
Çankırı, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir ildir. Kuzey ilçeleri Karadeniz Bölgesi'nde kalan il, kuzeyde Karabük ve Kastamonu, doğuda Çorum, güneydoğuda Kırıkkale, güneyde Ankara ve batıda Bolu illeriyle çevrilidir.

Çankırı, Çankırı ilinin merkezi olan şehir.

Gümüşhane, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, Türkiye'nin bir ilidir. Doğuda Bayburt, batıda Giresun, kuzeyde Trabzon ve güneyde Erzincan ile komşudur.

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

Koyulhisar, Sivas'ın Karadeniz iklim ve coğrafi bölgesine düşen ve ilin en kuzeyinde bulunan ilçesidir.

Bozdağlar, İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırasıdır. Antik dönemlerdeki adı Tmolos'dur.

Çerkeş, Çankırı ilinin bir ilçesidir.

Alaçam, Samsun ilinin batıdan Yakakent, güneyden Vezirköprü, doğudan Bafra ilçeleri ve kuzeyden Karadeniz ile çevrili bir ilçesidir. Yüzölçümü 632 km², denizden yüksekliği ortalama 15 m'dir. Samsun'a uzaklığı 78 km'dir.

Çayhan, Konya ilinin Ereğli ilçesine bağlı bir kasabadır.Yaklaşık 3500 kişinin yaşadığı kasaba 1967 yılında belediye olmuştur. Kasaba halkının tamamı tarım, bağcılık, hayvancılık ve çerçicilikle uğraşmaktadır. Çayhan kasabası ilçe merkezinin yaklaşık 25 km doğusunda, Niğde ve Mersin illerine sınır noktasında bulunmaktadır. Konya il merkezine 185 km, Adana'ya 160 km mesafededir. Kasabanın yaklaşık 5 km güneyinde 1990 yılında DSİ tarafından yapılmış sulama amaçlı bir baraj göleti bulunmaktadır.Çayhan'da yaşayan nüfusun haricinde Kasaba nüfusunun büyük çoğunluğu da Adana İlinde yaşamaktadır.Yayla turizmine musait olması sebebi ile özellikle Adana'da yaşayan Kasaba halkının yaz mevsimlerinde gelmesi ile gözle görülür bir nüfus hareketliliği yaşanmaktadır.yayla turizmi genelde bağ evlerinin yoğun olduğu oba da denilen yaylalarda yoğunlaşmış olup.Bağ evleri Kasabanın içinden geçen Çay'ın (dere) kenarlarında, yani kuzey-güney hattında yoğunlaşmıştır.En büyük yaylası Çakmak Köyü ile Çayhan arasında bulunan Çayırlık yaylasıdır.Kasabada 1 tanesi Çayırlık Yaylasında olmak üzere 4 adet cami,1 adet İlk,1 adet Orta Okul, Sağlık Ocağı, PTT acentesi, sağlık ocağı lojmanları, süt kooperatifi, ekmek fırını,6-7 adet bakkal ve 2-3 tane kahvehane,2 adet berber, Manav, pastane vardır.2014 yılında Büyükşehir yasası ile birlikte belde belediyesinin tüzel kişiliği kaldırılarak Çayhan Mahallesi olarak Ereğli'nin mahallesi olmuştur.
Kaş yaylası, Mersin'nin Anamur ilçesinin 42 km kuzeyinde 1500 m rakımda az da olsa Ardıc ve ladin ormanlarıyla kaplı bir yayladır.

Anzer Yaylası, Rize'nin İkizdere ilçesinin 35 km güney batısında kalan bir yayla. Aşağı Anzer (Çiçekliköy) ve Yukarı Anzer (Ballıköy) olmak üzere ikiye ayrılır. Rize il merkezine 54 km mesafededir. Balıyla ünlü olan yayla aynı zamanda önemli bir ekoturizm alanıdır.

Ilgaz dağları, Batı Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek dağ kütlesidir. Kastamonu-Çankırı yolunun 1.875 m'lik bir geçitle aştığı Ilgaz dağı doğu-kuzeydoğu, batı-kuzey batı doğrultusunda 50 km uzunluğunda oval bir kütle oluşturur. En yüksek zirvesi Batı Karadeniz'in en yüksek zirvesi de olan Büyükhacat tepesi 2587 m, ikinci zirvesi Küçükhacat tepesi ise 2546 m yüksekliktedir.

Ilgaz Dağı Millî Parkı, Batı Karadeniz bölümünde Kastamonu ve Çankırı illerinde, Ilgaz Dağları üzerinde 1976 yılında kurulmuş millî park.
Keremali (Elmacık) Dağı, Köroğlu Dağlarının batıda bölümünü oluşturan, Sakarya ilinin en yüksek dağı. 1543 m yüksekliğindeki dağ Hendek ilçesinin güneyi, Akyazı'nın doğusunda bulunur. Dağ adını zirveye yakın bir alanda bulunan türbeden almaktadır. Dağın genel adı Elmacık Dağı iken Sakarya ilinde kalan kısmı için Keremali Dağı olarak kullanılmaktadır. Dağın batısı Sakarya, doğusu Düzce ve Bolu (Mudurnu) il sınırlarında bulunur.
Çiğdem Yaylası, Sakarya ili, Hendek-Akyazı İlçeleri sınırında bulunan, 19,37 hektar büyüklüğündeki yayladır.

Karagöl Yaylası, Sakarya ili, Taraklı ilçesi sınırlarındaki yayladır. İlin büyük yaylalarından olan Karagöl 567 hektar büyüklüğe, 1.100 m yüksekliğe sahiptir.
Acelle yaylası, Sakarya ili, Akyazı ilçesinde bulunan yayladır. Rakımı yaklaşık 1200 m olan yaylanın alanı 13 ha iken resmiyette 1,16 ha'dır.

Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce ili, Gölyaka ilçesi, Güzeldere köyü sınırlarında, 22,76 ha alanda, 2011 yılında ilan edilen tabiat parkıdır.
Sultanpınar yaylası, Sakarya ili, Akyazı ilçesinde bulunan yayladır. 1300 m yüksekliğindeki yayla 30 hektar büyüklüğe sahiptir.
Hacılifi Evleri Yaylası, Mardin'in Kızıltepe ilçesinde yer alan Uzunkaya Mahallesi'ne 4 km mesafede, ilçe merkezinde ise 26 km mesafedeki 10 km2 yüzölçümüne sahip yayladır. Yayla'ya ulaşım sağlanan stablize yol kış aylarında kar sebebiyle kapalı kalmaktadır. Ağaçlık bölgeleri meşelik, otlak bölgeleri ise bozkırdır.