İçeriğe atla

Büyükelçi

Büyükelçi veya sefir, başka bir ülkede siyasî ve hukukî olarak ülkesini temsil eden kişidir. Büyükelçiler, görevli bulundukları ülkede, vatandaşı oldukları ülkenin devlet başkanını temsil eder.

Yetki ve sorumlulukları

Devletler Genel Hukukunun bir sonucu olarak kurulurlar. Diplomatik olarak diğer ülkelerle iletişim kurarlar. Ülkesi adına, başka bir ülkede üst düzey faaliyette bulunurlar. Büyükelçilik binası ve arazisi görev yapılan ülkenin başkentinde bulunur. Örneğin Türkiye'nin Almanya büyükelçiliği, Almanya'nın başkenti Berlin'dedir. Büyükelçilerin sınırsız diplomatik dokunulmazlıkları vardır.

İhtiyaç hâlinde başka şehirlerde de temsilcilikler açılabilir. Bu temsilciliklere başkonsolosluk veya konsolosluk denir. Başkonsolosluklarda ve konsolosluklarda, vatandaşların resmî işlemleri yapılır. Büyükelçiliklerde ise vatandaşların değil, devletin kendisine ait işlemler gerçekleştirilir. Örneğin, New York'da Türk konsolosluğu vardır, ama büyükelçilik Washington'dadır.

Büyükelçiler, temsil ettikleri ülke devlet bașkanının imzasını taşıyan bir güven mektubunu atandıkları ülke devlet başkanına özel bir törenle arz eder ve ancak bu törenden sonra resmen göreve başlamış kabul olunurlar. Demokrasilerde büyükelçiler ülkelerinde sorumlu hükûmet tarafından atansa da, devlet başkanının kişisel temsilcisi olduklarından, hükûmetler bu atamaları gerçekleştirmeden önce, sembolik yetkili devlet başkanlarından dahi ön onay almaya gerek duyarlar. Büyükelçi atamalarında, temsilcinin görev yapacağı ülke(ler) hükûmet(ler)inden de diplomasi dilinde agreman denilen ön onay alınır. Devletler, diplomatik ilişkide bulundukları her ülkeye mukim bir büyükelçi göndermeyebilirler. Onun yerine bir ülkede mukim olan büyükelçi çevre ülkelerden bazıları nezdinde de akredite olunabilir.

Büyükelçinin temsil işlevi dışındaki başlıca görevi, ülkesi ile nezdinde görevli bulunduğu ülke(ler) arasında siyasi, askeri, ekonomik, toplumsal, kültürel vb. ilişkileri geliştirmeye çalıșmaktır.

Görev süresi sona eren bir büyükelçi, yine kendi devlet başkanının imzasını taşıyan, görevli bulunduğu ülke(ler) devlet başkan(lar)ına muhatap bir mektup ile geri çağrılır. Uygulamada, bu mektup, genellikle, görev yerine yeni gelen büyükelçi tarafından, kendi güven mektubu ile birlikte, nezdine atanılan devlet başkanına takdim olunur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • G. R. Berridge, Diplomacy: Theory & Practice, 3rd edition, Palgrave, Basingstoke, 2005, ISBN 9783030859305 (İngilizce)
  • Garrett Mattingly, (1963), Renaissance Diplomacy, The Bedford Historical Series, London: Cape, OCLC 270845938 (İngilizce)
  • Alexander De Groot, (1978), The Ottoman Empire and the Dutch Republic: a History of the Earliest Diplomatic Relations, 1610–1630, Leiden: Nederlands Historisch-Archaeologisch Instituut Leiden/Istanbul, ISBN 978-90-6258-043-9 (İngilizce)
  • Daniel Goffman, Virginia H.Aksan (2007), "Negotiation With the Renaissance State: The Ottoman Empire and the New Diplomacy", The Early Modern Ottomans: Remapping the Empire, Cambridge: Cambridge University Press, pp. 61–74, ISBN 978-0-521-81764-6 (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı bağlı olarak çalışan, dışişlerinden sorumlu olan bakanlık. Türkiye'nin diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerinin yürütülmesinden sorumlu olan bakanlığın başında şu an Hakan Fidan bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konsolosluk</span> diplomatik temsilcilik

Konsolosluk, yabancı ülkelerde, kendi vatandaşlarının işlemlerine bakan, ülkesinin ticarî menfaatlerini koruyan ve diplomatik olmayan çeşitli resmî görevleri yerine getiren resmî dairelere verilen isim. Bu görevi yerine getiren kişiye Konsolos adı verilir. Konsolosluk idarecilerinin unvanları ülkeden ülkeye değişir.

<span class="mw-page-title-main">Diplomat</span> dış politikayla uğraşan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevlendirilen kimse

Diplomat, dış temsilcilik, dış politikayla uğraşan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevlendirilen kimsedir. Vatandaşlarının haklarına ve çıkarlarına uygun olarak yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarla ilişkileri yürütmek üzere Dışişleri Bakanlıklarına bağlı olarak atanan kişidir.

