İçeriğe atla

Büyük kıngaga

Büyük kıngaga
Büyük kıngaga (Chionis albus)
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Charadriiformes
(Yağmur kuşları)
Familya: Chionididae
(Kıngagagiller)
Gmelin, 1789
Cinsler
  • Chionis alba Gmelin, 1789
  • Vaginalis alba[1] Gmelin, 1789

Büyük kıngaga (Chionis albus), kıngagagillerin iki türünden biri. Genellikle kara üzerinde yaşar. Antarktika'nın tek karada yaşayan kuşudur.[2]

Fiziksel özellikler

Bir Büyük kıngaga, aşağı yukarı 380–410 mm uzunluğundadır ve 760–800 mm kanat genişliğiyne sahiptirler. Pembe siğil yüzleri hariç saf beyaz renktedirler (Chionis albus, "kar beyaz" anlamına gelmektedir).[3]

Yayılma alanı

Büyük kıngagalar, Antarktika, Scotia Arc, Güney Orkney Adaları ve Güney Georgia gibi güney bölgelerde yaşarlar. Kışları güneyden daha kuzey bölgelere göç ederler.[2]

Beslenme

Büyük kıngagaların perde ayakları yoktur ve yiyeceklerini karada bulurlar. Hepçil, leşçil ve kleptoparazitlerdir. Penguenlerin krillerini ve balıklarını çalarlar ve bazen de yumurtlarını ve tüyleri henüz çıkmamış yavrularını yerler. Leş, dışkı ve omurgasız hayvanları ve varsa insan artıklarını yerler. Pygoscelis antarcticus türü penguenlerin bağırsaklarında yaşayan Şeritler'i de yedikleri bilinmektedir.[3]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ The Internet Bird Collection. "Pale-faced Sheathbill (Chionis alba)". 30 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2013. 
  2. ^ a b Briggs, Mike; Briggs, Peggy (2004). The Encyclopedia of World Wildlife. Parragon Publishing. ISBN 1-4054-3679-4. 
  3. ^ a b Lynch, Wayne (26 Eylül 2001). The Scoop on Poop. Fifth House Books. ISBN 1-894004-59-0. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çöl</span> Çok az yağışın gerçekleştiği arazi alanı

Çöl, Yerküre'de yer alan ana biyom tiplerinden birisidir. Çöl, yıllık 250 mm'den az yağış alan bölgeler için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kutbu</span> Dünyanın en güney noktası

Güney Kutbu, Dünya ekseninin alt kısmında kalan noktayı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Penguen</span> uçamayan, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşları

Penguen, Sphenisciformes takımında Spheniscidae familyasında yer alan, uçamayan, yüzebilen, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşudur. Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Galapagos Adaları'nın kıyılarında yaşarlar; ancak Kuzey Kutbu da dâhil olmak üzere Kuzey yarımkürede penguenler bulunmaz. Büyüklük bakımından 30–105 cm arasında değişik 18 kadar türü bilinmektedir. Hemen hemen tüm penguen türleri Güney Yarımküre'ye özgü olsa da, sadece Antarktika gibi soğuk iklimlerde bulunmazlar. Aslında, o kadar uzak Güney'de sadece birkaç penguen türü yaşamaktadır. 18 türden 5'inin Antarktika'da, 4'ünün alt-Antarktika adalarında yaşadığı ve bu türlerden sadece 4'ünün soğuk iklimde, 14'ünün ılıman ve sıcak iklimlerde yaşadıkları belirtilmektedir. Ilıman bölgede birkaç tür bulunur, ancak bir tür, Galapagos pengueni Ekvator yakınlarında yaşar. Penguenlerin en irileri olan İmparator penguen 45 kg ağırlığa ulaşır. Sıcak bölgelere doğru gidildikçe boyları küçülür. Denizlerdeki kabuklular, balık ve mürekkep balıkları ile beslenirler. Tüyleri kuş tüylerine hiç benzemez. Sırtları siyah veya gri, karın kısımları beyaz ince ve pulsu tüylerle örtülüdür. Türler birbirinden, başlarındaki renkli tüyleriyle ayrılır. Kuyrukları kısa ve ayakları vücutlarının gerisinde olduğundan rahatlıkla dimdik ayakta durabilirler. Denizde, saatte 10 deniz mili hızla yüzebilirler. Hatta gerektiğinde bu hızlarını iki katına çıkarabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Çakal</span> Etçil bir hayvan türü

Çakal, köpekgiller (Canidae) familyasına dahil olan Canis cinsi içindeki türlerden dört tanesine, Afrika ve Asya'da bulunan ve küçük-orta boyutlu olan Canis adustus, Canis aureus, Canis mesomelas ve Canis simensis türlerine verilen ortak addır.

<span class="mw-page-title-main">Macellan pengueni</span>

Macellan pengueni, penguengiller (Spheniscidae) familyasının Spheniscus cinsinden bir penguen türü. Macellan pengueni adını Portekiz'li denizci onuruna Ferdinand Magellan'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Kral penguen</span> penguen türü

Kral penguen, penguengiller (Spheniscidae) familyasının ikinci en büyük türü. İmparator penguen ile beraber büyük penguenler (Aptenodytes) cinsindendir.

