İçeriğe atla

Büyük Álvaro de Bazán

Büyük Álvaro de Bazán
Doğum1506
Ölüm1558 (51-52 yaşında)
Bağlılığı İspanya
BranşıDonanma
RütbesiAmiral
Çatışma/savaşlarıTunus'un Fethi (1535)
Muros Körfezi Muharebesi
Ödülleriİspanya Kadırgaları Genel Kaptanı
Okyanus Donanmaları Genel Kaptanı

Don Álvaro de Bazán Kastilya Amirali, Marquis del Viso ve İspanya Kadırgaları Genel Kaptanı gibi çeşitli asil unvanları almış eski bir Navarra soylu ailesinden İspanyol deniz komutanıydı. 1. Santa Cruz Markisi olan Álvaro de Bazán'ın babasıydı ve şöhreti onu geride bıraktı. Sekiz yaşındayken oğlu, "Cebelitarık Kalesi Askeri Valisi ve Şehrin Kaptanı" olarak atandı. Bu alışılmadık atamanın V. Karl'ın ona olan güvenini göstermeyi amaçladığı tahmin ediliyordu ancak Büyük Bazán bu güveni karşılıksız bıraktı ve Cebelitarık'ın Hat Duvarı Perdesi'nin Avrupa Noktası'na kadar uzatılmasına şiddetle karşı çıktı.[1]

Büyük Bazán, Peñón de Vélez'in fethi sırasında ölen askeri komutan olan Alonso de Bazán'ın da babasıydı. 1549'da Bazán, V. Karl'dan Viso del Marqués ve Santa Cruz de Mudela yerleşkelerini teslim aldı.

Askeri kariyeri boyunca önemli başarıları

  • 1520-1526: Fuenterrabía kuşatmasında yer aldı.
  • 1526: Juan de Velasco'nun ölümünden sonra, İspanya Kadırgaları Genel Kaptanı rütbesini aldı.
  • 1532: 10 kadırga ile Orey şehrini ele geçirdi; elde edilen ganimet ile İspanya kadırga filosuna yeni gemiler yaptırdı.
  • 1533: Falkavivas'ta Berberi korsan Jabanarrez'i ele geçirdi.
  • 1535: V. Karl'ın Tunus seferinde İspanyol kadırgaları komutanıydı.[1]
  • 1536: Fransız gemileri arasında İspanyol kıyılarını yağmalamakta olan Cezayir Beylerbeyliği'nin donanmasının amiral gemisini ele geçirdi.
  • 1539: V. Karl, Viso del Marqués ve Santa Cruz de Mudela yerleşkelerini Álvaro'ya satar ve oğlunun torunlarının ikametgâhında dönüştüreceği muhteşem bir rönesans tarzı saray inşa etmesini emretti.
  • 1543: Capitán-General del mar océano en yüksek rütbesini aldı. (Okyanus Donanmaları Genel Kaptanı)

Biscay, Guipúzcoa ve Cuatro Villas adlı gemilere liderlik eden Büyük Bazán, Muros Körfezi Muharebesi'nde Amiral Burye komutasındaki Fransız donanmasını bozguna uğratmıştır

  • 1550: Amerika'ya giden yolu korsan saldırılarından korumak için kendi kalyonlarını ve kadırgalarını inşa etme ayrıcalıklarını elde etti.
  • 1554-1559: Amerika kıtasındaki İspanyol kıyılarını olası saldırılara karşı korudu ve birkaç düşman gemisini ele geçirdi.

Kaynakça

  1. ^ a b Rock of contention : a history of Gibraltar. Londra: Hale. 1974. ss. 105-106. ISBN 0709143524.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "hills" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )

Bibliyografya

  • Hoffman E, Paul. Spanish Crown and the Defense of the Caribbean 1535-1585: Precedent, Patrimonialism, and Royal Parsimony Louisiana State University Press (June 1980) ISBN 0-8071-0583-X
  • Trevor, Reginald. Davies The golden century of Spain, 1501-1621 Ams Pr Inc (1996) ISBN 0-404-20073-7
  • John Francis Guilmartin, Francis John. Gunpowder and Galleys: Changing Technology and Mediterranean Warfare at Sea in the 16th Century Naval Institute Press; Revised edition (2004) ISBN 1-59114-347-0
  • Perez-Mallaina E, Rahn Phillips Rahn, Carla. Spain's men of the sea: daily life on the Indies fleets in the sixteenth century The Johns Hopkins University Press (1998) ISBN 0-8018-5746-5

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turgut Reis</span> Türk Şehit Amiral - Osmanlı Beylerbeyi

