Bakanı, 59. Hükûmette Millî Eğitim Bakanı, TBMM 22 ve 23. Dönem AK Parti Van, 24. Dönem Gaziantep milletvekillerindendir. 21. Dönem'de Doğru Yol Partisinden Van Milletvekili seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Öcalan</span> PKKnın kurucu lideri (1978–1999)

Abdullah Öcalan veya zaman zaman kullanılan kısa adıyla Apo, yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt PKK'nın kurucu lideridir.

Şerafettin Elçi, Kürt avukat ve siyasetçi. Katılımcı Demokrasi Partisi kurucu genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Zana</span> Kürt siyasetçi

Leyla Zana, Kürt asıllı Türk siyasetçi. Zana 1991-94 yılları arasında Diyarbakır ve 2011-18 yılları arasında ise Ağrı milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı.

Mehmet Ufuk Uras, Türk siyasetçi ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Kürkcü</span> Türk siyasetçi

Ertuğrul Kürkcü, Türk sosyalist aktivist, yayıncı ve yazar. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Onursal Başkanı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Onursal Üyesi ve İlerici Enternasyonal Danışma Kurulu Üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sebahat Tuncel</span> Türk siyasetçi

Sebahat Tuncel, Kürt asıllı Türk siyasetçidir. TBMM'de 23. ve 24. dönem bağımsız İstanbul Milletvekili olarak görev almış, 2013-2014 yıllarında DBP eş başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osman Baydemir</span> Kürt siyasetçi , avukat

Osman Baydemir, Kürt asıllı Türk siyasetçi ve avukat. 2004-2014 yılları arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış olan Halkların Demokratik Partisi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Hasip Kaplan</span> Türk siyasetçi

Hasip Kaplan, Kürt asıllı Türk siyasetçi ve avukat.

<span class="mw-page-title-main">Pervin Buldan</span> Türk siyasetçi

Pervin Buldan, Türk siyasetçidir. Halkların Demokratik Partisi eş genel başkanıydı. TBMM'de 23., 24. dönem Iğdır; 25, 26 ve 27. dönem İstanbul milletvekilidir. Iğdır'ın ilk kadın milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Demirtaş</span> kürt siyasetçi ve avukat

Selahattin Demirtaş, Türk avukat, siyasetçi ve yazardır. 22 Haziran 2014'te seçildiği Halkların Demokratik Partisi eş genel başkanlığı görevini 11 Şubat 2018'e kadar yürütmüştür. 4 Kasım 2016'dan beri Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutukludur.

<span class="mw-page-title-main">Gültan Kışanak</span> Kürt siyasetçi

Gültan Kışanak, Kürt gazeteci ve siyasetçi. Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı, eski Barış ve Demokrasi Partisi eşbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. dönem Diyarbakır ve 24. dönem Siirt milletvekilidir.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku, 2011 Türkiye genel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi başta olmak üzere bir grup siyasi partinin oluşturduğu bağımsız aday platformudur. Bu oluşum çerçevesinde 41 ilde 65 kişi bağımsız milletvekili adayı oldu. BDP, bağımsız adayları desteklerken "Demokratik Cumhuriyet", "Demokratik Özerklik için Özgürlük ve Demokrasi" sloganlarını kullandı. Blokun desteklediği adaylar toplam % 5,67 oy aldılar ve 36 milletvekili çıkardıkları açıklandı. Ne var ki, 21 Haziran'da Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin YSK tarafından düşürülmesiyle onun yerine AK Parti Diyarbakır 6. sıra adayı olan Oya Eronat milletvekili oldu. Böylece blokun çıkardığı milletvekili sayısı 35 olarak gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Halkların Demokratik Kongresi</span> Türkiyede bir siyasi ittifak

Halkların Demokratik Kongresi, kısa adıyla HDK 15 Ekim 2011 yılında Ankara'da kuruldu.

Kürt siyasi hareketi ya da Kürt özgürlük hareketi, Türkiye, Irak, Suriye ve İran topraklarında, Kürdistan olarak anılan jeokültürel bölgede yaşayan Kürtlerin anadilde eğitim, self determinasyon, özerklik ya da bağımsız devlet gibi politik taleplerini gerçekleştirmek için mücadele veren hareketin genel adı olarak kullanılır. Bu talepler yasal zeminde demokratik olarak tartışıldığı gibi silahlı olarak Marksist-Leninist çizgide gerçekleştirilmeye de çalışılmaktadır.

Zübeyde Füsun Üstel,, Türk siyaset bilimci ve yazar.

Hüseyin Yayman, Türk akademisyen, gazeteci, yazar ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Serpil Çakır</span> Türk akademisyen, araştırmacı ve yazar

Serpil Çakır, Türk akademisyen, siyaset bilimci, kadın tarihi araştırmacısı, feminist aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Serpil Sancar</span>

Serpil Sancar, feminist siyaset bilimci, akademisyen, yazar.