İçeriğe atla

Büyük Cami (İlkadım)

Koordinatlar: 41°17′40″K 36°19′58″D / 41.29444°K 36.33278°D / 41.29444; 36.33278
Samsun Büyük Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumKale, İlkadım, Samsun
Koordinatlar41°17′40″K 36°19′58″D / 41.29444°K 36.33278°D / 41.29444; 36.33278
İnançİslam
Mimari
Mimari türCami
İnşaat başlangıcı1864
Tamamlanma1866
Özellikler
Minare sayısı2

Samsun Büyük Camii (Valide Camisi, Hamidiye), Samsun şehir merkezinde bulunan, 19. yüzyılın son çeyreğinde yapılmış bir cami.

Samsun'daki en büyük tarihî camidir. İlkadım ilçesinin Kale mahallesinde, Saathane Meydanı'nın yanıbaşında bir avlu içindedir.[1]

14. yüzyılda bir Selçuklu komutanı tarafından yaptırılmış ahşap bir caminin 1869 yılındaki büyük Samsun yangınında yanmasından sonra yerine kesme taştan inşa edilmiştir. İnşaat, 1884-1886 arasında yılında tamamlanmıştır.[2]

Caminin yuvarlak gövdeli ve birer şerefeli iki minaresi, büyük bir avlusu vardır. Sekizgen bir kasnak üzerine oturtulmuş kubbesinin içi bitkisel ve geometrik şekillerle süslenmiştir. Merkezî kubbenin etrafı dört köşedeki kulelerle desteklenir.

Tarihçe

Büyük Cami, 14. yüzyılda yapılmış ahşap bir caminin yerine inşa edilmiştir. Orijinal yapının, Samsun Kalesi'nin camisi olarak Selçuklu komutanlarından Hıdır Bey tarafından yapıldığı sanılmaktadır.[2]

Büyük Cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğü envanterinde "Hızır Bey Vakfı" olarak geçer.[3] Hızır Bey, Candaroğlu İsfendiyar Bey'in oğludur; Samsun'da 1420-30 yılları arasında beylik yapmıştır.[3]

Ahşap caminin 1869'daki yangınında tamamen yanmasından sonra aynı yerde yeniden bir cami yapılmasına karar verildi. 1873 tarihinde başlanan inşaat; para eksikliği, kalfaların ve tahmini maliyetlerin değişmesi, kış mevsiminde inşaata ara verilmesi gibi sebeplerle epeyce uzun sürdü. 1882'de caminin ancak üçte biri tamamlanabilmişti. Bu tarihten sonra hızlı bir tamamlama sürecine girildi.[3] Batumlu Hacı Ali'nin, cami inşaatının tamamlanmasına maddi katkı veren bir kişi olduğu tahmin edilir. Caminin iki minareli olmasından ötürü bir selatin camisi olduğu, camiin inşasına II. Abdülhamid'in önemli katkı sağlamış olabileceği düşünülür.[3]

Büyük Cami'nin ihtiyaçlarının karşılanması için 1889'a kadar on bir adet vakıf oluşturulmuştur.[3] Cami, Sultan Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Sultan'ın cami için gerekli olan onarım ve bakım masraflarını üstlendiği bilinir, cami bu nedenle Valide Camisi olarak da bilinir.[4] Cami 1906 yılında gerçekleşen depremle hasar görmüş, 1906-1907'de onarılmıştır. Bu onarım sırasında kiremit çatı, bakır kaplanmıştır.[2]

Minarenin şerefeden yukarısı 1944 yılındaki depremde yıkılmış ve 1945 yılında aslından farklı olarak yenilendikten sonra 2000'li yıllarda aslına uygun hale getirilmiştir.[2]

Mimari özellikleri

Kesme taştan yapılmış, çifte minareli, avlulu bir camidir. Örtü sistemi merkezde kurlunla kaplı bir ana kubbe ve etrafında dört küçük kubbeden oluşur. Ayrıca son cemaat yerinin üzerinde iki kubbe bulunur. Ana kubbe kasnağı 16 adet yuvarlak kemerli pencere ile çevrilidir.

Harimde altta doğu ve batıda karşılıklı üçer, kuzey ve güneyde ise karşılıklı ikişer adet pencere, üstte ise yuvarlak düzende daha küçük pencereler bulunmaktadır.

