İçeriğe atla

Bülent İplikçioğlu

Bülent İplikçioğlu
Doğum1952 (71-72 yaşında)
Afyonkarahisar, Türkiye
MilliyetTürkiye Türk
Mezun olduğu okul(lar)Ankara Üniversitesi (Lisans)
Viyana Üniversitesi (Doktora)
Kariyeri
DalıTarih
Çalıştığı kurumlarAnkara Üniversitesi DTCF (1983–1984)
Marmara Üniversitesi (1984–günümüz)
Bülent İplikçioğlu Rhodiapolis çalışmalarındayken (2009)

Bülent İplikçioğlu (1952, Afyonkarahisar), Türk akademisyen, eski çağ tarihi profesörü ve yazıt bilimci.

Yaşamı

1970-1982 yılları arasında Ankara ve Viyana üniversitelerinde Tarih, Eskiçağ Tarihi, Klasik Filoloji ve Klasik Arkeoloji öğrenimi gördü. 1982 yılında Viyana'da Die Repräsentanten des senatorischen Reichsdienstes in Asia bis Diokletian im Spiegel der ephesischen Inschriften (Ephesos Yazıtları Işığında Senatus Sınıfı Devlet Kariyerinin Asya'daki Temsilcileri) konulu doktorasını tamamladı. 1984'e kadar Ankara Üniversitesi Eskiçağ Tarihi Kürsüsü'nde asistanlık yaptı. 1984-1986 yılları arasında Marmara Üniversitesi Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı'nda Yardımcı Doçent olarak çalıştı. Aynı yerde görevliyken 1986'da Eskiçağ Tarihi Doçenti, 1992 yılında ise Eskiçağ Tarihi Profesörü oldu.

Araştırmalarında öncelikli olarak Antikçağ Küçükasyası'nın tarihi ve epigrafyası ile ilgilendi. 1976'dan 1991'e kadar Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nün Ephesos'taki arkeolojik kazılarına epigrafist heyet üyesi olarak katıldı. 1989'dan itibaren ise Avusturya Bilimler Akademisi adına Türkiye'nin güneybatısında (Antikçağ'da Batı Pamfilya ile Doğu ve Kuzey Likya) kendi epigrafik projelerini uygulamaktadır.

Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü ile Alman ve Avusturya Arkeoloji enstitülerinin üyeliklerine seçilen, 1984–2006 yılları arasında Marmara Üniversitesi'nde Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığını üstlenen İplikçioğlu, 2014 yılından itibaren Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde Hellen-Roma Tarihi, Hellenizm ve Roma Çağlarında Küçükasya Tarihi, Küçükasya'da Hellen Epigrafyası ve Eskiçağ Tarihi Metodolojisi konularındaki derslerini sürdürmektedir.

Eserlerinden bazıları

  • Die Repräsentanten des senatorischen Reichsdienstes in Asia bis Diokletian im Spiegel der ephesischen Inschriften [Ephesos Yazıtları Işığında Senatus Sınıfı Devlet Kariyerinin Asia'daki Temsilcileri], Wien [Viyana]: VWGÖ 1983.
  • Ephesos im Spiegel seiner Inschriften [Yazıtları Işığında Ephesos], Wien [Viyana]: Schindler 1984 (Knibbe ile birlikte).
  • Epigraphische Forschungen in Termessos und seinem Territorium I [Termessos ve Egemenlik Alanında Epigrafik Araştırmalar I], Wien [Viyana]: Österreichische Akademie der Wissenschaften [Avusturya Bilimler Akademisi] 1991.
  • Epigraphische Forschungen in Termessos und seinem Territorium II [Termessos ve Egemenlik Alanında Epigrafik Araştırmalar II], Wien [Viyana]: Österreichische Akademie der Wissenschaften [Avusturya Bilimler Akademisi] 1992.
  • Neue Inschriften aus Nord-Lykien I [Kuzey Likya'dan Yeni Yazıtlar I], Wien [Viyana]: Österreichische Akademie der Wissenschaften [Avusturya Bilimler Akademisi] 1992.
  • Ephesos Yazıtları Işığında İmparator Diocletianus'a Kadar Roma Şövalye Sınıfı ve Asia Eyaletindeki Resmî Görevlileri — Der Ritterstand und seine Tätigkeit im kaiserlichen Reichsdienst in Asia bis auf Diokletian im Spiegel der ephesischen Inschriften, Ankara: TTK 1993.
  • Epigraphische Forschungen in Termessos und seinem Territorium III [Termessos ve Egemenlik Alanında Epigrafik Araştırmalar III], Wien [Viyana]: Österreichische Akademie der Wissenschaften [Avusturya Bilimler Akademisi] 1994.
  • Eskibatı Tarihi I: Giriş, Kaynaklar, Bibliyografya, Ankara: TTK 1997.
  • Hellen ve Roma Tarihinin Anahatları, İstanbul: Arkeoloji ve Sanat 2007
  • Epigraphische Forschungen in Termessos und seinem Territorium IV [Termessos ve Egemenlik Alanında Epigrafik Araştırmalar IV], Wien [Viyana]: Österreichische Akademie der Wissenschaften [Avusturya Bilimler Akademisi] 2007.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hugo von Hofmannsthal</span> Avusturyalı deneme yazarı ve şair (1874-1929)

Hugo von Hofmannsthal, Avusturyalı roman yazarı, opera libretto yazarı, şair, oyun yazarı, anlatıcı ve deneme yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Ostrogorski</span> Rus Bizanstolog

Georgi Aleksandroviç Ostrogorski, Rus asıllı Sırp Bizantolog.