Ataşe, bir ülkenin başka bir ülkedeki diplomatik görevlerinde belirli bir uzmanlık alanı ile ilgili olarak temsil ve bilgi toplama vazifelerini icra eden elçilik görevlisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali İrtemçelik</span> Türk diplomat ve siyasetçi

Mehmet Ali İrtemçelik, Türk diplomat ve siyasetçi. Büyükelçi, milletvekili ve bakan olarak görev yaptı.

Konsolos, bir ülkenin vatandaşlarının farklı ülkelerdeki nüfus, vatandaşlık ve ticari işlemlerine bakan ve bu yöndeki işlemleri yapacak olan memurlardan sorumlu olan kişidir. Bu görevin yerine getirildiği kuruma Konsolosluk adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi , Türkiye'de diğer ülkelerin bulundurduğu diplomatik ve konsüler temsilciliklerin listesini içermektedir. Başkent Ankara'da 135 yerleşik büyükelçilik bulunmaktadır. İstanbul ise 73’ü başkonsolosluk, 1'i konsolosluk olmak üzere 74 diplomatik misyona ev sahipliği yapmaktadır.

Maslahatgüzar genellikle çeşitli sebeplerden büyükelçi atanmayan veya atanamayan bir ülkeyle diplomatik ilişkileri yürütmek üzere görevlendirilen veya misyon şefinin yokluğunda ona vekalet eden diplomattır. Bu son durumda, genellikle, misyondaki misyon şefinden sonra en yüksek rütbeli ikinci kişidir. Görev başında bulunamadığı zamanlarda büyükelçinin ya da diğer düzeydeki misyon şefinin makamına vekalet eder. Buna "geçici maslahatgüzar" denir. Bunun yanı sıra, iki ülke arasındaki ilişkilerin zayıf olduğu durumlarda bir "sürekli maslahatgüzar" misyon şefi olarak atanabilir. Sürekli maslahatgüzar, görevlendirme mektubunu görev yapacağı ülkenin dışişleri bakanına sunar.

Başkonsolos bir ülkede görev yapan başkonsolosluktaki en yetkili memura verilen ad.

Naci Koru, Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Washington, DC Büyükelçiliği</span> Washington, D.C.de büyükelçilik binası

Türkiye'nin Washington, DC Büyükelçiliği, Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki diplomatik temsilciliğidir.

Hüseyin Avni Botsalı Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İstanbul Başkonsolosluğu</span> Kuzey Kıbrısın diplomatik temsilciliği

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İstanbul'da bulunan diplomatik temsilciliğidir. Başkonsolosluk 1981 yılından bu yana hizmet vermektedir. Başkonsolosluk görevini şu an Fahri Yönlüer yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dış temsilcilik</span> bir ülkenin bir başka ülkedeki temsilciliği

Dış temsilcilik, bir devletin veya uluslararası bir örgütün başka bir devletteki temsilciliğidir. Bulunduğu ülkenin dış temsilciliği olmasının yanı sıra bir veya daha fazla ülkeye mukim olmayan daimi bir temsilcilik de olabilir. Büyükelçilikler ve konsolosluklar buna örnek olarak gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in dış temsilcilikleri</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa Çin'in dış temsilciliklerinin listesidir. Çin Halk Cumhuriyeti, tüm dünya çapında ülkenin oldukça kapsamlı ekonomik, ticari, siyasi, kültürel ve askeri bağlarını temsil eden büyük diplomatik ağa sahiptir.

Osmanlı İmparatorluğu–Amerika Birleşik Devletleri ilişkileri 1780'te başlamıştır.

Aşağıdaki liste, 65 ülkeyi 2024 yılındaki dış temsilcilik sayılarına göre sıralamaktadır. Ayrıca yurtdışındaki büyükelçilik, konsolosluk, daimî temsilcilik ve diğer diplomatik temsilcilikler gibi farklı misyonların sayısı da belirtilmiştir. Tüm veriler Lowy Enstitüsü'nün Küresel Diplomasi Endeksi 2024'ten alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi</span> Türkiyenin Birleşmiş Milletlerdeki temsilcisi

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki en önemli diplomatik temsilcisidir. Daimi temsilci, Türkiye'nin New York'taki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinin başkanıdır. Daimi Temsilci, hem Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki daimi olmayan koltuğu aracılığıyla hem de Genel Kurulun toplantılarında Türkiye'yi temsil etmekle görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'ın diplomatik misyonlarının listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Burada, fahri konsolosluklar hariç, Kırgızistan'ın Diplomatik Misyonları listelenir. Tamamen karayla çevrili olan, dağlık Kırgız Cumhuriyeti, özellikle ikili ve çok taraflı bağların Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra da devam ettiği diğer eski Sovyet cumhuriyetlerinde ve Avrasya genelinde olmak üzere geniş bir diplomatik temsil alanına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Güven mektubu</span> diplomatik akreditasyon sağlayan mektup

Güven mektubu, bir diplomatı başka bir egemen devlete büyükelçi olarak atayan resmi bir diplomatik mektuptur. Genellikle diplomatik güven mektubu olarak bilinen bu mektup, bir devlet başkanından diğerine hitaben yazılır ve büyükelçinin kendi ülkesi adına konuşma iddiasına güven vermesini ister. Mektup, büyükelçi olarak atanan kişi tarafından, kabul eden devlet başkanına resmi bir törenle sunulur ve büyükelçiliğin başlangıcını işaret eder.