İçeriğe atla

Büyük usta (düzen)

Fra' Giacomo dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, 2018'den 2020'ye kadar Malta Egemen Askeri Düzeninin 80. Büyük Üstadı
Napoli Prensi Vittorio Emanuele, Savoie Hanedanı'nın başı olarak kraliyet hanedanının düzenlerinin Büyük Üstadı'dır.

Büyük Üstat (LatinceMagister Magnus; AlmancaGroßmeister; FransızcaFransızca: Grand Maître; İsveççeStormästare) Askerî tarikatlar ve şövalyelik hanedanı gibi şövalye tarikatları da dahil olmak üzere çeşitli tarikatların en yüksek başkanının unvanıdır.

Bu unvan aynı zamanda Masonlar, Odd Fellows ve diğer çeşitli kardeşlikler gibi modern sivil kardeşlik tarikatlarında da geçmektedir. Ek olarak, çok sayıda modern kendine özgü düzen, eski alışkanlıklarını taklit etmeye çalışır.

Tarihi

Ortaçağ dönemi

Tapınak Şövalyeleri veya Livonyalı Kılıç Kardeşleri gibi Orta Çağ askeri düzenlerinde Büyük Üstat, özellikle haçlı bağlamında "devlet içinde devlet" olarak kabul edilebilecek askeri ve feodal hiyerarşinin resmi ve idari başıydı, lato sensu, özellikle Kutsal Toprakları veya Doğu Avrupa'daki pagan topraklarını ve ayrıca İber Yarımadası'ndaki Reconquista'yı hedef almaktaydı.

Eğer bir düzen, devlet statüsü kazanırsa ve bu nedenle geniş çapta egemen kabul edilirse, Büyük Üstad aynı zamanda onun Devlet başkanıydı. Kutsal Roma İmparatorluğu içindeyse, bir Reichsfürst ve Hükûmet başkanı ve dolayısıyla kilisenin gerçek bir bölgesel Prensi, Töton Şövalyeleri ve Malta Egemen Askeri Tarikatı'nda olduğu gibi.

Modern çağ

Günümüzde Orta Çağ'da kurulmuş teşkilatlarının modern devamı dışında, Büyük Üstat unvanı, 1717'den beri Büyük Mason Locası başkanları tarafından, 18. yüzyıldan itibaren ise Odd Fellows tarafından kullanılmaktadır.

Büyük Üstat unvanı, Üniversiteler ile bağlantılı akademik kuruluşlar da dahil olmak üzere çeşitli diğer kardeşlik kuruluşları tarafından da kullanılmaktadır. Kappa Sigma Kardeşliğinin ulusal lideri "Değerli Büyük Üstat" unvanını taşımaktadır.[1] Yerel şube başkanları "Büyük Üstad" unvanını kullanırlar.

Şövalyelik düzenleri

Egemen bir hükümdar genellikle şövalyeliğin en yüksek fahri hanedan tarikatlarının Büyük Üstadı unvanına sahiptir veya bu unvanı, düzenli olarak tahtın varisi olan ve diğer tarikatlarda başka bir yüksek rütbe/unvanlı rütbeye sahip olabilen kraliyet ailesinin bir prensi de dahil olmak üzere başka bir kişiye verebilir veya emanet edebilir.

"Egemen" terimi genellikle Britanya ve diğer İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinde çeşitli düzenlerin en yüksek başkanı için "Büyük Üstat" yerine kullanılır. Malta Egemen Askeri Düzeninde, Büyük Üstad, uluslararası bağımsız egemen bir varlık statüsünden dolayı "Egemen" olarak adlandırılır, örneğin Egemen Büyük Üstat.

Cumhuriyet ile idare edilen ülkelerde, bir başkan aynı zamanda, başkanın Légion d'honneur'un büyük üstadı olduğu[2] ve Portekiz gibi çeşitli devlet düzenlerinin büyük üstadı olarak da görev yapabilir.[3]

Kardeşlik düzenleri

Masonluk

Masonlukta Büyük Üstad, Masonluğun yargı yetkisini denetlemek üzere seçilmiş bir Masona verilen bir makamdır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Özel
  1. ^ "Leadership". 11 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Hieronymussen & Lundø 1968, ss. 11, 132.
  3. ^ Hieronymussen & Lundø 1968, s. 165.
Genel
  • Hieronymussen, Poul Ohm; Lundø, Jørgen, (Ed.) (1968). Eurooppalaiset kunniamerkit värikuvina [Renkli görsellerde Avrupa rozetleri] (Fince). Karnila, Christer tarafından çevrildi. Porvoo: WSOY. OCLC 466954328. 

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Masonluk</span> Kardeşlik üzerine kurulu felsefe ve düşünme grubu

Masonluk, kökenleri 16. yüzyılın sonu ve 17. yüzyılın başlarında taş ustalarının yeterliliklerini ve yetkililer ile müşterilerle ilişkilerini düzenleyen yerel localara dayanan, kendi tanımına göre "kardeşlik" üzerine kurulu kurum. Tarih boyunca birçok komplo teorisine konu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Töton Şövalyeleri</span> Hristiyan tarikatı

Töton Şövalyeleri ya da Teutonik Şövalyeler, yahut tam adıyla Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, bir Cermen-Roma dini tarikatıdır. Tarikat, Katolik hacılara, hac yolunda yardım etmek, hasta ve yaralı Katoliklerin bakımlarını sağlamak üzere hastane kurmak amacıyla kurulmuştur. Adlarını özellikle Orta Çağ’da Haçlı Seferleri'ne katılarak duyurdular. Normalde asıl üyelerin sayısı her zaman sınırlıydı ancak ihtiyaç durumunda gerek gönüllülerin gerekse paralı askerlerin katılımıyla sayıları hayli artmaktaydı.