Turgut Reis, Osmanlı İmparatorluğu donanmasında amirallik yapmış, Trablusgarp fatihi olarak anılan Türk denizcisidir. Beylerbeyi olarak görev yapmış, ayrıca Trablus Beyi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İnebahtı Deniz Muharebesi</span> 1571 yılında gerçekleşen deniz savaşı

İnebahtı Deniz Muharebesi, 7 Ekim 1571'de Papa V. Pius tarafından düzenlenen Katolik devletler koalisyonu olan Kutsal İttifak'ın bir filosunun Patras Körfezi'nde Osmanlı İmparatorluğu filosunu büyük bir yenilgiye uğrattığı bir deniz çatışmasıdır. Osmanlı kuvvetleri, İnebahtı'ndaki deniz üssünden batıya doğru yelken açmışlardı ki, Sicilya'nın Messina kentinden doğuya doğru yelken açan Kutsal Birlik filosuyla karşılaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros Hayreddin Paşa</span> Osmanlı denizcisi ve kaptan-ı deryâsı (1478–1546)

Hızır Reis veya bilinen adıyla Barbaros Hayreddin Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptan paşası ve 25. kaptan-ı deryâsı olan denizci ve askerdir. 16. yüzyılın ilk yarısında gerçekleştirdiği askerî seferlerle Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin deniz politikasına ve Tersane-i Amire'ye nizam verdi.

<span class="mw-page-title-main">Preveze Deniz Muharebesi</span> Osmanlı İmparatorluğu ve Kutsal İttifak arasında meydana gelen deniz savaşı

Preveze Deniz Muharebesi, 28 Eylül 1538 tarihinde Yunanistan'ın kuzeybatısındaki Preveze'de Osmanlı Donanması ve Papa III. Paulus'ün çabalarıyla bir araya gelen Haçlı donanması arasında gerçekleşen deniz muharebesi. Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması, Amiral Andrea Doria komutasındaki Haçlı Donanması'nı imha etti. Bu deniz muharebesi sonucunda Akdeniz'de Osmanlı Donanması'na karşı koyabilecek bir donanma kalmadı ve Türk hakimiyeti başlamış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Cerbe Deniz Muharebesi</span> 1560 yılında gerçekleşen deniz savaşı

Cerbe Deniz Muharebesi 1560 yılının Mayıs ayında Tunus'un Cerbe Adası açıklarında Kaptan-ı Derya Piyale Paşa kumandası altındaki Osmanlı Donanmasıyla İspanyol kuvvetlerinin başını çektiği bir Haçlı Donanması arasında yapılmış bir deniz savaşıdır. Osmanlıların büyük bir zafer kazandığı bu savaşta Haçlı gemilerinin yarısı batırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Álvaro de Bazán</span>

Álvaro de Bazán, Santa Cruz Markisi, İspanyol Armada'nın kurucusu olan İspanyol donanma komutanı. İspanya'nın gücünün doruğunda olduğu sırada denizlerde kazandığı zaferlerle tanınır.

Birinci Çanakkale Deniz Muharebesi, Kaptan-ı Derya Kara Dev Murat Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması'nın 16 Mayıs 1654'te bir Venedik Cumhuriyeti Donanması ile Çanakkale Boğazı önlerinde yaptığı deniz muharebesi. 1645–1669 döneminde Girit'in Fethi sırasında Osmanlı-Venedik Savaşları'nın bir evresidir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Deniz Seferi (1541)</span>

Cezayir Deniz Seferi, (1541) yılında Kutsal Roma Cermen İmparatoru V. Karl'ın Osmanlı İmparatorluğu denetimindeki Cezayir'i ele geçirmek için düzenlediği başarısız askeri sefer ve kuşatma.

<span class="mw-page-title-main">Tunus'un Fethi (1535)</span> 1535de bir savaş

Tunus'un Fethi, Osmanlı İmparatorluğu'nun elindeki Tunus'un 1535'in Haziran ayında İspanyolların eline geçmesiyle sonuçlanan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Adası'nın Fethi</span>

Cezayir Adası'nın Fethi, Osmanlıların elindeki Cezayir kentinin açıklarında bulunan ve 1510 yılından beri İspanyol İmparatorluğu'nun işgalindeki Cezayir Adası'nın 1529 yılında Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı birliklerince kuşatılıp ele geçirilmesiyle sonuçlanan askerî harekât.

