İçeriğe atla

Bülent Rauf

Bülent Rauf, Türk-İngiliz yazar, çevirmen ve mistiktir.

Hayatı

1911'de İstanbul'da doğan ve 1987'de İngiltere'de hayata gözlerini kapayan Rauf, ilk eğitimini evinde aldı ve Arapça, Farsçanın yanı sıra İngilizce, Fransızca ve Almanca öğrendi. Robert kolejde eğitimine devam ettikten sonra Türkiye'den ayrılarak Cornell Üniversitesi'nde İngiliz edebiyatı, Yale Üniversitesi'nde arkeoloji okumak için ABD'ye gitti. Evliliğini 1945 yılında Mısır'ın son kralı Kral Faruk'un kızkardeşi Prenses Faize ile yaptı ve Nasır'ın 1952'de iktidara gelişine kadar Mısır'da yaşadı daha sonra eşiyle Paris'e taşındı. Boşanmasından sonra 1966'da İngiltere'ye yerleşti ve Angela Culme-Seymour ile evlendi.

Hayatının son yıllarında Muhyiddin İbn-i Arabi'nin eserlerinin Batı'da tanınmasına çalıştı. Bu çabaları Beshara School'un kurulmasıyla sonuçlandı. Beshara School tarafından Arabi'nin pek çok eserinin yayınlanmasına öncülük etti ve bazı eserleri bizzat kendisi İngilizceye çevirdi. Batı'da İbn-i Arabi'nin tanınmasında önemli çalışmaları olan Muhyiddin Ibn Arabi Society'nin başkanlığını da yapmış olan Rauf aynı zamanda aşçılığıyla da tanınan bir kimse olmuştur.

Eserleri

Eserin Doğu Akdeniz bölümünü kaleme aldı.

Diğer çalışmaları

  • Turning 1975 tarihli, Diane Cilento tarafından yapım ve yönetimi üstlenilen filmde danışman ve senaristlerden biri oldu 1975.
  • "Union, An Address to the World Symposium on Humanity", The Beshara Trust, 1979. Reprinted in Addresses II.
  • "Concerning the Kernel of the Kernel", Beshara News Bulletin, Summer 1981. Reprinted in Addresses II.
  • "Union and Ibn 'Arabi", Journal of the Muhyiddin Ibn 'Arabi Society, Vol III, 1984. Reprinted in Addresses.
  • "Response to Sheer Beauty", Beshara News Bulletin, Summer 1985. Reprinted in Addresses II.
  • "Universality and Ibn 'Arabi", Journal of the Muhyiddin Ibn Arabi Society, Vol IV, 1985. Reprinted in Addresses II.
  • "Wisdom and Wisdoms", Journal of the Muhyiddin Ibn Arabi Society, Vol V, 1986. Reprinted in Addresses II.
  • "Concerning the Universality of Ibn 'Arabi", Journal of the Muhyiddin Ibn Arabi Society, Vol VI, 1987. Reprinted in Addresses II.
  • "To Suggest a Vernacular...", Beshara Magazine, No 1, Spring 1987. Reprinted in Addresses II.
  • "A Consideration since Assisi", Beshara Magazine, No 1, Spring 1987. Reprinted in Addresses II.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muhyiddin İbnü'l-Arabî</span> Endülüslü İslam düşünürü, sufi ve filozof (1165–1240)

Muhyiddin İbnü'l-Arabî ya da tam adıyla Muhyiddîn Muhammed bin Ali bin Muhammed el-Arabî el-Hâtimî et-Tâî, ünlü İslâm düşünürü, mutasavvıf, yazar ve şair. Şeyhü'l Ekber unvanı ile de bilinir.

Dâvûd-i Kayserî, Osmanlı devletinin kuruluş döneminde yaşamış İran'lı mutasavvıf, filozof ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan aborjinleri</span>

Tayvan aborjinleri, Tayvan'da nüfusları 444.000'i bulan etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Charles Sanders Peirce</span> Amerikalı filozof, mantıkçı ve matematikçi (1839–1914)

Charles Sanders Peirce, pragmatizm akımının isim babası olmuş, daha sonra da pragmatist yöntemin ana hatlarını çizmiş olan Amerikalı filozoftur. Felsefede bilgi konusuna öncelik vermiş başlamış ve Aristoteles'in düzeni doğada bulan nesnel yaklaşımı ile Kant'ın bilgideki düzenin zihnin eseri olduğunu dile getiren öznel yaklaşımının bir sentezini yapmıştır. Kavram, fikir ve kuramlarımızın doğruluklarını, onların yararlılıklarıyla özdeşleştiren Peirce'e göre, yöntem öncelikle düşüncelerimizi açık ve seçik hale getirmekten oluşur ve bu yöntem sayesinde felsefe bir bilime dönüşecektir.