Skoç Riti veya İskoç Riti, Hür Masonların yüksek dereceler ya da felsefi dereceler adı verdikleri ileri bir Masonik düşünce sistemi.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Krallığı</span> Alman devleti (1701-1918)

Prusya Krallığı (Almanca: Königreich Preußen, [ˈkøːnɪkʁaɪç ˈpʁɔʏsn̩] olarak telaffuz edilir) 1701 ile 1918 yılları arasında Alman İmparatorluğu'nun Prusya eyaletini oluşturan bir krallıktı. 1866'da Almanya'nın birleşmesinin arkasındaki itici güçtü ve 1918'de dağılıncaya kadar Alman İmparatorluğu'nun önde gelen devletiydi. Adını Prusya denilen bölgeden alsa da merkezi Brandenburg Margravlığı'ydı. Başkenti Berlin'di.

<span class="mw-page-title-main">Livonya</span> Baltık Denizinin doğu kıyısında yer alan tarihsel bölge

Livonya, Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alan tarihsel bölge. Adını günümüz Letonya kıyılarında yaşayan Livonyalılardan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Walpot von Bassenheim</span>

Heinrich Walpot von Bassenheim diğer bilinen adıyla Henry Walpot, Töton Şövalyeleri'nin ilk Büyük Üstadıdır. Kendisi hakkında çok az şey bilindiğinden dolayı onun hakkındaki bilgiler çoğunlukla tarihçilerin söylemlerine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Günther von Wüllersleben</span>

Günther von Wüllersleben, 1249 veya 1250'den 1252'ye kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 8. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Konrad von Jungingen</span>

Konrad von Jungingen, 1393'ten 1407'ye kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 25. Büyük Üstadıydı. Onun yönetimi altında, Töton Tarikatı Devleti en geniş sınırlarına ulaşacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Konrad von Wallenrode</span>

Konrad von Wallenrode, 1391'den 1393'e kadar Töton Şövalyeleri'nin 24. Büyük Üstadıydı. Modern kaynaklar, onun sıcakkanlı, gururlu ve acımasız olma eğilimleri olduğunu iddia etseler de Konrad'a karşı dostça yaklaşırlar.

Wilhelm von Urenbach, şövalyelerin çoğunluğu tarafından seçilen Büyük Üstat Poppo von Osterna'ya karşı 1253'te Töton Şövalyeleri'nin Büyük Üstadı seçildi. Papalık yanlısı Guelfo azınlık partisi tarafından seçildiği için, Üstat unvanının taliplerinden biri olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich von Hohenlohe</span> Töton Tarikının yedinci Büyük Üstadı

Heinrich von Hohenlohe, 1244 ile 1249 yılları arasında hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 7. Büyük Üstadıydı. Württemberg'deki en zengin ve en güçlü feodal lordlardan birinin oğluydu ve dört erkek ve bir kız kardeşi vardı.

<span class="mw-page-title-main">Hartmann von Heldrungen</span>

Hartmann von Heldrungen, 1273'ten 1282'ye kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 11. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Burchard von Schwanden</span>

Burchard von Schwanden, 1282'den 1290'a kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 12. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Dusemer</span>

Heinrich Dusemer von Arfberg, genellikle basitçe Heinrich Dusemer olarak bilinir, Töton Şövalyeleri'nin 21. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Poppo von Osterna</span>

Poppo von Osterna, 1253'ten 1256'ya kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 8. Büyük Üstadıydı. Frankonyalı asil bir aileden gelmektedir; 1228'de tarikata katılmış ve Prusyalılara karşı bir dizi başarılı seferinin ardından Büyük Üstat olarak seçilmiştir. Onun dönemine, 16. yüzyıla kadar tarikatın merkezi haline gelen Prusya'daki Töton Şövalyeleri'ni sağlamlaştırma girişimleri damgasını vurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Johann von Tiefen</span>

Johann von Tiefen, 1489'dan 1497'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 35. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Walter von Cronberg</span> Töton Şövalyelerinin büyük üstadı

Walter von Cronberg, 1527'den 1543'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 38. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Tapınak Şövalyeleri büyük ustaları listesi</span>

Tapınak Şövalyeleri'nin büyük üstadı, kurucusu Hugues de Payens'ten başlayarak kutsal tarikatın baş komutanıdır. Bazıları bu görevi ömür boyu sürdürürken, diğerleri manastırlardaki veya diplomasideki yaşamlarından istifa etmişlerdir. Büyük ustalar genellikle şövalyelerini ön cephede savaşa yönlendirirdi ve savaşın sayısız mesleki tehlikesi bazı görev sürelerini çok kısa hale getirirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Komutan (nişan)</span> Tarikatlarda yaygın olan bir onur unvanı

Komutan veya Şövalye Komutanı, şövalyelik tarikatlarında ve kardeşlik tarikatlarında yaygın olan bir onur unvanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hospitalier Şövalyeleri büyük ustaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Hospitalier Şövalyeleri'nin, 1798'den sonra Malta Egemen Askeri Düzeni olarak devamı da dahil olmak üzere, büyük ustalarının bir listesidir. Aynı zamanda, boş pozisyonlar sırasında tanınmayan "anti-büyük üstatlar" ve vekilleri veya kahyaları da içerir.