İçeriğe atla

Büyük I. Nerses

Nerses
Doğum333 ya da 337
Ölüm373
KutsayanlarKatolik Kilisesi
Doğu Ortodoks Kilisesi
Anglikan Kilisesi
Yortu19 Kasım[1]

Büyük I. Nerses (ErmeniceՆերսէս Ա Մեծ Nersēs I Mets; Kapadokya, 333 ya da 337 – Fırat üzerindeki Khakh, 373), Bir Ermeni Katolikosu (ya da Patriği). Büyükbabası Aziz I. Husik, Aydınlatıcı Aziz Gregorios'un yakın akrabasıydı.

Nerses gençliğini Sezarya'da (Bugünkü Kayseri) geçirmiş, orada Mamikonyalı bir prenses ile evlenmiştir. Kral II. Arşak'ın danışmanlığını yapmıştır. Eşinin vefatından sonra kilise hayatına girmiştir. 353 yılında Kapadokya'da Ermenilerin Katolikos'u seçilmiştir.[2]

Patrik Nerses

Kendisinin patrikliği Ermenistan tarihinde yeni bir dönem başlatımıştır. Aştişat Konsili'nde evlilik, oruç günleri ve kutsal ayin düzenlemeleri hakkında çok sayıda yasayı yürürlülüğe koymuştur. Okullar ve hastaneler inşa etmiş, ülke geneline keşişler yollayarak İncil'i tebliğ etmiştir. Bu reformlarından bazıları kralı rahatsız etmiş, sürgüne yollanmıştır (360-368 yılları arasında), Edessa'ya gönderildiği düşünülmektedir. Roma İmparatorluğunda hayat kolay değildi; Ermeni tarihçi Bizantionlu Faustus'a göre Roma İmparatoru Valerianus kendisine karşı çok sinirliydi, Nerses'te bir Ariusçu olduğu için imparatora karşı öfkeliydi.

Ermeni Kralı tarafından affedilip Ermenistan'a 368 yılında dönmesine izin verildi. 369 yılında Arius sempatizanı Kral Papas tahta geçtiğinde Nerses kendisinin kiliseye girmesini yasakladı. Papas uzlaşma azrusundaymış gibi Nerses'i yemeğe davet etmiş ve zehirleyerek 372 yılında öldürmüştür.[3]

Önce gelen:
I. Faren
Tüm Ermeniler Katolikosu
353–373
Sonra gelen:
I. Sahak

Kaynakça

  1. ^ Attwater, Donald (1965) The Penguin Dictionary of Saints. Harmondsworth: Penguin; p. 248
  2. ^ New Catholic encyclopedia. N. M. Setian. 2nd ed (İngilizce). Catholic University of America. Detroit: Thomson/Gale. 2003. s. 250 Cilt 10. ISBN 0-7876-4004-2. OCLC 50723247. 18 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2022. 
  3. ^ İdem. s. 251 Cilt 10. ISBN 0-7876-4004-2. OCLC 50723247. 18 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Milâdî 4. yüzyıl, milattan sonra 301 yılından 400 yılına kadar sürmüş yüzyıllık zaman dilimidir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Krikor</span>

Aziz Krikor (Latince: Gregorius) ya da Krikor Lusavoriç, Hristiyanlığın Ermeniler arasında yayılmasını sağlayan bir aziz. Ermeni Apostolik Kilisesi'nin kurucusu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sistersiyenler</span>

Sistersiyen tarikatı Hristiyanlığın Katolik koluna bağlı kendilerini Dünya işlerinden uzaklaştırmış keşiş ve rahibelerden oluşan bir tarikattır.

Nikomedialı (İzmitli) Eusebius, 338 yılından ölümüne kadar Konstantinopolis patrikliği yapmıştır. Arius gibi Antakyalı Lukianos'un öğrencisidir. Başlangıçtan itibaren Arius ile aynı görüşte olmuş, onu cesaretlendirmiş ve desteklemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Benedikten Tarikatı</span> Katolik Hıristiyanlığa bağlı bir tarikat.

Benedikten Tarikatı (Latince: Ordo Sancti Benedicti) Aziz Benediktus'un Düzeni'ni takip eden Hristiyanlığın Katolik mezhebine bağlı bir manastır tarikatıdır. Tarikat içindeki her bir manastır bağımsızdır ancak Benedikten Konfederasyonu altında amaçları doğrultusunda ortak hareket ederler.

<span class="mw-page-title-main">Salezyenler</span>

Salezyenler veya Don Bosco'nun Salesyenleri İtalyan Aziz Giovanni Don Bosco tarafından kurulmuş tarikattır.