Mihrap, mermerdendir, kıble duvarının ortasındaki iki alçı sütun arasındadır. Sağında ise ahşap minber yer alır. Yapının doğu duvarında köşk şeklinde vaaz kürsüsü bulunmaktadır.

Süslemeleri

Büyük Cami'nin kubbesi ve kubbeye geçiş elemanları duvar resimleri ile süslenmiştir. Alt kesimlerde de pencere aralarında ve kadınlar mahfilinde daha seyrek olarak kalem işi süslemeler bulunur.

Duvar işlerinde genellikle rumi ve bitkisel grup motifleri kullanılmş, kompozisyon aralarına ay-yıldız ve hilal motifleri ile geometrik motifler serpiştirilmiştir.[2] Mihrabın içerisinde perdeyi andıran çizgisel bir süsleme bulunur.

Duvar resimlerinin yapıldıkları tarihle ilgili herhangi bir belge bulunmamaktadır. Resimler, 1996 yılı ve öncesinde yapılan yenilemeler ile asıllarını kaybetmişler; kubbe eteklerinde bulunan duvar resimleri1996 yılındaki onarım sırasında boya ile örtülmüştür. 2007-2008 yılları arasında yapılan onarım sırasında özgün resimler ortaya çıkarılmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Büyük Cami". Samsun.com.tr sitesi. 29 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b c d e f Yetiş, Ezgin (1-3 Ekim 2015). "Samsun Büyük Camisi Duvar Resimleri: Onarım ve Değişiklikler" (PDF). 5. Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Sempozyumu. 16 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Ocak 2023. 
  3. ^ a b c d e Okudan, Muhammed (2013). "Vakfiyelere göre Osmanlı döneminde Samsun'da vakıflar". Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü doktora tezi. 
  4. ^ Seyhun, Oğuleke (2019). "Pertevniyal Valide Sultan'ın vakıfları ve Mahmudiye Merkez Rüşdiyesi". Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Camii (Alanya)</span>

Süleymaniye Camisi, Alanya, Antalya'da bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Sultan Camii</span>

Zeynep Sultan Camii 1769 yılında III. Ahmed'in kızı Zeynep Sultan tarafından Ayazma Camii'nin de mîmarı olan Mehmed Tahir Ağa'ya yaptırılmış barok tarzındaki câmidir. Mîmârî tarzına bulunduğu mekân göz önüne alınarak karar verilmiştir. Bu özel tarzı ve yapımında kullanılan malzemeler nedeniyle Bizans kiliselerini anımsatır.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Şişli Camii, İstanbul, Türkiye'de, Şişli ilçesinde bulunan bir camidir. Halâskârgazi Caddesi ile Abide-i Hürriyet Caddesi'nin kesişmesiyle oluşan bir adacıkta konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmutpaşa Camii</span>

Mahmutpaşa Camii, İstanbul'un Mahmutpaşa semtinde; Fatih Sultan Mehmet'in sadrazamı Mahmud Paşa tarafından bir külliye olarak yaptırıldı (1464). Bu külliyeden bugün yalnız cami ve türbe kalmıştır.

Bezmiâlem Valide Camii; İstanbul'da iki hastane arasındaki bu cami 1843'te Abdülmecid'in annesi Bezmialem Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı, kâgirdir. Beşik çatısı, beyaz küfeki taşından minaresi, avlusu, taştan yapılma bir taçkapısı vardır. Taçkapının biraz ilerisinde çeşmesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Camii</span>

Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla Hamid-i Evvel Camii İstanbul'un Beylerbeyi semtinde bulunan 18. yüzyıl yapısı bir selatin camisidir.

Bali Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde Bali Paşa caddesi Hoca Efendi sokağındadır. Kesmetaştandır ve minaresi klasik olarak sağındadır. II. Bayezid'in veziri Malkoçoğlu Balı Paşa'nın başlattığı ve bitiremediği camiyi karısı Hüma Sultan 1504'te tamamlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Erzurum Ulu Camii</span>

Erzurum Ulu Cami, Türkiye'de Erzurum ili, Yakutiye ilçesinde bulunan ve şehrin en eski, en büyük camisi olma özelliğini taşıyan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Takyeciler Cami</span> Heybetli bir türk tarihi eseri

Takyeciler Camii, Tokat şehrinde, Sulu Sokak'ta Yağıbasan Medresesinin karşısında, Arastalı Bedestenin bitişiğinde yer alır. Caminin banisi veya kesin inşa tarihine ilişkin bir kitabesi yoktur. Ne kadar inşa tarihi hakkında kesin bir tarih olmasa da, çok kubbeli 15. yüzyıl Osmanlı camileriyle plan benzerliği ve minare kaidesinde görülen malzeme, teknik ve biçim özellikleri 15. yüzyıl yapısı olduğuna işaret etmektedir.

