İçeriğe atla

Bülent Arabacıoğlu

Bülent Arabacıoğlu (11 Ağustos, 1950, Eskişehir) karikatürist, harita mühendisi.

En Kahraman Rıdvan ve Tipitip karakterlerinin babasıdır. İlk karikatürü 1971'de Papağan dergisinde yayımlanmıştır. Çarşaf, Laklak, Gırgır, Hıbır, Hbr Maymun, Dinozor, Hürriyet, Milliyet, gibi dergi ve gazetelerde karikatürleri yayımlanmıştır. 'Kalabalık sayfa' olarak da bilinen panoramik ve tematik tam sayfa karikatürlerinin ilk örneklerini Gırgır dergisinde yayımlanmıştır. İlerleyen yıllarda bu türün örneklerini diğer dergilerde ve özel çalışmalarla yayımlamıştır. Bu panoramik çalışmaları reklam sektöründen de ilgi görmüş ve bazı özel firmalarca takvim, afiş vb. materyallerde kullanılmıştır. Hayvanlar alemini anlatan bir çalışması zamanın Tatilya Eğlence Merkezi'nde 40 metre çevreli bir yüzeye de uygulanmıştır.

Çizgi roman ve karikatür eserlerinin yanı sıra çizgi film çalışmaları da olmuştur. Kent Gıda'ya yarattığı Tipitip karakteri için, Türkiye'de animasyon sektörünün henüz bulunmadığı ve teknik imkânların çok kısıtlı olduğu 70'li yıllarda, ortağı Ateş Benice ve eşi Türkan Arabacıoğlu'nun yardımıyla hazırladıkları birer dakikalık bölümlerden oluşan çizgi dizi TRT'de yayınlanmıştır. Teknik eksikliklerin bu tür çalışmaları neredeyse imkânsız kıldığı bu dönemde birer dakikalık çizgi filmleri haftalık periyotlarla yayınlamak bu sektör için büyük bir başarı olarak kabul edilmekteydi. Tipitip'in çizgi animasyonlarında seslendirmesinde Şener Şen gerçekleştirmişti.

Yıllarca Gırgır dergisinde istikrarlı bir şekilde özgün senaryolarıyla ve özenli çizgileriyle var olmuştur.

Kendini 'evli, bir çocuklu, altı kedili ve baypas ameliyatlı' diye tanıtan Arabacıoğlu kaynak 13 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Artpoint reklam ajansında çalışmaktadır. kaynak 11 Mayıs 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kitapları

  • En kahraman Rıdvan -PİSLİK- (Mürekkep Yayınları 2010)
  • En Kahraman Rıdvan -ROBOTLAR- (Mürekkep Yayınları Nisan 2011)
  • En Kahraman Rıdvan -BANKER- (Mürekkep Yayınları Ekim 2011)
  • En Kahraman Rıdvan -HONG KONG'DA- (Mürekkep Yayınları Mart 2012)
  • En Kahraman Rıdvan -BABA RIDVAN- (Mürekkep Yayınları Temmuz 2012)
  • En Kahraman Rıdvan -AŞIK OLUYOR- (Mürekkep Yayınları Mart 2013)
  • En Kahraman Rıdvan -OMİSTAN- (Mürekkep Yayınları Ocak 2014)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Aral</span>

Oğuz Aral, Türk karikatürist. Gırgır dergisinin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Tipitip</span> bir sakız markasının hayali karakteri

Tipitip, Kent Gıda Sanayii adlı şirketin 1974 yılından itibaren ürettiği “karikatürlü” bazuka sakız markası ve bu sakızın paketlerinden çıkan karikatürlerin uzun burunlu, büyük gözlüklü, papyonlu, yuvarlak şapkalı çizgi-kahramanı. Karikatür kahramanının yaratıcısı karikatürist Bülent Arabacıoğlu’dur. Karikatürler çok sevilince çizgi filmi de yapılmıştır. İlk Tipitip çizgi filmlerini Şener Şen seslendirmiştir. Maceralarında Tipitip sevimli, neşeli fakat her işi eline yüzüne bulaştıran beceriksiz bir aile çocuğu olarak canlandırılır. Tipitip karakterinin görünümü zamanla değişmiş, papyon yerine kravat takmaya başlamıştır. Tipitip maceralarının yeni kahramanları eşi Tipitoş, oğlu Tipican, kızı Tipicik ve köpekleri Tipitop’tur.