Evagrius Scholasticus, Bizans İmparatorluğu'nda yaşamış Suriyeli tarihçi ve yazardır.

Doketizm İsa'nın yeryüzündeki yaşamı boyunca gerçek ya da doğal bir bedeni olmadığını, bedeninin yalnızca bir görüntüden ibaret olduğunu öne süren öğretidir.

<span class="mw-page-title-main">Kapadokya (eyalet)</span>

Cappadocia (Kapadokya) eyaleti, başkenti Caesarea'da bulunan, Anadolu'da bir Roma İmparatorluğu eyaletiydi.

Ankyralı Marcellus, Ancyra'nın dördüncü episkoposudur ve Ancyra Konsili'nde ve İznik Konsili'nde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pontuslu Evagrius</span>

Pontuslu Evagrius, Hristiyan bir keşiş ve mistik teolog idi. İkinci Konstantinopolis Konsili tarafından Origenist olduğu gerekçesiyle heretik ilan edilmesine rağmen birçokları tarafından Kilise Babası hatta aziz olarak kabul edilir.

Asterius, sofist ismini hristyan olmadan önce yaptığı içinden almaktadır. Ariusçu bir filozof ve hukuçuydu.

<span class="mw-page-title-main">Antakyalı Eustathius</span>

Antakyalı Eustathius, bazen ‘büyük’ olarak da anılır, 4. yüzyılda yaşamış Antakyalı patrik ve Hristiyan Kilise Babalarından biri. Yortusu Şubat 21.

Ashtishat (Aştişat) Konsili, Ermeni episkoposların Ermenistan'da toplandığı ilk konsildir ve 354 yılında Ermeni Kilisesi Katolikos'u Büyük I. Nerses tarafından toplanmıştır. Konsil'in yapıldığı Aştişat Ermeni Kilisesi'nin ana merkezidir. Konsil, kilise yönetimiyle ilgili kanon ve yasa tasarılarının yapılmasını ve Ermeni İncil Kanon'unu oluşturmak üzerine çalışmıştır. Ayrıca gündelik hayatın ahlaki standartları ve aileyi koruyan yasaları da belirlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">IV. Nerses</span>

IV. Nerses veya Lütufkar Nerses 1166 - 1173 yılları arasında Ermeni Katolikosluğu yapmıştır. Bir teolog, şair, yazar ve ilahi bestecisi olarak tanınmıştır. Ermeni Kilisesi’ni izolasyonundan kurtarmak için yaptığı çabalardan dolayı kendisine “Ermenistan’ın Fenelon”u da denmektedir. Katolik Kilisesince Aziz kabul edilmektedir, yortusu 13 Ağustos’tur, Ermeni Apostolik Kilisesince yortusu ise Ekim ortasında, Kutsal Haç’ın dördüncü haftasına gelen cumartesi günüdür.

<span class="mw-page-title-main">Lambronlu Nerses</span>

Lambronlu Nerses Kilikya Ermeni Krallığı'nın Tarsus Başespiskoposu. Ermeni tarihinde edebiyat ve Kilise tarihindeki en bilinen figürlerinden birisidir. Ermeni Kilisesince aziz ilan ilan edilmiştir ve yortusu 17 temmuzdadır.

Suruçlu Yakup Süryani Episkopos, şair ve teolog. Vaazları ya da mêmrê’leri ile tanınmıştır. Süryani, Ermeni ve Doğu Katolik Kiliselerince aziz kabul edilmektedir. Yortusu 29 Kasımdadır. Naaşına Diyarbakır'da adını taşıyan kilisede hürmet ediilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yuhanna Kassian</span>

Yuhanna Kassian, Hristiyan bir keşiş ve mistik bir yazar. Ortodoks ve Katolik kiliseleri tarafından Kilise Babası ve Aziz olarak kabul edilir. Yortusu Katolik Kilisesi tarafından her 23 Şubat kutlanır. Ortodoks Kilisesi’nde ise Şubat’ın 28’i veya 29’unda kutlanır.

Tarsuslu Diodorus Episkopos, hristiyan akademisyen, öğretmen ve Manastır hayatı reformcudur. “İkinci” Antakya Kateşistik Okulu’nun kurucularından birisidir.

Efesli İbrahim, 6. yy'da yaşamış Efes'in başepiskoposluğunu yapmış, manastırların kurulmasında rol oynamış bir bizanslı hristiyandır. Katolik ve Ortodoks Kiliselerince aziz kabul edilir ve yortusu Ekim 28'dedir.