<span class="mw-page-title-main">Gilbert Ryle</span>

Gilbert Ryle (1900-1976), çağdaş İngiliz filozofudur. Dil felsefesi geleneği içinde yer alır. Ludwig Wittgenstein'ın felsefi sorunlara yaklaşımını paylaşan İngiliz sıradan dil filozofları kuşağının bir temsilcisiydi. Aristoteles'ten etkilenip, Edmund Husserl ve Meinong'la da ilgilenen Ryle'ın en önemli iki kitabı Zihin Kavramı ve İkilemler'dir.

Fusus'ül Hikem, ünlü sufi Muhyiddin İbn Arabi'nin başyapıtıdır. Geleneksel tasavvufi eserlerden farklı metafizik ve teosofik içerikte bir eserdir. Eserde Kur'an'da adı geçen 27 peygamber, hikmetin çeşitli yönlerinin tecessümü olarak ele alınır ve incelenir. Küçük boyutlu olan Fusus'ül Hikem'in pek çok şerhi yapılmıştır. İlk Türkçe şerh Abdullah Bosnevi'ye, sonuncusu ise Ahmed Avni Konuk'a (ö.1938) aittir.

Fütuhat-ı Mekkiyye sufi, düşünür Muhyiddin İbn Arabi'nin baş eseri. 37 sifir (defter) halinde tanzim edilen eser, Ekrem Demirli tarafından 18 cilt halinde Türkçeye tercüme edilmiştir. Ekrem Demirli'nin çevirdiği tercümede ilk 17 cilt 2 defterden, son cilt 3 defterden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sadreddin Konevî</span>

Sadreddin Konevî, Fars sufi. Malatya'da doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Saul Kripke</span> Amerikalı filozof (1940 – 2022)

Saul Aaron Kripke Princeton Üniversitesi'nden emekli Amerikalı filozof ve mantıkçı. Rockefeller Üniversitesi ve Princeton Üniversitesi'nde dersler verdi. Emekli olduktan sonra, 2003'ten itibaren New York Şehir Üniversitesi'nde öğretim görevlisi oldu. Model mantığın anlambilimine büyük katkılar yaptı. 1960'larda önemli yayınlar çıkardı. İsimlendirme ve Gereklilik adlı kitabı en önemli çalışması olarak bilinir. Ludwig Wittgenstein'ın Felsefi Soruşturmalar adlı eserindeki önermelerinden ilham alarak dilbilimsel anlama şüphecilikle yaklaştı. Wittgenstein ve dilbilim hakkında yayınları vardır.

David Benjamin Kaplan, Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles'ta akademik hayatını sürdüren Amerikalı felsefeci ve mantıkçı. Felsefi çalışmaları daha çok mantık, felsefi mantık, modaliti, dil felsefesi, metafizik ve bilgi felsefesi odaklıdır.

Douglas Morton Dunlop, Doğu Uygarlıkları, İslam veya Avrasya tarihleri üzerine uzmanlaşmış bir akademisyendir.

Ekberilik, Muhyiddin İbn Arabi'nin temel kavramlarını geliştirdiği sufi metafiziğinin Vahdet-i Vücud denilen meşrep veya okuluna bağlı olan sufileri tanımlamakta kullanılan bir terim.

