İçeriğe atla

Büyük Kıtlık

"Büyük Kıtlık", aşağıdaki konularla ilgili olabilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Teknoloji</span> mal veya hizmetlerin üretiminde veya buna yönelik amaçların gerçekleştirilmesinde kullanılan beceriler, yöntemler, işlemler, tekniklerin derlenmesi veya bilimsel araştırmalardır

Teknoloji ya da uygulayım bilimi, İnsanlığın, içinde bulunduğu koşullarla başetmedeki yetersizliğini gidermek üzere faydalanabileciği malzeme, alet, araç ve yöntemlerin; bulunması, geliştirilmesi ve üretilmesi süreçlerine verilen ad dır.

<span class="mw-page-title-main">Mikâil</span> Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamda ismi geçen bir melek

Mikâil, Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam'da ismi geçen dört büyük melekten biridir.

<span class="mw-page-title-main">Demeter</span> tarım ve bereket tanrıçası

Demeter, Yunan mitolojisinde tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçasıdır. Homeros'un destanlarında, "güzel saçlı kraliçe" ya da "güzel örgülü Demeter" diye geçer. İnsanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. Ekinleri, özellikle de buğdayı simgeler.

Halime, İslam peygamberi Muhammed'in sütannesi ve İslam tarihindeki önemli kadın şahsiyetlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Turfullar, Bigadiç</span>

Turfullar, Balıkesir ilinin Bigadiç ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kıtlığın iktisat bilimindeki anlamı için lütfen bakınız : Kıtlık (ekonomi)

<span class="mw-page-title-main">Drogheda</span>

Drogheda İrlanda'nın doğu kıyısında, Dublin'in kuzeyinde bulunan bir liman kasabasıdır. Resmi adı Droichead Átha Galce'de "sığ ırmağın üzerindeki köprü" demektir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Kıtlık (İrlanda)</span>

Büyük Kıtlık ya da bir diğer ismiyle İrlanda Patates Kıtlığı, İrlanda'da 1845 yılında başlayıp 1852 yılında son bulan kitlesel açlık, hastalık ve göç dönemi. İrlandacada Gorta Mór ve Drochshaol adlarıyla anılmaktadır.

İktisadi kıtlık ya da ekonomik kıtlık kâr amaçlı ekonomik sistem tarafından kar elde etmek amacıyla kasıtlı olarak yaratılan ve bir toplumun sahip olduğu üretim kaynaklarının, mevcut teknolojik gelişmişlik düzeyiyle işletilmesi ile ulaşılan üretim düzeyinin, sonsuz insan ihtiyaçları ve isteklerini karşılamakta yetersiz olduğunu ifade eden iktisadi bir terimdir. Gündelik hayatta kullanılan kıtlık kavramı somut bir yokluğu veya yetersizliği ifade ederken iktisadi anlamıyla kıtlık, mevcut kâr bazlı ekonomik sistem ve üretim teknolojisiyle ulaşılan üretim düzeyi ile ilgili bir yetersizliği ifade eder. Her adım başı üretilmiş envai çeşit ürünlerle dolup taşan çeşitli dükkân ve marketlerin boy gösterdiği günümüzde, ekonomi biliminin temeli olan kıtlığın anlamı üzerine derin düşünmek gereklidir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Gıda Programı</span> Uluslararası bir yardım örgütü

Dünya Gıda Programı, Birleşmiş Milletler'in gıda yardım programı ve açlıkla mücadele ile gıda güvenliği alanında dünyanın en büyük insani yardım kuruluşudur. WFP'ye göre 2019 yılında 88 ülkeden 97 milyon insana yardım ulaştırıldı. WFP'nin amacı savaş, doğal afet, kıtlık ve benzeri acil durumlarda insanlara gıda desteği yapmak. Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubu'nun bir üyesi ve yürütme kurulunun parçasıdır. WFP için 2030 yılında kadar Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında da olan açlığa son vermek öncelikli hedeftir. WFP 2020 yılında yaptığı çalışmalarla Nobel Barış Ödülünü kazandı.

Büyük Kıtlık, Yunanistan'da II. Dünya Savaşı sırasında yaşanmış ve sayısı 300.000'e ulaşan büyük ölümlere sebep olmuş kıtlık. Kıtlığın ortaya çıkmasının başlıca nedeni Yunanistan'ı işgal eden Nazi Almanyası ve Faşist İtalya'nın yaptığı büyük yağma hareketleridir. İşgal boyunca ülkenin altyapısı çökmüş, ekonomi kötü duruma düşmüş ve gıda maddeleri karaborsaya düşmüştür. Kıtlık Yunan diasporasının zorlamaları ile 1942 yazında İngilizlerin ablukayı kırıp Kızıl Haç'ı Yunanistan'a sokmasıyla sona ermiştir.

