İçeriğe atla

Bütanol yakıtı

Bir C-4 hidrokarbon olan n-bütanol, birçok özelliği benzinle paylaşan umut verici bir biyo-türev yakıttır.

Bütanol, içten yanmalı bir motorda yakıt olarak kullanılabilir. Benzine, etanolden daha benzer. Bir C4-hidrokarbon olan bütanol, bir yakıttır ve bu nedenle modifikasyon olmadan benzin ile kullanılmak üzere tasarlanmış araçlarda çalışır.[1] Biyokütleden ("biyobütanol" olarak) ve fosil yakıtlardan ("petrobütanol" olarak[2]) üretilebilir. Hem biyobütanol hem de petrobütanol aynı kimyasal özelliklere sahiptir. Biyokütleden bütanol, "biyobütanol" olarak adlandırılır.[3][4]

Birçok yönden ilgi çekici olmasına rağmen, bütanol yakıtı nadiren ekonomik olarak rekabetçidir.

Kaynakça

  1. ^ "ButylFuel, LLC". 10 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2008. 
  2. ^ Atsumi, Shota; Hanai, Taizo; Liao, James C. (2008), "Non-fermentative pathways for synthesis of branched-chain higher alcohols as biofuels", Nature, 451 (7174), ss. 86-89, Bibcode:2008Natur.451...86A, doi:10.1038/nature06450, PMID 18172501 
  3. ^ "Alternative Fuels and Advanced Vehicles Data Center: Biobutanol". 17 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 
  4. ^ "Archived copy". 25 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mercedes-Benz</span> Alman otomobil markası

Mercedes-Benz, 1926 yılında Karl Benz'in şirketi Benz & Cie. ve Gottlieb Daimler'in şirketi Daimler Motoren Gesellschaft'in birleşmesi sonucu kurulmuş otomotiv ve motor markası. Almanya'nın Stuttgart şehrinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Etanol yakıtı</span>

Etanol yakıtı, otomobiller ve diğer motorlu araçlarda, tek başına kullanılabilen bir yakıt ya da benzine karıştırılan bir katkı maddesidir.

<span class="mw-page-title-main">Napalm</span>

Napalm bombası, belirli sayıda yanıcı sıvıların pelteleştirilmiş benzin ile karışımıdır. İsim, orijinal koyulaştırıcı ve jelleştirici maddelerin iki bileşeninin bir birleşimidir: naftenik asit ve palmitik asitin birlikte çökeltilmiş alüminyum tuzları.

<span class="mw-page-title-main">Bitki</span> ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemi

Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar. Tanımlamalardan birine göre: Çiçekli bitkiler, kozalaklı bitkiler ve diğer açık tohumlular, eğrelti otları ve benzerleri, boynuz otları, ciğer otları, kara yosunları ve yeşil algler hep birlikte Viridiplantae adı verilen kladı oluştururlar. Buna kırmızı ve esmer algler dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Biyoyakıt</span> Enerji kaynağı

Biyoyakıt, kısa süre önce yaşamış organizmalar ya da onların metabolik atıklarından elde edilir. Petrol, kömür gibi doğal yakıtlar ya da nükleer yakıtlardan farklı olarak, yenilenebilir enerji kaynağıdırlar. Biyoyakıtların bir diğer tanımı ise, "içeriklerinin hacim olarak en az %80'i son on yıl içerisinde toplanmış canlı organizmalardan elde edilmiş her türlü yakıt"tır.