<span class="mw-page-title-main">Avanak Avni</span> Oğuz Aral’ın Gırgır sayfalarında yarattığı çizgi kahraman

Avanak Avni, karikatürist Oğuz Aral'ın Gırgır sayfalarında yarattığı ünlü bir çizgi-kahramandır.

<i>Gırgır</i> (dergi) mizah dergisi

Gırgır Dergisi, 1972'de yayına başlayan, Türkiye'nin en çok satmış kült mizah dergisidir.

Rıza Külegeç, kaligraf ve Avanak Avni karakteri için Oğuz Aral'a, Bezgin Bekir karakteri için Tuncay Akgün'e esin kaynağı olmuş karikatür-adam.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Kaçan</span>

Hasan Kaçan, Türk karikatürist, senarist, film yönetmeni, televizyon sunucusu ve oyuncu.

İrfan Sayar Porof. Zihni Sinir karakterinin yaratıcısı, karikatürist ve tasarımcı.

Ergün Gündüz, çizgi romancı, grafik sanatçısı ve dergici.

Suat Gönülay, Türk çizgi romancı.

Emrah Ablak, Türk karikatürist.

En Kahraman Rıdvan, futurist bir hikâye ile Gırgır dergisinin tirajını dünya sıralamasına oturtan yerli, hiçbir süper gücü olmayan, sakar ve o kadar da sevimli bir çizgi roman kahramanıdır. Kahramanının yaratıcısı karikatürist Bülent Arabacıoğlu’dur. Maceralarında eyleme geçiş anındaki "Kukurikuuuuuuu" diye haykırışı kahramanın en tanınan özelliklerinden birisidir.

Bülent Üstün, Kötü Kedi Şerafettin karakteriyle tanınan karikatürist.

Yılmaz Aslantürk, Türk karikatürist, çizgi romancı, illüstratör ve grafiker.

Daha önceki dönemlerde de örnekleri olmasına karşın, çağdaş karikatür 19. yüzyılda kitle iletişim aracı olarak gazete ve dergilerin yaygınlık kazanmasıyla gelişmiştir. Türkiye'de ortaya çıkışı da bu alandaki gelişmelerle hemen hemen aynı döneme rastlar. Tanzimat döneminden sonra gazete ve dergilerin çoğalması ve baskı tekniklerindeki ilerleme anlatım aracı olarak grafik sanatlarından yararlanmayı da birlikte getirmiş, gazetelerde, dergilerde haberleri anlatan ya da destekleyen çizimler, resimleme çalışmaları görülmeye başlamıştır. Bir süre sonra bu anlatım biçimlerinden batıda olduğu gibi eleştiri ve gülmece amacıyla yararlanma düşüncesi ortaya çıkmış ve uygulanmıştır. Giderek bu işin uzmanı sanatçılar yetişmiş, hatta yalnız bu tür çizimlere dayanan gülmece gazete ve dergileri yayımlanmıştır.

Nuri Kurtcebe, Türk çizgi-romancı ve karikatürist.

Mehmet Çilingir ya da kullandığı takma adla Memo Tembelçizer, karikatür, resimleme ve grafik alanlarında çalışan Türk çizer ve mizahçıdır.

<i>Uykusuz</i> (dergi) mizah dergisi

Uykusuz, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta haftada bir yayımlanan ve Türkiye'nin en çok satan mizah dergisi. Mürekkep Yayıncılık tarafından perşembe günleri çıkarılan dergi, 16 sayfadır.

<span class="mw-page-title-main">İllüstratör</span> basılı ve elektronik ürünler için görseller hazırlayan anlatı sanatçısı

İllüstratör illüstrasyon sanatını icra edenlere denir.

Kemal Aratan Türk karikatürist, çizgiromancı.

Mustafa Kutlukhan Perker, Türk çizgi roman, karikatür ve illüstrasyon sanatçısıdır.