Büyük İleri Atılım, Çin'de 1958-1961 yılları arasında Çin Komünist Partisi tarafından gerçekleştirilen ekonomik ve sosyal bir kampanyaydı. Mao Zedong liderliğindeki kampanya hızlı bir sanayileşme ve kolektifleştirme yoluyla ülkeyi tarım ekonomisinden sosyalist bir topluma dönüştürmeyi amaçlıyordu. Ancak kampanya başarısızlıkla sonuçlandı ve kampanyanın neden olduğu tahmin edilen kıtlık sonucunda on milyonlarca kişi öldü.

Üç Yıllık Büyük Çin Kıtlığı, Çin Halk Cumhuriyeti tarihinde 1959 ile 1961 arası, yaygın kıtlıkla karakterize edilen bir dönem. Çin Komünist Partisi tarafından Üç Yıllık Doğal Afet ya da Üç Yıllık Sıkıntı olarak anılır. Kuraklık, kötü hava ve Çin Komünist Partisi politikaları kıtlığın oluşmasında etkili oldu, ancak Büyük İleri Atılım nedeniyle bu katkıların göreceli ağırlıkları tartışılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda-Türkiye ilişkileri</span> İrlanda Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

İrlanda Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki çağdaş diplomatik ilişkiler 1972 yılında kuruldu. İrlanda'nın Ankara'daki büyükelçiliği 1998 yılında açıldı. Türkiye, Dublin'de 1973 yılından beri bir büyükelçiliğe sahiptir. Bu iki ülke hem Avrupa Konseyi'ne tam üyedirler ve Ekonomik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (OECD)'ne tam üyedirler hem de Avrupa Güvenlik ve Yardımlaşma Derneği (OSCE)'ne üyedirler, hem Akdeniz Birliği üyesi iki ülke konumundadır ve Dünya Ticaret Organizasyonu (WTO)'na iki üye konumundadırlar. Bunun yanında İrlanda, bir Avrupa Birliği üyesi iken, Türkiye ise Avrupa Birliği'ne müzakerelerinin Avrupa Birliği üyeliğine katılımcı ülkelerdendir. Ayrıca, İrlanda Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini en fazla destekleyen ülkelerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">1866-1868 Finlandiya Kıtlığı</span> Finlandiya ve İsveçte yaşanan bir kıtlık

1866-1868 Finlandiya Kıtlığı, Finlandiya ve İsveç'te yaşanan bir kıtlıktı. Kıtlık Avrupa'da doğal olarak gerçekleşen son büyük kıtlık idi.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Kıtlık (1315-1317)</span>

1315-1317 Büyük Kıtlığı, 14. yüzyılın başlarında Avrupa'nın büyük bir kısmını etkileyen büyük bir kıtlıktır. Kıtlık, Avrupa'daki bir dizi büyük ölçekli krizin ilkiydi. Açlık, uzun yıllar boyunca milyonlarca ölüme neden olmuş ve 11. ve 13. yüzyıl arasında büyüme ve refah döneminin sonu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rus kıtlığı (1601-1603)</span>

Rus kıtlığı (1601-1603), Rusya'nın nüfusu üzerindeki orantılı etkisi açısından en kötü kıtlığı olarak kabul edilir. O dönem Rus nüfusunun yaklaşık %30'u yani iki milyon insan açlıktan ölmüştür. Kıtlık, Rusya Çarlığı'nın siyasi olarak iktidarsız kaldığı ve daha sonra Lehistan-Litvanya Birliği tarafından işgal edildiği (1605-1618) Dertler Dönemi'ni (1598-1613) birleştirir. Çok sayıda ölüm sosyal kargaşaya ve 1598'de çar olarak seçilen Boris Godunov'un (1598-1605) düşüşüne neden oldu.

Kan'ei, Japonya tarihinde Şubat 1624-Aralık 1644 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Genna'dan sonra gelmekte olup Shōhō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren hükümdarlar Go-Mizunoo, Meishō ve Go-Kōmyō idi.

<span class="mw-page-title-main">Djet</span>

Wadj, Zet ve Uadji olarak da bilinen Djet, Birinci Hanedanlığın dördüncü firavunuydu. Djet'in Horus adı "Horus Cobra" veya "Horus'un Yılanı" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">III. Hadrianus</span> Papa

Papa III. Hadrianus ya da Adrianus, 17 Mayıs 884'ten ölümüne kadar Katolik Kilisesinin 109. papası ve Papalık Devleti'nin başıdır. Papalığı savaşın ve kıtlığın olduğu zor zamanlara denk gelmişti. III. Hadrianus ile alakalı en dikkat çekici şey; papa olmadan önceki hayatının neredeyse hiç bilinmiyor olmasıdır.