<span class="mw-page-title-main">Biyokütle</span> Yaşayan ya da yakın zamanda yaşamış organizmalardan elde edilen biyolojik materyal

Biyokütle, yaşayan ya da yakın zamanda yaşamış canlılardan elde edilen fosilleşmemiş tüm biyolojik malzemenin genel adıdır. Biyokütle, bir enerji kaynağıdır ve endüstriyel anlamda biyokütle, bu biyolojik maddelerden yakıt elde edilmesi ya da diğer endüstriyel amaçlarla kullanılması ile ilgilidir. Yaygın olarak, biyoyakıt elde etmek amacı ile yetiştirilen bitkiler ile lif, ısı ve kimyasal elde etmek üzere kullanılan hayvansal ve bitkisel ürünleri ifade eder. Biyokütleler, bir yakıt olarak yakılabilen organik atıkları da içerir. Buna karşın, fosilleşmiş ve coğrafi etkilerle değişikliğe uğramış, kömür, petrol gibi organik maddeleri içermez. Genellikle kuru ağırlıkları ile ölçülürler.

<span class="mw-page-title-main">Egzoz gazı</span>

Egzoz gazı, doğalgaz, benzin, mazot, fuel oil ya da kömür gibi yakıtların yanması sonucu ortaya çıkan ve egzoz ve baca yardımıyla atmosfere atılan gazdır.

<span class="mw-page-title-main">Biyoenerji</span> Yakın zamanda yaşamış organizmalardan elde edilen enerji

Biyoenerji, biyolojik kaynaklardan elde edilen malzemelerden sağlanan yenilenebilir enerjidir. Biyokütle, güneş ışığını kimyasal enerji şeklinde depolayan herhangi bir organik malzemedir. Yakıt olarak odun, odun atıkları, saman ve diğer mahsul artıkları, gübre, şeker kamışı ve çeşitli tarımsal işlemlerden elde edilen diğer birçok yan ürünü içerebilir.

Chevron Corporation çok uluslu bir Amerikan enerji şirketidir. Günümüzde hala etkin olan şirketin merkezi Kaliforniya San Ramon'da bulunmaktadır. Standart Oil şirketlerinin üyesi olan Chevron, bugün 180'den fazla ülkede aktif olarak çalışmaktadır. Petrol, gaz ve jeotermal enerji sektörlerinde yaygın olarak faaliyet gösteren Chevron arama ve üretim de dahil olmak üzere; rafineri, pazarlama, ulaşım, kimyasal maddelerin üretimi ve satışını da üstlenmektedir. Chevron aynı zamanda dünyanın en büyük petrol şirketlerinden biridir. 2014 itibarıyla ABD'nin ve dünyanın en büyük 500 şirketinin listelendiği Fortune Global 500 listesinde üçüncü sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Parlama noktası</span> uçucu bir maddenin, bir tutuşturma kaynağı verildiğinde, madde buharının tutuşacağı en düşük sıcaklıktır

Uçucu bir maddenin parlama noktası, bir tutuşturma kaynağı verildiğinde, madde buharının tutuşacağı en düşük sıcaklıktır.

<span class="mw-page-title-main">2,2,4-Trimetilpentan</span> kimyasal bileşik

2,2,4-trimetilpentan, izooktan veya izo-oktan, (CH3)3CCH2CH(CH3)2 kimyasal formülüne sahip bir organik bileşiktir. Oktan (C8H18) izomerlerinden biridir. Bu özel izomer, oktan derecelendirme ölçeğindeki standart 100 noktadır (sıfır noktası n- heptandır ). Yakıtın vuruntu direncini artırmak için nispeten büyük oranlarda sıkça kullanılan, önemli bir benzin bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">Odun gazı</span>

Odun gazı, benzin, dizel veya diğer yakıtlar yerine fırınlar, sobalar ve araçlar için yakıt olarak kullanılabilen bir sentez gazıdır. Üretim işlemi sırasında biyokütle veya diğer karbon içeren malzemeler, bir odun gazı jeneratörünün oksijenle sınırlı ortamında hidrojen ve karbonmonoksit üretmek için gazlaştırılır. Bu gazlar daha sonra karbondioksit, su ve ısı üretmek için oksijen bakımından zengin bir ortamda yakıt olarak yakılabilir.