<span class="mw-page-title-main">Hellas (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Hellas Theması Güney Yunanistan'da kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. 7. yüzyılda kurulmuş ve geç 11. ya da 12. yüzyıla kadar yaşamıştır.

Niyazi Serdar Sarıçiftçi Türk asıllı Avusturyalı fizikçi. Johannes Kepler Üniversitesi'nde (JKÜ) fiziksel kimya profesörü olup Fiziksel Kimya Enstitüsü'yle Organik Güneş Hücreleri Enstitüsü'nü (OGPE) yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dezső Bánffy</span> Macar siyasetçi

Baron Dezső Bánffy de Losonc, Macar siyasetçi. Bánffy, Avrupa'da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olan Macaristan Krallığı'nda 1895 ile 1899 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">József Szlávy</span> Macar siyasetçi

József Szlávy de Érkenéz et Okány, Macar siyasetçi. Szlávy, Avrupa'da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olan Macaristan Krallığı'nda 1872 ile 1874 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

Franz Glaser, Avusturya'da yürütülen arkeolojik kazı ve araştırmalar ile bilinen, Klagenfurt'taki Karintiya Müzesi ve Teurnia'daki Roma Müzesinde yönetici fonksiyonlar üstlenmiş Avusturyalı arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Achleitner</span> Avusturyalı şair ve mimarlık eleştirmeni (1930-2019)

Friedrich Achleitner, Avusturyalı şair, eleştirmen, mimar, eğitimci ve yazar.

<i>Avusturya Bilimler Akademisi</i>

Avusturya Bilimler Akademisi Avusturya Cumhuriyeti'nin özel koruması altındaki tüzel bir kuruluştur. Akademi tüzüğüne göre misyonu, özellikle temel araştırmalarda, her açıdan ve her alanda fen ve sosyal bilimleri tanıtmaktır.

Hansgerd Hellenkemper Alman Bizantolog ve tarihi coğrafyacı.

Peter Johann Nepomuk Geiger, Avusturyalı ressam.

John F. Haldon Britanyalı tarihçi ve Shelby Cullom Davis'in 30 Avrupa Tarihi Profesörü, Bizans Tarihi ve Yunanistan Araştırmaları Profesörü ve aynı zamanda Princeton Üniversitesi Mossavar-Rahmani İran ve Basra Körfezi Çalışmaları Merkezi Direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Franz Carl Weidmann</span>

Franz Carl Weidmann Avusturyalı bir yazar, oyuncu ve gazeteciydi.

<span class="mw-page-title-main">August Eisenmenger</span>

August Eisenmenger, Avusturyalı bir ressamdı.

Friedrich Johann Kraelitz von Greifenhorst Avusturyalı oryantalist ve Türkolog.

<span class="mw-page-title-main">Kuzucubelen Kalesi</span> Mezitlide bir kule

Kuzucubelen Kalesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Mezitli ilçesinin Kuzucubelen köyünde, günümüzde harap bir hâlde bulunan eski bir gözetleme kulesidir. Bölge halkı tarafından Taş Kale olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Part Anıtı</span> Efes arkeolojik alanından kabartma heykelli anıt

Part Anıtı, Efes'teki 2. yüzyıldan kalma bir Roma dönemi anıtıydı. Kalıntıları şu anda Viyana'daki Sanat Tarihi Müzesi'nin bir parçası olan Efes Müzesi'nde sergilenmektedir. 1903 yılında Celsus Kütüphanesi önünde bulunmuştur. Kabartmalara konu olan sahnelerın Partları betimlediği düşünülerek bu adı almıştır. Kabartmalar daha sonra bir çeşmenin parçası olarak yeniden kullanılmış ve kütüphane'nin cephesi çeşmeyi desteklemek için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dorothee Gall</span>

Dorothee Gall ya da Dorothea Gall, Latince üzerine uzmanlaşan Alman dilbilimci ve akademisyen.

Studien zu den Bogazköy-Texten, 1965'ten beri Alman Akademie der Wissenschaften und der Literatur, Mainz tarafından düzenlenen, Hitit metinlerinin edisyonları ve Anadolu dillerinin konuları üzerine monografilerden oluşan bir seridir. Serinin amacı Hattuşa'da kazılmış olan Hititçe metinleri yayımlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Hıdırlı (Erdemli)</span>

Hıdırlı, Türkiye'nin güneyinde, Kilikya bölgesinde yer alan, Roma İmparatorluğu dönemine ait yerleşim yeri kalıntısıdır.