İçeriğe atla

Büyük Doğu Asya Konferansı

Büyük Doğu Asya Konferansı (大東亞會議 Dai Tōa Kaigi), Japonya İmparatorluğu'nun Büyük Doğu Asya Ortak Refah Alanının çeşitli bileşen üyelerinden önde gelen politikacılara ev sahipliği yaptığı 5 - 6 Kasım 1943 tarihleri arasında Tokyo'da düzenlenen uluslararası bir zirveydi. Etkinlik Tokyo Konferansı olarak da anıldı.[1]

Konferans, birkaç önemli konuyu ele aldı, ancak en başından beri; Japonya'nın Pan-Asyacılık ideolojisine olan bağlılıklarını ve Asya'nın Batı emperyalizminden kurtarıcısı olarak rollerine vurgu yaparak Avrupa'ya karşı bir propaganda gösterisi tasarlandılar.[2]

Katılımcılar[3]

Büyük Doğu Asya Konferansı'ndan liderler ve delegasyonlar (İmparatorluk Evi önünde çekilen fotoğraf)[4]
Subhas Chandra Bose bir konuşma yapıyor
Parlamento binasının cephesinin ve konferansa katılan ülkelerin bayraklarıyla süslenmiş podyumun kalabalıktan görünümü
  • Hideki Tōjō, Japonya İmparatorluğu Başbakanı
  • Zhang Jinghui, Mançukuo/Mançurya Başbakanı
  • Şablon:Ülke veri Republic of China (1912–1949) Wang Jingwei, Wang Jingwei rejimi - Çin Cumhuriyeti (Nanjing) Başkanı
  • Şablon:Ülke veri State of Burma Ba Maw, Devlet Başkanı ve Burma Eyaleti Başbakanı
  • Şablon:Ülke veri Azad Hind Subhas Chandra Bose, Azad Hint - Özgür Hindistan Geçici Hükûmeti Devlet Başkanı
  • Şablon:Ülke veri Second Philippine Republic Jose P. Laurel, İkinci Filipin Cumhuriyeti - Filipinler Cumhuriyeti Başkanı
  • Wan Waithayakon, Prens ve Elçi, İkinci Dünya Savaşı'nda Tayland; Japonya ile askeri ittifakta(1941–1945) - Tayland Krallığı

Türkçeye çevrilmiş metin Kesin konuşmak gerekirse, Subhas Chandra Bose, Hindistan bir İngiliz kolonisi olduğu için yalnızca bir "gözlemci" olarak oradaydı. Ayrıca Tayland Krallığı, Tayland'ın Japon egemenliğinde bir ülke olmadığını vurgulamak için başbakan Plaek Phibunsongkhram'ın yerine Prens Wan Waithayakon'u gönderdi. Ayrıca Bangkok'u terk etmesi durumunda devrilebileceğinden endişeleniyordu.[5] Tōjō onları Batı'nın "maddi uygarlığı"nın aksine Asya'nın "manevi özünü" öven bir konuşmayla karşıladı. Toplantıları, dayanışmanın övülmesi ve Batı emperyalizminin kınanmasıyla karakterize edildi, ancak ne ekonomik kalkınma ne de entegrasyon için pratik planlar yoktu. Kore 1910'da Japonya'ya ilhak edildiğinden,[6] konferansa resmi bir Koreli delegasyon yoktu, ancak tarihçi Choe Nam-seon, romancı Yi Kwang-su ve çocuk yazarı Ma Haesong gibi bir dizi önde gelen Koreli entelektüel katıldı. Japonya'yı öven konuşmalar yapmak ve Kore'yi sömürgeleştirdikleri için Japonlara teşekkürlerini sunmak için Japon heyetinin bir parçası olarak konferans. Bu konuşmaların amacı, diğer Asya halklarına Japonların egemen olduğu Büyük Doğu Asya Ortak refah Alanındaki gelecekleri hakkında güvence vermekti. Choe ve Yi'nin bir zamanlar Japon yönetimine şiddetle karşı çıkan Koreli bağımsızlık aktivistleri olmaları gerçeği, Japon emperyalizminin boyun eğdirilen halklar için çok faydalı olduğunu gösterdiğinden, konferanstaki varlıklarını Japon hükûmeti için bir propaganda darbesi haline getirdi. Japonya'ya, bir zamanlar Japonlara karşı olanlar bile şimdi kendi yollarının hatalarını görmüşlerdi. Orada bulunan Koreliler ayrıca "Batı şeytanlarına" karşı tutkuyla konuştular, onları "Asya medeniyetinin şimdiye kadar var olan en ölümcül düşmanları" olarak nitelendirdiler ve Japonya'yı onlara karşı koymadaki rolünden dolayı övdüler.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Greater East Asia Conference". WW2DB. 6 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2022. 
  2. ^ "Diplomacy as Choreography: The Greater East Asia Conference of 1943 | East Asian Studies Program". eap.princeton.edu. Erişim tarihi: 20 Mart 2022. 
  3. ^ Gotō, Kenʼichi; Kratoska, Paul H. (2003). Tensions of Empire: Japan and Southeast Asia in the Colonial and Postcolonial World (İngilizce). Ohio University Press. ISBN 978-0-89680-231-5. 
  4. ^ "Great East Asia Conference, 1943. | Old TokyoOld Tokyo" (İngilizce). 30 Kasım 2020. 12 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2022. 
  5. ^ Stowe, Judith A. (1991). Siam Becomes Thailand: A Story of Intrigue (İngilizce). Hurst. ISBN 978-1-85065-083-6. 20 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2022. 
  6. ^ "KORE KÜLTÜR MERKEZİ". KORE KÜLTÜR MERKEZİ. 30 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2022. 
  7. ^ "About: Greater East Asia Conference". dbpedia.org. 20 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