Kömür gazlaştırma, kömür ve su, hava ve/veya oksijenden, esas olarak karbonmonoksit (CO), hidrojen (H2), karbondioksit (CO2), doğalgaz (CH4) ve su buharından (H2O) oluşan bir karışım olan sentez gazı üretme işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Alkol yakıtı</span>

İçten yanmalı motorlar için yakıt olarak çeşitli alkoller kullanılır. İlk dört alifatik alkol yakıt olarak ilgi çekicidir, çünkü kimyasal veya biyolojik olarak sentezlenebilirler ve içten yanmalı motorlarda kullanılmasına izin veren özelliklere sahiptirler. Alkol yakıtı için genel kimyasal formül CnH2n+1OH'dir.

Biyobenzin, yosun gibi biyokütleden üretilen benzindir. Geleneksel olarak üretilen benzin gibi, molekül başına 6 (hekzan) ve 12 (dodekan) karbon atomu içerir ve içten yanmalı motorlarda kullanılabilir. Biyobenzin, hidrokarbonlar değil, alkoller olduğu için biyobütanol ve biyoetanolden kimyasal olarak farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Biyokütleden sıvıya</span>

Biyokütleden sıvıya, termokimyasal bir yolla biyokütleden yapılmış sentetik hidrokarbon yakıtların üretilmesi için çok aşamalı bir işlemdir. Böyle yakıtlara grassolin denir.

2-metilpropan, i-bütan veya metilpropan olarak da bilinen izobütan, moleküler formülü HC(CH3)3 olan bir kimyasal bileşiktir. Bütan izomeridir. Üçüncül karbonlu en basit alkandır. İzobütan, petrokimya endüstrisinde, örneğin izooktan sentezinde öncü bir molekül olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Esnek yakıtlı araç</span> Çoklu yakıtlarla çalışan araç

Esnek yakıtlı araç veya çift yakıtlı araç, birden fazla yakıtla çalışmak üzere tasarlanmış içten yanmalı motora sahip alternatif yakıtlı bir taşıttır. Genellikle etanol veya metanol yakıtı ile sentezlenmiş benzin ve her iki yakıt da aynı ortak yerde depolanabilen bir tanka sahiptir. Modern esnek yakıt motorları, ortaya çıkan karışımın herhangi bir oranını yanma odasında yakabilir; çünkü yakıt enjeksiyonu ve kıvılcım zamanlaması, bir yakıt bileşimi sensörü tarafından algılanan gerçek karışıma göre otomatik olarak ayarlanır. Esnek yakıtlı araçlar, iki yakıtın ayrı tanklarda depolandığı ve motorun her seferinde bir yakıtla çalıştığı, örneğin sıkıştırılmış doğal gaz (CNG), sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) veya hidrojen gibi iki yakıtlı araçlardan farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bertha Benz</span>

Bertha Benz, Alman otomobil öncüsü ve mucittir. Girişimciliği, teknik desteği ve finansal taahhüdü sayesinde kocası Carl Benz tarafından Benz Patent-Motorwagen'ın icat edilmesinin ön koşullarını yarattı. Uzun mesafeli yolculuklarda otomobilin ulaşım aracı olarak ilk defa uygunluğunu kanıtladı. 5 Ağustos 1888'de uzun mesafeli otomobil kullanan ilk kişi oldu. Bertha Benz Patent-Motorwagenı yolda denedi, fren balatasını icat etti ve 105 km'lik yolculukta aracın birkaç pratik sorununu da çözdü. Böylece Bertha, Benz Patent-Motorwagen'a dünya çapında dikkat çekti ve şirketin ilk satışını gerçekleştirdi.

Metil <i>tert</i>-bütil eter

Metil tert-bütil eter (MTBE), yapısal formülü (CH
3
)
3
COCH
3
olan organik bir bileşiktir. MTBE suda biraz çözünebilen uçucu, yanıcı ve renksiz bir sıvıdır. Öncelikle yakıt katkı maddesi olarak kullanılan MTBE, oktan oranını ve vuruntu direncini artırmak ve istenmeyen emisyonları azaltmak için benzine karıştırılır.