<span class="mw-page-title-main">Pygoscelis adeliae</span>

Adelie pengueni, penguengiller (Spheniscidae) familyasından Antarktik, subantarktik kökenli bir penguen türü. Boyu 45–70 cm aralığında, ağırlığı yaklaşık 5 kilogram dır. İmparator pengueninin yanında Antarktika kıtasının ana bölümünde görülen tek penguen türüdür. Tür adını, Fransız kutup araştırmacısı Ju les Dumont d'Urville'in karısı Adelie 'den alır

<span class="mw-page-title-main">İmparator penguen</span> En büyük penguen türü

İmparator penguen, penguengiller (Spheniscidae) familyasının en büyük türü. Kral penguen ile beraber büyük penguenler (Aptenodytes) cinsine dahil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Pars foku</span>

Pars foku, fokgiller (Phocidae) familyasından monotipik Hydrurga cinsinde sınıflandırılan, Güney Kutbu sularında yayılmış bir fok türü. İsmini lekeli derisi ve tüm foklar içinde en yırtıcısı olmasından alır. Penguenler ve genç foklar gibi sıcak kanlı diğer omurgalılar ile beslenmeyi tercih ederler.

<span class="mw-page-title-main">Büyük penguenler</span>

Büyük penguenler (Aptenodytes), penguengiller (Spheniscidae) familyasından bir kuş cinsi. Bilimsel adı olan Aptenodytes Yunanca'dan türemiş olup, yaklaşık olarak „kanatsız dalgıç“ anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Alcidae</span>

Alcidae Charadriiformes takımına bağlı bir kuş familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Makaroni pengueni</span> Güney Amerika, Güney Afrika ve Antarktika Yarımadası arasında kalan bölgede yaşayan bir penguen türü

Makaroni pengueni, penguengiller (Spheniscidae) familyasından Güney Amerika, Güney Afrika ve Antarktika Yarımadası arasında kalan bölgede yaşayan bir penguen türüdür. Sorguçlu penguenler (Eudyptes) olarak adlandırılan penguen cinsinin altı türünden birisidir. Kraliyet pengueni ile akrabalığı vardır ve bazı kesimler bu ikisini tek tür olarak ele alırlar. Sarı bir sorgucu olup, yüzü ile üst kısmı siyahtır ve beyaz olan alt kısımdan keskin bir şekilde ayrılır. Yetişkinler ortalama 5,5 kg (12 lb) ağırlığında ve 70 cm uzunluğundadır. Erkek bireyleri, dişi bireylerinden daha büyük boyuttadır ve gagaları daha uzundur. Makaroni penguenleri göçmendir, istisnai durumlarda yuvalama mevsimi dışında karada görülürler. Yaşam süreleri 8 ila 15 yıl arasında değişir.

<i>Malurus alboscapulatus</i> Kuş türü

Malurus alboscapulatus, Maluridae familyasından ötücü kuş türü. Endonezya ve Papua Yeni Gine'de yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Islıkçı balıkçıl</span> Kuş türü

Islıkçı balıkçıl balıkçılgiller familyasında yer alan bir kuş türüdür. Syrigma cinsinin tek üyesidir. Güney Amerika'da yaşar. İki alt türü bulunur; güneyde yaşayan S. s. sibilatrix ve kuzeyde yaşayan S. s. fostersmithi.

<span class="mw-page-title-main">Kıngagagiller</span>

Kıngagagiller (Chionididae) Yağmur kuşları takımına ait bir kuş ailesidir. Aile sadece iki türü içeren Chionis cinsinden ibarettir. Subantarktik adalarda ve Antarktika Yarımadası'nda ürerler ve büyük kıngagalar güneyin kışında Falkland Adalarına ve Güney Amerika'ya göçederler. Antarktika bölgesinde üreyen tek endemik kuş ailesidir. Aynı zamanda Antarktika'nın perde ayaklı olmayan tek kuş ailesidir.

<i>Eudocimus</i>

Eudocimus, Threskiornithidae familyasında yer alan bir kuş cinsidir. Üyeleri Yeni Dünya'da ABD'nin güneyinden Orta Amerika, Karayipler ve Güney Amerika'da sıcak bölgelerde yaşar.

<i>Microcarbo melanoleucos</i> Bir kuş türü

Microcarbo melanoleucos karabatakgiller (Phalacrocoracidae) familyasından bir kuş türüdür. Avustralya, Yeni Gine, Yeni Zelanda, Malezya ve Endonezya ile birlikte Pasifik Okyanusu'nun güneybatısında yaşar. Küçük gagalı bir karabatak türü olan bu kuş genellikle üstü siyah altı beyazdır. Gagası sarıdır ve küçük bir tepeliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Antarktik</span>

Antarktik, bir kutup bölgesidir, özellikle dünyanın güney kutbu etrafındaki alanı tanımlamak için kullanılır, kuzey kutbunun çevresini ifade eden Arktika'nın zıttıdır. Antarktik tanımı, Antarktika Kıtası'nı ve Güney Okyanusu'nda yer alan buzulları, suyu ve ada topraklarını 60. güney enleminin güneyini tamamen içerir. Güney Yarımküre topraklarının %20'sini kaplayan alanın %5.5'lik kısmı kıta topraklarının yüz ölçümüne denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Sakallı penguen</span>

Chinstrap pengueni, Güney Pasifik ve Antarktika Okyanuslarında çeşitli ada ve kıyılarda yaşayan bir penguen türüdür. Adı, başının altındaki dar siyah banttan kaynaklanıyor, bu da siyah bir kask takıyormuş gibi görünmesini sağlayarak tanımlamayı kolaylaştırıyor. Günümüzde Antarktika’da çember sakallı penguen sayısı yüzde 60 azaldı. Greenpeace’in yapmış olduğu “Okyanusları Koru” kampanyası kapsamında bağımsız bilim insanları tarafından gerçekleştirildi.