Kapu Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami. Şehirdeki Osmanlı camileri arasındaki en büyük camidir. Merkez Karatay ilçesi, Sarraflar caddesi üzerindeki caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup, Karatay Müftüğülüğü'ne bağlı olarak faal durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziziye Camii</span> Konya, Türkiyede bir cami

Aziziye Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi camidir.

<span class="mw-page-title-main">Laal Paşa Camii</span> Mut ilçesinde tarihi bir camii

Karamanoğlu İbrahim Bey'in emriyle Laal Paşa tarafından yaptırılmıştır. Laal Paşa, asıl adı Musa olan bir köledir. Ve Karamanoğlu Beyliği'nde şehzade eğitmenliği de yapmıştır. Laal Paşa, önceleri Karamanoğlu Alaeddin Bey'in kölesi olarak Beyliğe dahil olmuştur. Devlet işlerinde verilen görevleri başarıyla yaptıktan sonra Alaeddin Bey'in gözüne giren köle Musa; Alaeddin Bey'in emriyle iyi bir eğitim görüp, iyi bir tahsil yapmıştır. Sonraları Laal Ağa'da gördüğü kabiliyeti takdir eden Alaeddin Bey, onu azad edip hür bir adam olmasını sağlamıştır. Hususi ve resmî devlet işlerinde gösterdiği yüksek başarıdan dolayı kendisini Niğde Kalesi dizdarı yapmıştır. Mut'ta bulunduğu sırada kasabanın içine cami, medrese ve hamam yaptırmıştır. Bu yapıların ayakta kalması için vakıf gelirler koymuştur. Laal Paşa'nın her kölede olduğu gibi doğum tarihi ve Karamanoğulları'na nasıl intisap etmiş olduğu belli olmadığı gibi mezarı ve ölüm tarihi de belli değildir.

<span class="mw-page-title-main">İznik Yeşil Cami</span> İznikte bir cami

İznik Yeşil Camii, Bursa ili, İznik ilçesinde bulunan Osmanlı mimarisinin ilk örneklerindedir. I. Murat'ın sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından yaptırılmıştır. Paşanın 1387'de ölmesi üzerine cami oğlu Çandarlı Ali Paşa tarafından bitirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Veled-i Yaniç Camii</span> Erken dönem Osmanlı camisi

Veled-i Yaniç Camii ya da Yaniçoğlu Camii, Bursa'nın Osmangazi ilçesi, hisar semtinde bulunan erken dönem Osmanlı camisidir. Kapısı üzerindeki yazıtına göre 844 Hicri Safer ayında Yaniçoğlu Hacı Hayrûddin oğlu Mahmud Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Mimarı bilinmeyen caminin kitabe ve vakfiyesi mevcuttur. Plan şeması ve özellikle son cemaat yerinin kullanılışı nedeniyle özel bir düzenlemeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Salepçioğlu Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Salepçioğlu Camii İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Salepçizade Hacı Ahmed Ağa tarafından yaptırılmış ve 1897-1905 yılları arasında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Bergama Kurşunlu Cami</span>

Bergama Kurşunlu Cami, 1439 tarihinde yapımı tamamlanmış, İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan tarihi cami.

<span class="mw-page-title-main">Kaptan İbrahim Ağa Camii</span>

Kaptan İbrahim Ağa Camii, 1622 yılında Kaptan İbrahim Paşa tarafından İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İlyas Bey Camii</span>

İlyas Bey Camii, Aydın ilinin Didim ilçesinde Milet harabelerinin yanındaki Balat Köyü'nde yer alan Anadolu Beylikleri dönemine ait camidir. İlyas Bey Külliyesi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muratlı Köyü Camisi</span>

Muratlı Köyü Camisi, Artvin'in Borçka ilçesinin Muratlı köyünde bulunan, ahşap 19. yüzyıl camisi.

<span class="mw-page-title-main">Boyacı Hasan Ağa Camii</span> Ziledeki bir cami

Boyacı Hasan Ağa Camii, Tokat'ın Zile ilçesi merkezinde bulunan bir tarihî cami.