İçeriğe atla

Büyük Hrazdan Köprüsü

Büyük Hrazdan Köprüsü
Büyük Hrazdan Köprüsü
Harita
KonumErivan, Ermenistan
Koordinatlar40°11′29″K 44°28′56″D / 40.19139°K 44.48222°D / 40.19139; 44.48222
TürüKemer köprü
Uzunluk309 m
Genişlik26 m
Yükseklik605 m
Başlangıç tarihi1949
Bitiş tarihi1956
Açılış1956
Kullanım1956 - günümüz

Büyük Hrazdan Köprüsü (Ermenice: Հրազդանի Մեծ կամուրջ) yaygın olarak Kiev Köprüsü (Ermenice: Կիեւյան կամուրջ) olarak bilinen, Erivan'da Hrazdan Nehri üzerinde bir kemer köprüdür. Mimar Grigor Aghababyan tarafından tasarlanıp 1949-1956 arasında inşa edilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "ԿԱՄՈՒՐՋՆԵՐ1 (Erivan'daki köprüler)" (PDF). 3 Haziran 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erivan</span> Ermenistanın başkenti

Erivan, Ermenistan'ın en büyük şehri ve 1918'den beri başkentidir. Erivan, Ermenistan'ın on ikinci başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Tower Bridge</span> Londrada bulunan asma köprü

Tower Bridge, Birleşik Krallık'ın Londra şehrinde Thames Nehri üzerinde yer alan iki katlı bir açılır kapanır köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmet Köprüsü</span> İstanbul Boğazında yer alan ve Asyayı Avrupaya bağlayan ikinci köprü

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü veya halk arasında bilinen adıyla İkinci Köprü İstanbul'da Kavacık ile Hisarüstü arasında, Asya ile Avrupa'yı Boğaziçi Köprüsü'nden sonra ikinci kez bağlayan asma köprü. Ankraj blokları arasındaki uzunluğu 1.510 m, orta açıklığı 1.090 m, genişliği 39 m, denizden yüksekliği 64 m'dir.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Köprü</span> Edirnede tarihî köprü

Uzun Köprü, Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü idi. Köprü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Şehitler Köprüsü</span> İstanbul Boğazı üzerindeki üç köprüden biri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Sevan Gölü</span> Günümüz Ermenistan sınırları içerisinde yer alan, Kafkasyanın en büyük gölüdür

Sevan Gölü, 940 km² yüz ölçümüyle sadece Ermenistan'ın değil, Kafkasya'nın da en büyük gölüdür. 1900 m yüksekliğiyle dünyanın bu büyüklükteki en yüksek gölüdür. 30 civarında çay ve Hrazdan Nehri tarafından beslenir. Ülkenin doğusunda Geğarkunik'te bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hrazdan Stadyumu</span> Stadyum

Hrazdan Stadyumu, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da 1970 yılında kullanıma açılan tümü koltuklu çok amaçlı stadyum.

<span class="mw-page-title-main">İcevan</span> Ermenistanda bir şehir

İcevan, Ermenistan'ın, Tavuş İdari Bölgesi'nin idari merkezidir. Bölgenin kuzey bölümünde yer alır. Erivan'a 142 km uzaktalıktadır. Ermenistan'ı Azerbaycan'a bağlayan Erivan - Ağstafa demiryolu üzerinde bulunur. Hat üzerinde Sovyetler döneminde Bakü'den Erivan'a tren seferleri yapılırken sınır kapısının kapanmasından sonra Erivan'dan kalkan trenler buraya kadar gelebilmektedir

<span class="mw-page-title-main">Hrazdan</span>

Hrazdan, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın 45 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Kotayk Eyaletinin idari merkezi olarak hizmet veren bir kasaba ve kentsel belediye topluluğudur. 1989'daki nüfus sayımlarında 59.000 kişinin yaşadığı Hrazdan, nüfus azalması yaşamaktadır ve 2011 itibarıyla bölgenin nüfusu 41.875'tir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'ın idari bölümleri</span>