<span class="mw-page-title-main">Girolata Deniz Muharebesi</span>

Girolata Deniz Muharebesi, Korsika adasının batı kıyısındaki Girolata Körfezi'nde 15 Haziran 1540 yılında Ceneviz, İspanyol ve Osmanlı gemileri arasında Kutsal Roma İmparatoru V. Karl ve Osmanlı Padişahı I. Süleyman arasındaki savaşların devamı niteliğindeki bir deniz harekâtıdır. Cenevizli Gianettino Doria ve İspanyol Berenguer de Requesens liderliğindeki 21 kadırgalık bir İspanyol filosu, bir yıl önce Adriyatik Denizi'ndeki zaferlerinin ardından İtalyan kıyılarına baskın yapmak amacıyla bölgede bulunan Osmanlı Kaptan-ı deryası Barbaros Hayreddin'nin emrindeki Osmanlı amirali Turgut Reis'in liderliğindeki Girolata'da demirlemiş 11 kadırgalık bir Osmanlı filosunu şaşırttı. Osmanlı savaş gemilerinin mürettebatı karaya çıkıp son baskınlardan gelen ganimetleri dağıtırken İspanyol-Ceneviz filosu onları kolayca ele geçirerek 11 Osmanlı kadırgası ve 1.200 esiri alıp Cenova'ya götürüldü veya Doria'nın gemilerinde kürek mahkûmu olarak çalıştılar. Bu savaşta Turgut Reis de esir edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alborán Deniz Muharebesi</span>

Alboran Deniz Muharebesi 1 Ekim 1540 tarihinde Alboran Adası açıklarında, Akdeniz'in kontrolü için Osmanlı-Habsburg mücadelesi sırasında, Bernardino de Mendoza komutasındaki bir İspanyol filosunun Ali Hamet komutasındaki bir Osmanlı filosunu tahrip etmesi, bir kadırgayı batırması ve 10 gemiyi ele geçirmesi ile sonuçlanan bir deniz savaşı.

Muros Körfezi Muharebesi 25 Temmuz 1543'te 1542-1546 İtalyan Savaşı sırasında, Saâne Lordu Jean de Clamorgan komutasındaki Fransız filosu ile Viso'nun 1. Markisi Büyük Álvaro de Bazán komutasındaki İspanyol filosu arasında gerçekleşti. Bu savaş, Atlantik Okyanusu'ndaki ilk büyük deniz savaşı olarak kabul edilmektedir.

Alonso de Bazán, Amiral Büyük Álvaro de Bazán'ın oğlu Santa Cruz'un 1. Markisi olan Amiral Álvaro de Bazán'ın kardeşi ve İngiliz-İspanyol Savaşı (1585-1604) ile Seksen Yıl Savaşı'nda İspanyol deniz komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Flores Deniz Muharebesi (1591)</span>

Flores Deniz Muharebesi, Flores Adası açıklarında Lord Thomas Howard komutasındaki 22 gemiden oluşan bir İngiliz filosu ile Alonso de Bazán komutasındaki 55 gemilik bir İspanyol filosu arasında yapılan 1585 İngiliz-İspanyol Savaşı sırasındaki bir deniz savaşıydı. Yıllık İspanyol hazine konvoyunu ele geçirmek için Azorlar'a gönderildi, Flores açıklarında daha güçlü bir İspanyol filosu belirdiğinde, Howard gemilerinin kuzeye kaçmasını emretti, Amiral Sir Richard Grenville tarafından komuta edilen kalyon Revenge hariç hepsi kurtarıldı.

<span class="mw-page-title-main">1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı</span>

1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile İspanyol İmparatorluğu'nun 16. yüzyılda Akdeniz hakimiyeti için yürüttükleri büyük çaplı savaş.

<span class="mw-page-title-main">Koron Kuşatması</span>

Koron kuşatması, 1532-1534'te gerçekleşti. Günümüz Yunanistan'daki Mesinya kentinde bulunan ve o dönemde Osmanlı'nın elinde olan Koroni (Coron) kalesi Habsburg İmparatorluğu güçleri tarafından kuşatıldı ve ele geçirildi. Ardından Osmanlılar tarafından yeniden ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Minorka'nın İstilası (1558)</span>

Minorka'nın İstilası, 1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı ve 1551-1559 arasındaki İtalya Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Minorka'nın İstilası (1535)</span>

Minorka'nın İstilası, Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının 1 Eylül 1535 tarihinde İspanya Krallığı'na bağlı Balear Adaları'ndan Minorka'nın Mahon limanını zaptederek istilasıyla sonuçlanan askerî harekâtı.

<span class="mw-page-title-main">Marcantonio Colonna</span>

Marcantonio Colonna, İtalyan general ve amiral. Sicilya valisi, Tagliacozzo dükü ve Paliano prensiydi. Papa V. Pius'un ordusunda amiral olarak görev yaptı.