<span class="mw-page-title-main">Çin karakterleri</span>

Çin karakterleri veya Çin harfleri, günümüzde Çince, Japonca ve nadiren Korecenin yazılmasında kullanılan simgesel grafikler ya da logogramlardır. Bunlara Mandarin Çincesinde hànzì, Japoncada kanji, Korecede hanja ya da hanmun, Vietnamcada ise hán tự ya da chữ nho adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Hideki Tōjō</span>

Hideki Tōjō , Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin orgenerali ve Japonya'nın 40. başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya-Türkiye ilişkileri</span> Japonya ve Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkiler

Japonya-Türkiye ilişkileri, Japonya Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. İlk olarak 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu döneminde münasebetlere başlamış, 1870'lerde Sultan II. Abdülhamid döneminde de diplomatik bağlantıya geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çin-Japon Savaşı</span>

Birinci Çin-Japon Savaşı, Çin Çing Hanedanı ile Meiji dönemi Japon İmparatorluğu arasında, Kore'nin hakimiyeti üzerine gerçekleşmiştir. Savaşın sonucundaki Japon zaferi, Çing Hanedanı'nın yozlaşıp zayıf düşmesini ve Japonya'nın Meiji Restorasyonu'ndan itibaren batılılaşıp modernleştiğini gösterecekti. Savaşın en önemli sonucu Asya'daki bölgesel hakimiyetin Çin'den Japonya'ya geçmesi ve Çing Hanedanı'nın meşruluğunu kaybetmesidir. Daha sonra bu gelişmeler Çin'de 1911 Devrimi'ne neden olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Asya</span> Asya kıtasının alt bölgesi

Doğu Asya, Asya kıtasının doğu bölgesidir. Çin, Tayvan, Japonya, Kore, Uzak Doğu Rusya ve Moğolistan ülkelerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluğu</span> 1868-1947 yılları arasında Asya-Pasifik bölgesindeki imparatorluk

Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.

Games Convention Asia her yıl Singapur'da gerçekleştirilen geniş bir bilgisayar oyunu, video oyunu, cep telefonu oyunu ve çevrimiçi oyun sergi ve konferansıdır ve Asya-Pasifik bölgesi odaklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Subhas Chandra Bose</span>

Subhas Chandra Bose, genelde "Netaji" olarak hitap edilen milliyetçi, Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi lideri, Hindistan Ulusal Kongresi'nin başkanı, Özgür Hindistan Geçici Hükûmeti 'nin hükûmet başkanı ve Özgür Hindistan Ordusu 'nun başkomutanı. II. Dünya Savaşı sırasında faşistlerle iş birliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Orta Doğu</span>

Büyük Orta Doğu, 21'inci yüzyılın ilk on yılında, özellikle müslüman dünyasından İran, Türkiye, Afganistan ve Pakistan ile çeşitli ülkeleri kapsayan, Amerika Birleşik Devletleri'nde George W. Bush yönetimi tarafından ortaya atılan siyasi terimdir.