Ermenistan'ın idarî bölümleri, Ermenistan topraklarının kurumsal ve idarî yapısıdır. Ermenistan, idarî olarak 10 ile ayrılmaktadır. Erivan, ülkenin başkenti olarak kendine özel idarî statüsüne sahiptir. Her marz, hükûmet tarafından atanan bir vali (marzpet) tarafından yönetilir. Erivan ise Erivan Belediye Meclisi tarafından seçilen bir belediye başkanı tarafından idare edilmektedir. İller, ek olarak 503 belediyeye (hamaynker) ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hrazdan Nehri</span>

Hrazdan Nehri veya Zengi Nehri, Ermenistan'ın en önemli nehirlerinden biridir. Sevan Gölü'nün kuzeybatısında başlayıp güneye doğru, Kotayk marzı arasında ve Ermenistan'ın başkenti Erivan arasında akmaktadır. Sonra Türkiye sınırındaki Aras Nehri ile birleşmektedir. Hrazdan Nehri'nde bir hidroelektrik santrali bulunmaktadır. Hrazdan Nehri Ermenistan'ın en önemli nehirlerinden biridir çünkü nehrin kıyısında balık tutması ve hidroelektrik santraller bulunmaktadır. Ayrıca nehrin suları toprak sulamak için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abovyan</span> Ermenistanda belediye

Abovyan, 35.000 kişilik nüfusa sahip olan, Ermenistan'ın Kotayk bölgesinde bulunan bir şehir. Erivan'ın 16 kilometre kuzeydoğusunda ve Hrazdan ilinin 32 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Acapnyak</span>

Acapnyak, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın ilçelerinden birisidir. "Sağ kıyı" anlamına gelen "Acapnyak" ismi, Hrazdan Nehri'nin sağ kıyısında bulunmasını kastediyor.

<span class="mw-page-title-main">Arabkir</span>

Arabkir, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın ilçelerinden birisidir. Birinci Dünya Savaşı arifesinde, Malatya yakınlarındaki Arapgir kasabasında yaklaşık 9.523 Ermeni ve 6.774 Türk yaşıyordu. 1915 Ermeni Soykırımından sonra Arapgir Ermeni nüfusunun büyük bir kısmı ya öldürüldü ya da tehcir edildi. 1922'den itibaren hayatta kalan Arapgir Ermenileri Sovyet Ermenistanı'na sığındı. Sonuç olarak, Arabkir Bölgesi, 29 Kasım 1925'te Erivan şehir merkezinin kuzeyinde bir yerleşim yeri olarak resmen kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Erivan Gölü</span>

Erivan Gölü, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın güneybatısındaki Şengavit ilçesinde bulunan bir göldür. Hrazdan Nehri mecrasında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Köprüsü</span>

Zafer Köprüsü ya da Hağtanak Köprüsü Ermenistan'ın başkenti Erivan'da, Hrazdan Nehri'nin üstünden geçen bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Davtaşen Köprüsü</span>

Davtaşen Köprüsü, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da, Hrazdan Nehri'nin üstünden geçen köprü. Dört tane kolonun üstünde yapılan köprü, kanyonun en derin olduğu yerlerin üstünden geçmektedir. Nehrin üzerinden 92 metre yükseklikte bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Erivan'ın ilçeleri</span>

Erivan'ın ilçeleri, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın idari bölümleridir.

<span class="mw-page-title-main">Rafael İsraelyan</span> Ermeni mimar ve tasarımcı (1908-1973)

Rafael İsraelyan Ermeni bir mimar ve tasarımcıydı. Mimar, sivil binalar, kiliseler ve anıtlar tasarlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vahagn Haçaturyan</span> 5. Ermenistan devlet başkanı

Vahagn Garniki Haçaturyan ; d. 26 Temmuz 1959) Ermenistan devlet başkanı olarak görev yapan bir Ermeni politikacıdır. 1992'den 1996'ya kadar Erivan belediye başkanı ve yüksek teknoloji sanayi bakanı (2021-2022) olarak görev yaptı.