Hâkim et-Tirmizî, 9.-10. yüzyıllarda yaşamış Fars hadis bilgini ve sufi. "Et-Termizi" ya da "Termiz Ota" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ İslam dünyasında astronomi</span>

İslam astronomisi, özellikle İslam'ın Altın Çağı sırasında, İslam dünyasında yapılan astronomik gelişmeleri kapsar ve çoğunlukla Arapça yazılmış eserlerden oluşur. Bu gelişmeler özellikle Uzak Doğu ve Hindistan'da daha sonra Orta Doğu, Orta Asya, Endülüs ve Kuzey Afrika'da gerçekleşti. Orta Çağ İslam astronomisi, yabancı dildeki kaynakların özümsenmesi ve bu kaynakların birbiriyle benzeşmeyen unsurlarının İslami özelliklere sahip bir bilim yaratmak için birleştirilmesi gibi yönleri nedeniyle diğer İslami bilimlerin doğuşuyla paralellik gösterir. Bu kaynaklar özellikle Arapça diline tercüme edilmiş ve üzerine çalışmalar gerçekleştirilmiş Yunan, Sasani ve Hint eserlerinden oluşuyordu.

Jülyen yılı, astronomide her biri 86400 SI saniyelik tam 365.25 gün olarak tanımlanan bir zaman ölçü birimidir. Jülyen yılının uzunluğu, Batılı toplumlarda birkaç yüzyıl öncesine kadar kullanılan ve birimin adlandırıldığı Jülyen takviminde yılın ortalama uzunluğudur. Yine de, astronomik Julian yılı tarihleri belirlemekten ziyade süre ölçtüğü için, bir Jülyen yılı, Jülyen takviminde veya başka herhangi bir takvimdeki yıllara karşılık gelmez. Aynı zamanda bir yılı tanımlamanın diğer birçok yolu ile de örtüşmemektedir.

Muhyîl‐Millet ved‐Dîn Yahyâ Ebû Abdullah ibn Muhammed ibn Ebî El‐Şükr el‐Mağribî el‐Endelüsî ya da kısaca Muhyiddin el-Mağribî, İslam'ın Altın Çağı'nda yaşamış Endülüslü bir astronom, astrolog ve matematikçidir. Meraga Rasathanesi'nde çalışan ve en meşhurları Nasîrüddin Tûsî olan bir grup astronomdan biriydi. Muhyiddin, astronomi alanında geniş çaplı ve sistematik bir gezegen gözlemi projesi yürüttü ki bunlar sayesinde yeni astronomik parametreler geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jamaika-Türkiye ilişkileri</span> Jamaika ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler

Jamaika-Türkiye ilişkileri, Jamaika ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasında büyükelçilik yoktur ancak Türkiye'nin Havana Büyükelçiliği Jamaika'ya akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Zenc İsyanı</span>

Zenc İsyanı, Abbâsîlere karşı 869'dan 883'e kadar devam etmiş bir isyandır. Günümüzde Irak'ın güneyinde yer alan Basra kenti yakınlarında başlamış ve Ali ibn Muhammed tarafından yönetilmiş ayaklanma, Zenc adı verilen; Doğu Afrika kıyılarında yakalanarak bölgedeki bataklıkları kurutmak için Orta Doğu'ya nakledilmiş ve Bantu dilleri konuşan köle bireylerce sürdürülmüştür. İsyan, ilerleyen zamanlarda halifeliğin çeşitli bölgelerine yayılarak hem Afrikalılar hem de Araplar dahil olmak üzere köleleri ve özgür insanları kapsayacak şekilde büyümüş ve mağlup edilene kadar on binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanmıştır.

Caner Dagli, Çerkes-Amerikalı İslam alimi ve Worcester, Massachusetts'teki College of the Holy Cross'ta Din Bilimleri doçentidir.

Liu Zhi veya Liu Ti ya da Liu Çi, Çing hanedanıdan Çinli Sünni Hanefi-Maturidi âlim. Huiru (Müslüman) Neokonfüçyüsçü düşünce okuluna ait idi. Sık sık Budizm, Taoizm ve en önemlisi Neokonfüçyüsçülükten terminolojiler ödünç alarak, bunları İslami kavramlarla uyumlu hale getirdi. Hui Çinli bir izleyici kitlesi için Çin entelektüel iklimindeki Müslüman düşüncesini açıklamaya çalışan Han Kitab yazarlarının en önde geleniydi. Nankin şehrindendi. Başyapıtı Tianfang Xingli veya 'Cennet Yönünde Doğa ve Prensip', İslam inancının yetkili açıklaması olarak kabul edildi. 1760 ile 1939 yılları arasında yirmi beş kez yeniden basıldı. Çince yazan Müslümanlar tarafından sıklıkla anılır.