İlk olarak 1954 yılında Tokyo'da düzenlenen Asya Pasifik Film Festivali, Asya-Pasifik Sinema Üreticileri Federasyonu Yönetim Kurulu tarafından her yıl belirlenen ülkede yapılmaktadır. Juri tarafından verilen ödüller arasında;

bulunmaktadır.

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Asya-Pasifik bölgesinde on ASEAN ülkesi(Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam) ve beş adet diğer ülke - Avustralya, Çin, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore - arasında bir serbest ticaret anlaşmasıdır. 15 üye ülke, dünya nüfusunun ve GSYİH'nin yaklaşık %30'unu oluşturmakta ve bu da onu en büyük ticaret bloku yapmaktadır. 15 Kasım 2020'de Vietnam'ın ev sahipliği yaptığı sanal ASEAN Zirvesi'nde imzalandı ve üye ülkeler tarafından onaylandıktan sonra iki yıl içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Doğu Asya Ortak Refahı Alanı</span> Japon emperyalizmi kavramı

Büyük Doğu Asya Ortak Refahı Alanı, Japon İmparatorluğu tarafından Shōwa döneminde işgal altındaki Asya halkları için oluşturulan ve yürürlüğe konan emperyalist propaganda kavramıydı.

<span class="mw-page-title-main">Joseon Krallığı</span> 1392–1897 yıllarında geçen kore krallığı

Joseon Krallığı, 1392-1897 yılları arasında var olmuş bir Kore krallığıdır. Krallık General Yi Seong-gye tarafından kurulmuş olup modern Kore'nin bulunduğu yerde yaklaşık beş yüzyıl boyunca hüküm sürmüştür. İlk başlarda Kore, yeniden adlandırılmış ve başkent günümüzdeki Seul'e taşınmıştır. Krallığın doğal sınırları en kuzeydeki Yalu ve Tumen nehirlerine kadar genişlemiştir. En uzun Konfüçyüsçü hükümdarlığın yaşandığı hanedanlıktır. Krallık, sonraları Ming ve Çing hanedanlarının birer vasalı olarak sürdürmüş olup Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ardından Ekim 1897 tarihinde Kore İmparatorluğu hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Asya ekonomisi</span> Kıta Ekonomisi

Asya ekonomisi, 49 farklı devlette yaşayan 4.4 milyardan fazla insandan oluşur. Altı devletin kısmen Asya'da olmakla birlikte, ekonomik ve siyasi açıdan başka bir bölgeye ait olduğu düşünülmektedir. Asya dünyadaki en hızlı büyüyen ekonomik bölge ve SAGP'ye göre GSYİH bakımından en büyük kıtasal ekonomidir. Çin, Japonya ve Hindistan dünyanın en büyük on ekonomisi arasındadır. Dahası, Asya, Japon ekonomik mucizesinden (1950-1990) başlayarak, Güney Kore'deki Han Nehri Mucizesi (1961-1996) ve Çin'deki ekonomik patlama (1978-2013) ile dünyanın en uzun ekonomik patlamasının merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Katsura Tarō</span>

Katsura Tarō, 1901-1906, 1908-1911 ve 1912-1913 yılları arasında Japonya'nın altıncı başbakanı olarak görev yapan Japon asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Asya Oyunları</span>

Güneydoğu Asya Oyunları”,, 11 Güneydoğu Asya ülkesinin katılımıyla iki senede bir gerçekleşen çok sporlu etkinlik. Oyun Güneydoğu Asya Oyunları Federasyonu tarafından yapılmakta ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Asya Olimpiyat Konseyi tarafından denetlenmektedir.

Pan-Asyacılık, Asya halklarının siyasi ve ekonomik birliğini ve işbirliğini teşvik eden bir ideolojidir. Özellikle Doğu, Güney ve Güneydoğu Asya'dan çeşitli Pan-Asyacılık teorileri ve hareketleri önerilmiştir. Hareketi motive eden şey, Batı emperyalizmi ve sömürgeciliğine karşı direniş ve Asya değerlerinin Avrupa değerlerinden önce gelmesi gerektiği inancı olmuştur. Başka bir görüşe göre de bu ideoloji, dil kökeni Asya'ya dayanan halkların aynı atadan geldiği inancına bağlı olarak ortaya atılmış bir akımdır.